Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
 • Poluga do:
  1:500 za male (retail) klijente
 • Zaštita od volatilnosti
 • Politika zaštite od negativnog stanja na računu
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Poluga do:
  1:30 za male (retail) klijente,
  1:500 za profesionalne klijente
 • FSCS zaštita
 • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
 • Poluga do:
  1:30 za male (retail) klijente,
  1:500 za profesionalne klijente
 • ICF zaštita
 • Zaštita od negativnog stanja na računu
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator fca

Što je „Blockchain Fork"?

Kolovoz 11, 2017 16:28

Ako ste u posljednje vrijeme pratili novosti vezane uz Bitcoin, vjerojatno ste čuli za pojam „Fork" („Vilica"). Ovdje ćemo objasniti o čemu se radi i kako to može utjecati na kriptovalute.

Što je „Blockchain Fork"?

Ovaj pojam se odnosi na događaj pri kojem se kod kriptovalute kopira, modificira te na taj način postaje novi blockchain, tj. nova kriptovaluta. Vizualno je takav događaj moguće zamisliti kao grananje grana na drvetu ili kao širenje vilice na više zasebnih vrhova. Npr. kriptovaluta Litecoin (LTCUSD) je jedna grana Bitcoina (BTCUSD), nastala na način da su developeri napravili „fork" Bitcoina, tj. kopirali kod, izmjenili ga te lanskirali novu kriptovalutu.

Fork Bitcoin koda je teško napraviti, jer svaki korisnik Bitcoina mora održavati kompatibilnost unutar mreže ili može doći do toga da će rudari početi rudariti pogrešan blockchain.

Zašto dolazi do Blockchain Forka?

Tehnologija blockchaina kriptovalute je u pravilu otvorene prirode, što znači da je kod besplatan i svi ga mogu koristiti. Kako kriptovalute evoluiraju i mijenjaju se tijekom vremena, potrebno je raditi izmjene u njihovim protokolima. Takve promjene mogu biti male, kao što je dodavanje nove značajke, ali i velike, kao što je promjena veličine bloka. Povremeno zajednica rudara nije složna po pitanju odreženih promjena u blockchainu. Dio ih prihvati izmjene, a dio ne. Takva nesloga može rezultirati nastankom novih blokchaina ili potpuno novih kriptovaluta.

Što je Hard Fork?

Hard fork je promjena u protokolu kriptovalute koja nija kompatibilna sa starijim verzijama valute. Npr. svatko tko posjeduje „Bitcoin node" mora nadograditi svoj software kako bi mogao prepoznati nove blokove.

Hard fork je situacija o kojoj „Node" koji radi s novim softwareom je odvojen od prethodne verzije kriptovalute. Ukoliko polovina Nodesa radi s novom verzijom i rudari blokove, a druga polovina radi sa strarijom verzijom i rudari drugačije setove blokova, efektivno postoje dva različita lanca, tj. dvije grane nastale forkom.

Što je Soft Fork?

Radi se o promjeni u protokolu kriptovalute, pri kojoj samo prethodno ispravni blokovi budu proglašeni neispravnim, jer software bude prilagođen novim blokovima.

Dok hard fork zahtjeva da svi rudari prihvate nova pravila, kod soft forka je dovoljno da većina nodesa prijeđe na novu verziju. To znači da je soft fork manje kaotičan za mrežu, jer će i stari i novi nodesi prepoznavati nove blokove i održavati konsenzus po pitanju blockchaina.

Primjeri forka u akciji...

Soft fork je bio najčešći način nadogradnje Bitcoin blockchaina, jer to nosi niži rizik kaosa u mreži. Uspješni primjeri soft forka su BIP 66 – koji je riješio problem s provjerom potpisa i P2SH – koji je promjenio formatiranja adrese Bitcoina.

Najpoznatiji primjer hard forka dogodio se na Ethereumu nakon hakerskog napada na DAO (Decentralised Autonomous Organisation), koji je bio ambiciozni projekt kapitalne kompanije bez zaposlenika, izgrađene na pametnim ugovorima vezanim uz Ethereum platformu. Brzo nakon rekordnog crowdfundinga u iznosu 150 milijuna USD, netko je počeo izvlačiti novac iz projekta i ukrao Ethera u vrijednosti 50 milijuna USD, što je rezultiralo akcijom „hakiraj hakera" – tj. Ethereum Foundation je intervenirala i jednostavno napravila fork nad cijelim blockchainom, što je rezultiralo podjelom na dvije kriptovalute - Ether i Ethereum Classic.

Admiral Markets nudi trgovanje CFD-ovima na top 5 kriptovaluta - Bitcoin (BTCUSD), Bitcoin Cash (BCHUSD), Ether (ETHUSD), Litecoin (LTCUSD) i Ripple (XRPUSD). Za razliku od trgovanja na nereguliranim burzama kriptovaluta, pri trgovanju CFD-ovima preko Admiral Marketsa, hakeri ne mogu direktno doći do Vašeg novca, što povećava sigurnost trgovanja. Također, fluktuacije cijena možete još bolje iskoristiti pomoću financijske poluge 1:5. Kriptovalute su neosporno trenutno najpopularniji finanicijski instrumenti, pa zašto ne biste isprobali trgovanje s njima? Preuzmite našu MetaTrader 4 platformu, otvorite besplatni Demo račun i već danas počnite trgovati kriptovalutama!


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 85% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.