Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Poluga do:
  1:30 za male (retail) klijente,
  1:500 za profesionalne klijente
 • FSCS zaštita
 • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Što je Monero?

Čini se kako nove kriptovalute nastaju svaki dan, ali postoje i kriptovalute poput Bitcoina, koje su nastale i ranije.

Uzmimo za primjer Monero (XMR), kriptovalutu koja je započela 2014. godine pružati razne pogodnosti u polju privatnosti.

Ovaj članak objašnjava ključne ideje, značajke, prednosti i izazove s kojima se suočava Monero na konkurentnom tržištu kriptovaluta.

Što je Monero?

Monero je kriptovaluta koja je lansirana 2014. godine. Orijentirana je ka privatnosti te funkcionira po open-source blockchain principu.

Open-source znači da je su tehnologija i software napravljeni, testirani i poboljšani kroz suradnju samih korisnika. Preko 240 developera je doprinijelo ovom projektu, ali njih 30 je imalo glavnu ulogu u razvitku ove kriptovalute.

Blockchain koristi istu tehnološku logiku kojom se služi većina digitalnih valuta; to je osnovna logika u pozadini kriptovaluta te pruža "javnu knjigu" za sve transakcije u određenoj mreži.

Na posljetku, Monero je poznat po svojoj privatnosti, jer je ciljano napravljen s nedostatkom transparentnosti. Konfiguriran je da bi sakrio identitet pošiljatelja i primatelja, ali i količinu svake transakcije.

Možda se pitate: Ne bi li i Bitcoin trebao biti anoniman? Da, ali realnost je poprilično drugačija…

Po čemu se Monero i Bitcoin razlikuju?

Bitcoin je poznat po svojoj anonimnosti, ali postoje ograničenja u privatnosti koju nudi. Bitcoin bilježi adrese i transakcije unutar Bitcoin blockchain-a, što daje pristup informacijama široj javnosti.

Glavni razlog je taj da adrese nisu u potpunosti privatne, iako Bitcoin koristi lažna imena i adrese. Zašto?

Zato što su adrese i transakcije zabilježene u blockchain-u, što ih čini javno dostupnima i moguće im je ući u trag. To znači da postoji mogućnost da se transakcije povežu s identitetom stvarne osobe.

Monero nudi više privatnosti od Bitcoin-a, jer su njegove transakcije, kao i adrese, sakrivene iza kriptografije, što poboljšava privatnost svih njegovih korisnika.

Kako Monero štiti svoju privatnost?

Monero je baziran na takozvanim prsten potpisima i tajnim adresama, što igra veliku ulogu u skrivanju identiteta pošiljatelja i primatelja. Prsten potpisi stvaraju mješavinu ključa računa korisnika s javnim ključevima iz Monero blockchain-a. Treće strane ne mogu identificirati koji je ključ javan, a koji pripada korisniku, što u konačnici ne ostavlja mogućnost povezivanja korisnika i potpisa.

Monero miješa coin-e prilikom svake transakcije, a to je nešto što ostale kriptovalute koje nude privatnost nemaju, npr. Dash (DSH) i Zcash (ZEC). Dash kombinira transakcije kako bi se smanjila šansa da se otkrije identitet bilo kojeg korisnika. Zcash također daje korisniku izbor da zadrži svoj identitet sigurnim i ne spominje vrijednost transakcije.

Glavna je razlika ta da su postavke privatnosti kod Zcash-a opcionalne, dok je kod Monera privatnost dio zadanih postavki. Ostale kriptovalute se ne miješaju prema zadanim postavkama, što stvara sumnju kada su coin-i izmiješani zbog percepcije da je nešto skriveno.

Monero se rješava te sumnje jer su svi njegovi coin-i izmiješani, a sve informacije automatski sakrivene. Monero je pravi izbor za korisnike koji žele biti anonimni.

Koje su prednosti i mane privatnosti?

Visoka razina privatnosti nudi više prednosti.

Svaka Monero jedinica ili coin je razmjenjiv, poput valute koju koristite u svakodnevici. Nije bitno hoćete li dobiti X ili Y novčanicu, sve su jednake.

Možda se pitate; nije li tako sa svim kriptovalutama? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je odgovor ne.

Saznajte više o uspješnim trgovačkim strategijama od profesionalnih trgovaca i edukatora.

Bitcoin je spremljen na blockchain-u koji pokazuje povijest transakcija. To znači da coin može biti povezan s određenim događajima, čak i onim negativnim, poput krađe. Takav coin može biti manje poželjan.

Tu Monero radi ključnu razliku zbog isticanja privatnosti. Ovo znači da dva XMR coin-a ne mogu biti razlikovana jedan od drugoga na osnovu povijesti njihovih transakcija.

Ovo je istovremeno i izazov za Monero, jer ga je njegova snaga u polju privatnosti učinila popularnim, posebno među tržištima koja bi mogla biti povezana s drogom i kockom.

Kako su kreirani novi Monero coinovi?

Novi Monero coin-i su kreirani kroz proces poznat kao "rudarenje", proces koji je postao standard za kriptovalute da nagrade sudionike pri zabilježavanju blockchain transakcija. Vrijeme, koje je potrebno Moneru da izrudari (dovrši) jedan block, je otprilike dvije minute.

Monero daje priliku za rudarenje, ali uz nekoliko bitnih razlika. Rudarenje Monero coin-a ne zahtijeva specifičan hardware i može biti apliciran na svim vodećim platformama kao što su Windows, Android, Linux i macOS.

Koristi proof-of-work (PoW) algoritam koji je dizajniran tako da ga može koristiti širok spektar procesora. To znači da je rudarenje dostupno raznim korisnicima, a ne samo velikim rudarima, koji se fokusiraju striktno na proces rudarenja.

Ovo je jedna od velikih prednosti rudarenja Monera u usporedbi s ostalim altcoin-ima; proces može biti dovršen na običnom računalu, dok drugi zahtijevaju računala s boljim i jačim specifikacijama.

Rudari su nagrađeni "trajnom block nagradom" čiji je minimum 0.3 XMR.

Glavna prednost rudarenja novog coina je jednostavna; rudarima daje poticaj koji osigurava da uvijek ima dovoljno sudionika u blockchain procesu.

Relativno gledajući, 0.3 XMR će konstituirati mali dio kompletnog XMR-a u cirkulaciju, što znači da je to dezinflacijska kriptovaluta. Do 2022. godine će inflacija biti oko 1 %, te će i dalje padati.

Kakva su kretanja cijene Monera?

Monero (XMR) je već okusio volatilnost, baš kao i sve druge kriptovalute. Kada je tek uveden, cijena mu je bila vrlo niska. U siječnju 2015. godine je koštao četvrt dolara ($0.25).

Monero je također zabilježio veliki rast 2017. godine, kao i Bitcoin i ostale kriptovalute. U svibnju 2017. godine, cijena mu je narasla do $65, potom preko $150 u kolovozu.

Nekoliko mjeseci kasnije se rastući trend nastavio i cijena je dosegla $475 u prosincu 2017. godine. To je trenutno najviša cijena Monera i od onda se cijena korigira te je dosegla razinu od $200.

Je li moguće trgovati s Monerom?

Naravno! Ne radi se samo o dugoročnom ulaganju u kriptovalute. Možete trgovati CFD-ovima na kriptovalute - kratkoročno. Admiral Markets nudi CFD-ove na Monero! Trgujte derivatom ove vrlo popularne kriptovalute na svjetski poznatim platformama - MetaTrader 5 i MetaTrader 4. Također možete trgovati putem web preglednika, bez preuzimanja programa, uz MetaTrader WebTrader!

Što je sljedeće?

Zbog naglaska na privatnost, Monero je pronašao solidnu nišu u svijetu kriptovaluta. No, kako i kada će to imati utjecaj na cijenu, to ćemo još vidjeti. Analiziranje grafova je jedan od načina na koji traderi prognoziraju buduća kretanja cijene.

Provjerite naše stručne i edukativne članke o analizi grafova, tehničkoj i fundamentalnoj analizi te upravljanjem rizika, kako bi bili spremniji u donošenju odluka pri trgovanju.

Također preporučujemo da otvorite Demo račun kako bi prvo testirali svoje planove i strategije.

Vježbajte uz nizak spread, polugom do 1:500 i uz dodatne profesionalne trgovačke alate.

Reference:

 1. Get Monero
 2. Coindesk
 3. Investopedia
 4. Coindesk

Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.