Ulaganje u tržišta u nastajanju uz MSCI indeks

Admirals
12 Min čitanja

Trgovanje je puno nepoznatih pojmova, kratica i koncepata. ETF-ovi i MSCI indeks dva su pojma koja se ubrajaju u tu kategoriju. Međutim, nakon što shvatite što oni znače i, što je još važnije, zašto oni predstavljaju vrhunske mogućnosti za trgovanje, željet ćete započeti s ulaganjima.

U ovom vodiču, objasnit ćemo vam što su MSCI i ETF. Također, pokazat ćemo vam kako možete ulagati u MSCI indeks upotrebom ETF-ova te vam ponuditi nekoliko savjeta za odabir prikladnog proizvoda. Dakle, ako ste spremni učiti o ovim zanimljivim mogućnostima za trgovanje, pročitajte naš vodič u nastavku.

U ovom ćemo se članku pozabaviti sljedećim stavkama:

  • Kako ulagati u tržišta u nastajanju
  • Što je MSCI Emerging Markets Index
  • Zašto se investitori fokusiraju na rastuća tržišta i ETF iShares MSCI Emerging Markets Index
  • Kako otvoriti Invest.MT5 račun s minimalnom uplatom od samo 1 euro kako biste mogli početi graditi svoj portfelj i ulagati u dionice tržišta u nastajanju i ETF-ove s 15 najvećih burzi na svijetu

Što je MSCI indeks?

MSCI je kratica za Morgan Stanley Capital International. Kao što su Dow Jones Averages ili S&P 500, MSCI je indeks. Točnije, MSCI indeks predstavlja mjerenje uspješnosti dioničkog tržišta.

Funkcija ovog indeksa je praćenje uspješnosti dionica za određenu skupinu tvrtki/burza unutar određenih kategorija ili regija.

Zašto razmotriti ulaganje u Emerging Markets Index?

Ako je suditi prema analizi koju su izradili International Monetary Fund (IMF) i PriceWaterhouseCoopers (PwC) - globalna ekonomska moć će se prebaciti s G7 (SAD, UK, Njemačka, Japan, Kanada i Italija) na E7 (Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Rusija, Meksiko i Turska) do 2050 godine, kao što prikazuje slika.

Izvor: The World in 2050 by PwC

Očigledno je da investitori žele zaraditi na ovom prijelazu ekonomske moći koji je fokusiran na rastuća tržišta. Čak je Legg Mason spomenuo kako je primjetan porast interesa od strane investitora prema rastućim tržištima zbog njihovog potencijala za dugoročni rast.

Rastuća tržišta, ali i ona koja se razvijaju trenutno drže 59% svjetskog BDP-a, dok je udio BDP-a vodećih ekonomija u konstantnom padu, kao što možemo vidjeti na slici:

Izvor: Legg Mason Global Asset Management

S obzirom na to da mnogo država možemo klasificirati u kategoriju "rastuće ekonomije" - investitorima može biti teško pratiti ova tržišta. Baš je zato MSCI Emerging Markets Index postao iznimno koristan za praćenje napretka tržišta u nastajanju.

Zašto postoji MSCI Emerging Markets Indeks?

MSCI Emerging Markets Index se koristi za praćenje učinka tržišta dionica globalnih tržišta u nastajanju. Indeks je 1988 godine pokrenula kompanija MSCI - što je kratica za Morgan Stanley Capital International.

Prema tablici učinka na MSCI web stranici, indeks "uzima u obzir velike i srednje zastupljenosti u 26 Emerging Markets (EM) državama. Sastoji se od 1401 entiteta, te indeks pokriva oko 85% tržišne kapitalizacije svake države"

Indeks pokriva pet regija ii 26 zemalja diljem svijeta, kao što možemo vidjeti na slici:

Izvor: MSCI Emerging Markets

Sam indeks je značajno porastao zbog samo 10 vodećih država. Iako indeks trenutno pokriva mnogo veći broj država, doprinos svake države je različit, a udijele možemo pogledati na ovom grafu:

Izvor: MSCI Emerging Markets

Gornji graf nam daje sliku o tome kako uvelike ovisi o državama poput Kine, Koreje i Tajvana, dok u manjoj količini ovisi o zemljama Južne Amerike i Afrike. Iako indeks obuhvaća i kompanije iz raznih sektora, možemo primijetiti kako većim dijelom ovisi o financijskom i tehnološkom sektoru:

Izvor: MSCI Emerging Markets

MSCI indeks obuhvaća i širok spektar sektora kao što su materijali, energenti, potrošački sektor, zdravstvo i još mnogo njih. Web stranica MSCI indeksa investitorima daje i informacije o karakteristikama indeksa, njegovoj kapitalizaciji i top 10 instrumenata koji su dio indeksa:

Izvor: MSCI Emerging Markets

Iako je indeks fokusiran na određene sektore i države, i dalje je vrlo diverzificiran kako bi investitorima dao kvalitetan uvid u širu sliku tržišta u nastajanju. Za razliku od indeksa kao što je Dow Jones 30, MSCI indeks se koristi za praćenje pravičnosti na tržištima u nastajanju. Kako bi trgovali ovim indeksom, investitori se najčešće okreću ETF-ovima na ovaj indeks.

Pogledajmo graf ETF-a na iShares MSCI Emerging Markets Index:

Izvor: Admiral Markets MT5, EEMUS, Tjedni raspored (između 8. srpnja 2018. do 12. ožujka 2020.). Pristupljeno: 12. ožujka 2020. u 10:45 GMT - Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata ili budućih rezultata.

Jeste li znali da možete preuzeti MetaTrader 5 platformu BESPLATNO uz Admiral Markets? Nakon što ju preuzmete, možete pratiti povijesni učinak instrumenata. Platforma će Vam biti vrlo korisna u sljedećem dijelu ovog članka gdje ćemo korak po korak objasniti kako možete kupiti ETF na MSCI Emerging Markets Indeks.

Što je ETF na iShares MSCI Emerging Markets Index?

ETF-ovi su prvotno razvijeni 1990. godine u Kanadi, te su napravljeni kako bi pratili učinak određenog indeksa. Npr. ETF iShares Emerging Markets Index prati učinak indeksa MSCI Emerging Markets, dok ETF Vanguard S&P 500 UCITS prati učinak S&P 500 dioničkog indeksa.

Kompanija iShares je vodeća kompanija za stvaranje ETF-ova, a danas već imaju preko 300 ETF-ova u svojoj ponudi. Njima upravlja BlackRock. Prema web stranici iSharesa, MSCI Emerging Markets Index (ETF) ima za zadatak "pratiti investicijske rezultate indeksa koji se sastoji od tržišta u nastajanju srednje i velike kapitalizacije".

Učinak ETF-a iShares MSCI Emerging Markets indeksa možemo vidjeti u sljedećoj slici:

Izvor: iShares

Iako se povrat može činiti i više nego prihvatljiv za brojne investitore, ulaganje u tržišta u nastajanju je i dalje vrlo rizičan potez. Rezultate možemo kvalitetnije pogledati na dugoročnom grafu koji prikazuje kako bi se ponašala investicija od $10,000 kada bih je uložili u ovaj ETF tijekom godina. Ovaj graf možete pratiti direktno na iShares web stranici:

Izvor: Napominjemo: prošli učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata ili budućih performansi.

Očigledno je da bi hipotetsko ulaganje od $10,000 izvršeno 2003. godine poraslo s vremenom, no možemo vidjeti i značajne padove vrijednosti kojih se treba čuvati. Umijeće ulaganja je u balansiranju tolerancije na rizik i iskorištavanju prilika za ulaganje.

Najpopularniji MSCI indeksi

U načelu, MSCI pruža vrijednost koja je povezana s ukupnom učinkovitošću dionica unutar indeksa. Unutar MSCI indeksa postoje potkategorije, tj. indeksi koji su usredotočeni na specifične industrije, područja ili regije.

Postoje brojni različiti instrumenti koje treba uzeti u obzir. Međutim, četiri najpopularnija indeksa unutar MSCI-ja prate burze u sljedećim područjima: Tržišta u razvoju, Granična tržišta, Razvijena tržišta i MSCI World indeks.

Jeste li znali da uz Admiral Markets UK Ltd možete trgovati i ulagati u različite ETF-ove MSCI indeksa koji pokrivaju ta područja? Taj odabir možete pronaći nakon prvog preuzimanja MetaTrader 5 platforme za trgovanje koju pruža Admiral Markets.

Da biste to učinili, jednostavno kliknite natpis u nastavku i preuzmite svoju BESPLATNU platformu da biste vidjeli povijesne i trenutačne cijene različitih razreda imovine kao što su ETF-ovi MSCI indeksa. To će vam pomoći da bolje razumijete neke primjere navedene u daljnjem tijeku ovog članka.

Nakon preuzimanja platforme, otvorite prozor Market Watch (Ctrl + M na tipkovnici), kliknite desnom tipkom miša i odaberite Symbols. U tom prozoru možete pretraživati MSCI da biste vidjeli sve različite ETF-ove MSCI indeksa dostupne za trgovanje i ulaganje, kao što pokazuje primjer u nastavku:

Snimka zaslona prozora Symbols platforme MetaTrader 5 koja prikazuje različite ETF-ove MSCI indeksa dostupne za trgovanje i ulaganje uz Admiral Markets.

Tržišta u razvoju

Ovaj indeks prati uspješnost dioničkih tržišta u 26 država u razvoju, uključujući Argentinu, Brazil, Indiju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Ovaj indeks u obzir uzima tržišnu kapitalizaciju svih poduzeća izlistanih na burzama u svih 26 država. To zatim određuje vrijednost „tržišta u razvoju".

Granična tržišta

Ovaj se indeks usredotočuje na 21 državu koja se smatra promjenjivom – ne smatraju se razvijenim zemljama, ali nisu ni tržišta u razvoju. One su smještene negdje u sredini kao države koje bi mogle doživjeti rast. Uz 21 državu koja čini granično tržište, kao što su Hrvatska, Maroko, Jordan i Kenija, postoji 11 samostalnih indeksa. Te države, kao što su Jamajka i Zimbabve, klasificirane su kao granična tržišta, no izlistane su zasebno, a ne kao dio veće skupine.

Razvijena tržišta (EAFE indeks)

Ovaj indeks pokriva 21 razvijenu državu, isključujući SAD i Kanadu. On pokriva 85 % tržišne kapitalizacije dioničkih tržišta u svakoj državi. Države izlistane unutar MSCI EAFE indeksa uključuju Japan, Njemačku, Ujedinjenu Kraljevinu, Francusku, Australiju, Hong Kong i Singapur.

MSCI World indeks

Ovaj indeks prati i mjeri uspješnost 4500 poduzeća sa sjedištem u 23 države, uključujući Australiju, Ujedinjenu Kraljevinu, SAD, Japan i Hong Kong. Indeks pokriva poduzeća velike i srednje tržišne kapitalizacije, čiji se doseg smatra „globalnim". MSCI World indeks često se uzima kao vrijedan način mjerenja uspješnosti dioničkog tržišta u razvijenom dijelu svijeta.

U nastavku se nalazi snimka zaslona MetaTrader 5 platforme za trgovanje koju pruža Admiral Markets, a na kojoj je prikazan grafikon dugoročnih cijena ETF-a Lyxor MSCI World indeksa UCITS, što je samo jedna od vrsta dostupnih na platformi.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, #WLD, mjesečno – raspon podataka: od 1. svibnja 2006. do 29. svibnja 2020., pristupljeno 29. svibnja 2020. u 7:00 BST. Uvažite sljedeće: rezultati iz prošlosti nisu pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Ulaganje u MSCI indeks s pomoću ETF-ova

Da bi mogli trgovati MSCI indeksom ili u njega ulagati, investitori u pravilu upotrebljavaju ETF (fond kojim se trguje na burzi) indeksa.

Što su ETF-ovi u trgovanju?

ETF (engl. exchange-traded fund) je kratica za fond kojim se trguje na burzi. Ovaj financijski vrijednosni papir prvi je put postao dostupnim 1993. godine. U to su vrijeme ETF-ovi bili svojevrstan novitet. Danas su, međutim, popularna opcija i za profesionalce i za male ulagatelje. Ustvari, vrijednost sve imovine ETF-ova kojom se upravljalo (AUM) u 2017. godini iznosila je 4 bilijuna USD. To je porast iznosa od 200 milijardi USD otprije svega 14 godina.

Jednostavno rečeno, fond kojim se trguje na burzi (ETF) jedinstvena je investicijska opcija koja se sastoji od višestruke imovine. Možda je najbolji način za predočavanje ETF-ova taj da su oni krovni element pod kojim se nalazi izborfinancijskih instrumenata. ETF-ove u pravilu stvaraju upravitelji velike količine novca i oni su usmjerenina određenu vrstu imovine.

Na primjer, možete ulagati u dionički ETF. Taj fond mogao bi sadržavati dionice određenih velikih poduzeća. Kada uplatite novac u taj ETF, vrijednost vašeg ulaganja povećavat će se i smanjivati ovisno o uspješnosti svake dionice unutar fonda. Da biste si to mogli predočiti na drukčiji način, zamislite da prilikom ulaganja u ETF bacate mrežu kako biste ulovili određenu skupinu stavki imovine.

Dakle, u tom primjeru ne stavljate sva jaja u istu košaru. Odlučite li se za ETF, a ne za dionicu ili određeno poduzeće, raspoređujete svoje kamate. Međutim, činite to na jednostavan način tako što izvršavate samo jedno ulaganje. U pravilu ćete imati portfelj imovine, a da ga ne morate sami stvarati putem individualnih ulaganja.

Odabir odgovarajućeg MSCI tržišta

Za odabir odgovarajućeg ETF-a MSCI indeksa potrebno je pomno razmatranje. Kao početnik željet ćete se koristiti mogućnostima koje nude najnižu stopu rizika. Dakako, sa svakim će ulaganjem uvijek biti povezan određeni element rizika. No ako se vratimo na pregled MSCI-ja i četiriju njegovih najpopularnijih indeksa, možete uvidjeti da će EAFE ili World indeks biti najstabilniji.

Da, oni podliježu pozitivnim i negativnim fluktuacijama. Međutim, s obzirom na to da su usmjereni na burze u financijski etabliranim regijama kao što su SAD, Ujedinjena Kraljevina, Njemačka i Hong Kong, oni će kriti manje iznenađenja. Za razliku od toga, tržišta u nastajanju i granična tržišta predstavljaju veći rizik. Zbog određenih temeljnih nesigurnosti, bez obzira na to jesu li političke, ekonomske ili regulatorne prirode, puno je teže predvidjeti na koju će stranu krenuti.

Nakon što odlučite na koji ćete se indeks usredotočiti, morat ćete pregledati pojedinačne ETF-ove koji su dostupni za dotično tržište. Na primjer, Admiral Markets je broker za četiri MSCI World indeks ETF-a:

  • WLD – Lyxor MSCI World UCITS ETF – Dist CFD
  • WLDH – Lyxor MSCI World Monthly Hedged to EUR UCITS ETF – Dist CFD
  • IWDAU – iShares Core MSCI World UCITS (USD) ETF CFD
  • SWDA – iShares Core MSCI World UCITS ETF CFD

U nastavku se nalazi snimka zaslona MetaTrader 5 platforme za trgovanje koju pruža Admiral Markets, a na kojoj je prikazan dnevni grafikon koji prikazuje kretanje cijene kroz povijest za ETF iShares Core MSCI World:

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, #SWDA, dnevno – raspon podataka: od 13. prosinca 2018. do 29. svibnja 2020., pristupljeno 29. svibnja 2020. u 11:40 BST. Uvažite sljedeće: rezultati iz prošlosti nisu pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Početniku se te mogućnosti mogu činiti zbunjujuće. Međutim, mi nudimo cjelokupnu raščlambu svake od njih. Ako pregledate stranicu o detaljima ugovora s tvrtkom Admiral Markets, vidjet ćete pojedinosti o „ugovoru" koji sklapate. Taj „ugovor" određuje maržu (tj. iznos sredstava koji je potreban da održite poziciju u jednom lotu), proviziju koju plaćate za svako provedeno trgovanje, najmanji iznos ugovora (koliko ćete lotova morati kupiti) i još puno toga. Nakon što pročitate specifikacije ugovora, moći ćete donijeti promišljenu odluku.

Na primjer, ako neka opcija ima nisku maržu, a vi ste mali ulagatelj, takva bi opcija mogla biti dobar izbor za vas. U suprotnom, ako ste netko tko želi nisku vrijednost razlika, umjesto toga možete se usredotočiti na to područje ugovora. S vremenom, nakon što odvagnete sve mogućnosti, pronaći ćete ETF koji vam odgovara.

Kako započeti ulaganje u ETF na Emerging Markets Index?

Ulaganje možete započeti u tri jednostavna koraka:

  1. Otvorite račun za trgovanje dionicama i ETF-ovima
  2. Preuzmite platformu za trgovanje
  3. Otvorite nalog i otvorite svoju prvu poziciju!

1. Kako otvoriti Invest.MT5 račun za trgovanje dionicama i ETF-ovima

Kako biste otvorili račun, posjetite web stranicu Admiral Marketsa i kliknite na zeleni gumb - " Napravi račun"

Nakon što ste otvorili formular za registraciju - upišite svoje ime, prezime, email adresu, a zatim lozinku.

Jednom kad ste napravili taj korak, imat ćete direktan pristup Dashboard-u! U njemu možete otvarati različite vrste live računa za ulaganje i trgovanje.

Nakon što ste kliknuli na gumb - "Otvori Live račun", možete odabrati vrstu računa koju želite otvoriti. Za ulaganje u dionice i ETF-ove - odaberite Invest.MT5.

Nakon što ste odabrali vrstu računa za trgovanje koja Vam odgovara, možete započeti proces prijave - potrebno će biti da pošaljete određene dokumente kako bi dovršili proces provjere. Jednom kad je taj proces završen, možete preuzeti platformu za trgovanje MetaTrader 5.

2. Kako preuzeti MetaTrader platformu za trgovanje

U Dashboard-u scrollajte na kraj stranice i odaberite MetaTrader za PC ili za Mac, ovisno koji operacijski sustav koristite. Alternativno - možete koristiti MT5 Web Trader u kojem možete trgovati direktno iz web preglednika.

Ako se odlučite na preuzimanje platforme - samo slijedite upute za instalaciju.

3. Kako otvoriti prvu poziciju u MetaTrader platformi

Kako bi otvorili prvu poziciju u MetaTrader 5 platformi, pratite ove korake:

  1. Otvorite prozor Market Watch i odaberite View ili pritisnite CTRL+M. Ovo će otvoriti popis simbola koje možete trgovati na lijevoj strani platforme.
  2. Desnim klikom na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite CTRL+U.
  3. Ovo će otvoriti prozor sa svim tržištima koja možete trgovati. Zatim možete odabrati i dodati brojne dionice i ETF-ove u Market Watch prozor tako da odaberete željeni instrument ili na tako da potražite željeni instrument i zatim kliknete Show Symbol.

Nakon što ste kliknuli na gumb OK u prozoru Symbols - zatim možete vidjeti instrumente u prozoru Market Watch. Kako bi vidjeli graf instrumenta, jednostavno kliknite na simbol u Market Watch prozoru i povucite ga na prostor gdje se nalazi graf. Nakon toga možete poziciju tako da:

  1. Desni klik na graf.
  2. Odaberite Trading.
  3. Odaberite New Order ili pritisnite F9.
  4. Otvorit će Vam se prozor za nalog u kojem definirate cijenu ulaska, stop loss i take profit razine, te volumen pozicije.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboard.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
Najbolji SPDR ETF-ovi za ulaganje
Jeste li znali da vrijednost imovine kojom upravljaju fondovi i kojima se trguje na globalnoj burzi (ETF-ovi) ima više od 6 bilijuna dolara? U 2005 to je bio samo 417 milijardi dolara, dokazujući koliko su popularni ti proizvodi bili za investitore. Pružatelji tih sredstava uključuju Blackrock, Van...
⚫ ETF fond ili Mutual fond | koje su razlike? ⚫
Kada je riječ o svijetu trgovanja i investiranja, sudionici na tržištu suočavaju se s ponekad premoćnim izborom financijskih instrumenata između kojih mogu odabrati. Fondovi kojima se trguje na burzi (ETF) i uzajamni fondovi dva su takva instrumenta dostupna ulagačima.Slučajnom promatraču možda se n...
❓ ETF vs indeksni fond: u čemu je razlika? ❓
Ako ste upoznati sa svijetom ulaganja, možda ste i prije nailazili na izraze „ETF“ i „indeksni fond“. Ali razumijete li što su i koja je razlika među njima? U ovom ćemo članku analizirati razliku između ETF-a i indeksnog fonda, raspraviti koji vam možda više odgovara i objasniti kako možete započeti...
Prikaži sve