Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Poluga do:
    1:30 za male (retail) klijente,
    1:500 za profesionalne klijente
  • FSCS zaštita
  • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Vrijednost USD pada, a Bitcoina raste – Slučajnost?

Studeni 27, 2017 13:56

U posljednjih mjesec dana, američki dolar slabi u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize iznosi 1.1930, što je približno 3% iznad razine s početka mjeseca.

Koji su razlozi slabljenja američke valute?

Razlog kretanja tečajeva glavnih valutnih parova na Forexu nije toliko vezan za događanja u SAD-u, nego u ostalim zemljama. Naime, gospodarski rast i stopa inflacije u važnim svjetskim gospodarstvima poput Njemačke, Francuske, Britanije i Japana ubrzavaju rast. Zbog toga centralne banke navedenih zemalja počinju najavljivati ili su već krenule u zatezanje monetarne politike. Konkretno, počinju poduzimati mjere koje dovode do rasta kamatnih stopa u svojim gospodarstvima.

S rastom kamatnih stopa raste i interes za čuvanje kapitala u pojedinoj valuti te zbog očekivanja brzog dizanja kamatnih stopa na EUR, GBP i JPY, trenutno se kapital vrijedan milijarde dolara prebacuje u ove valute. Posljedica je njihovo jačanje u odnosu na američku valutu.

U isto vrijeme. kriptovaluta Bitcoin, također dobiva na vrijednosti.

Najvjerojatniji uzrok zadnjeg vala rasta cijene je odgoda "forka", tj. podjele Bitcoina na dvije kriptovalute. Do podjele je trebalo doći jer je dio Bitcoin zajednice htio uvesti nova pravila u protokol ove kriptovalute, a jedna od posljedica je trebala biti mogućnost rudarenja Bitcoina i na osobnim računalima, za razliku od trenutne situacije u kojoj se rudarenje isplati samo na Islandu i u Kini gdje je električna energija jeftina.

Fork je otkazan zbog nedovoljne potpore Bitoin korisnika, što su investitori očito protumačili kao još jedan dokaz da Bitcoin ima svijetlu budućnost. Cijena Bitcoina u trenutku pisanja na platformama Admiral Marketsa iznosi 9425,00 USD, što je čak 42% više nego početkom mjeseca.

Je li kretanje tečaja dolara i cijene Bitcoina povezano?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da stajalište dijela investitora o neizbježnoj propasti dolara i potpunoj prevlasti kriptovaluta na globalnoj razini ipak ne drži vodu, a trenutna korelacija kretanja tečaja dolara i Bitcoina je slučajna. Dolar će prije ili kasnije postati podcijenjen i ponovno jačati, dok će se cijena Bitcoina i ostalih ktiptovaluta i dalje nastaviti kretati na temelju špekulativne potražnje. Potražnja za Bitcoinom još uvijek naglo raste, no sigurno neće dugoročno rasti ovim tempom. Moguće je da će se idućih mjeseci okrenuti. No, trgovanjem CFD-ovima na valute i na kriptovalute može se zaštititi od eventualnog pada vrijednosti ili čak profitirati na padu cijene, pomoću "short sellinga".

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (27.11.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.