Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Valutni rat se nastavlja – Japan uvodi negativne kamatne stope!

Veljača 01, 2016 11:15

Nakon dva desetljeća gospodarske stagnacije, te straha od dodatnog usporavanja kineskog gospodarstva koji je uzrokovao pad na burzama početkom godine, japanska centralna banka se odlučila na još jednu ekstremnu mjeru monetarne politike – spuštanje referentne kamatne stope ispod nule, točnije na -0,10%. Ovim potezom japanska centralna banka se pridružila švedskoj, danskoj, švicarskoj i europskoj centralnoj banci koje su također zadnjih godina kamatne stope spustile u negativni teritorij.

Jedan od ciljeva takvog poteza jest slabljenje vlastite valute od čega se očekuje povećanje izvoza i smanjivanje uvoza, što dovodi do poboljšanja ukupne gospodarske situacije.

Odmah nakon objave odluke, japanski jen je u odnosu na gostovo sve ostale valute oslabio nešto više od 2%. U trenutku pisanja analize tečaj USD/JPY na platformama Admiral Marketsa iznosi 121,20 što je samo 3% ispod najslabije razine jena u posljednjih 14 godina.

Japanski dionički indeks Nikkei u petak je porastao više od 4% te nadoknadio većinu vrijednosti izgubljene početkom godine.

Kakvo kretanje tečaja jena očekivati u budućnosti?

Budući da je Haruhiko Kuroda, guverner japanske centralne banke, prije mjesec dana javno rekao da ne razmišlja o takvom potezu, tečaj jena vjerojatno se još uvijek nije u potpunosti prilagodio negativnim kamatnim stopama. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u idućim mjesecima moguće dodatno slabljenje jena od barem nekoliko posto.

Slabljenju će pridonijeti i zatvaranje kupovnih pozicija na jenu koje su masovno otvarane početkom godine za vrijeme panike na kineskoj burzi. Naime, jen je jedno od sigurnih utočišta u nesigurnim vremenima, a sada kada se situacija u Kini smiruje, vjerojatno će doći do rasprodaje jena.

Indeks Nikkei bi trebao nastaviti rasti, jer će još niže kamatne stope omogućiti jeftinije posuđivanje novca za nove investicije, a slabiji jen će pogodovati rastu izvoza japanskih kompanija.

Kada su u pitanju ostali najtrgovaniji financijski instrumenti, u tijeku tjedna bi moglo doći do značajnijih pomaka jer je najavljeno mnogo važnih ekonomskih objava. Najvažnije među njima su odluke britanske i australske centralne banke o visini kamatnih stopa, te objava podataka o broju novootvorenih radnih mjesta i stopi nezaposlenosti u siječnju u SAD-u. Najava skorašnjeg podizanja kamatnih stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji bi pozitivno utjecala na vrijednost GBP i AUD dok bi dodatno odgađanje zatezanja monetarne politike dovelo do daljenjeg slabljenja.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (02.02.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.