76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

​Vodič za online investicije i investiranje novca

Vrijeme čitanja: 19 minute

Znati kako danas iskoristiti svoj novac u svrhu dodatne zarade za budućnost, za početnike bi mogao biti zastrašujući zadatak, ali je to odličan način da osigurate svoju financijsku stabilnost. Držanje kapitala na Vašem bankovnom računu neće Vam dugoročno dati dodatnu korist ili prihod. Trebali biste razmotriti investiranje u unosna tržišta kako bi povećali povrat na svoju kapital, no bitno je spomenuti kako morate obratiti pažnju i na optimizaciju rizika.

investicije i investiranje

Velika Britanija koja ima jednu od najvećih ekonomija na svijetu i drugi najviši BDP u Europi - pruža širok spektar mogućih investicija. Londonska burza ima tržišnu kapitalizaciju od oko 6 bilijuna $. Na ovoj burzi je izlistano gotovo 3000 kompanija iz više od 60 zemalja diljem svijeta.

Ovaj članak će Vam objasniti:

 • Kako raditi uspješno investiranje novca
 • Koje su najbolje investicije u Hrvatskoj
 • Investiranje za početnike
 • Što je investiranje?
 • Što su online investicije?
 • Koliko velike moraju biti Vaše investicije
 • Kada i kako investirati
 • Koje sve vrste investicija postoje
 • Kako upravljati rizikom kad investirate

Zašto je investiranje novca potrebno?

Svaki članak ili vodič najčešće kreće s ovim pitanjem. Jednostavan odgovor na ovo pitanje je - kako bi izgradili bogatstvo, odnosno povečali Vaš kapital. Recimo da Vaš kapital držite u funti, ili bilo kojoj drugoj valuti - morate biti svjesni da je inflacija stvarna, te da će s vremenom vrijednost valute padati s vremenom. To znači da ćete s vremenom moći za 100 funti moći kupiti sve manje i manje stvari ili usluga. Razlog tome je činjenica da inflacija povećava cijene roba i usluga.

Vođeni samo tom činjenicom - u Vašem je interesu da novac investirate u financijske instrumente ili neku drugu vrstu investicija kako bi Vaš kapital s vremenom rastao, te kako bi stekli bogatstvo. S druge strane ako ste pasivni i ne radite investicije - učinkovito smanjujete svoj kapital.

Postoji velik broj investicijskih instrumenata - dionice, obveznice, ETF-ovi, Forex, CFD-ovi, sirovine i kriptovalute. Većina ovih instrumenata nudi značajan potencijal za zaradu koji je znatno veći od prihoda koji možete ostvariti na štednom računu. Naravno, neupitna je činjenica da svaka investicija sa sobom nosi i određenu stopu rizika.

Kao što i samo ime govori - štedni račun je tu da Vam pomogne odvojiti određenu količinu kapitala za "crne dane". Dok se investiranje fokusira na pokušaj povećanja kapitala na način da se radi investiranje novca u razne investicijske instrumente za koje smatrate da bi mogli dobiti na vrijednosti. Baš kao što su brojne i mogućnosti za investiranje, tako su brojni i razlozi zbog kojih se investiranje radi. Razlog za investiranje može biti stjecanje bogatstva, planiranje mirovine, ispunjavanje osobnih financijskih ciljeva ili održavanje i stabilan rast raspoloživog kapitala.

Određeni investicijski instrumenti nude i porezne olakšice što Vam daje dvostruku korist - uštedu poreza i dobit na kapital.

financijske vijesti

Koliko je kapitala dovoljno za investiranje?

Ovo je pitanje koje muči svakog početnika. Kako investitori i traderi odluče koliko novca usmjeriti na investicije? Odgovor na ovo pitanje ovisi o dva faktora - Vašem financijskom cilju i Vašoj toleranciji na rizik. Prije svega identificirajte svoje financijske ciljeve. Za što Vam treba novac u budućnost? Planirate li kupnju automobila ili nekretnine, možda je to financiranje obrazovanja Vašeg djeteta, godišnjeg odmora u inozemstvu, pokretanje ili rast Vaše kompanije, novi poslovni pothvat ili jednostavno prikupljate novac za mirnu i bezbrižnu mirovinu.

Kad definirate odgovor na ova pitanja dobit ćete jasnu sliku o svom financijskom cilju. Nakon što ste definirali svoj financijski cilj, potrebno je da razmotrite svoju toleranciju na rizik. Tolerancija na rizik ovisi o faktorima kao što su Vaš trenutni prihod, štednja, troškovi, financijske obaveze (kao otplata kredita) i troškovi životnog i zdravstvenog osiguranja.

Još jedan vrlo bitan faktor u ovoj priči je vrijeme koje možete izdvojiti za investiranje. Vrijeme će odlučiti hoćete li vršiti kratkoročne ili dugoročne investicije. No nemojte da ovaj faktor presudi o tome hoćete li ulagati ili ne. Čak i one dugoročne investicije mogu generirati jednak prinos na Vaš kapital kao i one kratkoročne. Jedina je razlika u tome što će, naravno, dulje trajati da se stvori određena količina prinosa.

Kada i kako raditi investicije?

Ako ste uštedjeli dovoljno sredstava da vas izdržavaju najmanje šest mjeseci, vjerojatno je pravi trenutak da razmislite o tome kako svoj novac bolje iskoristiti. Nakon što ste se upoznali s razlozima za investiranje, upoznali ste se sa svojom tolerancijom na rizik - biti ćete mnogo bolje "opremljeni" za definiranje svoje strategije investiranja.

Vaša strategija investiranja utvrđuje postotak kapitala koji ćete uložiti u instrumente koji su podložni većem riziku, a samim time i mogućnosti većeg prinosa (dionice, sirovine i CFD-ovi). A s druge strane će utvrditi postotak kapitala koji ćete uložiti u instrumente koji su podložni manjem riziku, a pod time mislimo na štedne račune, nekretnine i fondove. Skup instrumenata u koje ulažete čine Vaš investicijski portfelj.

Vrlo je bitno odrediti i količinu energije i vremena koju ste spremni uložiti u investiranje. Ako Vam je u cilju ostvarivanje dodatnog prihoda uz postojeće radno mjesto - prije ćete se odlučiti za dugoročne strategije, a samim time i instrumente koji su dugoročnog tipa - kao što su obveznice. Ako ste se odlučili u potpunosti posvetiti investiranju, u tom slučaju ćete vjerojatno koristiti kratkoročne strategije kao što su day trading ili scalping.

Na Vašu toleranciju rizika utječe vremensko ograničenje koje ste si zacrtali za realizaciju financijskih ciljeva. Ako Vam vrijeme ne igra ulogu pri ostvarivanju profita - svoj portfelj možete izložiti instrumentima koji su podložniji većem riziku. Mlađe generacije koje su spremne riskirati i nemaju potrebu za kapitalom vrlo često i uzimaju veću stopu rizika kako bi ostvarili veći prinos na svoje investicije. Investicijski portfelj i rizična strategija vrlo često uključuju investicije koje se fokusiraju na CFD-ove na kriptovalute.

Kako sazrijevate kao investitor i uviđate da investicije visokog rizika nisu za Vas, Vaš portfelj uvijek možete prilagoditi da se fokusira na instrumente s manjim povratom, te samim time i manjim rizikom. Tržište valuta i sirovina je vrlo likvidno i stabilno, te je vrlo stabilno okruženje za tradere u dobi od 30 do 60 godina.

Bitno je da zapamtite kako nema neke zacrtane formule za investiranje, već ovisi o Vašim trenutnim financijama, dugoročnim financijskim ciljevima i toleranciji na rizik. Sad kad smo prošli neke glavne teme i pojmove koji se vežu za investiranje, pogledajmo koje su sve investicije u Hrvatskoj moguće, i kakve su Vam mogućnosti za online investiranje u Hrvatskoj.

Investicije uz Admiral Markets

Prije nego što nastavimo - ako Vas zanimaju investicije moramo spomenuti da Vam Admiral Markets nudi odlične prilike za investiranje. Uz naše trgovačke račune ostvarujete mogućnost trgovanja na 15 najvećih svjetskih burzi i trgovanje s više od tisuću dionica i ETF-ova. Jednim klikom na sliku ispod možete pokrenuti proceduru otvaranja investicijskog računa.

demo račun za investiranje

U što investirati novac?

Vjerojatno ste se zapitali dok ste čitali ovaj članak - u što investirati kapital? Investitori ulažu novac na razna tržišta i u razne instrumente. Predstaviti ćemo nekoliko oblika investiranja kako bi Vam olakšali donošenje te odluke.

Investiranje u dionice i burzovne fondove

Dionica je instrument koji predstavlja udio vlasništva javno kotirane kompanije. Kompanije izdaju dionice kako bi privukle ulaganja potrebna za svoje poslovanje. Dionice za Vas predstavljaju sredstvo na kojem možete zaraditi i ostvariti određeni udio vlasništva kompanije. Dionicama se trguje na službenim burzama ili putem OTC tržišta. Postoje dva načina na koje možete zaraditi na dionicama.

Prvi je taj da dionice kupite po nižoj, a prodate po višoj cijeni. To se naziva kapitalna dobit. Kako bi na ovaj način zaradili, investitori ulažu u dionice brzorastućih kompanija. Dionice takvih kompanija su privlačne day traderima i dugoročnim investitorima. Drugi je način isplata dividendi. Jednom kad kupite dionice kompanije ostvarujete pravo i na profit koji generira sama kompanija.

Najpopularnije dionice su naravno dionice kompanija koji su tržišni lideri u svojim industrijama:

 • The Coca-Cola Company (KO)
 • Wal-Mart Stores (WMT)
 • General Electric Co. (GE)
 • IBM Corp (IBM)
 • McDonald's Corp (MCD)
 • Apple Inc (AAPL)

Osim dionica, postoje i drugi burzovno trgovani instrumenti poput obveznica i burzovnih indeksa. Burzovni indeksi su vrlo popularna opcija za investiranje. Burzovni indeksi obuhvaćaju učinak određene grupe dionica. Npr. FTSE 100 koji je najpopularniji burzovni indeks na londonskoj burzi, se sastoji od najboljih 100 javnih kompanija.

Ostali značajni indeksi su:

 • DAX30
 • S&P500
 • CAC40
 • DJI30

Pri izboru brokera obratite pažnju na to da je reguliran od strane Financial Conduct Authority (FCA). Traderi mogu izravno kupovati dionice ili mogu investirati putem CFD ugovora koji se odnose na određeni financijski instrument kao što su dionice ili indeksi. Kliknite na potonju sliku kako bi otvorili račun za trgovanje!

račun za dionice

Investiranje u ETF-ove (Exchange Traded Funds)

ETF-ovi su jedna od boljih opcija za investiranje. ETF je skup dionica određene industrije. ETF-ovi su investicije koje se baziraju na indeksima, čiji se učinak bazira na koreliranim indeksima. Cilj je imitirati povrat indeksa na kojima se ETF bazira. Kako bi uspješno trgovali ETF-ove, potrebno je da precizno pratiti i predvidjeti učinak velikog broja kompanija, odnosno njihovih dionica.

Neki od najboljih ETF-ova za investiranje su:

 • iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)
 • iShares Core FSTE 100 UCITS ETF (ISF)
 • LYXOR EURO STOXX BANKS DR UCITS ETF (BNKE)
 • Xtrackers DAX UCITS ETF (DBXD)

Ako želite trgovati ETF-ove uz polugu - postoji mogućnost da investirate pet puta veći kapital od onog dostupnog na Vašem računu. Prilikom ove vrste investiranja također ostvarujete mogućnost isplate dividende na svoje LONG pozicije.

Investiranje novca u Forex

Devizno tržište (poznato i kao Forex tržište ili FX tržište) je mjesto na kojem se odvija trgovanje valutama. Forex je najlikvidnije tržište na svijetu, s prosječnim dnevnim prometom od oko 5,3 bilijuna dolara . Tržišta su otvorena 24 sata, pet dana u tjednu, što otvara mnoge prilike za trgovanje i investiranje. Transakcijski trošak je obično nizak i ugrađen je u cijenu trgovanja. To je poznato kao spread - što je razlika između kupovne i prodajne cijene.

Za razliku od tržišta kapitala, prilikom investiranja na Forex tržištu možete profitirati na rastu i padu cijene. To je zato što kad vrijednost jedne valute padne - ta se valuta mjeri "protiv" vrijednosti druge valute. Što znači da druga kotirana valuta dobija na vrijednosti. Samim time možete otvoriti LONG poziciju ako smatrate da će vrijednost jedne valute u odnosu na drugu rasti; ili možete otvoriti SHORT poziciju ako smatrate da će vrijednost jedne valute pasti u odnosu na drugu.

Investitor u valute mora biti u toku s ključnim čimbenicima koji određuju kretanje cijena. To su politička i ekonomska stabilnost, monetarna politika, valutne intervencije i drugi čimbenici poput prirodnih katastrofa. Kako bi bili u toku s novostima koje utječu na Forex tržište - pratite naš Ekonomski Kalendar, Forex signale i Forex grafove. Sve će Vam ovo pomoći u identificiranju valutnih parova s dobrim performansama. Kako bi naučili više o Forex valutnim parovima, uputite se na OVAJ članak.

Najlikvidniji valutni parovi na tržištu su:

 • GBPUSD
 • EURUSD
 • USDCHF
 • USDJPY

Kako bi krenuli trgovati na Forex tržištu - potrebno je da otvorite LIVE račun. To možete uz Admiral Markets, a proceduru za otvaranje računa pokrenite klikom na potonju sliku!

forex trgovanje

Investiranje u kriptovalute

Investiranje u kriptovalute je vrlo uzbudljivo. Trgovanje kriptovalutama je danas postalo mainstream, pogotovo nakon fenomenalnog rasta ovog tržišta 2017. godine. S obzirom da je prisutna visoka volatilnost na kriptovalutnom tržištu - investitori su izloženi velikom broju prilika za otvaranje i zatvaranje pozicija.

Bitcoin je i dalje kriptovaluta broj 1. Ostale kriptovalute su poznate kao altcoinovi (alternative Bitcoinu). Od 12. lipnja 2019. godine je tržišna kapitalizacija kriptovalutnog tržišta bila veća od 261. milijarde dolara, a tržišna kapitalizacija Bitcoin-a je iznosila 145 milijardi dolara. S obzirom na to da javnost sve više prihvaća ovaj oblik investicija; u porastu je i potencijal ove vrste investicija za naredne godine.

Kriptovalutni parovi koji se najčešće trguju su:

 • BTC / USD
 • BCH / USD
 • ETH / USD
 • LTC / USD
 • XRP / USD

Trgovanje kriptovalutama na blockchainu sa sobom nosi određenu razinu sigurnosnog rizika. Mi Vam zato predlažemo da investirate u kriptovalute putem CFD-ova - ovako možete zaraditi na rastućim i padajućim tržištima - i to bez posjedovanja izvorišne imovine. Admiral Markets nudi trgovanje brojnim kriptovalutama, od kojih su neke prethodno navedene.

Investiranje u sirovine

Kad pričamo o sirovinama; mislimo na poljoprivredne proizvode poput žitarica, kukuruza i pamuka; metale poput zlata, srebra, bakra i cinka; energetske sirovine poput sirove nafte, prirodnog plina i propana. Sirovine se trguju na posebnim burzama.

Robe koje se najčešće trguju su:

 • Zlato
 • Srebro
 • WTI sirova nafta
 • Prirodni plin

Sirovine su dobri financijski instrumenti za diverzifikaciju. Razlog tome je niska negativna korelacija u odnosu na ostale vrste financijskih instrumenata. Npr. kad cijena dionica ili obveznica pada, cijena sirovina raste. Samim time i čimbenici koji utječu na tržište dionica, ne utječu na tržišta sirovina.

Sirovine se koriste i kao zaštita od inflacije. Inflacija uzrokuje deprecijaciju valute; što prouzročuje opadanje stvarne vrijednosti financijske imovine poput dionica i obveznica. S druge strane, inflacija pospješuje rast vrijednosti sirovina. Neke sirovine poput zlata i srebra su sinonim za sigurno ulaganje. Geopolitička nesigurnost, prirodne katastrofe i ekonomske krize negativno utjeću na veliku večinu financijskih imovina; te je prirodno da se u takvim vremenima investitori okreću zlatu i srebru - što uzrokuje rast cijena zlata.

Određen broj investitora se drži podalje od tržišta sirovina zbog kompleksnosti i volatilnosti tog tržišta. Zato se odlučuju na trgovanje CFD-ovima koji se odnose na sirovine putem kojih ostvaruju sva prava kao da posjeduju sirovine, iako u stvari nije tako. CFD-ovi na sirovine investitorima daju mogućnost da zarade na rastu i padu cijene određene sirovine.

Obveznice i investicije

Dakle, što su obveznice? Tvrtke, vlade i njihove agencije izdaju obveznice za prikupljanje kapitala. Sve obveznice imaju nominalnu vrijednost, kamatnu stopu i datum dospijeća. Obveznica se otkupljuje po nominalnoj vrijednosti od izdavatelja; a izdavatelj periodično plaća kamate onima koji u njih ulažu. Tržište obveznica poznato je i kao tržište fiksnog dohotka. Obveznice su dužnički instrumenti, a nazivaju se dužničkim vrijednosnim papirima.

Glavna prednost za investitore je ta što obveznice nude isplate s fiksnim dohotkom. Mnoge državne obveznice oslobođene su poreza, što znači da je prihod od kamata oslobođen od poreza; samim time investitor ima dvostruku korist.

Investitori obveznice koriste za diverzifikaciju portfelja, te za smanjenje i nadoknadu rizika. Baš kao i dionice, obveznice su vrlo likvidne. Investitori također mogu ulagati u CFD-ove obveznice, jer im to omogućava utjecaj da na malim kretanjama cijena, zbog uključenih marži . Kod CFD-ova, investitori ne trebaju čekati dospijeće obveznica jer se trgovanje temelji na fluktuacijama cijena.

Među najčešćim vrstama obveznica CFD-ovi su:

 • 10-godišnji Njemački Bund Futures CFD (Bund)
 • 10-godišnji US Treasury Note Futures CFD(USTNotee)

Online platforme za trgovanje: MetaTrader 4 i MetaTrader 5 su znatno olakšale bilo koju vrstu trgovanja. Jednostavne i opširne mogućnosti grafova, velik broj tehničkih indikatora i stručnih savjetnika - investitorima svakodnevno olakšavaju pregled tržišta, donošenje odluka i otvaranje pozicija.

MetaTrader platforma za trgovanje

Investiranje i upravljanje rizikom

Bilo da investirate u dionice ili bilo koju drugu vrstu financijske imovine - neophodno je da obratite pažnju na odgovarajuće upravljanje riziko kako bi svoje gubitke sveli na minimum.

Evo nekoliko različitih načina na koje možete upravljati rizikom prilikom investiranja ili trgovanja:

 • Diverzificirajte svoj portfelj: Ova opcija uključuje kupnju različitih vrsta imovina, klasa imovina i instrumenata. Ovo je najjednostavniji način za smanjenje rizika jer se ovom metodom anulira prekomjerena izloženost jednoj kategoriji imovine. Ovom metodom pridonosite identificiranju imovina koje imaju negativnu korelaciju (dva valutna para ili dionica i robe).

Da biste diverzificirali svoj portfelj, možete uključiti i neke rizične i neke manje rizične imovine (poput dionica i obveznica). Imajte na umu da previše diverzifikacije može učiniti Vaš portfelj previše složenim da biste pratili sva svoja ulaganja. Također, profitabilne pozicije bi mogle biti u potpunosti negirane zbog velikog broja negativnih pozicija. Dakle, treba pronaći odgovarajuću ravnotežu, a to dolazi i sa praksom.

 • Slijedite trend: Često se govori da je trend vaš prijatelj. Dakle, jedna od glavnih tehnika upravljanja rizikom koju bi investitori trebali razmotriti je kupovina imovine koja je u uzlaznom trendu, a zatim prodaja kada je porasla previše (previše je narasla u odnosu na razinu podrške u trendu).
 • Budite dosljedni: Najbolje je redovito ulagati određeni iznos novca. Ovo bi vam moglo pomoći da postignete bolje prinose s vremenom.
 • Budite strpljivi: Izbjegavajte prodaju imovine kad dođe do manjeg pada. Fluktuacija cijena je neizbježna, te ćete možda trebati pričekati kako bi Vaša strategija počela funkcionirati. Izbjegavajte panične reakcije i naoružajte se strpljenjem.
 • Koristite Stop Loss: ovo je jedna od najvažnijih tehnika upravljanja rizikom prilikom trgovanja. Nalog za zaustavljanje gubitka automatski će prodati vašu imovinu ako cijena padne ispod određene točke.

Kako odabrati pravog brokera za investiranje?

Regulirani Forex Broker - Važno je otvoriti račun s brokerskom kućom koja je regulirana

Platforma za Trgovanje - Izaberite brokera koji nudi Forex i CFD trgovanje putem platforme koja zadovoljava Vaše potrebe. Provjerite naše MetaTrader 4 i Meta Trader 5 Supreme Edition platforme koje se mogu prilagoditi svačijim potrebama!

Spread - Nema ništa pogrešno u traženju brokera s najnižim spreadom, no pri tome pazite na marketinške trikove. Spread koji je oglašen na web stranici brokera ne znači da ćete isti imati zauvijek.

Također valja spomenuti da postoje ECN i STP računi za koje plaćate naknade brokeru. Kako bi saznali koji je brokerska kuća najisplativija, trebate uzeti u obzir kombinaciju spreada, kvalitetu izvršenja naloga, naknade i swap. Traženje konkurentnog brokera koji nudi nizak spread nije najbolja ideja, jer predstavljeni tipični spread nije garantiran u trenutku kada otvarate nalog.

Kvaliteta izvršenja naloga i Slippage - Nizak spread je odlična stvar, no otvaranje naloga po traženoj cijeni je još bolja.

Dozvoljen Scalping - Ako tražite najboljeg brokera u EU, znajte da takva brokerska kuća ne ograničava niti jedan stil trgovanja. Broker koji dozvoljava scalping nema predodređenu udaljenost između cijene tržišta i stop-loss i take-profit razina.

No Dealing Desk ili Dealing Desk Forex Broker - Ovisno o Vašoj strategiji, izabrat će te ECN, STP ili No Dealing Desk brokera.

Sigurnost Sredstava - Forex online broker s bankovnim računom u Europi je dobar izbor, pogotovo ako nudi mogućnost odvojenih (segregiranih) računa u banci.

Različite vrste računa za trgovanje - Dobar online broker u svojoj ponudi treba imati nekoliko vrsta računa za trgovanje: ECN, STP ili računi s nižim spreadom za značajne uplate. Proučite više o vrstama računa i uplatama/isplatama na našoj stranici.

Prilagodljiva financijska poluga - Forex je tržište na kojem se često trguje financijskom polugom. Kako bi kvalitetno postavili Vaše pozicije, mogućnost izbora poluge je vrlo bitna.

Diverzifikacija instrumenata za trgovanje - Ulaganje u nekoliko dionica istovremeno je uvijek uzbudljivo. Broker koji nudi velik izbor instrumenata za trgovanje je dobar izbor. Neki od tih instrumenata mogu biti CFD-ovi na indekse, robe, dionice, kriptovalute, obveznice ili ETF-ove.

Korisnička podrška - Brokerska kuća koja brine o svojim klijentima je praktičan i nudi dozu sigurnosti svojim klijentima.

Edukacija - Forex broker ne smije svojim klijentima davati investicijske savjete, no smije nuditi trening i edukaciju. Za Forex početnike je neophodno razumijevanje terminologije, što brokera koji nudi edukativni sadržaj čini mnogo boljom opcijom.

Kako izabrati platformu za trgovanje?

Za početnike je neophodno da pažljivo izaberu platformu za trgovanje. Platforma za trgovanje mora:

 • Imati user-friendly sučelje
 • Nuditi fleksibilnost, brzu responzivnost i brzinu
 • Omogućavati pristup raznim tržištima
 • Mora podržavati automatizirano trgovanje i Expert Advisors (EAs)
 • Nuditi napredne mogućnosti za grafikone
 • Omogućiti mobilno trgovanje
 • Ne smije biti zahtjevna za Vaše računalo (performanse)

Sve to, ali i još mnogo opcija i mogućnosti Vam daje MetaTrader 4 i 5 Supreme Edition. Također uključuje i upravljanje rizikom, te opcije koje Vam mogu asistirati u ograničavanju gubitaka. Naša je preporuka da prvenstveno otvorite demo račun prije nego li počnete ulagati svoj kapital. Na demo računu možete vježbati trgovanje i investiranje virtualnim sredstvima. Klikom na potonju sliku možete pokrenuti proces otvaranja demo računa!

demo račun

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Kabinet Tradera.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.