Što je Bitcoin?

Admirals
21 Min čitanja

Bitcoin sve više postaje popularni financijski instrument, iako gotovo nitko ne razumije osnovu koja se krije iza digitalne valute.

U ovom članku će biti navedene informacije koje će svakome tko pokušava shvatiti Bitcoin pomoći da sazna očemu se radi. U članku se nalaze odgovori na pitanja: Kako Bitcoin funkcionira? Što je "rudarenje" Bitcoina? Je li ulaganje u Bitcoin rizično?

Članak će vam pružiti pregled naprednih pojmova koji su povezani uz Bitcoin, kao što je blockchain, Bitcoin plaćanje i transferi. U članku posvećenom Bitcoinu osvrnut ćemo se i na Bitcoin grafikone te načinom na koji se može trgovati s Bitcoinom.

Počet ćemo s najosnovnijim pitanjem: Što je Bitcoin?

Bitcoin je digitalna valuta, ili "kriptovaluta", zahvaljujući tome što uz pomoć kriptografije osigurava transakcije unutar vlastite infrastrukture, koja predstavlja razdijeljenu internetsku bazu podataka, ili blockchain.

Ukoliko to još ne znate, sada je moguće trgovati Bitcoinom (BTC/USD) na besplatnom demo računu Admiral Marketsa na kojem se ne nalazi pravi novac! Isprobajte još danas…

Koja je kratica za Bitcoin?

Kratica za Bitcoin je jednostavno BTC. Primjenjuje se isto načelo kao za USD (US Dolar) i EUR (Euro). Bitcoin se, također, može sparivati s drugim valutama. U tom slučaju naziv CFD instrumenta može biti, primjerice, Bitcoin prema US Dolaru, ili BTC/USD.

Kako Bitcoin funkcionira?

Bitcoin pruža mogućnost brzog, sigurnog i jeftinog peer-to-peer plaćanja, bez potrebe za bankom ili središnjim procesorom.

Sustav transakcija odvija se izravno, između digitalnih korisničkih "novčanika", te se provjerava i verificira pomoću blockchaina. Transakcije se digitalno potpisuju jedinstvenim osobnim zaporkama (ključevima), koje potvrđuju da potječu od vlasnika "novčanika".

Što je to blockchain tehnologija?

Blockchain je decentralizirana javna računovodstvena knjiga u koju se bilježe sve Bitcoin transakcije koje su ikada bile provedene. Određeni broj transakcija tvori jedinicu baze podataka koja se naziva "blokom", a u svakom bloku pohranjene su informacije o prethodnom bloku, kao što svaka transakcija pohranjuje informaciju o transakciji koja joj je prethodila. Na taj način blockchain omogućava potpunu transparentnost plaćanja.

Blockchain, kao infrastruktura Bitcoina, predstavlja revolucionarnu metodu pohranjivanja podataka koja je pristupačna svima, koja je posve transparentna, koja je razvijena uz upotrebu otvorenog koda te ne pripada bilo kojoj osobi ili entitetu. Umjesto toga, održavanje blockchain odvija se uz pomoć kolektivne snage milijuna računala koji verificiraju transakcije i pridodaju ih "blokovima".

Kolektivno verificirane transakcije ne mogu se modificirati, niti izbrisati, pa su sva plaćanja Bitcoinom konačna i neosporna.

Kako rudariti Bitcoin?

Jednom kada se u blockchainu formira novi blok, on biva nagrađen s 12,5 Bitcoina, što se u prosjeku događa svakih deset minuta. To je nagrada za tzv. proces "rudarenja", a pod njim se podrazumijeva trošenje električne i računalne energije za održavanje mreže. "Rudarenje" obuhvaća mnoštvo ljudi i specijaliziranih trgovina diljem svijeta, i stvara temeljnu vrijednost Bitcoina. Sustav automatski generira nove Bitcoine, i sam regulira brzinu tog procesa, zbog čega ne postoji način da se zaobiđu globalna pravila, a Bitcoini zarađuju brže nego putem povećavanja investicija u hardver za "rudarenje" i povećanog trošenja na račune za električnu energiju.

Godine 2020. prepolovit će se nagrada po bloku, te će se nastaviti prepolavljati svake četiri godine dok se ne generira 21 milijun Bitcoina. To znači da Bitcoin ima fundamentalni potencijal za rast vrijednosti.

Donji graf pokazuje kako 2017. godine postoji 16+ milijuna Bitcoina u opticaju. Slika također predočava brzi rast ponude (supply) od početnog datuma (2009. godine) do 2013. godine, prije nego počne usporavati, što znači da se potražnja i dalje povećava što je trend koji će se nastaviti – dakako, ukoliko suparničke kriptovalute kakav je Litecoin, ne istisnu Bitcoin sa scene.

Ukupno Bitcoina u opticaju Izvor: Wikipedia

Tko je izumio Bitcoin?

Smatra se da je Bitcoin izmislio Satoshi Nakamoto, koji je svoj pronalazak obznanio 31. listopada 2008. godine na kriptografskoj mailing listi, u istraživačkom časopisu pod nazivom Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System. Da stvar bude još zanimljivija, ime Satoshi Nakamoto je pseudonim koji je koristila nepoznata osoba, ili osobe, koja je izmislila Bitcoin. Godine 2016. australski poduzetnik Craig Wright za sebe je tvrdio da je "Mr. Bitcoin", što je među istaknutim članovima Bitcoin zajednice općeprihvaćena tvrdnja.

Kada je stvoren Bitcoin?

Financijska povijest Bitcoina počela je 22. svibnja 2010. godine, kada je netko kupio pizzu. Ako nikada niste čuli za ovaj revolucionarni događaj, ne brinite, niste jedini…

Pizza nije bila najvažniji dio transakcije – nego ono što je upotrijebljeno kao platežno sredstvo. Obrok je koštao 10.000 Bitcoina, i to je bio prvi puta da je virtualna valuta upotrijebljena da bi se kupilo nešto iz stvarnog svijeta. Bitcoin entuzijasti danas taj dan slave kao Bitcoin Pizza dan.

Otada su stvari prilično poodmakle. Upotreba i vrijednost Bitcoina bitno je porasla. Restoran u kojem je naručena pizza možda nije stvarao povijest, ali da je zadržao onih 10.000 bitcoina, danas bi bio bogatiji za oko 20 milijuna dolara.

U ožujku iste godine vrijednost jednog Bitcoina prvi puta je skočila iznad vrijednosti unce zlata, i nastavlja se penjati.

Gdje možete trošiti Bitcoin?

Postoje mnoge stvari koje se mogu kupiti za Bitcoin – osim pizze! Postoje čak i mjesta koja ga primaju. Prema http://www.coindesk.com/ broj trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin 2015. godine eksplodirao je. Mnogi od njih nalaze se na stranicama za elektronsko trgovanje (e-commerce), iako je sve veći broj klasičnih trgovina koje prihvaćaju BTC kao platežno sredstvo. Spisak neprestano raste i Bitcoin ćete moći potrošiti doslovno svugdje na:

  1. Uobičajene kućanske potrepštine;
  2. Video igre;
  3. Darovne kartice;
  4. Putovanja;
  5. Hranu;
  6. Automobile;
  7. Ostavljanje napojnice i davanje milostinje;
  8. U internetskim i klasičnim trgovinama

Većina procesora plaćanja (payment processors) prilikom plaćanja izdat će QR kod, koji predstavlja Bitcoin adresu i iznos uplate.

QR kodovi su vrlo praktični, jer olakšavaju plaćanje preko Bitcoin wallet (novčanik) aplikacije na vašem smartphoneu. Jednostavno skenirajte QR kod, a on će unaprijed ispuniti primateljevu Bitcoin adresu i zahtijevani iznos uplate. Kada jednom izvršite transakciju, plaćanje je dovršeno.

Može li se ući se ući u trag Bitcoinu?

Bitcoin je u potpunosti transparentan. Sve Bitcoin transakcije su javne, sljedive, i trajno pohranjene na Bitcoin mreži. Bitcoin adrese su jedine informacije koje se koriste za definiranje mjesta na kojem su se Bitcoini nalazili i kamo su poslani. Te adrese osobno kreiraju korisnici novčanika. Budući da korisnici uglavnom moraju otkriti identitet kako bi primili usluge ili robu, Bitcoin adrese ne mogu ostati posve anonimne. Bitcoin mreža je peer-to-peer mreža na kojoj je moguće prijaviti korisničke IP adrese.

Koje države podržavaju Bitcoin kao valutu?

Pravni status Bitcoina varira od države do države, ipak spisak država koje prihvaćaju BTC neprestano raste.

Bitcoin funkcionira neovisno o bilo kojoj središnjoj banci, nasuprot svim ostalim, dobro poznatim valutama poput Dolara, Eura, itd. Bitcoin mreža nema nikakvu drugu središnju točku, niti administratora, što ga čini decentraliziranom digitalnom valutom.

Fundamentalna vrijednost Bitcoina generira se putem "rudarenja" i tijesno je povezana sa strujom te računalnim hardverskim troškovima. Ostatak njegove vrijednosti raste ograničenim količinama, polaganom procesu generiranja i sve većom potražnjom.

Bitcoin se širi cijelom zemaljskom kuglom kao valjano platežno sredstvo kojim možete kupovati različitu robu i usluge, što dodatno povećava potražnju za njim.

Je li Bitcoin legalan?

Propisi variraju od države do države. Trenutno samo Japan službeno priznaje Bitcoin kao novac, dok druge države za njega nemaju reguliran zakonski okvir. Za očekivati je da će nacionalni financijski regulatori sve više postajati zainteresirani za Bitcoin i ostalu virtualnu valutu, razmjerno brzini kojom će se blockchain tehnologija širiti te razini rasta kripto ekonomije.

Bitcoin i sigurnost

Bitcoin je volatilna imovina (asset), čija se vrijednost na dnevnoj bazi često mijenja i za 10%, zbog čega je prilično rizičan za investiranje i trgovanje. Dakako, bez visokog rizika nema ni visokog profita, uostalom, za trgovanje Bitcoinom ne morate investirati niti koristiti fondove čiji gubitak si ne možete priuštiti.

Dobra vijest je što Admiral Markets pruža dodatni set naprednih tipova naloga – Zaštitu od volatilnosti – odnosno dodatne programe za visoko volatilne instrumente.

Je li Bitcoin finanijcki balon koji će puknuti?

Situacija koja okružuje kripto tehnologije vrlo je sličan dotcom balonu s početka 2000-tih. Velik broj projekata tijesno je povezan s blockchainom i svakodnevno objavljuju svoje ICO, što je kratica za Initial Coin Offering (Inicijalnu ponudu kriptovalute) i predstavlja skupno financiranje (crowdfunding) fazu projekta. To je svojevrsna inicijalna javna ponuda IPO, ali u kripto ekonomiji. Projekte kolektivno financira javnost koja kupuje njihove tokene u zamjenu za Bitcoin ili ostale značajnije kripto valute. Dakako, kao i u svakoj drugoj industriji, 90% projekata ne uspijeva iznjedriti funkcionalni proizvod, i vjerojatno ćemo uskoro svjedočiti velikom broju zvučnih bankrota. U određenoj mjeri, Bitcoin je možda precijenjen, zahvaljujući masovnoj potrošnji Bitcoina tijekom ICO-a.

Dakle, je li Bitcoin financijski balon ili ne? To ćemo znati tek kada i ako pukne. U međuvremenu možete trgovati s CFD-om na Bitcoin kod Admiral Marketsa i profitirati s polugom od 1:5, dvadeset i četiri sata dnevno.

Ostanite uz nas i očekujte nove, uzbudljive informacije o Bitcoinu te ostalim kripto valutama… uskoro!

Bitcoin ili ulaganje u zlato

Ljudi vole zlato. Sigurna je investicija. To je jedan od razloga zašto je velik broj investicija baš u taj plemeniti metal. Ali rane godine „Zlatne groznice" su odavno završile; trgovci zlatom i polugama ne bi trebali tretirati zlato kao shemu zarade preko novći. Zlato je smislena dugoročna investicija.

Postoje uvidi u drevne zlatne rudnike i rudarske operacije koje datiraju čak do 200.000 godina pr. Kr. Civilizacije su počele trgovati zlatom oko 600 godina pr. Kr. te se i danas, s velikim entuzijazmom, koristi od strane trgovaca i investitora.

Zlato zasigurno nikada neće izgubiti svoju vrijednost zbog svojih praktičnih uporaba i svojstava, ali i činjenice da je plemeniti metal. Moramo napomenuti kako su fluktuacije manje ekstremne i zastupljene u trgovini zlatom nego pri drugim investicijama, uključujući Bitcoin.

Možemo pretpostaviti kako će vrijednost zlata dugoročno nastaviti rasti. Američki dolar je negativno koreliran sa zlatom, te bi svaka slabost mogla pozitivno utjecati na cijenu zlata. Cijena rudarenja zlata bi mogla znakovito porasti, a samim time će mnogi rudari prekinuti svoje operacije. Ako se to dogodi, cijene zlata će narasti jer će zalihe biti limitirane.

Zlato zauzima od jedan do dva posto zastupljenosti na tržištu. Povećanje tog postotka bi trebao dovesti do rasta cijene. Dodatno, svaka promjena u stopi inflacije može prouzročiti rast cijene zlata.

Također je bitan faktor omjer državnog duga s BDP-om. Ako taj omjer raste u razvijenim zemljama, to je znak nastavka priljeva novca, što je pozitivno plemenite metale kao što je zlato.

Bitcoin ima ograničenu zalihu, ali jednu bitnu razliku kada se usporedi s drugim investicijama. Po prvi put imamo nešto što nije ni na koji način kontrolirano od neke osobe, vlade ili banke.

Bitcoin još ne može u potpunosti zamijeniti zlato kao investicijsku imovinu jer se sustav još mora prilagoditi razmjerima na već zastupljenim tržištima gdje može ostvariti u potpunosti univerzalni status kako bi se mogao koristiti kao legitimna valuta.

Izvor: www.jmbullion.com

Bitcoin strategija ulaganja

Trenutno svjedočimo iracionalnom ponašanju na tržištu kriptovaluta. Ljudi misle da je to budućnost, ali nas podsjeća na dot.com balon, te bi se tržište kriptovaluta moglo vrlo brzo raspasti.

Bitcoin je nedvojbeno najpopularnija kriptovaluta. Ljudi ulažu novac u Bitcoin misleći da mu nikada neće pasti vrijednost s obzirom na to da ne postoji centralna banka koja ga regulira.

U određenom trenutku će to biti neizbježno, jer ljudi Bitcoin koriste za usluge i trgovinu, a teško je o nešto naplatiti u fragmentima. Ako jedan Bitcoin vrijedi npr. 14.400 USD, a usluga košta samo $100, u okvirima Bitcoin-a bi to značilo da mi morate platiti dijelićem jednog Coina. Nadalje, ako cijena enormno poraste bit ćemo primorani :

  1. Napraviti dodatne zalihe ove kriptovalute;
  2. Resetirati cijenu ukoliko ode previsoko;
  3. Smisliti alternativni način plaćanja ukoliko ne bude moguće plaćati u malim količinama.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju ako cijene dionica u 2018. i 2019. godini nastaviti rasti, je mogućnost pada cijene Bitcoina zajedno s dionicama i nekretninama. Najčešće sve rizične imovine eksplodiraju zajedno, stoga bismo mogli svjedočiti destrukciji vrijednosti kriptovaluta. Kada se zajmovi otpišu, to zapravo smanji zalihu novca. U takvoj situaciji rizična imovina gubi vrijednost, a klasične valute jačaju.

Želite saznati više o tome što je Bitcoin? Povećajte svoje znanje čitanjem članka Što je Bitcoin.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

BTC Futures ugovori

Izlistavanje futures ugovora na BTC može se gledati kao korak u pravom smjeru za Bitcoin. Banke kažu da je Bitcoin generalno loša investicija jer spada u neregulirani prostor, pa ga zato nazivaju rizičnim; to govore jer bi mogao zagrebati u usluge osobnog bankarstva samih banaka tako da olakšaju i pojeftine transakcije između ljudi i/ili trgovaca korištenjem Bitcoin tehnologije. Predstavljanje BTC futures-a je korak prema reguliranom prostoru, što smanjuje rizik Bitcoin profila.

Fundamentalno, kada uzmete u obzir što Bitcoin nudi društvu, u tom smislu je "zlatni rudnik" (pogotovo za zemlje s ekstremnim devalvacijama u svojoj valuti i hiperinflacijom). Također je platforma koja dozvoljava odvijanje poslovnih procesa, ali i postoji mogućnost da dosegne vrijednost od 70,000 USD na jedan Bitcoin, što bi ga dovelo do razine tržišne kapitalizacije od 1 bilijuna američkih dolara, što je i dalje samo dio vrijednosti tržišta zlata koje je na razini od 7 bilijuna USD. Valja napomenuti kako je Bitcoin puno lakše koristiti za transakcije nego zlato.

Tehničke analize pokazuju kako bi mogao dosegnuti maloprije spomenutu razinu od 70,000 USD na jedan Bitcoin, koliko god to ludo zvučalo. Trgovanje futures ugovorima na burzama trebalo bi dovesti do veće likvidnosti coin-a, što bi ga učinilo manje volatilnim.

Rizici ulaganja Bitcoin kriptovalutu

Postoji mogućnost velikog napora od strane vlada da se ova tehnologija zaustavi. Razlog tome je potencijalno rivalstvo njihovim nacionalnim valutama, što bi uvelike otežalo implementaciju monetarnih politika.

Također postoji mogućnost da banke dubokih džepova odluče otkupiti Bitcoin sa svrhom da zaštite svoje prihode od osobnog bankarstva koje ova tehnologija ugrožava.

Za sve teoretičare zavjere, moguće je da će banke i vlade zaposliti hakere da sruše ovu tehnologiju, označe ju nesigurnom i stvore masivni nestanak novčanih sredstava na tržištu kriptovaluta. Ovo je za Bitcoin generalni sigurnosni rizik .

Kako središnje banke kroz vrijeme printaju sve više novca, i time devalviraju fizički novac, njihovi trenutni procesi kvantitativnog ublažavanja bi se mogli procjeni kao veoma rizični, jer "napuhuju" bilance središnjih banaka. Upuštanje središnjih banaka u takve odluke ne demonstrira odgovornost za dugoročnu zaštitu vrijednost svojih fizičkih valuta u okruženju valutnog rata.

Ključni faktor objave CME grupacije je taj što se veliki investitori mogu zaštiti od inflacije te samim time nemaju razloga izbjegavati Bitcoin. Naredni dani će pokazati koliko će interesa institucije pokazati.

Ako se mogu zaštiti od inflacije, ući će. Sjećate se dot.com balona? Konzervativni fondovi bili su primorani ulagati u dionice riskantne visoke tehnologije jer su njihovi rezultati izgledalo loše u usporedbi s tehnološkim fondovima. Ista bi se stvar mogla dogoditi i kriptovalutama. Kada veliki fondovi dobiju dvoznamenkaste povratke nakon što stave određeni dio sredstava u kripto, svi će im se pridružiti.

Koliko je siguran Bitcoin?

Tvrdi se kako je nemoguće hakirati, izmanipulirati ili promijeniti Bitcoin; ali s druge strane su razmjene i digitalni novčanici vrlo ranjivi, baš kao i bankovni računi. Ako imate spremljen Bitcoin, možete postati metom.

Kako Bitcoin nema svoj fizički oblik, u novčanicima se nalaze sigurni digitalni ključevi koji su u direktnom odnosu s Bitcoinom. Privatni ključ je tajni kod koji dozvoljava korisniku da dokaže vlasništvo nad svojim Bitcoinom. Korisnici Bitcoina moraju svoje računalo osigurati najnovijom mogućom zaštitom jer razmjene zahtijevaju visok nivo sigurnosti.

James Hill, software developer iz Scott Logic konzultantske firme, kaže kako je sigurnosna jezgra blockchain algoritma, koji je "kičma" kriptovaluta, vrlo jaka. Naglašava kako je pravi rizik gubitak ključa koji dokazuje vlasništvo.

Kako trgovati Bitcoin?

Traderi su nas mnogo puta pitali:

  1. Gdje trgovati Bitcoinom;
  2. Kako razmijeniti Bitcoin za USD;
  3. Kako trgovati Bitcoinom s ciljem ostvarivanja profita;
  4. Je li moguće trgovati Bitcoinom na Forexu;
  5. Kako trgovati Bitcoinom na MT4.

Zlato možda prolazi reevaluacijsku fazu, dok mu kriptovalute poput Bitcoin-a postaju prava konkurencija u okruženju niskorizične imovine, ili sve dok postoji strah od daljnje inflacije.

Popularnost kriptovaluta je potencijalno oslabila potražnju za zlatom. Također postoji mogućnost da američki FED poveća kamatne stope tri puta u narednih 12 mjeseci i samim time preusmjeri investicije od zlata prema obveznicama.

Iz tog razloga, kao i zbog svega što smo već spomenuli, ali i visokog potencijala koji kriptovalute imaju, prava stvar je trgovati Bitcoinom s ostalim valutama, npr. BTC/USD CFD koji Admiral Markets ima u ponudi.

Zbog nesigurnosti koja okružuje Bitcoin kao imovinu, možda biste željeli iskoristiti njegove dnevne pomake u Vašu korist. Jednostavno rečeno, kad investirate u Bitcoin, tradicionalna "kupi i drži" strategija je još uvijek nesigurna.

Bitcoin strategije koje bi mogli usvojiti su daytrating, intra-week trading, i/ili scalping. Uvijek možete pogledati naše profesionalne webinare i pitati za savjet vezan za trgovanje na našoj MT4 platformi.

Pogledajte ovaj grafikon:

Izvor: BTC/USD mjesečni graf, 20 listopad - 17 studeni, admiralmarkets.com/hr - uslikano 18.11.2019. - Imajte na umu da dosadašnji rezultati nisu pouzdan pokazatelj budućih rezultata

Tradicionalno, postoji ciklus kretanja cijene svake imovine i financijskog instrumenta. Mi prepoznajemo četiri glavna ciklusa cijene/tržišta.

  1. Akumulacija
  2. Dizanje
  3. Distribucija
  4. Smanjenje

Ovisno o tržištu, ona imaju slične karakteristike i prolazit će kroz slične faze. Tržišta su ciklična, mogu rasti, doseći vrhunac, pasti i doći do dna. Kada jedan ciklus završi, drugi počinje.

Mnogi trgovci i investitori vrlo često ne prepoznaju činjenicu da su tržišta ciklična ili zaborave primijetiti trenutnu fazu kroz koju tržište prolazi. No čak i kada prihvatite postojanje ciklusa, skoro da je nemoguće razabrati vrh ili dno jednog takvog ciklusa. Neovisno o tome, razumijevanje ciklusa je neophodno ako želite maksimizirati povratke od svojih investicija i trgovanja.

Korištenjem naših grafikona, moći ćete iskoristiti velika gibanja BTC/USD CFD-a u kratkim vremenskim okvirima, kao što je petominutni grafikon, ali i u širim vremenskim okvirima, poput dnevnih grafikona. Također možete investirati u snagu (ili slabost) BTC-a tako da trgujete na tjednim ili mjesečnim grafikonima.

Ako koristite ponuđenu polugu na pametan način i trgujete CFD-om na BTC/USD, potencijalno možete imati mnogo veći profit nego da jednostavno kupujete BTC.

Što utječe na nestabilnost Bitcoina?

Rekli bismo da je BTC pomalo nestabilan. Imajte na umu da je volatilnost vaš prijatelj sve dok primjenjujete pravilno upravljanje novcem. Prema Forbesu, Bitcoin je stekao popularnost u Kini 2013. godine, a bilo je prilično uobičajeno vidjeti kako kineske burze rastu na tržištu i do 20%.

BTC je pokazao ogroman zamah, što se može lako vidjeti na grafikonima. Cijena je u jednom trenutku bila 2888,89. Kupnja BTC / USD donijela je mnogo pozitivnih rezultata brojnim traderima.

Trenutna i povijesna cijena: U trendu ili u rasponu?

Lako možemo reći da je cijena u trendu, čak i na višim vremenskim okvirima. Ako primijetite veliki trend na višim vremenskim okvirima, to znači da se i veći vremenski okvir prenosi u niže vremenske okvire. U skladu s tim, niži vremenski okviri (H1, H4) smanjuju zamah iz viših vremenskih okvira i teoretski omogućuju intraday traderima da ostvaruju ogromne zarade. U ovom trenutku, trenutni scenarij je kupovina zaliha na valutnom paru BTC / USD zbog uspostavljenog bullish trenda. Kako biste uvijek bili u tijeku s cijenom kripto valuta, kao i mogućim kretanjima i mogućnostima trgovanja, Admiral Markets nudi besplatne webinari uživo s našim iskusnim profesionalnim traderima i analitičarima.

Zbog nedostatka dugoročnih povijesnih podataka, možemo usporediti samo trenutni učinak s novijom poviješću (od 2012.), ali to bi trebalo biti više nego dovoljno da krenemo s tradingoom i koristimo razne strategije koje bi nam mogle donijeti mnogo više profita od jednostavne kupnje samog BTC-a

Kako trgovati CFD-ovima bitcoina

Trgovanje Bitcoin CFD-om vjerojatno se ne razlikuje mnogo od trgovanja bilo kojim drugim valutnim parom, robom ili CFD-om koji pokazuju snažan trend. Ljepota trgovanja leži u njegovoj raznolikosti, a kroz proučavanje Price Action-a bi trebali moći donositi profit koji ih čini financijski neovisnima i stabilnima. CFD traderi bitcoin-om trebaju biti fokusirani na:

  1. Praćenje trenda (uzlazni trend dok se ne dokaže drugačije);
  2. Pravilno upravljanje novcem;
  3. Usredotočenje na glavne sesije: London, New York i Tokio.

Kupnja BTC / USD para važna je jer pruža traderima priliku da se pridruže tržišnoj većini i budu dio trenda. Naravno, trend će se promijeniti, ali u trenutku pisanja članka - BTC / USD pokazuje izuzetno snažan trend.

Pravilno upravljanje novcem predstavlja glavni motiv trgovanja, a ako se primijeni pravilno u jakom trendu, teoretski bi trebalo napraviti ogroman povrat ulaganja (ROI).

Traderi bi se definitivno trebali usredotočiti na glavne trgovačke sesije jer glavni trgovački centri pružaju najveću volatilnost BTC / USD. Srećom, naša MetaTrader 4 (MT4) platforma nudi instrument tijekom glavnih tržišnih sesija 24/7. Treba spomenuti i da bi trebali trgovati Bitcoin CFD-ovima samo s reguliranim Forex i CFD brokerima, poput Admiral Marketsa.

Bitcoin Day Trading

Za intraday trading možda ćete htjeti koristiti našu scalping strategiju nekoliko puta dnevno ili, na kraju, ako imate stalan posao i vrijeme vam ne dopušta scalping, možda biste htjeli koristiti day trading strategiju za BTC / USD ,

Ova strategija uključuje MACD sa indikatorima RSI i CCI za day tradere. Kako biste mogli primijeniti ovu strategiju, morat ćete preuzeti i nagrađivani MetaTrader 4 Supreme Edition jer to zahtijeva indikator Admiral Pivot . Admiral Pivot indikator nudi nenadmašnu prilagodljivost pogodnu kako za day tradere, tako i za trgovanje dionicama.

Indikatori koji se koriste za ovu strategiju:

  1. RSI (10, zatvori)
  2. CCI (14, tipična cijena HLC / 3)
  3. MACD (12,26,9)
  4. Admiral Pivot

Strategija se trguje na M30 vremenskom okviru. Traderi kupuju BTC / USD kada:

  1. MACD> O
  2. RSI> 50
  3. CCI> 0
  4. Cijena je malo iznad potporne točke

Stop Loss se postavlja ispod ulazne točke, dok je cilj otpor koji prikazuje Admiral Pivot. U snažnim trendovima, ovo bi trebala biti dobitna dnevna strategija trgovanja za BTC / USD.

Ostvarivanje profita uz CFD na BTC/USD

U ovom je trenutku jednostavno je - kupnja BTC / USD-a put dok se trend ne preokrene. Bitcoin postiže nova mjerila vrijednosti na tržištu trgovanja i pomoću naših strategija možda ćete moći profitirati, bez obzira jeste li trend obrnut ili uspravan. Trgovina BTC / USD može stvoriti mnogo načina, ali zbog jake volatilnosti i hipea, buy je trenutno najprofitabilnija trgovinska strategija.

Budite sigurni da ćemo vam pružiti najnovije informacije u slučaju bilo kakvih promjena. Zbog toga imamo redovne, besplatne webintere za trgovanje uživo s vodećim stručnjacima u industriji.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? Kako trgovati Bitcoin CFD-ovima ?
Jeste li dodali Bitcoin CFD-ove u svoj ukupni plan trgovanja? Učenje trgovanja s CFD Bitcoinima zasigurno je tema koja je podjednako na umu mnogih trgovaca. S obzirom na nevjerojatnu količinu volatilnosti cijene Bitcoina, to predstavlja potencijalne mogućnosti traderima (kao i, naravno, faktor rizik...
​Kako trgovati Ether CFD
Kripto valute su u porastu. Jedna od najpopularnijih ponuda je Ether (ETH). Uz ogroman poticaj tvrtki kao što su Toyota, BP, Microsoft, Intel i druge, imao je uspješan crowdsale s ogromnim dobicima. Ovo je sadašnjost i budućnost digitalne valute, ali mnogi ljudi i dalje više vole razgovarati o njoj,...
Što je Zcash?
Zbog razvoja novih tehnologija došlo je do povećanja potražnje za kriptovalutama. No Zcash se razlikuje od ostalih sličnih valuta zbog svog partnerstva s JPMorganom putem open-source projekta Quorum. Tehnologija privatnosti koju koristi Zcash uskoro bi mogla biti primjenjena na različite kripto i bl...
Prikaži sve