Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Poluga do:
  1:30 za male (retail) klijente,
  1:500 za profesionalne klijente
 • FSCS zaštita
 • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Što je Zcash?

Zbog razvoja novih tehnologija došlo je do povećanja potražnje za kriptovalutama. No Zcash se razlikuje od ostalih sličnih valuta zbog svog partnerstva s JPMorganom putem open-source projekta Quorum. Tehnologija privatnosti koju koristi Zcash uskoro bi mogla biti primjenjena na različite kripto i blockchain mreže te tokene koji se baziraju na kriptovaluti Ethereum. CoinMarketCap procjenjuje kako je udio globalnog tržišta Zcash-a više od 960 milijuna američkih dolara.

Što je Zcash?

Zcash (ZEC) je kriptovalutni projekt koji potječe od Zerocoin/Zerocash ideje, koja je predložena u 2013. godini. Zcash je odvojen (forked out) od Bitcoin-a i lansiran u listopadu 2016. godine, a prije toga je bio poznat kao Zerocoin.

Koristi kriptografiju koja bi u teoriji trebala svojim korisnicima nuditi privatnost. Kriptografija, odnosno kriptologija, analizira razne protokole koji spriječavaju javnost i treće strane od čitanja privatnih poruka.

Po čemu se Zcash razlikuje od Bitcoin-a?

Zcash i Bitcoin su vrlo slični. Postoje dvije vrste Zcash transakcija: privatne i javne (slično kao i kod BTC). Kada preuzmete službeni Zcash novčanik, primjetit ćete da nudi dvije vrste adresa: t-addr - javnu adresu i z-addr - privatnu adresu.

Možete izabrati adresu koju želite koristiti. Bitcoin transakcije su u potpunosti transparentne. Svatko može koristiti BTC block explorer kako bi provjerili je li transakcija poslana od jedne BTC adrese do druge. Zcash je privatan ako korisnik izabere z-adresu. Postoji poseban pregled ključa koji pruža selektivnu transparentnost.

Kao što izvor navodi: "Zcash nudi potpunu privatnost prilikom plaćanja, no i dalje zadržava decentraliziranu mrežu koja koristi javni blockchain. Za razliku od Bitcoin-a, Zcash transakcije automatski skrivaju pošiljatelja, primatelja i vrijednost svih transakcija u blockchain-u".

Kako Zcash čuva privatnost?

Zcash je decentralizirana i open-source kriptovaluta koja nudi privatnost i selektivnu transparentnost svojih transakcija. Sve uplate su objavljene na javnom blockchain-u, ali pošiljatelj, primatelj i vrijednost transakcije ostaju privatni.

Zbog enkripcije sadržaja u zaštićenim transakcijama, protokol koristi kriptografsku metodu pri dokazivanju ispravnosti.

Ova se metoda zove zk-SNARK. Ove konstrukcije dozvoljavaju mreži da zadrži sigurnu knjigu bilance, bez da otkrije uključene stranke i količine. Umjesto javnog pokazivanja vrijednosti transakcija i ulagačkih tijela, meta-podaci transakcija su enkriptirani i zk-SNARK se koristi kako bi se dokazalo da nitko ne krade ili vara.

Koje su pozitivne i negativne strane privatnosti?

Kao što smo već objasnili, ZEC koristi tehnologiju zaštite privatnosti po imenu zk-SNARK.

Pozitivne strane

 • Adresa pošiljatelja je sakrivena;
 • Adresa primatelja je sakrivena;
 • Poslana količina je sakrivena.

Mi vjerujemo kako je stroga privatnost korisna za kompanije koje žele zaštiti opskrbni lanac informacija od konkurencije, za sve one koji ne žele izlagati informacije o plaćanjima javnosti, ali i imućne ljude, koji svoje aktivnosti žele zadržati dalje od očiju javnosti.

Negativne strane

Zcash koristi novi oblik kriptografije. Nitko ne može garantirati da ne postoje problemi u sustavu (jer nije testiran kroz dulji vremenski period) koji bi mogli omogućiti objavljivanje privatnih podataka o transakcijama ili bezrazložno kreiranje coin-a. U slučaju da coin-i budu kreirani, to neće biti moguće prepoznati, jer za razliku od Monero-a, nije moguće provjeriti kompletnu količinu coin-a u Zcash blockchain-u.

Blockchain i mreža prate količinu coin-a koji su zaštićeni i nije im bitno tko kasnije preuzima jedan dio. Coin-i ulaze u velik "bazen" i kada izvadite jednu malu količinu iz njega, ne postoji način da se korelira što je ušlo u taj "bazen".

Kako je kreiran novi Zcash coin?

Kreirani su kroz proces zvan rudarenje. Tek će 2032. godine svih 21 milijun coina biti izrudareni. U osnovi je Zcash počeo s unaprijed uloženih 1 mil. američkih dolara od strane investitora. Zcash prije toga nije bio rudaren ili financiran putem ICO-a za razliku od ostalih kriptovaluta, nego ima jedinstven pristup financiranju i distribuciji.

Kako se kreće cijena ZEC-a?

Izvor: ZECUSD dnevni graf, Admiral Markets MT5, Jun 2017 - Mar 2018

Nakon jakog rastućeg trenda koji je počeo u studenom 2017. godine, cijena je dosegla 800 ZEC/USD za jedan coin. Nakon toga, cijena je napravila korekciju do 200 ZED/USD, a sada je očigledno da je support oko 250 ZEC/USD. Moguć je nastavak rastućeg trenda i kupovina prilikom padova ZEC/USD bi mogla biti dobra opcija.

Trgovanje CFD-ovima na Zcash uz Admiral Markets? Naravno!

Možete trgovati Zcash-om i svim glavnim CFD-ovima na kriptovalute na jednom mjestu - uz Admiral Markets. Istražite našu ponudu instrumenata kako biste znali što imamo u ponudi!

Želite prvo testirati svoje vještine u trgovanju? Uzmite vremena koliko trebate na nešem Demo računu, dok izoštravate strategije i planove u okruženju bez rizika.

Besplatni Demo račun

Reference

 1. Forbes
 2. CoinMarketCap
 3. Wikipedia
 4. ZCash
 5. Ibid
 6. Consensys

Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.