Kako bismo Vam omogućili što jednostavnije korištenje naše web stranice, na stranici koristimo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice prihvaćate korištenje kolačića. Za više informacija pročitajte našu Politika zaštite privatnosti.
Više informacija Prihvati
79% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 79% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. expand_more

Veliki špekulanti s Wall Streeta očekuju jačanje dolara i rast cijene zlata

Travanj 08, 2019 13:27

Pri trgovanju na burzi korisno je znati kako su pozicionirani veliki ulagači, jer njihova kupnja ili prodaja mogu dovesti do značajne promjene cijene određenog instrumenta. Kod dionica je teško doći do tih informacija jer velikim sudionicima je u interesu svoje planove za kupnju ili prodaju zadržati za sebe dok ne kupe ili prodaju ukupnu količinu koju su planirali. No kod valuta i financijskih izvedenica na pojedine instrumente takve informacije su dostupne javnosti. Naime, CFTC – američka komisija za nadzor tržišta budućnosnica i opcija svakog petka javno objavljuje informacije o ukupnoj količini kupljenih i prodanih ugovora po pojedinim instrumentu i kategorijama sudionika.

Informacija o tome što rade komercijalni sudionici (banke, naftne kompanije, rudnici zlata i ostalih metala i sl.) u pravilu nisu interesantne jer se takvi sudionici samo štite od neželjenog kretanja cijene i pozicije otvaraju bez obzira na trenutnu cijenu instrumenta. No nekomercijalni sudionici (špekulanti) pojedine instrumente kupuju samo zato što misle da su previše jeftini i da se na rastu cijene može ostvariti profit.

U podacima objavljenim u petak se može vidjeti da špekulanti trenutno imaju mnogo više kupovnih nego prodajnih pozicija na zlatu, srebru i tečaju američkog dolara u odnosu na euro, te da imaju podjednak broj kupljenih i prodanih ugovora vezanih za vrijednost SP500 indeksa.

To znači da špekulanti trenutno očekuju jačanje dolara u odnosu na euro te rast cijene zlata i srebra. Kada su u pitanju dionice, očito ih polovina očekuje daljni rast, a polovina pad.

S obzirom na to da su veliki špekulanti u pravilu institucije koje imaju cijele timove analitičara, često i povlaštene informacije, postotak uspješnosti njihovih predviđanja i transakcija je veći nego kod prosječnog malog ulagača.

Kako objasniti trenutnu situaciju na tržištu?

Kada se u pitanju dionice, podijeljenost među investitorima ne iznenađuje. Gospodarski podaci u SAD-u su za sad vrlo dobri, situacija na globalnom tržištu se pogoršava. Očito se polovina investitora pribojava da bi se globalno gospodarsko usporavanje moglo negativno odraziti i na SAD, što bi dovelo do pada cijena dionica, na čemu oni planiraju zaraditi pomoću short sellinga.

Upravo zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta mnoge važne centralne banke su odustale od podizanja kamatnih stopa tijekom 2019. godine. To znači da će posjedovanje obveznica biti manje isplativo nego se do sad očekivalo, što tradicionalno dovodi do velikog interesa za kupnju zlata i srebra. Špekulanti očito planiraju ostvariti profit na očekivanom porastu cijene tih plemenitih metala.

Kada je u pitanju tečajna lista, dva su razloga zbog kojih približno dvije trećine špekulanata očekuje slabljenje eura i jačanje dolara. Prvi su više kamatne stope na američke nego na europske obvezanice, a drugi je rizik recesije. Naime, kao i prije 10 godina, nadolazeća globalna kriza će vjerojatno opet mnogo jače pogoditi tromu i razjedinjenu Europu nego SAD. Moguće je da će se ponovno u pitanje doći mogućnost otplate nagomilanih dugova u pojedinim članicama eurozone, stoga investitori već sad prebacuju kapital u dolar - valutu koju percipiraju sigurnijom. S obzirom na situaciju, moguće je da će dolar u idućih godinu do dvije postati jači od eura.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (08.04.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.
2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.
3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.
4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.
5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.
6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.
7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.
8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.
9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.