76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

Sve što biste trebali znati o trgovanju uz japanske svijeće

Japanske svijeće mogu nam poslužiti kao različiti vizualni znakovi uz pomoć kojih ćemo lakše shvatiti akcije cijena (price action). Vremenski okvir trgovanja uz pomoć svijeća omogućuje investitoru bolje razumijevanje emocija na tržištu. Zahvaljujući Steveu Nisonu grafikoni sa svijećama pružaju dublji uvid i informacije od tradicionalnih linijskih grafikona.

Linijski grafikoni, više od svega drugoga, naglašavaju zadnju vrijednost u određenom vremenskom periodu, dok japanske svijeće naglašavaju odnos između cijene otvaranja i cijene zatvaranja.

Grafikoni sa svijećama pružaju nam detaljan, gotovo trodimenzionalan prikaz cjenovnih grafova. Najviše se ističe to, što investitor koji proučava grafove može mnogo jasnije i izražajnije opažati uzorke kretanja cijene, nego uz pomoć bilo koje druge vrste grafikona.

Investitori koji se služe različitim uzorcima svijeća trebali bi moći prepoznati različite obrasce kreanja cijene (price action), uz pomoć kojih se mogu predvidjeti preokreti ili nastavak kretanja trenda. Nadalje, kada ih kombiniramo s drugim alatima za tehničku analizu, dobit ćemo preciznu procjenu mogućeg kretanja cijena.

OBJAŠNJENJE SVIJEĆA

Izvor: Nenad Kerkez


Kao što se iz gornje slike vidi, cijena koja je prilikom zatvaranja viša od cijene otvaranja, stvorit će bijelu svijeću (bikovsku). Cijena koja je prilikom zatvaranja niža od cijene otvaranja, stvorit će crnu svijeću (medvjeđu).

Okvire koji se formiraju prilikom pomaka cijene (price action) nazivamo tijelom. Krajnosti dnevnog kretanja cijene, odnosno crte koje se pružaju iz tijela svijeće nazivamo repovima (fitiljima ili sjenama). Preostale, kratke djeliće svijeća nazivamo nosovima.

Cijenu koja je zatvorena na istoj poziciji na kojoj je i otvorena, ili vrlo blizu mjestu otvaranja, nazivamo doji. Pamćenje imena japanskih svijeća i oblika koje poprimaju tijekom trgovanja nije preduvjet za uspješno investiranje. Ipak, može biti od pomoći svakom investitoru koji prati akciju cijena (price acion).

Promatrajući svijeće, trgovci mogu vidjeti gibanje, smjer, trenutne (now-moment) kupce ili prodavatelje, te opći sentiment na tržištu.

Izvor: EUR/USD H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 26. lipnja – 4. kolovoza

KAKO MJERITI DUŽINU SVIJEĆA

Svijeća se mjeri od najvišeg do najnižeg dijela. Najviši dio svijeće djeluje kao otpor (resistance), a najniži kao podrška (support). Što je svijeća viša, to su snažnije razine otpora i podrške (osobito tijekom trgovanja koje se očituje u glavnoj svijeći (master candle) – vidi donji grafikon.

Izvor: AUD/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 3.-7. kolovoza

Prozor s lijeva – podatkovni prozor – pokazuje ključne podatke o svijećama koje treba znati, uključujući najvišu i najnižu cijenu, te cijenu otvaranja i zatvaranja. To su zadani parametri na našoj platformi MetaTrader4 https://admiralmarkets.com/trading-platforms/metatrader4-se/

Ako želite otkriti osnove o svijećama i trendovima pogledajte film (samo na engleskom jeziku) u ovom videu:

TRI OSNOVNE KOMPONENTE GRAFIKONA SA SVIJEĆAMA

 1. Veličina/dužina cijele svijeće;
 2. Korelacija između otvaranja i zatvaranja;
 3. Sjene i njihova korelacija prema tijelu svijeće

VELIČINA/DUŽINA CIJELE SVIJEĆE

Svijeće koje se otvaraju nisko, a zatvaraju visoko, ili krajnje dugačke svijeće, također su uobičajena pojava. Ako postoji dugački silazni trend (downtrend), takva svijeća pokazuje da se počinje javljati trend općeg okretanja cijene (reversal).

Nasuprot tome, ako se nakon dugog uzlaznog trenda (uptrend), neuobičajeno dugačka svijeća zatvori, onda ćemo na njezinu vrhu se pojavi dugački fitilj, ili snažno medvjeđe tijelo od vrha naniže, onda govorimo o stanju iscrpljenosti odnosno o ispuhanom vrhu (blowoff-top). Pogledajte donji primjer. Svijeće preokreta cijene obojane su plavom bojom.

Izvor: EUR/USD H4 grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 23. veljače – 7. travnja

KORELACIJA IZMEĐU OTVARANJA I ZATVARANJA

Budući da se obojeno tijelo svijeće može iščitati negativno ili pozitivno, tijekom uzlaznih trendova ili u bikovskim uvjetima tržišta, do kupovine će najčešće doći prilikom otvaranja. Cijena će zato narasti i oblikovat će se šuplja, bijela svijeća. Budući da bikovi kontroliraju kretanje cijene (price action) na tržištu, dužina, odnosno udaljenost između otvaranja i zatvaranja odraz je njihove dominacije.

U medvjeđim tržišnim uvjetima, ili tijekom snažnog silaznog trenda, oblikovat će se tijelo obojene svijeće. Ona predstavlja investitore koji ulaze na tržište prilikom otvaranja i određeno vrijeme dominiraju njime.

Za razliku od trakastih grafikona, grafikoni sa svijećama omogućavaju nam veliku analizu zahvaljujući obliku i bojama tijela svijeća.


SJENE I NJIHOVA KORELACIJA PREMA TIJELU SVIJEĆE

Dužina fitilja koji predstavlja najvišu ili najnižu postignutu cijenu, za razliku od cijena otvaranja i zatvaranja koje su prikazane stvarnim tijelom svijeća, mogu nam ukazati na nijekanje razine podrške ili razine otpora.

Ako vidimo dugačke repove, sjene, ili fitilje kako ih zovu, bez obzira jesu li se oblikovali nakon dugog silaznog trenda potencijalno ukazuju da se trend iscrpio te da se potražnja povećava ili da je ponuda smanjena.

Ako imamo repove, sjene ili fitilje koji su se oblikovali na vrhovima stvarnih tijela, osobito nakon dugog rasta cijene, to nam pokazuje da potražnja presušuje, odnosno da se ponuda povećava. Što je sjena veća, to je važnije analizirati njezin odnos prema stvarnom tijelu, jer može nagovijestiti snagu preokreta. Najsnažniji nagovještaji su tzv. pribadače (pinbar).

Izvor: Nenad Kerke

Rep bikovske pribadače okrenut nadolje, ukazuje na odbijanje podrške. Bikovska pribadača (pinbar) pokazuje nam navalu trenutnih investitora koji kupuju, zbog čega cijena raste.

Nasuprot tome, rep medvjeđe pribadače okrenut nagore, ukazuje na odbijanje otpora, i vidimo navalu trenutnih investitora koji prodaju, a cijena najčešće pada. Svijeće koje najsnažnije ukazuju na preokret imaju fitilje koji su znatno duži od njihovih tijela, a njihovi nosovi su mali ili ih uopće nemaju.

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 6. veljače – 21. ožujka

SVIJEĆE KOJE UKAZUJU NA SNAŽNO GIBANJE

Svijeće koje ukazuju na snažno gibanje, čija pozicija otvaranja se najčešće nalazi na samoj liniji otpora ili podrške, nazivaju se Marubozo svijećama. Marubozu svijeća je svijeća gibanja koja uopće nema, ili ima vrlo mali rep, odnosno sjenu. Ovakav oblik i uzorak svijeće vrlo je snažan i ima veliko značenje u odnosu na kretanje cijene. Naš profesionalni analitičar i investitor Nenad Kerkez T razvio je posebnu tehniku koja se služi samo Maribozo svijećama.

Marubozu ocrtava snažan otpor prodaji, ili snažnu podršku kupovini. Na japanskom, riječ Maribozu znači ćelava ili obrijana glava. To je tako zato, jer svijeće nemaju niti jednu sjenu, ili je ona vrlo mala. Prilikom investiranja na modernom tržištu, Maribozu može imati mali fitilj sa svake strane, i svejedno ga možemo smatrati vrijednim pokazateljem. Zato se koristi pojam momentum svijeće.

Pojavljivanje bijelog Maribozua u uzlaznom trendu može ukazivati na njegovo nastavljanje, dok u silaznom trendu bijeli Maribozu može ukazivati na potencijalni uzorak bikovskog preokreta (bullish reversal). Slijedi nekoliko primjeraka bijelog Maribozua (gibanja).

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 1. lipanj – 27. lipanj

Suprotno tome, crni Maribozu koji se pojavi u silaznom trendu može ukazivati na nastavak trenda, dok u uzlaznom trendu može ukazivati na potencijalni uzorak medvjeđeg preokreta (bearish reversal). Slijedi nekoliko primjeraka crnog Maribozua (gibanja).

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 17. ožujka – 7. travnja

Pogledajte sljedeći video (samo na engleskom jeziku) kako biste vidjeli kako se Marubozu svijeće koriste kao praktična metoda za "golo" investiranje (investiranje na osnovu samo jednog indikatora – u ovom slučaju Marubozua).

UOBIČAJENI UZORCI SVIJEĆA

Uobičajeni uzorci često se javljaju na tržištima Forexa, CFD-a, dionica, indeksima (udjelima). Neke od najpopularnijih su:

 1. Čekić
 2. Zvijezda padalica
 3. Obješeni čovjek
 4. Linija probijanja
 5. Bikovsko/medvjeđe preplavljivanje
 6. Nadvijanje tamnog oblaka

Dakako, postoji mnogo više uzoraka o kojima smo već govorili u člancima, Napredni bikovski uzorci https://admiralmarkets.com/analytics/traders-blog/..., te Napredni medvjeđi uzorci https://admiralmarkets.com/analytics/traders-blog/advanced-bearish-candlestick-cheat-sheet.

ČEKIĆ

Izvor: GBP/USD H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 10. studenog – 22. studenog

Čekić ima dužu donju sjenu, koja je najčešće dva puta duža od stvarnog tijela svijeće. Uzorak takve svijeće ukazuje na bikovski preokret (bullish reversal) koji se najčešće javlja pri dnu silaznog trenda. Tijelo mu može biti bikovsko ili medvjeđe, a smatra se snažnijim ako je bikovsko.

ZVIJEZDA PADALICA

Izvor: GBP/USD H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 31. listopada – 10. studenog

Zvijezda padalica koja se pojavi u uzlaznom trendu, ukazuje na potencijalni preokret. Fitilj je dugačak, nalazi se s gornje strane, i znatno je duži od tijela svijeće. Tijelo mu može biti bikovsko ili medvjeđe, a smatra se snažnijim ako je medvjeđe.

OBJEŠENI ČOVJEK

Izvor: EUR/USD D1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 29. rujan 2009. – 22. studenog 2009.

Ovaj uzorak sličan je Čekiću, ali se uglavnom pojavljuje na vrhu uzlaznih trendova, pa može poslužiti kao potencijalno upozorenje za silazni preokret trenda.

LINIJA PROBIJANJA

Izvor: EUR/USD D1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 22. listopad 2015. – 2. ožujka 2016.

Ovo je uzorak svijeće bikovskog preokreta. Vrlo je uobičajen na Forex tržištu. Uzorak se može opaziti kada se dvije bikovske svijeće zatvore iznad srednjeg dijela prve medvjeđe svijeće. Najniži dio druge svijeće niži je od najnižeg dijela prve svijeće. Na Forex tržištu taj uzorak je punovaljan samo kada je najniži dio druge svijeće jednak najnižem dijelu prve svijeće.

BIKOVSKO/MEDVJEĐE PREPLAVLJIVANJE

Svijeće bikovsko/medvjeđeg preplavljivanja su obrasci preokreta, s time da se bikovski najčešće pojavljuju na dnu silaznog trenda, dok se medvjeđe preplavljivanje uglavnom opaža na vrhu uzlaznog trenda.

Uzorak bikovskog preplavljivanja karakteriziraju dvije svijeće. Prva se nalazi unutar pravog tijela druge svijeće koja je uvijek bikovska.

I uzorak medvjeđeg preplavljivanja karakteriziraju dvije svijeće. Prva se nalazi unutar pravog tijela druge svijeće koja je uvijek medvjeđa. Slijedi primjer bikovskog preplavljivanja.

Izvor: EUR/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 10. srpnja – 14. srpnja

Primjer medvjeđeg preplavljivanja:

Izvor: GBP/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 28. lipnja – 4. srpnja


NADVIJANJE TAMNOG OBLAKA


Izvor: AUD/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 4. svibnja – 9. svibnja

Radi se o uzorku medvjeđeg preokreta koji se javlja u uzlaznom trendu. Sastoji se od dvije svijeće. Prva je bikovska, a druga medvjeđa. Tamni oblak poprima oblik kada se druga svijeća otvori nad vrhom prve, a potom padne i zatvori se iznad cijene otvaranja prve svijeće. Ovaj uzorak suprotan je uzorku linije probijanja. Slično tome, na Forex tržištu uzorak nadvijanja tamnog oblaka vrijedan je čak i kada se druga svijeća otvori u visini vrha prve svijeće. Dakako, važno je imati na umu da bi se, u ovom obrascu, druga svijeća trebala nalaziti nešto niže od 50% visine pravog tijela prve, medvjeđe svijeće.

POJAM GLAVNE SVIJEĆE


Izvor: AUDUSD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, srpanj-kolovoz, Indikator master svijeće Nenada Kerkeza.

Pojam glavne svijeće poznat je većini investitora čija se strategija oslanja na gibanje cijena (price action). Izvorno je predstavljena na Forex Factory-ju, a dodatno ju je razvio profesionalni analitičar i investitor Nenad Kerkez, kako bi zadovoljila njegove osobne potrebe i pomogla mu pri investitorskim odlukama.

Master svijeća određena je svijećom od 30 do 150 pipova, koja se nadvija nad četiri sljedeće svijeće. Investiranje na osnovi probijanja (breakout) master svijeće bit će opravdano ako peta, šesta i sedma svijeća probiju raspon kretanja cijene (break the range).


Izvor: GBP/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 13. siječnja – 20. siječnja 2015.

Izvor: NZD/USD H1 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 2. siječnja – 6. siječnja

Ovaj pojam također je koristio u svojim Live Trading Sessions (na engleskom), koji je u savršenoj sinergiji s Admiral Pivotom za određivanje take profit i stop loss pozicija prilikom otvaranja naloga. Uzorke nizova velikih svijeća svakako biste trebali redovito provjeravati.

Pogledajte donji video radi objašnjenja (samo na engleskom jeziku):

I sljedeća strategija koju ćemo vam predstaviti temelji se na uzorcima svijeća koje smo objasnili u gornjem odlomku i podesan je za sve tipove investitora – jednodnevne, swingere, pa čak i za skalpere koji žele profitirati od kratkoročnog gibanja cijene.

INVESTITORSKA STRATEGIJA NA OSNOVU UZORAKA SVIJEĆA

Indikatori: EMA 30,60,100 podešen na zatvaranje

Ulazni signal: uzorak svijeće

Vremenski okvir: 4H

Prvo moramo podesiti Eksponencijalni pomični prosjek (EMA) (moving average) https://admiralmarkets.com/education/articles/forex-indicators/moving-average-indicator koji odgovara smjeru općeg trenda. Također moramo instalirati tri EMA na grafikon. Kako je prikazano na donjem primjeru plava je EMA 20, crvena je EMA 60, a zelena je EMA 100.

Strategija je vrlo jasna jer želimo da sve bude što jednostavnije. Tri EMA trebaju se primjereno uskladiti kako bi pokazivale trend. Kada se plava EMA nalazi ispod crvene i zelene EMA-e, onda je trend medvjeđi. Kada je plava iznad crvene i zelene, onda je trend bikovski.


MEDVJEĐI TREND


Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 16. rujna – 28. listopada 2016.

BIKOVSKI TREND

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 9. studeni – 20. prosinca 2016.

Molimo vas imajte na umu da je EMA potrebno ispravno uskladiti kako bi pokazivale trend. Čim opazimo povlačenje, uslijedit će bikovska, ili medvjeđa svijeća, ovisno o smjeru trenda. Poziciju otvaramo na bilo kojoj svijeći koju smo gore spomenuli.

 1. Čekić
 2. Zvijezda padalica
 3. Obješeni čovjek
 4. Linija probijanja
 5. Bikovsko/medvjeđe preplavljivanje
 6. Nadvijanje tamnog oblaka

Stop-loss se postavlja 10 pipova iznad ulazne svijeće. Za cjenovne ciljeve (targets) predlažemo korištenje Admiral Pivota (https://admiralmarkets.com/trading-platforms/metatrader4-se/) podešenog na tjedni vremenski okvir.


Source: Admiral Markets MT4SE

PRIMJER MEDVJEĐE INVESTICIJE

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 16. veljače – 30. ožujka


PRIMJER BIKOVSKE INVESTICIJE

Izvor: GBP/JPY H4 Grafikon, Platforma Admiral Marketsa, 20. listopada – 12. siječnja

Savjet: Uvijek je dobro pričekati da korekcija dodirne barem plavu crtu prije nego se odlučimo na otvaranje pozicije.

Investiranje uz pomoć svijeća može biti iznimno profitabilno, ako je vaše upravljanje rizikom (risk management) primjereno podešeno. Uvijek vježbajte na Demo investitorskom računu, prije nego se odlučite za investiranje s pravim novcem!

Nenad Kerkez

Autor i voditelj webinara

Nenad Kerkez je profesionalni investitor na Forexu i CFD-u, te predani analitičar. Na brojnim investitorskim Internetskim stranicama poznat je kao Tarantula.