Što je blockchain tehnologija?

Admirals
17 Min čitanja

U posljednjih nekoliko godina možda ste primijetili kako se izraz 'blockchain' pojavljuje sa sve većom učestalošću. Razumljivo je kad uzmete u obzir činjenicu da mnogi pojedinci uspoređuju značaj blockchain tehnologije s onom svjetskog weba u 1990-ima. Ali što je to? Kako radi? Najvažnije je kako se možete pozicionirati da iskoristite - što bi moglo biti - ogromnu priliku za rast. Čitajte dalje kako biste saznali!

Blockchain definicija

Jednostavno rečeno, definicija blockchaina je zajednička, digitalna knjiga ili baza podataka, financijskih transakcija koje se spremaju na više računala na različitim lokacijama. Baza podataka stalno raste kako se u nju dodaju nove transakcije ili 'blokovi'. To tvori kontinuirani lanac podataka gdje su zapisi javni i provjerljivi. Kako nema središnjeg mjesta, teže je hakirati jer informacije postoje na milijunima različitih mjesta.

Što je blockchain tehnologija i zašto je "game changer"?

Tri su glavne tehnologije koje se kombiniraju kako bi stvorile blockchain. To uključuje kriptografiju privatnog ključa, distribucijsku mrežu s zajedničkom knjigom i poticaj za održavanje mrežnih transakcija, vođenje evidencije i sigurnost. Oni se kombiniraju kako bi blockchain tehnologiju učinili decentraliziranim, transparentnim i nepromjenjivim sustavom.

Decentralizacija

Većina tradicionalnih oblika plaćanja je centralizirana. Na primjer, vaša banka pohranjuje vaš novac i da biste plaćali nekoga drugoga morate proći kroz banku. Ima nekoliko ranjivosti:

  1. Svi se podaci pohranjuju na jednom mjestu što ga čini lakom metom za hakere.
  2. Ako se centralizirani subjekt zatvorio ili oštetio nitko nema pristup informacijama koje posjeduje.

U decentraliziranom sustavu, poput onoga koji je stvoren pomoću blockchain tehnologije, informacije ne pohranjuje samo jedan jedini entitet. Svi u mreži posjeduju podatke i mogu pristupiti povijesti transakcija, ali ih ne mogu promijeniti. Ova nepromjenjivost je još jedan ključni stup blockchain tehnologije.

Nepromjenljivost

Jednom kada je nešto uneseno u blockchain, to se ne može spriječiti. Ne postoji način da se "sukobim s knjigama". To je zato što temeljna tehnologija koristi kriptografske heše. U kontekstu plaćanja, to znači da se transakcije uzimaju kao ulaz i vode se putem algoritma hashinga koji mu daje izlaz fiksne duljine i fiksne veličine. To znači da je svaki hash mogao identificirati vrlo velik niz izračuna ili niza podataka.

Transparentnost

Možda je najzanimljiviji aspekt blockchain tehnologije činjenica da ona nudi visoku razinu transparentnosti dok je identitet korisnika skriven je iza složene kriptografije i može se prepoznati samo po njihovoj javnoj adresi.

U isto vrijeme, iako je identitet korisnika siguran, i dalje možete vidjeti sve transakcije izvršene na njihovoj javnoj adresi. Ova razina transparentnosti ne postoji unutar trenutnog financijskog sustava zbog čega tehnologija blockchaina mijenja polje financija o čemu ćemo kasnije raspravljati u ovom članku.

Kako funkcionira blockchain?

Recimo da je David želio poslati novac Johnu. Korištenjem blockchain tehnologije, ova će se transakcija putem interneta predstaviti kao blok. Taj bi se blok distribuirao preko blockchain mreže, što je posebna vrsta peer-to-peer mreže kod koje je radno opterećenje podijeljeno između sudionika, a ne na jedan središnji poslužitelj.

Jednom kada mreža potvrdi da je transakcija valjana, blok se zatim dodaje lancu i pomiruje kroz mrežu, stvarajući trajni zapis. Davidova evidencija o vlasništvu nad novcem tada se seli u Johna. U osnovi, tehnologija pomaže izrezati posrednika, ali s potpunom transparentnošću i privatnošću.

Blockchain je postao dio stvarnog svijeta

Jedna od prvih upotreba ove tehnologije u stvarnom svijetu bila je u kripto valutama kao što su Bitcoin i Ethereum. To je zbog činjenice da tehnologija omogućava distribuciju i ne kopiranje digitalnih informacija, što znači da svaki podatak može imati samo jednog vlasnika, što je bitno kod plaćanja; u stvari, digitalna knjiga.

Bitcoin blockchain

Godine 2008., netko je koristio pseudonim Satoshi Nakamoto stvorio Bitcoin. Budući da je Bitcoin blockchain decentraliziran, to ne kontrolira jedno središnje tijelo, za razliku od tradicionalnih valuta koje izdaje središnja banka. Umjesto toga, Bitcoin blockchain održava mreža rudara (koja se ponekad naziva i 'čvorovi'). Ti su čvorovi namjenski izgrađena računala koja rješavaju složene matematičke probleme kako bi transakcija prošla.

Zamislite da David napravi transakciju s Bitcoin-om. Ova transakcija potječe iz Davidovog novčanika za digitalnu valutu koji će imati privatni ključ. Ovaj ključ je Davidov digitalni potpis koji pruža matematički dokaz da je transakcija potekla iz tog novčanika.

Ako više ljudi izvrši više transakcija, sve će se to grupirati u blok koji će biti organiziran strogim kriptografskim pravilima. Taj će se blok poslati u Bitcoin mrežu i nakon potvrde bit će dodan na prethodne blokove, stvarajući tako blockchain.

Ovo može zvučati kao vrlo dug i zbunjen način sklapanja transakcije, ali imajte na umu da su sve ove transakcije transparentne i navedene u knjizi Bitcoin (što možete potražiti pomoću Bitcoin Explorera). Također zahtijeva nekoliko strana da potvrde transakciju i ako bi se jedan dio mreže srušio, cijela mreža se ne bi srušila.

Ethereum blockchain

Nakon preobuke i uspjeha Bitcoin-a, brojne su druge tvrtke stvorile blockchain platforme koje su se više koristile u stvarnom svijetu i korporacijama. Drugi po veličini svjetski digitalni novčić po vrijednosti - nakon Bitcoina - je Ethereum. Ovo je u osnovi blockchain platforma specijalizirana za pametne ugovore i uz nju je digitalni novčić nazvan 'Ether'.

Blokator Ethereuma je javan, baš kao i Bitcoin, i omogućuje ljudima da grade decentralizirane aplikacije na njegovoj platformi, specijalizirane za pametne ugovore. To su ugovori koji se automatski izvršavaju kada su ispunjeni određeni uvjeti od svih predviđenih strana. Ova razina automatizacije pomaže ubrzati proces.

Blockchain novčanik

Blockchain novčanik je program koji korisnicima omogućuje kupnju, prodaju i nadzor stanja na digitalnoj valuti kao što su Bitcoin i Ethereum. Važno je napomenuti da blockchain novčanik ne pohranjuje kripto valute. Jednostavno vode evidenciju svih transakcija vezanih uz valutu (vaše javne i privatne ključeve) i pohranjuju ih na Blockchain.

Na raspolaganju su različite vrste blockchain novčanika. Novčanik hardvera hardverski su uređaji kao što su USB olovke koji pohranjuju privatne ključeve za korisnika. Tu su i novčanici softvera, poput aplikacija za radne površine, interneta i mobilnih uređaja, koji pohranjuju privatne ključeve za bilo kakve obavljene transakcije.

Sama tehnologija Blockchain, njezine upotrebe i usluge oko nje veliki su posao. Zato mnoge velike tvrtke ulažu milijarde dolara u svoj razvoj. Međutim, postoje neke dionice blockchaina koji se izdvajaju od ostalih. Prije nego što ih pogledamo, opišimo kako možete saznati više o ili poboljšati svoje znanje o blockchain tehnologiji.

Jeste li znali da možete trgovati CFD-ovima kriptovaluta (Ugovori za razliku) na Bitcoin-u, Ethereumu i drugima s Admiral Markets-om? Trgovanje CFD-om kripto valute omogućava vam da nagađate o smjeru cijene kripto valute bez posjedovanja sredstva. Možete saznati više o CFD-ovima kriptovaluta i započeti ih trgovati 24/7 klikom na baner ispod:

Blockchain dionice

Da biste pokazali koliko je investitora zainteresirano za dionice blockchaina, samo trebate pogledati Riot Blockchain. Bila je to sitna dionica koja je u 2017. godini prešla sa samo 8 dolara po dionici na 40 dolara po dionici kada su promijenili ime iz Bioptix Inc u Riot Blockchain.

Tvrtka je bila proizvođač dijagnostičkih strojeva za biotehničku industriju. Nakon što je promijenila ime i promijenila marku kako bi se usredotočila na kupovinu kriptovaluta i blockchain tvrtki, dionice su porasle na ulagačima. Nakon toga, tvrtku je istraživala SEC (Komisija za vrijednosne papire).

Ovo je primjer zašto investitori moraju obaviti svoje istraživanje prije nego što bi kupili potencijal blockchain tehnologije. No, postoje neke poznate velike korporacije koje ulažu milijarde u tehnologiju o kojoj investitori trebaju znati.

Top 3 dionice blockchaina za 2020. godinu

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, oko 10% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) vjerojatno će biti pohranjeno na blockchainu do 2027. Tvrtke na čelu pružanja blockchain usluga bit će visoko na popisima ulagača za 2020. i daleko Iznad. Slijedi popis od samo 3 blok dionica koje bi ulagači mogli biti zanimljivi za 2020. i šire.

# 1 IBM blockchain

IBM je jedan od lidera u razvoju blockchain tehnologije. Tvrtka je podržan od više od 1.500 stručnjaka iz područja, sudjeluje u više od 500 blockchain projekata. Jedan od takvih projekata je i platforma IBM Food Trust koja je pokrenuta s Walmartom 2018. Cilj je bio poboljšati procese sigurnosti hrane putem integriranog blokade na strani ponude.

Prema Forbesu , IBM je "možda najveća i najuspješnija poduzeće blockchain od svih." Jedan od razloga je taj što je tvrtka pomogla u stvaranju tkanine Hyperledger, nakon što je projektu donirala 44 000 linija koda, što je činilo jezgru novog blockchaina s većim brzinama i povećanom privatnošću. Tkanina Hyperledger zlatni je standard za korporativne blockchain projekte.

Tijekom posljednjih sedam godina, IBM-ova cijena dionica patila je jer im nije nedostajala inovacija svojih kolega poput Microsofta i Applea. Međutim, čvrsto je u središtu razvoja blockchaina i ulagači će tražiti znakove što će pomoći kompaniji u osnovi i signalizirati bogatstvo za cijenu dionica.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 4 , IBM, mjesečno - Raspon podataka: od 1. lipnja 2008. do 4. prosinca 2019., pristupljeno 4. prosinca 2019. u 15:31 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

U dugoročnom mjesečnom grafikonu IBM-ove cijene dionica iznad, jasno je vidjeti trend pada od sredine 2013. do kraja 2018. Ulagače će sada zanimati mogu li IBM-ove cijene dionica povećati svoj zamah veći tijekom 2019. godine , u 2020. Iako je tehnologija blockchain nova, pomaže joj da bude u prvom redu i središtu svog razvoja.

Jeste li znali da možete uložiti u tisuće dionica i ETF-ova sa 15 najvećih svjetskih burzi putem računa Admiral Invest-a? Računi se mogu otvoriti uz minimalni depozit od samo 1 eura, a možete početi ulagati od samo 0,01 USD po dionici uz minimalne naknade za transakcije od samo 1 USD na američkim dionicama. Također možete dobiti pristup platformi za trgovanje MetaTrader 5 koju pruža Admiral Markets potpuno besplatno! Započnite odmah klikom na baner ispod:

# 2 Alibaba blockchain

Alibaba , najveća kineska tvrtka za e-trgovinu i tehnologiju, već je podnijela 90 patenata za blockchain tehnologiju. U studenom je Ant Financial, fintech grupa Alibaba Grupe, pokrenula fazu testiranja za svoju blockchain mrežu čiji je cilj pružiti podršku malim i srednjim poduzećima.

Grupa je također surađivala s kineskom vladom zbog korištenja blockchaina u zdravstvu. Kineska vlada već je najavila da želi voditi svjetski standard za blockchain tehnologiju. Izgleda da je Alibaba iskorištena za to što ne samo što su izgradili veliku knjižnicu patenata za blockchain patent, već je koriste tehnologiju u svojim podružnicama za e-trgovinu Lynx i T-Mall, što im daje stvarnu i praktičnu prednost.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 4, BABA, Weekly - Raspon podataka: od 28. veljače 2016. do 4. prosinca 2019., pristupljeno 4. prosinca 2019. u 16:07 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

U dugoročnom tjednom grafikonu cijene dionica Alibabe iznad, jasno je vidjeti da je tvrtka poslovala dobro - čak i prije nego što su se istakli u usvajanju blockchain tehnologije. Uspjeh platforme za e-trgovinu pruža veliku potporu ulagačima koji su i dalje oprezni od potencijala blockchaina. Kombinacija uspjeha u oba područja mogla bi biti vrlo moćan pokretač cijene dionica Alibabe tijekom 2020. i šire.

# 3 Mastercard blockchain

Mastercard je treći na svijetu među vrhunskim blockchain inovatorima s više od 100 prijavljenih patentnih zahtjeva. Napredak tvrtke u blockchain tehnologiji zanimljiv je jer je sama tehnologija osmišljena kako bi centralizirani posrednici zastarjeli.

No, tvrtka koristi tehnologiju za smanjenje transakcijskih troškova i povećanje zaštite od prijevara. S više od 21 milijarde dolara gubitaka od prijevare koje su banke ostvarile u 2015. godini, postoji ogromna prednost u korištenju tehnologije koja istovremeno omogućava transparentnost i privatnost, uz nepromjenjivost.

Način na koji se Mastercard približio blockchain tehnologiji očit je naprednu, inovativnu kompaniju kojoj će dioničari i investitori biti drago.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, MA, mjesečno - raspon podataka: od 1. svibnja 2006. do 4. prosinca 2019., pristupljeno 4. prosinca 2019. u 17:07 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Dugoročni mjesečni grafikon cijene dionica Mastercarda pokazuje vrlo impresivan trend rasta. Iako se cijenama dionica trguje na visokoj razini, to je učinio od 2006. Način na koji se tvrtka prilagodila ovoj novoj tehnologiji koja prijeti dijelovima poslovanja mogao bi značiti da će uzlazni trend i dalje ostati.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Kako kupiti blockchain dionice online

Kupnja i prodaja dionica putem interneta može se obaviti u samo tri jednostavna koraka:

  1. Otvorite račun za trgovanje dionicama.
  2. Preuzmite svoju platformu za trgovanje dionicama .
  3. Otvorite trgovačku kartu i uzmite svoju prvu trgovinu!

Kako otvoriti svoj račun za trgovanje dionicama Invest.MT5

Ako to već niste učinili, slijedite ove korake za otvaranje računa za trgovanje dionicama. Ako ste to već učinili, slobodno pređite na sljedeći odjeljak o preuzimanju platforme za trgovanje dionicama.

Da biste otvorili račun za trgovanje dionicama jednostavno posjetite početnu stranicu Admiral Marketsa i kliknite zeleni gumb s natpisom Počnite ulagati:

Da biste se prijavili na live ili demo račun za trgovanje, jednostavno ispunite potrebne podatke kao što su vaše ime, e-pošta i lozinka:

Nakon ovog koraka imati ćete pristup Dashboardu! Odavde možete otvoriti live i demo račun. Kad odaberete opciju otvaranja live računa, tad možete birati vrstu računa koju želite. Ako želite ulagati u dionice i etf-ove onda odaberite Invest.MT5 račun.

Nakon tog odabira, pošaljite potrebne dokumente i prođite postupak verifikacije. Nakon što ste završili s verifikacijom možete preuzeti platformu za trgovanje. Preuzeti ju možete i odmah, klikom na baner ispod.

Nakon što ste preuzeli platformu samo slijedite upute za instalaciju na Vašem računalu.

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 koji prikazuje grafikon cijena dionica Applea, pokazatelje MACD i Stochastic trgovanje, popis simbola koji prikazuju različite regije na burzi i dostupne ulaznice.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Kako se trguje na MetaTrader 5 platformi?

Otvorite svoju platformu za trgovanje dionicama i slijedite ove korake za plasman:

  1. Otvorite prozor Market Watch odabirom View na izborniku na vrhu platforme ili pritiskom na Ctrl + M na tipkovnici. Ovo će otvoriti popis simbola za razmjenu proizvoda na lijevoj strani grafikona.
  2. Kliknite desnom tipkom miša na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite Ctrl + U na tipkovnici.
  3. Nakon toga otvorit će se prozor ispod koji prikazuje sva tržišta na kojima možete trgovati. Odavde možete dodati široku paletu dionica u svoj prozor Market Market odabirom odgovarajuće dionice ili zemlje i klikom na Prikaži simbol.

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 s prozorom simbola.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Nakon što kliknete gumb U redu u prozoru Simboli, sada možete vidjeti različite instrumente u prozoru Market Watch. Da biste pogledali grafikon cijena cijene dionica tvrtke, jednostavno kliknite lijevom tipkom miša jedan od simbola dionica u prozoru Market Watch i povucite ga na područje grafikona. Odavde možete otvoriti trgovinsku kartu:

  1. Desnom tipkom miša kliknite grafikon.
  2. Odaberite Trgovanje.
  3. Odaberite Novo narudžbu ili pritisnite F9 na tipkovnici.
  4. Otvorit će se trgovačka karta za unos ulazne cijene, zaustavljanje gubitka i uzimanje nivoa dobiti te veličine trgovanja dionicama (volumena).

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 koja prikazuje trgovačku kartu.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Zašto kupiti dionice uz Admiral Markets?

Evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti kupovinu i prodaju dionica uz Admiral Markets:

  • Trgovina s dobro uspostavljenom, visoko reguliranom tvrtkom koja uključuje regulaciju britanske agencije za financijsko ponašanje.
  • Pristupite najbržem i najpopularnijem mrežnom softveru za trgovanje dionicama pod nazivom MetaTrader koji možete koristiti na operacijskim sustavima PC, Mac, Web, Android i iOS.
  • Otvorite račun Invest.MT5 s minimalnim depozitom od samo 1 € i uložite samo 0,01 USD po dionici uz minimalne transakcijske naknade od samo 1 USD na američkim dionicama.

Jeste li znali da također možete pristupiti podacima slobodnog tržišta u stvarnom vremenu bez dodatnih troškova? Možete i sastaviti portfelj dionica koje isplaćuju dividendu kako biste stvorili tok pasivnog dohotka.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Regulative i licence

Naše investicijske kompanije su javno priznate kao kompanije sa izvanrednim ugledom, kvalitetnim uslugama, financijskom stabilnosti i visokom sigurnosti ulaganja.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? Kako trgovati Bitcoin CFD-ovima ?
Jeste li dodali Bitcoin CFD-ove u svoj ukupni plan trgovanja? Učenje trgovanja s CFD Bitcoinima zasigurno je tema koja je podjednako na umu mnogih trgovaca. S obzirom na nevjerojatnu količinu volatilnosti cijene Bitcoina, to predstavlja potencijalne mogućnosti traderima (kao i, naravno, faktor rizik...
​Kako trgovati Ether CFD
Kripto valute su u porastu. Jedna od najpopularnijih ponuda je Ether (ETH). Uz ogroman poticaj tvrtki kao što su Toyota, BP, Microsoft, Intel i druge, imao je uspješan crowdsale s ogromnim dobicima. Ovo je sadašnjost i budućnost digitalne valute, ali mnogi ljudi i dalje više vole razgovarati o njoj,...
Što je Zcash?
Zbog razvoja novih tehnologija došlo je do povećanja potražnje za kriptovalutama. No Zcash se razlikuje od ostalih sličnih valuta zbog svog partnerstva s JPMorganom putem open-source projekta Quorum. Tehnologija privatnosti koju koristi Zcash uskoro bi mogla biti primjenjena na različite kripto i bl...
Prikaži sve