Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Uzrokuju li špekulanti neuobičajeno velike pomake na tržištu?

Svi 02, 2016 14:07

Špekulanti u pravilu kupuju nekretnine, sirovine, financijske instrumente kada je cijena niska, a prodaju kada je cijena visoka, čime dugoročno dovode do veće stabilnosti cijena na tržištima nego bi bila da ih nema, no ista ta špekulativna potražnja često uzrokuje kratkoročne pomake koje je teško predvidjeti.

Pomaci na valutnom tržištu u posljednjih nekoliko dana najvjerojatnije su uzrokovani upravo špekulativnom ponudom i potražnjom. Naime, vrijednost pojedinih valuta kretala se potpuno suprotno od očekivanja temeljenih na gospodarskoj situaciji i politici centralnih banaka, čemu je teško naći drugo objašnjenje.

Jedan od argumenata za takvu tezu moguće je pronaći u tjednim izvješćima američke agencije za nadzor tržišta futuresa i opcija, koja redovito objavljuje ukupan broj kupovnih i prodajnih pozicija sudionika na navedenim tržištima.

U posljednjem izvješću može se vidjeti da su u posljednjih desetak dana veliki špekulanti masovno zatvarali prodajne pozicije na euru, čime su stvorili dodatnu potražnju za eurom i podigli mu vrijednost u odnosu na dolar vrlo blizu najvišoj razini u posljednjih devet mjeseci. Tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa trenutno iznosi 1.1482, što je čak 8% iznad razine na kojoj je bio u prosincu 2015. godine.

Kada je u pitanju švicarski franak, špekulanti imaju relativno malo sklopljenjih ugovora te su u posljednjih desetak dana otvorili podjednak broj kupovnih i prodajnih ugovora, na temelju čega se može zaključiti da u bliskoj budućnosti ne očekuju značajniji pomak tečaja ove valute.

U izvješću se vidi da trenutno čak 76% velikih špekulanata trenutno ima sklopljenje ugovore na temelju kojih će profitirati ako japanski jen nastavi jačati, ali i da su špekulanti u samo nekoliko mjeseci masovno pozatvarali prodajne pozicije na kanadskom dolaru i otvorili velik broj kupovnih pozicija. Posljedica tako nagle promjene ukupne izloženosti špekulanata je naglo jačanje kanadskog dolara koji je nakon značajnog slabljenja prošle godine, od sredine siječnja u odnosu na američki dolar ojačao čak 14%.

Na britanskoj funti većina špekulanata i dalje ima prodajne pozicije, ali u posljednjih desetak dana se vidi tendencija ponovne kupnje britanske valute. Dio onih koji su zadnjih mjeseci prodavali funtu su očito zaključili da je rizik izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU već ukalkuliran u trenutni tečaj i da nije realno očekivati značajnije slabljenje funte sa ove razine.

Analitičari Admiral Marketsa se slažu sa takvim stajalištem. Britanska funta je u odnosu na američki dolar i euro približno desetak posto slabija nego je bila krajem prošle godine, a gospodarska situacija se nije značajno promijenila. Ukoliko ne dođe do napuštanja EU, potražnja za britanskom valutom bi se trebala vratiti, što u pravilu dovodi do jačanja.

Budući da su japanski jen i kanadsi dolar valute koje su najviše jačale posljednjih mjeseci, upravo na njima bi moglo doći do najveće korekcije. Naime, svi špeklanti koji su kupovali ove valute ih prije ili kasnije moraju prodati čime će uzrokovati novi val slabljenja. Osim toga, centralnim bankama Japana i Kanade u interesu je blago oslabiti vlastite valute kako bi potaknule izvoz, radi čega bi mogle poduzeti mjere koje će dovesti do slabljenja navedenih valuta. Ne bi bilo iznenađenje kada bi ove dvije valute do kraja godine oslabile deset posto u odnosu na američki dolar. Slabljenje u odnosu na euro vjerojatno će biti slabijeg intenziteta.

Analiza tržišta + Live trgovanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u utorak (02.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.