79% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 79% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Regulator CySEC fca

Ulaganje u tržišta u nastajanju uz MSCI indeks

Vrijeme čitanja: 12 minute

Ulaganje u rastuća tržišta privlači brojne investitore koji žele kapitalizirati dugoročne prilike koje donose tržišta u nastajanju. Povijesno gledano, tržišta u nastajanju su se često oslanjala na proizvodnju i poljoprivredu. Danas su ta tržišta glavni poticatelji globalnog rasta, te se dom sastoje od najvećih inovativnih kompanija.

msci world index

U ovom ćemo se članku pozabaviti sljedećim stavkama:

 • Kako ulagati u tržišta u nastajanju
 • Što je MSCI Emerging Markets Index
 • Zašto se investitori fokusiraju na rastuća tržišta i ETF iShares MSCI Emerging Markets Index
 • Kako otvoriti Invest.MT5 račun s minimalnom uplatom od samo 1 euro kako biste mogli početi graditi svoj portfelj i ulagati u dionice tržišta u nastajanju i ETF-ove s 15 najvećih burzi na svijetu

Zašto razmotriti ulaganje u Emerging Markets Index?

Ako je suditi prema analizi koju su izradili International Monetary Fund (IMF) i PriceWaterhouseCoopers (PwC) - globalna ekonomska moć će se prebaciti s G7 (SAD, UK, Njemačka, Japan, Kanada i Italija) na E7 (Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Rusija, Meksiko i Turska) do 2050 godine, kao što prikazuje slika.

etf msci emerging markets

Izvor: The World in 2050 by PwC

Očigledno je da investitori žele zaraditi na ovom prijelazu ekonomske moći koji je fokusiran na rastuća tržišta. Čak je Legg Mason spomenuo kako je primjetan porast interesa od strane investitora prema rastućim tržištima zbog njihovog potencijala za dugoročni rast.

Rastuća tržišta, ali i ona koja se razvijaju trenutno drže 59% svjetskog BDP-a, dok je udio BDP-a vodećih ekonomija u konstantnom padu, kao što možemo vidjeti na slici:

 etf world msci

Izvor: Legg Mason Global Asset Management

S obzirom na to da mnogo država možemo klasificirati u kategoriju "rastuće ekonomije" - investitorima može biti teško pratiti ova tržišta. Baš je zato MSCI Emerging Markets Index postao iznimno koristan za praćenje napretka tržišta u nastajanju.

Što je to MSCI Emerging Markets Indeks?

MSCI Emerging Markets Index se koristi za praćenje učinka tržišta dionica globalnih tržišta u nastajanju. Indeks je 1988 godine pokrenula kompanija MSCI - što je kratica za Morgan Stanley Capital International.

Prema tablici učinka na MSCI web stranici, indeks "uzima u obzir velike i srednje zastupljenosti u 26 Emerging Markets (EM) državama. Sastoji se od 1401 entiteta, te indeks pokriva oko 85% tržišne kapitalizacije svake države"

Indeks pokriva pet regija ii 26 zemalja diljem svijeta, kao što možemo vidjeti na slici:

 msci world indeks

Izvor: MSCI Emerging Markets

Sam indeks je značajno porastao zbog samo 10 vodećih država. Iako indeks trenutno pokriva mnogo veći broj država, doprinos svake države je različit, a udijele možemo pogledati na ovom grafu:

emerging markets indeks

Izvor: MSCI Emerging Markets

Gornji graf nam daje sliku o tome kako uvelike ovisi o državama poput Kine, Koreje i Tajvana, dok u manjoj količini ovisi o zemljama Južne Amerike i Afrike. Iako indeks obuhvaća i kompanije iz raznih sektora, možemo primijetiti kako većim dijelom ovisi o financijskom i tehnološkom sektoru:

msci emerging markets indeks

Izvor: MSCI Emerging Markets

MSCI indeks obuhvaća i širok spektar sektora kao što su materijali, energenti, potrošački sektor, zdravstvo i još mnogo njih. Web stranica MSCI indeksa investitorima daje i informacije o karakteristikama indeksa, njegovoj kapitalizaciji i top 10 instrumenata koji su dio indeksa:

msci emerging markets index

Izvor: MSCI Emerging Markets

Iako je indeks fokusiran na određene sektore i države, i dalje je vrlo diverzificiran kako bi investitorima dao kvalitetan uvid u širu sliku tržišta u nastajanju. Za razliku od indeksa kao što je Dow Jones 30, MSCI indeks se koristi za praćenje pravičnosti na tržištima u nastajanju. Kako bi trgovali ovim indeksom, investitori se najčešće okreću ETF-ovima na ovaj indeks.

Pogledajmo graf ETF-a na iShares MSCI Emerging Markets Index:

ishares msci world etf

Izvor: Admiral Markets MT5, EEMUS, Tjedni raspored (između 8. srpnja 2018. do 12. ožujka 2020.). Pristupljeno: 12. ožujka 2020. u 10:45 GMT - Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata ili budućih rezultata.

Jeste li znali da možete preuzeti MetaTrader 5 platformu BESPLATNO uz Admiral Markets? Nakon što ju preuzmete, možete pratiti povijesni učinak instrumenata. Platforma će Vam biti vrlo korisna u sljedećem dijelu ovog članka gdje ćemo korak po korak objasniti kako možete kupiti ETF na MSCI Emerging Markets Indeks.

MT5

Što je ETF na iShares MSCI Emerging Markets Index?

ETF-ovi su prvotno razvijeni 1990. godine u Kanadi, te su napravljeni kako bi pratili učinak određenog indeksa. Npr. ETF iShares Emerging Markets Index prati učinak indeksa MSCI Emerging Markets, dok ETF Vanguard S&P 500 UCITS prati učinak S&P 500 dioničkog indeksa.

Kompanija iShares je vodeća kompanija za stvaranje ETF-ova, a danas već imaju preko 300 ETF-ova u svojoj ponudi. Njima upravlja BlackRock. Prema web stranici iSharesa, MSCI Emerging Markets Index (ETF) ima za zadatak "pratiti investicijske rezultate indeksa koji se sastoji od tržišta u nastajanju srednje i velike kapitalizacije".

Učinak ETF-a iShares MSCI Emerging Markets indeksa možemo vidjeti u sljedećoj slici:

etfi msci indeks zarada

Izvor: iShares

Iako se povrat može činiti i više nego prihvatljiv za brojne investitore, ulaganje u tržišta u nastajanju je i dalje vrlo rizičan potez. Rezultate možemo kvalitetnije pogledati na dugoročnom grafu koji prikazuje kako bi se ponašala investicija od $10,000 kada bih je uložili u ovaj ETF tijekom godina. Ovaj graf možete pratiti direktno na iShares web stranici:

msci indeks graf

Izvor: Napominjemo: prošli učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata ili budućih performansi.

Očigledno je da bi hipotetsko ulaganje od $10,000 izvršeno 2003. godine poraslo s vremenom, no možemo vidjeti i značajne padove vrijednosti kojih se treba čuvati. Umijeće ulaganja je u balansiranju tolerancije na rizik i iskorištavanju prilika za ulaganje.

Ulaganje u ETF MSCI Emerging Markets uz Admiral Markets

Admiral Markets svojim korisnicima nudi mogućnost trgovanja i ulaganja u razne oblike ETF-ova na Emerging Markets Indeks. Iako je ETF na iShares Emerging Markets Index jedan od najpopularnijih, postoje i druga rješenja.

Kako bi pregledali potpunu ponudu instrumenata, posjetite našu web stranicu, točnije odjeljak Popis Instrumenata.

Odavde možete pretraživati proizvode prema ključnim riječima, u ovom slučaju "emerging markets" kako bi dobili kompletan popis dostupnih instrumenata, kao što je prikazano na slici:

msci admiral markets

Izvor: Popis Instrumenata

Kao što možete vidjeti dostupni su brojni proizvodi koji prate učinak Emerging Markets indeksa. Ove instrumente nude razni pružatelji - Schwab, PowerShares, Amundi, Lyxor, Xtrackers, iShares i mnogi drugi. Svi su ovi instrumenti dostupni na MetaTrader 5 platformi koju možete preuzeti besplatno ako ste klijent Admiral Marketsa. Na platformi, korisnici mogu trgovati raznim instrumentima, ali i pratiti grafove i indikatore za analizu. Korisnici također mogu otvarati pozicije direktno na grafu.

Kako započeti ulaganje u ETF na Emerging Markets Index?

Ulaganje možete započeti u tri jednostavna koraka:

 1. Otvorite račun za trgovanje dionicama i ETF-ovima
 2. Preuzmite platformu za trgovanje
 3. Otvorite nalog i otvorite svoju prvu poziciju!

mt5 supreme

1. Kako otvoriti Invest.MT5 račun za trgovanje dionicama i ETF-ovima

Kako biste otvorili račun, posjetite web stranicu Admiral Marketsa i kliknite na zeleni gumb - " Napravi račun"

Nakon što ste otvorili formular za registraciju - upišite svoje ime, prezime, email adresu, a zatim lozinku.

Jednom kad ste napravili taj korak, imat ćete direktan pristup Kabinetu Tradera! U njemu možete otvarati različite vrste live računa za ulaganje i trgovanje.

Nakon što ste kliknuli na gumb - "Otvori Live račun", možete odabrati vrstu računa koju želite otvoriti. Za ulaganje u dionice i ETF-ove - odaberite Invest.MT5.

Nakon što ste odabrali vrstu računa za trgovanje koja Vam odgovara, možete započeti proces prijave - potrebno će biti da pošaljete određene dokumente kako bi dovršili proces provjere. Jednom kad je taj proces završen, možete preuzeti platformu za trgovanje MetaTrader 5.

2. Kako preuzeti MetaTrader platformu za trgovanje

U Kabinetu Tradera scrollajte na kraj stranice i odaberite MetaTrader za PC ili za Mac, ovisno koji operacijski sustav koristite. Alternativno - možete koristiti MT5 Web Trader u kojem možete trgovati direktno iz web preglednika.

Ako se odlučite na preuzimanje platforme - samo slijedite upute za instalaciju.

3. Kako otvoriti prvu poziciju u MetaTrader platformi

Kako bi otvorili prvu poziciju u MetaTrader 5 platformi, pratite ove korake:

 1. Otvorite prozor Market Watch i odaberite View ili pritisnite CTRL+M. Ovo će otvoriti popis simbola koje možete trgovati na lijevoj strani platforme.
 2. Desnim klikom na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite CTRL+U.
 3. Ovo će otvoriti prozor sa svim tržištima koja možete trgovati. Zatim možete odabrati i dodati brojne dionice i ETF-ove u Market Watch prozor tako da odaberete željeni instrument ili na tako da potražite željeni instrument i zatim kliknete Show Symbol.

Nakon što ste kliknuli na gumb OK u prozoru Symbols - zatim možete vidjeti instrumente u prozoru Market Watch. Kako bi vidjeli graf instrumenta, jednostavno kliknite na simbol u Market Watch prozoru i povucite ga na prostor gdje se nalazi graf. Nakon toga možete poziciju tako da:

 1. Desni klik na graf.
 2. Odaberite Trading.
 3. Odaberite New Order ili pritisnite F9.
 4. Otvorit će Vam se prozor za nalog u kojem definirate cijenu ulaska, stop loss i take profit razine, te volumen pozicije.

Forex račun

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Kabinet Tradera.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:
Admiral Markets Pty Ltd
Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK
Admiral Markets Cyprus Ltd
Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK
Admiral Markets UK Ltd
Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.