Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
 • Leverage up to:
  1:30 for retail clients,
  1:500 for professional clients
 • FSCS protection
 • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Što je ETF?

Vrijeme čitanja: 5 minute

Što je ETF?

Burzovno utrživi fondovi, odnosno ETF-ovi, su vrlo traženi investicijski instrumenti među malim investitorima. ETF je po svojoj prirodi odličan instrument koji nudi brojne prednosti, a ako birate Vaš ETF pažljivo, može biti instrument koji će Vam pomoći da ostvarite investicijske ciljeve.

ETF je prvi put na tržište došao 1993. godine pod simbolom SPY, odnosno Spiders, koji je kasnije postao ETF s najvećim volumenom u povijesti. Samo na američkoj burzi postoji skoro 1000 ETF fondova u koje je sve zajedno uloženo skoro trilijun dolara. Admiral Markets Vam daje mogućnost da trgujete tisućama dionica i ETF-ova, te više od 300 CFD-ova na ETF.

Što je ETF trgovanje?

Baš poput svake druge dionice koja je izlistana na burzu, ETF se na isti način može kupiti i prodati u vrijeme radnih sati burze. ETF će biti prikazan u obliku simbola s dnevnom cijenom. Razlika je u tome da se broj dionica unutar ETF-a može promijeniti svaki dan zbog konstantnog priljeva novih dionica. Tržišna cijena koju ima ETF je najčešće na razini instrumenata od kojih se sastoji, te ovisi o mogućnosti koju ETF ima da izda i otkupi dionica od kojih se sastoji.

trgovanje indeksima

ETF je napravljen za samostalne investitore, dok institucionalni investitori i dalje pridonose likvidnosti i integritetu ETF fondova tako da kupuju i prodaju jedinice. Kako cijena ETF fonda odstupa od vrijednosti instrumenata od kojih se sastoji, institucije koriste arbitražni sustav tako da kreiraju jedinice koje dovode cijenu ETF-a u sklad s vrijednosti instrumenata od kojih se sastoji. Generalno, ETF je odličan izbor za ulaganje. Mogu se kupovati i prodavati u stvarnom vremenu, baš kao dionice, a ujedno imaju i niske naknade za upravljanje. ETF fondovi su sve više zastupljeniji i mnogi ih gledaju kao zamjenu za investicijske fondove.

Zašto su ETF fondovi toliko zanimljiv oblik ulaganja

 • Porezna efikasnost: investitori imaju veću kontrolu pri plaćanju poreza na kapitalnu dobit
 • Niske naknade: ne postoje nameti na prodaju, no moguće su brokerske naknade
 • Kupujte i prodajte u bilo koje doba: investicijski fondovi se mogu podmiriti i nakon zatvaranja tržišta
 • Transakcije trgovanja: ETF-om se može trgovati kao i dionicom. Investitori koriste razne vrste naloga.
 • Prisutan je niži investicijski rizik, poznat kao beta rizik, jer se dijeli na veći broj instrumenata.

pravi račun

Loše strane ulaganja u ETF

Iako ETF-ovi nude brojne prednosti, postoje i određene mane o kojima možete više pročitati u nastavku:

 • Kašnjenja u nagodbi: prodaja ETF-a se može odužiti i do dva dana nakon transakcije, što upućuje na to da sredstva prodavatelja nisu dostupna za ponovnu investiciju dok spomenuta dva dana ne prođu
 • Likvidnost: Neki ETF-ovi mogu imati velik bid/ask spread, što znači da troškovi transakcije mogu biti povišeni, iako isto može biti rečeno i za dionice malih kompanija kojima se ne trguje vrlo učestalo.
 • Razlike u arbitraži: Cijene ETF-ova relativno dobro prate klasu instrumenata od kojih se sastoje, no moguće su i razlike.
 • Troškovi trgovanja: Ako je vrijednost investicije mala ili manje učestala, postoji mogućnost jeftinije alternative koja uključuje ulaganje direktno u klasu instrumenata

Financijska poluga i ETF - DA ili NE?

Osnovna definicija ETF fonda koji koristi financijsku polugu glasi ovako - to je fond koji koristi financijske derivate i dug sa svrhom povećanja profita koji donosi indeks od kojeg se ETF sastoji. Ovoj vrsti fonda je u cilju održavanje konzistentne razine poluge u cijelom trajanju investicije. To mogu biti razine omjera 2:1 ili 3:1. ETF pod polugom koristi financijske derivate i dužničke instrumente za konstantno povećanje prihoda koji donosi određeni indeks.

Nemojte zaboraviti da neki ETF-ovi koji koriste polugu mogu prouzročiti neželjene rezultate, ako ih držite predugo. Zbog matematičke prirode ovih fondova, dugoročni učinak neće nužno pratiti učinak indeksa koji ETF prati - posebno onih koji su dizajnirani da djeluju suprotno od indeksa. Kad počnete ETF trgovanje, gledajte kako da što više smanjite Vaše gubitke pri svakom tradeu. Normalno je griješiti, čak i profesionalni traderi griješe s vremena na vrijeme.

No vrlo je bitno da držite gubitke pod kontrolom. Glavnina uspješnih ETF tradera ima snažnu mentalnu disciplinu koja ih tjera da od svojih pozicija dobiju najviše što mogu. Ostavljaju pobjedničke pozicije da rastu, a onim gubitničkim ne daju da ostvare gubitak veći od 5-10%.

sastanak

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.