Što je Bitcoin Halving i kako će utjecati na tržište kripto valuta?

Admirals
10 Min čitanja

2020. godina je bila povijesna godina za financijska tržišta zbog velike volatilnosti na svim tržištima i značajnih promjena cijena. Međutim svibanj je "prodrmao" tržište kripto valuta. Bitcoin halving je doveo do tog da se proizvodnja novih Bitcoina smanji za 50%. Ovaj događaj je zacrtan u kodu ove kripto valute, te samim time nitko ne može utjecati na njega. Ovaj događaj je stvorio prilike za brojne tradere koji su aktivni na tržištu kripto valuta.

Što je Bitcoin halving?

Jedinstven dizajn Bitcoina dovodi do ovog značajnog događaja otprilike svake 4 godine. Ovo je već treći put u 11 godina postojanja Bitcoina da se događa halving. Kako bismo razumjeli halving, prvo je bitno da razumijemo karakteristike samog Bitcoina.

Moguće je proizvesti 21 milijun bitcoina. Do sada ih postoji 18 milijuna, a proizvedeni su kroz proces koji se zove "crypto mining". Bitcoin mining je postao velika industrija u kojoj "rudari" koriste snažna računala kako bi procesuirali transakcije Bitcoina. Ove se transakcije slažu u takozvane blokove u blockchain knjigu zapisa. Ta knjiga zapisa je sam temelj tehnologije na kojoj se baziraju kripto valute.

"Rudari" koji se bave ovim procesom trebaju vrlo snažna računala, što je velik trošak. Kad se stvara novi block, rudar koji ga obrađuje bude kompenziram u valuti koju procesira, u ovom slučaju je to Bitcoin. Ova se naknada naziva i "miners subsidy" ili "block subsidy", odnosno subvencija za rudarenje ili subvencija za blokove. To je ujedno i način na koji se novi Bitcoini dodaju u lanac opskrbe gdje se fiksna količina novih bitcoina stvori na svakom bloku transakcije.

Halving se odnosi na smanjenje od 50% spomenutih subvencija za rudare koji održavaju mrežu bitcoina. Tradere i investitore doduše zanima samo što će se događati s cijenom Bitcoina za to vrijeme.

Kad se događa Bitcoin halving?

Halving se događa otprilike svake 4 godine, odnosno kad se izrudari 210,000 blokova. Halving 2020. godine se dogodio kad se izrudario 630,000 blok. Iako se novi blokovi dodaju na blockchain gotovo svakih 10 minuta, uvijek je teško predvidjeti točno vrijeme halvnga.

Nagrada za rudare je smanjena s 12.5 bitcoina na 6.5. Kad je Bitcoin prvi put pušten na tržište - subvencija je bila 50 bitcoina. Nakon prvog halvinga krajem 2012 godine ta je subvencija smanjena na 25 bitcoina, a u srpnju 2016. godine je ponovno smanjena na 12.5 bitcoina.

No brojne tradere, investitore i kripto entuzijaste najviše zanima činjenica da će se broj bitcoina koji dolaze na tržište smanjiti, dok će potražnja ostati na istoj razini. Pomak ponude i potražnje će utjecati na cijenu bitcoina, te će vjerojatno imati pozitivan utjecaj na cijenu. S obzirom na to da su nam dostupni podaci o bitcoinu nakon posljednja dva halvinga, pogledajmo kako bi se mogla cijena ponašati i nakon ovog.

Kakav utjecaj može bitcoin halving imati na cijenu bitcoina?

Podsjećamo kako nije moguće predvidjeti točno kretanje cijena, ali možemo proučiti kretanje cijene u vrijeme prošlih halvinga:

Izvor: Coindesk

U oba prethodna halvinga, cijena bitcoina povećala se predstojeću godinu, ali i godinu nakon. Oba halvinga su se dogodila u vrijeme stabilne svjetske ekonomije - što čini halving u 2020. godini specifičnim zbog Covid-19 krize.

Još jedan bitan faktor je samo iščekivanje ovakvih događaja, pa moramo uzeti u obzir činjenicu da su mnogi investitor već otvorili svoje pozicije što je utjecalo na rast cijene. No kako biste kapitalizirali na potencijalnim kretnjama uzrokovanim halvingom, bitno je da imate prave alate za trgovanje.

Jedan od tih alata je besplatan demo račun na kojem možete vježbati i testirati svoje ideje i strategije u virtualnom okruženju. Ovo je odličan alat za vježbanje trgovanja prije nego li se odlučite na otvaranje live računa. Otvaranjem demo računa ostvarujete i dodatne pogodnosti kao što su pristup besplatnim analizama i pristup Trading Central indikatorima i alatima.

Bitcoin halving i trgovanje

Postoje dva najzastupljenija načina za trgovanje bitcoinom. Prvi je kupnja pravih bitcoina na kripto valutnoj burzi. Moramo naglasiti kako mnogo ovih burzi nije regulirano, te su bile hakirane kroz povijest. 2018. godine je japanska kripto valutna burza Coincheck hakirana, te je s nje ukradeno $500 milijuna u digitalnim valutama.

Drugi je način za trgovanje bitcoina špekuliranje o kretanju cijene instrumenta putem CFD-ova na kripto valute. Ako se odlučite na ovaj pristup, najbolje je koristiti brokera koji je strogo reguliran. Investicijske kompanije koje posluju pod Admiral Markets zaštitnim znakom uključuju regulativu od strane UK Financial Conduct Authority, Australian Securities and Investments Commission, Estonian Financial Supervisory Authority i Cyprus Securities and Exchange Commission.

Ostale pogodnosti koje ostvarujete ako se odlučite na trgovanje kripto valutama uz Admiral Markets UK Ltd su:

  • Sigurnost: brojne kripto valutne burze su već bile hakirane. Trgovanje kripto valutama putem CFD brokera znači da trgujete putem regulirane kompanije, što jamči sigurnost Vaših sredstava.
  • Poluga: mali klijenti mogu trgovati uz polugu od 1:2. Profesionalni traderi mogu trgovati uz polugu od 1:5.
  • Trgovanje u oba smjera: možete otvarati long i short pozicije na sve CFD-ove na kripto valute. Nisu Vam potrebne kripto imovine kako biste trgovali.
  • Napredni alati za upravljanje rizikom: Koristite stop loss i take profit naloge kako biste umanjili rizik.
  • Pristup velikom broju CFD-ova na kripto valute - bitcoin, ethereum, litecoin, ripple i još mnogo njih.
  • 24/7 trgovanje: trgujte CFD-ove na kriptovalute uparene s Eurom (BTC/EUR) - 24 sata na dan, 7 dana na tjedan
  • Odlična platforma: pratite cijene na sigurnoj i stabilnoj platformi - MetaTrader 4, MetaTrader 5 i MetaTrader WebTrader i koristite napredne značajke poput trgovanja direktno na grafu

Ako smatrate da ste spremni za live trgovanje, pogledajte stranicu Admiral Marketsa o trgovanju CFD-ova na kripto valute, a zatim otvorite račun klikom na "Počnite trgovati".

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Kako trgovati bitcoin na MetaTrader platformi

Jednom kad ste otvorili live ili demo račun za trgovanje, te ste preuzeli MetaTrader platformu za trgovanje, možete krenuti u potragu za dionicama u koje želite uložiti:

  1. Otvorite MetaTrader
  2. Otvorite prozor Market Watch i odaberite View ili pritisnite CTRL+M. Ovo će otvoriti popis simbola koje možete trgovati na lijevoj strani platforme.
  3. Desnim klikom na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite CTRL+U.
  4. Ovo će otvoriti prozor u kojem su prikazani detalji svih tržišta koja su Vam dostupna za trgovanje. Iz ovog prozora možete dodati dionice u vlastiti Market Watch prozor tako da odaberete željeni instrument i kliknete Show Symbol.

Snimka zaslona prozora MetaTrader 5 platforme Admiral Marketsa koja prikazuje prozor Symbols.

Odricanje odgovornosti: Grafovi financijskih instrumenata su prikazani u ilustrativne svrhe, te ne sačinjavaju savjete za trgovanje ili zahtjev za kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta koji je u ponudi Admiral Marketsa (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Prošli učinak nije nužno indikacija budućeg učinka.

Nakon što ste kliknuli na gumb OK u prozoru Symbols - zatim možete vidjeti instrumente u prozoru Market Watch. Kako bi vidjeli graf instrumenta, jednostavno kliknite na simbol u Market Watch prozoru i povucite ga na prostor gdje se nalazi graf. Nakon toga možete poziciju na način da:

  1. Desni klik na graf.
  2. Odaberite Trading.
  3. Odaberite New Order ili pritisnite F9.
  4. Otvorit će Vam se prozor za nalog u kojem definirate cijenu ulaska, stop loss i take profit razine, te volumen pozicije.

Snimka zaslona prozora MetaTrader 5 platforme Admiral Marketsa koja prikazuje prozor za otvaranje naloga.

Odricanje odgovornosti: Grafovi financijskih instrumenata su prikazani u ilustrativne svrhe, te ne sačinjavaju savjete za trgovanje ili zahtjev za kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta koji je u ponudi Admiral Marketsa (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Prošli učinak nije nužno indikacija budućeg učinka.


Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
? Kako trgovati Bitcoin CFD-ovima ?
Jeste li dodali Bitcoin CFD-ove u svoj ukupni plan trgovanja? Učenje trgovanja s CFD Bitcoinima zasigurno je tema koja je podjednako na umu mnogih trgovaca. S obzirom na nevjerojatnu količinu volatilnosti cijene Bitcoina, to predstavlja potencijalne mogućnosti traderima (kao i, naravno, faktor rizik...
​Kako trgovati Ether CFD
Kripto valute su u porastu. Jedna od najpopularnijih ponuda je Ether (ETH). Uz ogroman poticaj tvrtki kao što su Toyota, BP, Microsoft, Intel i druge, imao je uspješan crowdsale s ogromnim dobicima. Ovo je sadašnjost i budućnost digitalne valute, ali mnogi ljudi i dalje više vole razgovarati o njoj,...
Što je Zcash?
Zbog razvoja novih tehnologija došlo je do povećanja potražnje za kriptovalutama. No Zcash se razlikuje od ostalih sličnih valuta zbog svog partnerstva s JPMorganom putem open-source projekta Quorum. Tehnologija privatnosti koju koristi Zcash uskoro bi mogla biti primjenjena na različite kripto i bl...
Prikaži sve