Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

U što investirati u 2016. godini?

Siječanj 04, 2016 13:10


Nakon burne 2015. godine u kojoj je CHF naglo ojačao a cijena nafte pala dodatnih 25%, slijedi nam još jedna neizvjesna godina u kojoj su mogući značajni pomaci vrijednosti energenata, valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata.

Valute

Gospodarska situacija u najvažnijim gospodarstvima na svijetu se vjerojatno neće značajno promijeniti. Američko gospodarstvo rasti će umjerenim tempom dok će gospodarstva Kine, Japana i eurozone rasti sporije od očekivanja i želja gospodarstvenika i vlada navedenih zemalja. Radi toga će, za razliku od većine centralnih banaka koje će i dalje provoditi vrlo labavu monetarnu politiku, američka centralna banka u tijeku godine kamatne stope podići još nekoliko puta. To će vjerojatno uzrokovati dodatno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih valuta a pogotovo u odnosu na euro jer se nagađa da će Europska centralna banka morati dodatno spuštati već rekordno niske kamatne stope. Moguće je da će u tijeku godine američki dolar barem na kratko postati jači od eura.

Budući da je stopa inflacije u Švicarskoj vrlo niska te prijeti deflacija, moguće je da će švicarska centralna banka biti prisiljena agresivnije djelovati kako bi oslabila i dalje precijenjeni CHF. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je naizgledniji scenarij kretanja tečaja CHF slabljenje od nekoliko posto.

Dionice

Nakon 2015. godine koju je američki SP500 indeks završio na istoj razini koju je počeo, vjerojatno nas očekuje dobra godina. Razlog izostanku rasta je bila prilagodba na prestanak ubizgavanja novca u financijski sustav i strah od posljedica prvog podizanja kamatnih stopa nakon gotovo cijelog desetljeća. No upravo je podizanje kamatnih stopa znak da je sada čak i pretjerano oprezna američka centralna banka uvjerena da je američko gospodarstvo u dobrom stanju te da će u ovoj godini situacija nastaviti popravljati. Na temelju toga očekuje se rast vrijednosti glavnih američkih indeksa od barem 5-10%. Dionice na razvijenim europskim tržištima bi mogle porasti za nijansu više na temelju labave monetarne politike u Europi.

Zlato

Sa nastavnom podizanja kamatnih stopa u SAD-u čuvanje vrijednosti u zlatu, koje ne donosi nikakav prinos, postajati će sve manje privlačno. Mnogi vlasnici zlata odlučivati će se na prodaju i ulaganje kapitala u druge investicijske klase što će vjerojatno uzrokovati pad cijene zlata sa sadašnjih 1074$ na ispod 1000$ po unci.

Nafta

Već nekoliko tjedana cijena BRENT nafte ne uspijeva pasti ispod razine od približno 35$ što možda ukazuje skori završetak padajućeg trenda. Za sada nafte na tržištu još uvijek ima previše te je uvijek moguć dodatan pad cijene od nekoliko posto, no investitori i špekulanti uvijek promatraju dugi rok te bi vrlo brzo mogli ponovno masovno kupovati naftu. Naime, na globalnoj razini proizvodni kapaciteti su samo nekoliko posto veći od trenutne potražnje koja iz godine u godinu stabilno raste. U takvoj situaciji pad kapitalnih ulaganja u nafte bušotine i ostalu infrastrukturu od 30% u 2015. godini i očekivani pad od dodatnih 20-30% u ovoj godini će prije ili kasije uzrokovati nestašicu te nagli rast cijene crnog zlata. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivane nestašice u budućnosti vrlo brzo moglo doći do značajnije kupnje naftnih ugovora što bi moglo uzrokovati rast cijene od čak nekoliko desetaka posto u tijeku godine.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (05.01.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.