Što je Litecoin?

Admirals
10 Min čitanja

Je li Litecoin "light" blizanac Bitcoina? Bitcoin je nedvojbeno daleko poznatija kriptovaluta, pa ćete se vjerojatno iznenaditi kada saznate da je Litecoin uveden prije više od pet godina. Vrijeme je da pobliže pogledamo što znači naziv Litecoin i u kakvom je odnosu s Bitcoinom! U ovom pitanju će biti razjašnjena ključna pitanja kao što su: Kako Litecoin funkcionira? Kako funkcionira stvaranje Litecoina? Je li Litecoin rizičan?

Počet ćemo s najosnovnijim pitanjem: Što je Litecoin?

Litecoin je peer-to-peer kriptovaluta. On je projekt otvorenog softvera koji je pušten u promet pod licencom MIT/X11, što znači da gotovo i nema ograničenja za njegovo ponovno korištenje. Litecoin je na mnogo načina nalik Bitcoinu, jer se smatra digitalnom valutom i digitalnim sustavom plaćanja. Litecoin koristi enkripcijske tehnike za dvije ključne aktivnosti:

1.Za reguliranje generacije Litecoin jedinica.

2.Za verificiranje transfera fondova i osiguravanje transakcija.

Iako su Bitcoin i Litecoin slični po mnogočemu, postoji nekoliko velikih razlika između te dvije kriptovalute.

Bitcoin i Litecoin - koje su im ključne razlike?

Pojedini investitori tvrde da se, ako je Bitcoin ekvivalent zlatu, Litecoin može usporediti sa srebrom. U stvari, programeri koji su ga stvorili, upravo su to imali na umu.

Obje valute resi mnogo sličnosti, a Litecoin se od Bitcoina odudara tek po nekoliko razlika:

1. Litecoin pruža bržu potvrdu: Litecoin mreža nastoji procesuirati blok svake 2.5 minute, za razliku od Bitcoina koji to čini svakih 10 minuta. Njegovi programeri tvrde da upravo to omogućava bržu potvrdu transakcije. Zbog tog osobitog nedostatka, kod Bitcoina postoji veća vjerojatnost pojavljivanja blokova siročadi.

2. Litecoin koristi drugačiji hashtag algoritam: U svojem algoritmu za dokaz rada koristi skript, sekvencijalnu funkciju tvrde memorije, koja zahtijeva asimptotično više memorije od algoritma koji nije tvrda memorija.

3. Litecoin mreža proizvest će više kriptovalute: Litecoin će proizvesti 84 milijuna Litecoina, odnosno četiri puta više jedinica valute od jedinica koje će u opticaj staviti Bitcoin mreža.1

Sve u svemu, Litecoin može procesuirati i nositi se s većim brojem transakcija, što umanjuje potencijalan problem uskog grla, koje se Bitcoinu ponekad događa. Pogledajte donju sliku za brz pregled obje kriptovalute.

U prednosti možemo ubrojiti i veći otpor napadu dvostrukog trošenja u istom vremenskom razdoblju, u odnosu na Bitcoin.

Izvor: CoinDesk

Litecoin kratica

Kratica za Litecoin je jednostavno LTC. Primjenjuje se isto načelo kao za USD (US Dolar) i EUR (Euro). Litecoin se, također, može sparivati s drugim valutama. U tom slučaju CFD naziv instrumenta može biti, primjerice, Litecoin prema US Dolaru, ili LTC/USD. Ukoliko to još ne znate, sada je moguće trgovati Litecoinom (LTC/USD) na nerizičnom demo računu Admiral Marketsa! Isprobajte još danas…

Kako Litecoin funkcionira?

Litecoin je jedina internetska mreža koju korisnici mogu upotrebljavati za izravno plaćanje jedne osobe drugoj. Litecoin je decentralizirana peer-to-peer mreža, što znači da ga ne kontrolira bilo koji entitet niti vlada.

Sustav plaćanja ne koristi nikakvu fizičku valutu, kakve su npr. Dolar i Euro. Umjesto fizičke valute, on koristi vlastitu jedinicu računanja, koja se također naziva Litecoin (simbol joj je Ł ili LTC). To je razlog zbog kojeg ćete često vidjeti da je Litecoin kategoriziran kao digitalna ili kriptovaluta. Litecoin se može kupovati i prodavati za tradicionalni novac, a na Internetu postoje različite mjenjačnice.

Što je blockchain tehnologija?

Litecoin se temelji na istoj tehnologiji kao i Bitcoin, odnosno na tzv. blockchain tehnologiji. Prema podacima koje iznosi Litecoin mreža, Litecoin blockchain je "sposobna obraditi veći transakcijski volumen nego njegov dvojnik – Bitcoin".Litecoin ima višu frekvenciju generiranja blokova, što znači da mreža podržava više transakcija te je u prednosti zbog bržeg potvrđivanja provedenih transakcija.

Što je rudarenje?

Novi Litecoini redovito se stvaraju. Stvaranje novih Litecoina provodi se putem osobitog procesa koji se naziva "rudarenjem", a koji je jednostavan servis vođenja evidencije. Način na koji se Litecoin osigurava da postoji samo jedan blockchain, je stvaranje blokova koje je iznimno teško stvoriti. Umjesto pukog, proizvoljnog stvaranja blokova, "rudari" moraju napraviti kriptografski hash blokova koji odgovaraju određenim kriterijima, a isključivi način da se pronađe jedan blok je računanjem, dok nam se ne posreći da otkrijemo onaj koji funkcionira.

Taj proces naziva se hashing. Rudar koji uspješno napravi blok nagrađuje se s 25 svježe iskovanih Litecoina. Svakih nekoliko dana složenost kriterija za hashing podešava se na osnovu učestalosti pojavljivanja blokova, pa veće suparništvo među "rudarima" dovodi do više uloženog rada da bi se pronašao blok.

Odakle dolazi Litecoin?

Rast ponude (growth of supply) Litecoina je decentralizirana i vođena je Litecoin protokolom, koji stvaranje nove kriptovalute dodjeljuje sudionicima Litecoin mreže.

Maksimalni broj Litecoina ograničen je na 84 milijuna ukupno, ali sva kriptovaluta još uvijek nije stvorena. Trenutno se u opticaju nalazi 51.7 milijuna Litecoina, što znači da je iz "rudnika" izvađeno oko 61.6 posto Litecoina.

Jednom kada se izvadi sljedećih 11.3 milijuna novih Litecoina, nagrada za rudarenje blokova smanjit će se s 25 na 12.5 Litecoina, a očekuje se da će se to dogoditi u kolovozu 2019. godine.

Tko je izmislio Litecoin?

Smatra se da je Litecoin pušten u opticaj putem open-source klijenta na GitHubu 07. listopada 2011. godine, te da je to uradio Charlie Lee, bivši djelatnik Googlea. Tada je došlo do račvanja Bitcoin Core klijenta, koji se prije svega razlikovao po kraćem vremenu generiranja blokova (dvije i pol minute) i većem maksimalnom broju kriptovalute, drugačijem algoritmu hashinga te ponešto modificiranom grafičkom korisničkom sučelju (GUI).

Kada je stvoren Litecoin?

Iako je stvoren u listopadu 2011. godine, financijska povijest Litecoina seže u studeni 2013. godine. Razvojni tim Litecoina prvo je objavio 0.8.5.1 inačicu, a ukupna vrijednost Litecoina doživjela je golemo povećanje, što uključuje i stopostotni skok unutar 24 sata. Početkom prosinca 2013. godine svjetlo dana ugledala je nova inačica Litecoina. Nova, poboljšana inačica nudila je dvadesetostruko smanjenje transakcijske naknade, sigurnosna poboljšanja te poboljšanje učinkovitosti mreže.

Isplati li se rudariti Litecoin?

Naše mišljenje je da investiranje u Litecoin može biti profitabilnije od "rudarenja". Uz pomoć naših platformi Meta Trader 5 i Meta Trader 4 Supreme Edition vaši troškovi bit će znatno manji od postavljanja tzv. ASICs hardvera koji je vrlo skup, i daleko od sigurne investicije. S tim su povezani mnogi rizici, koji nisu ograničeni samo na sljedeće:

1. Problem eksponencijalne mreže: Problemi će se povećavati što će se više i brže "rudari" uključivati u mrežu, te tako smanjivati mogućnost vašeg profita. Zbog toga, je važno donijeti realističnu procjenu o razvoju problema u bliskoj budućnosti.

2. Potencijalno niska vrijednost prilikom preprodaje: ASIC hardver može iznimno učinkovito rudariti Litecoine, ali to je sve što može. Ne može se koristiti u druge svrhe, pa će mu vrijednost biti vrlo niska kada se rudarenje privede kraju.

3. Kašnjenje isporuke: Ne želite da vam se hardver dostavi nekoliko mjeseci nakon kupnje. To napominjemo zato, jer je na Internetu bilo mnogo negativnih osvrta na dostavu naručenog hardvera za "rudarenje".

4. Potrošnja električne energije: Ne želite plaćati električnu energiju više nego što zaradite Bitcoina, zar ne?

Jednostavno rečeno, trgovanje na paru Litecoin/USD trebalo bi biti zanimljivije, profitabilnije, i jeftinije.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Gdje se Litecoin može trošiti?

Litecoine možete koristiti i trošiti na dugačak spisak roba, u različitim vrstama trgovina. Prvi korak je da preuzmete (download) Litecoin novčanik (wallet) kako biste mogli kupovati Litecoine u mjenjačnici, te ih potom koristiti za kupovinu roba i usluga.

Tko je pokrenuo Litecoin?

Litecoin funkcionira neovisno od bilo koje središnje banke, za razliku od ostalih, dobro poznatih valuta kao što su Dolar, Euro itd. Litecoin mreža, također, nema niti neku drugu središnju točku, niti administratora, što je čini decentraliziranom digitalnom valutom.

Litecoin i rizici

1.Isti je slučaj kao i s Bitcoinom, naime, u povijesnom smislu prekratko postoji da bi se mogao procijenjivati raspon cijena, kako njegov, tako i ostalih kriptovaluta.

2.Promjene u Međunarodnoj kontroli kapitala (International Capital Controls) mogle bi reducirati potražnju za kriptovalutama. Zemlje poput Kine imaju zakone koji štite odljev kapitala, a novac se i prelijeva u neregulirane kriptovalute kako bi se izbjegla takva kontrola kapitala. Zakonske promjene vezane za odljev kapitala mogle bi prigušiti potražnju.

3.Budući da je nereguliran, pojedinci bi ga zbog toga mogli smatrati visokorizičnim. Dakako, to je subjektivno, jer je u konačnici to ipak samo valuta.

4.To je valuta poput robe u prirodi, stoga je podložna fluktuacijama tržišta kao što su ponuda i potražnja. Ali to bi trebao biti pozitivan rizik za investitore koji se bave robama.

Legalnost

Odgovor je da. Propisi variraju od države do države. Ipak, možemo očekivati da će nacionalni financijski regulatori sve više postajati zainteresirani za Litecoin i ostalu virtualnu valutu, s regionalnim regulatorima na pod-državnoj razini.

Koliko je sigurno trgovati Litecoin?

Da, jednako je sigurno, kao i trgovanje Bitcoinom ili kakvom drugom robom. Zapravo, popularnost Litecoina vinula se u nebo.

Volumen transakcija povezanih s Litecoinom značajno se povećao tijekom protekli nekoliko mjeseci. Prije travnja 2017. godine transakcije su se kretale od 1 do 10 milijuna američkih Dolara, u svibnju su se povećale na 200 milijuna USD, da bi u lipnju 2017. godine dosegle 400 milijuna USD.

Ostanite uz nas i očekujte nove, uzbudljive informacije i analize Litecoina… ali zašto čekati? Znate da je moguće investirati u Litecoin na demo računu Admiral Marketsa.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? Kako trgovati Bitcoin CFD-ovima ?
Jeste li dodali Bitcoin CFD-ove u svoj ukupni plan trgovanja? Učenje trgovanja s CFD Bitcoinima zasigurno je tema koja je podjednako na umu mnogih trgovaca. S obzirom na nevjerojatnu količinu volatilnosti cijene Bitcoina, to predstavlja potencijalne mogućnosti traderima (kao i, naravno, faktor rizik...
​Kako trgovati Ether CFD
Kripto valute su u porastu. Jedna od najpopularnijih ponuda je Ether (ETH). Uz ogroman poticaj tvrtki kao što su Toyota, BP, Microsoft, Intel i druge, imao je uspješan crowdsale s ogromnim dobicima. Ovo je sadašnjost i budućnost digitalne valute, ali mnogi ljudi i dalje više vole razgovarati o njoj,...
Što je Zcash?
Zbog razvoja novih tehnologija došlo je do povećanja potražnje za kriptovalutama. No Zcash se razlikuje od ostalih sličnih valuta zbog svog partnerstva s JPMorganom putem open-source projekta Quorum. Tehnologija privatnosti koju koristi Zcash uskoro bi mogla biti primjenjena na različite kripto i bl...
Prikaži sve