Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Valutni rat se nastavlja!

Rujan 20, 2015 14:59

Prošlotjedna odluka američke centralne banke o još jednom odgađanju podizanja kamatnih stopa će vjerojatno uzrokovati novo privremeno slabljenje američke valute što znači da se valutnirat nastavlja. Naime, trenutno gotovo sve najvažnije centralne banke na svijetu direktno ili indirektno zagovaraju slabljenje vlastite valute.

SAD

Glavni argument za odgodu podizanja kamatnih stopa bio je usporavanje rasta u globalnom gospodarstvu, ali Janet Yellen, predsjednica FED-a, spomenula je i opasnost od prejakog dolara. Radi odgode zatezanja monetarne politike vjerojatno će doći i do odgode novog vala jačanja američke valute. U trenutnupisanja analize, tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1280.

Eurozona

Europska centralna banka je u posljednjem obraćanju janosti izrazila zabrinutost po pitanju gospodarske situacije u eurozoni te na taj način financijskim tržištima poslala poruku da će, ukoliko bude potrebno, provesti dodatne mjere poticanja gospodarske aktivnosti što bi gotovo sigurno dovelo do novog slabljenja eura.

Kina

Za razliku od ostalih zemalja, Kina svoju valutu drži čvrsto vezanu za američki dolar te ne samo da joj ne dopušta jačanje,nego je prije nekoliko tjedana političkom odlukom odlučila je oslabiti za približno 2% kako bi potaknula rast izvoza koji je temelj kineskog gospodarstva.

Japan

Iako je japanski jen u posljednjih nekoliko godina u odnosu na američki dolar oslabio više od 30%, nakon kineske devalvacije počelo se špekulirati da će i Japan pokrenuti dodatne mjere koje će dovestido nastavka slabljenja jena.

Britanija

Situacija u britanskom gospodarstvu je poprilično dobra, te se već dugo očekuje podizanje kamatnihstopa od strane centralne banke. No velika većina analitičara smatra će se Britanci na taj korak odlučiti tek nakon Amerikanaca, kako bi spriječili naglo jačanje vlastite valute do kojeg u pravilu dođe pri podizanju kamatnih stopa.

Švicarska

Od svih navedenih zemalja i njihovih centralnih banaka, Švicarska narodna banka najotovrenije zagovara slabljenje vlastite valute za koju smatra da je neodrživo precijenjena. Osim verbalnih poruka o tečaju valute, SNB provodi i intervencije na tržištu u kojima prodaje franke i kupuje eure te na taj način slabi franak.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju će bez obizra na novu odogodu podizanja kamatnih stopa, američka centralna banka svejedno biti prva koja će početi podizati kamatne stope, što će prije ili kasnije sovesti do još jednog vala jačanja američkog dolara u odnosu nagotovo sveostale valute. Iz sadašnje perspektive, najizgledniji trenutak podizanja kamatnih stopa je prosinac ove godine.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (22.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.