76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

Što je Bitcoin?

Vrijeme čitanja: 10 minute

Što je bitcoin

Bitcoin sve više postaje popularni financijski instrument, iako gotovo nitko ne razumije osnovu koja se krije iza digitalne valute.

U ovom članku će biti navedene informacije koje će svakome tko pokušava shvatiti Bitcoin pomoći da sazna očemu se radi. U članku se nalaze odgovori na pitanja: Kako Bitcoin funkcionira? Što je "rudarenje" Bitcoina? Je li ulaganje u Bitcoin rizično?

Članak će vam pružiti pregled naprednih pojmova koji su povezani uz Bitcoin, kao što je blockchain, Bitcoin plaćanje i transferi. U članku posvećenom Bitcoinu osvrnut ćemo se i na Bitcoin grafikone te načinom na koji se može trgovati s Bitcoinom.

Počet ćemo s najosnovnijim pitanjem: Što je Bitcoin?

Bitcoin je digitalna valuta, ili "kriptovaluta", zahvaljujući tome što uz pomoć kriptografije osigurava transakcije unutar vlastite infrastrukture, koja predstavlja razdijeljenu internetsku bazu podataka, ili blockchain.

Ukoliko to još ne znate, sada je moguće trgovati Bitcoinom (BTC/USD) na besplatnom demo računu Admiral Marketsa na kojem se ne nalazi pravi novac! Isprobajte još danas…

Koja je kratica za Bitcoin?

Kratica za Bitcoin je jednostavno BTC. Primjenjuje se isto načelo kao za USD (US Dolar) i EUR (Euro). Bitcoin se, također, može sparivati s drugim valutama. U tom slučaju naziv CFD instrumenta može biti, primjerice, Bitcoin prema US Dolaru, ili BTC/USD.

Kako Bitcoin funkcionira?

Bitcoin pruža mogućnost brzog, sigurnog i jeftinog peer-to-peer plaćanja, bez potrebe za bankom ili središnjim procesorom.

Sustav transakcija odvija se izravno, između digitalnih korisničkih "novčanika", te se provjerava i verificira pomoću blockchaina. Transakcije se digitalno potpisuju jedinstvenim osobnim zaporkama (ključevima), koje potvrđuju da potječu od vlasnika "novčanika".

Što je to blockchain tehnologija?

Blockchain je decentralizirana javna računovodstvena knjiga u koju se bilježe sve Bitcoin transakcije koje su ikada bile provedene. Određeni broj transakcija tvori jedinicu baze podataka koja se naziva "blokom", a u svakom bloku pohranjene su informacije o prethodnom bloku, kao što svaka transakcija pohranjuje informaciju o transakciji koja joj je prethodila. Na taj način blockchain omogućava potpunu transparentnost plaćanja.

Blockchain, kao infrastruktura Bitcoina, predstavlja revolucionarnu metodu pohranjivanja podataka koja je pristupačna svima, koja je posve transparentna, koja je razvijena uz upotrebu otvorenog koda te ne pripada bilo kojoj osobi ili entitetu. Umjesto toga, održavanje blockchain odvija se uz pomoć kolektivne snage milijuna računala koji verificiraju transakcije i pridodaju ih "blokovima".

Kolektivno verificirane transakcije ne mogu se modificirati, niti izbrisati, pa su sva plaćanja Bitcoinom konačna i neosporna.

Kako rudariti Bitcoin?

Jednom kada se u blockchainu formira novi blok, on biva nagrađen s 12,5 Bitcoina, što se u prosjeku događa svakih deset minuta. To je nagrada za tzv. proces "rudarenja", a pod njim se podrazumijeva trošenje električne i računalne energije za održavanje mreže. "Rudarenje" obuhvaća mnoštvo ljudi i specijaliziranih trgovina diljem svijeta, i stvara temeljnu vrijednost Bitcoina. Sustav automatski generira nove Bitcoine, i sam regulira brzinu tog procesa, zbog čega ne postoji način da se zaobiđu globalna pravila, a Bitcoini zarađuju brže nego putem povećavanja investicija u hardver za "rudarenje" i povećanog trošenja na račune za električnu energiju.

Godine 2020. prepolovit će se nagrada po bloku, te će se nastaviti prepolavljati svake četiri godine dok se ne generira 21 milijun Bitcoina. To znači da Bitcoin ima fundamentalni potencijal za rast vrijednosti.

Donji graf pokazuje kako 2017. godine postoji 16+ milijuna Bitcoina u opticaju. Slika također predočava brzi rast ponude (supply) od početnog datuma (2009. godine) do 2013. godine, prije nego počne usporavati, što znači da se potražnja i dalje povećava što je trend koji će se nastaviti – dakako, ukoliko suparničke kriptovalute kakav je Litecoin, ne istisnu Bitcoin sa scene.

bitcoin graf

Ukupno Bitcoina u opticaju Izvor: Wikipedia

Tko je izumio Bitcoin?

Smatra se da je Bitcoin izmislio Satoshi Nakamoto, koji je svoj pronalazak obznanio 31. listopada 2008. godine na kriptografskoj mailing listi, u istraživačkom časopisu pod nazivom Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System. Da stvar bude još zanimljivija, ime Satoshi Nakamoto je pseudonim koji je koristila nepoznata osoba, ili osobe, koja je izmislila Bitcoin. Godine 2016. australski poduzetnik Craig Wright za sebe je tvrdio da je "Mr. Bitcoin", što je među istaknutim članovima Bitcoin zajednice općeprihvaćena tvrdnja.

Kada je stvoren Bitcoin?

Financijska povijest Bitcoina počela je 22. svibnja 2010. godine, kada je netko kupio pizzu. Ako nikada niste čuli za ovaj revolucionarni događaj, ne brinite, niste jedini…

Pizza nije bila najvažniji dio transakcije – nego ono što je upotrijebljeno kao platežno sredstvo. Obrok je koštao 10.000 Bitcoina, i to je bio prvi puta da je virtualna valuta upotrijebljena da bi se kupilo nešto iz stvarnog svijeta. Bitcoin entuzijasti danas taj dan slave kao Bitcoin Pizza dan.

Otada su stvari prilično poodmakle. Upotreba i vrijednost Bitcoina bitno je porasla. Restoran u kojem je naručena pizza možda nije stvarao povijest, ali da je zadržao onih 10.000 bitcoina, danas bi bio bogatiji za oko 20 milijuna dolara.

U ožujku iste godine vrijednost jednog Bitcoina prvi puta je skočila iznad vrijednosti unce zlata, i nastavlja se penjati.

kriptovalute

Gdje možete trošiti Bitcoin?

Postoje mnoge stvari koje se mogu kupiti za Bitcoin – osim pizze! Postoje čak i mjesta koja ga primaju. Prema http://www.coindesk.com/ broj trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin 2015. godine eksplodirao je. Mnogi od njih nalaze se na stranicama za elektronsko trgovanje (e-commerce), iako je sve veći broj klasičnih trgovina koje prihvaćaju BTC kao platežno sredstvo. Spisak neprestano raste i Bitcoin ćete moći potrošiti doslovno svugdje na:

1.Uobičajene kućanske potrepštine;

2.Video igre;

3.Darovne kartice;

4.Putovanja;

5.Hranu;

6.Automobile;

7.Ostavljanje napojnice i davanje milostinje;

8.U internetskim i klasičnim trgovinama

Većina procesora plaćanja (payment processors) prilikom plaćanja izdat će QR kod, koji predstavlja Bitcoin adresu i iznos uplate.

QR kodovi su vrlo praktični, jer olakšavaju plaćanje preko Bitcoin wallet (novčanik) aplikacije na vašem smartphoneu. Jednostavno skenirajte QR kod, a on će unaprijed ispuniti primateljevu Bitcoin adresu i zahtijevani iznos uplate. Kada jednom izvršite transakciju, plaćanje je dovršeno.

Može li se ući se ući u trag Bitcoinu?

Bitcoin je u potpunosti transparentan. Sve Bitcoin transakcije su javne, sljedive, i trajno pohranjene na Bitcoin mreži. Bitcoin adrese su jedine informacije koje se koriste za definiranje mjesta na kojem su se Bitcoini nalazili i kamo su poslani. Te adrese osobno kreiraju korisnici novčanika. Budući da korisnici uglavnom moraju otkriti identitet kako bi primili usluge ili robu, Bitcoin adrese ne mogu ostati posve anonimne. Bitcoin mreža je peer-to-peer mreža na kojoj je moguće prijaviti korisničke IP adrese.

Koje države podržavaju Bitcoin kao valutu?

Pravni status Bitcoina varira od države do države, ipak spisak država koje prihvaćaju BTC neprestano raste.

Bitcoin funkcionira neovisno o bilo kojoj središnjoj banci, nasuprot svim ostalim, dobro poznatim valutama poput Dolara, Eura, itd. Bitcoin mreža nema nikakvu drugu središnju točku, niti administratora, što ga čini decentraliziranom digitalnom valutom.

Fundamentalna vrijednost Bitcoina generira se putem "rudarenja" i tijesno je povezana sa strujom te računalnim hardverskim troškovima. Ostatak njegove vrijednosti raste ograničenim količinama, polaganom procesu generiranja i sve većom potražnjom.

kripto webinar

Bitcoin se širi cijelom zemaljskom kuglom kao valjano platežno sredstvo kojim možete kupovati različitu robu i usluge, što dodatno povećava potražnju za njim.

Je li Bitcoin legalan?

Propisi variraju od države do države. Trenutno samo Japan službeno priznaje Bitcoin kao novac, dok druge države za njega nemaju reguliran zakonski okvir. Za očekivati je da će nacionalni financijski regulatori sve više postajati zainteresirani za Bitcoin i ostalu virtualnu valutu, razmjerno brzini kojom će se blockchain tehnologija širiti te razini rasta kripto ekonomije.

Bitcoin i sigurnost

Bitcoin je volatilna imovina (asset), čija se vrijednost na dnevnoj bazi često mijenja i za 10%, zbog čega je prilično rizičan za investiranje i trgovanje. Dakako, bez visokog rizika nema ni visokog profita, uostalom, za trgovanje Bitcoinom ne morate investirati niti koristiti fondove čiji gubitak si ne možete priuštiti.

Dobra vijest je što Admiral Markets pruža dodatni set naprednih tipova naloga – Zaštitu od volatilnosti – odnosno dodatne programe za visoko volatilne instrumente.

Je li Bitcoin finanijcki balon koji će puknuti?

Situacija koja okružuje kripto tehnologije vrlo je sličan dotcom balonu s početka 2000-tih. Velik broj projekata tijesno je povezan s blockchainom i svakodnevno objavljuju svoje ICO, što je kratica za Initial Coin Offering (Inicijalnu ponudu kriptovalute) i predstavlja skupno financiranje (crowdfunding) fazu projekta. To je svojevrsna inicijalna javna ponuda IPO, ali u kripto ekonomiji. Projekte kolektivno financira javnost koja kupuje njihove tokene u zamjenu za Bitcoin ili ostale značajnije kripto valute. Dakako, kao i u svakoj drugoj industriji, 90% projekata ne uspijeva iznjedriti funkcionalni proizvod, i vjerojatno ćemo uskoro svjedočiti velikom broju zvučnih bankrota. U određenoj mjeri, Bitcoin je možda precijenjen, zahvaljujući masovnoj potrošnji Bitcoina tijekom ICO-a.

Dakle, je li Bitcoin financijski balon ili ne? To ćemo znati tek kada i ako pukne. U međuvremenu možete trgovati s CFD-om na Bitcoin kod Admiral Marketsa i profitirati s polugom od 1:5, dvadeset i četiri sata dnevno.

Ostanite uz nas i očekujte nove, uzbudljive informacije o Bitcoinu te ostalim kripto valutama… uskoro!

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

kriptovalute za trgovanje

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Kabinet Tradera.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.