Što je investicijska strategija?

Admirals
13 Min čitanja

Postoji velik broj različitih strategija za ulaganje, no svaki će investitor odabrati onu koja najviše odgovara njegovom stilu i putem koje će najlakše ostvariti svoje ciljeve. Ovaj će Vam članak predstaviti neke od najpopularnijih strategija za ulaganje, te će Vam razjasniti na koje faktore morate obratiti pažnju kad odabirete strategiju za sebe.

U ovom ćete članku saznati:

  • Što su investicijske strategije
  • Koja je razlika između investiranja i trgovanja
  • Faktore na koje morate obratiti pažnju pri odabiru strategije
  • Najpopularnije strategije za ulaganje
  • Zašto je trading dobra alternativa ulaganju

Značajke investicijske strategije

Investicijske strategije možemo definirati kao skup pravila i ciljeva za ulaganje koje je bitno jasno definirati prije početka ulaganja, a zasnivaju se na nekoliko parametara, Ti su parametri:

  • Cilj investicije
  • Vremenski period za ostvarivanje ciljeva
  • Postotak kapitala koji smo spremni izdvojiti
  • Financijski instrument u koji ćemo uložiti
  • Profil rizika

Ako želite krenuti s ulaganjem na financijskim tržištima, potrebno je da prvo imate razvijenu strategiju ulaganja koja će Vam dati određenu sigurnost, te će Vam pomoći da umanjite rizik i bolje kontrolirate svoje emocije. No prije nego li krenemo s proučavanjem ovih koncepata, prvo moramo razjasniti razliku između ulaganja i trgovanja jer je vrlo lako zamijeniti ova termina kad pričamo o strategiji ulaganja ili strategiji za trgovanje.

Ulaganje ili trgovanje

Termini ulaganje i trgovanje se oboje odnose na izlaganje novca financijska tržišta. No, postoje neke značajne razlike u ova dva pristupa.

Ulaganje

Ulaganje se u većini slučajeva odnosi na dugoročne investicije: kupuje se određena imovina, te se ne prodaje dulji period kako bi se generirala periodična zarada. To može biti kroz dividende ako kupujemo dionice. Ulaganje se najčešće odnosi na dionice i ETF-ove, te se baziraju na bull tržištima, te je potrebno imati kapital kolika je i stvarna cijena svakog instrumenta u koji se odlučimo uložiti. Za ovu metodu ulaganja je fundamentalna analiza ključna, te ne zahtijeva konstantno praćenje grafova.

Trgovanje / Trading

Trading se druge strane odnosi na špekuliranje u kratkoročnom ili srednjoročnom periodu. Trader špekulira o rastu ili padu cijene određenog financijskog instrumenta, te želi ostvariti profit u kratkom vremenskom periodu. Ova metoda zahtjeva mnogo znanja i pažnje, s obzirom na to da neprekidno tražite prilike za ulazak i izlazak s tržišta - u bullish i bearish scenarijima. Veći je broj financijskih instrumenata koji se mogu koristiti za trading, te je moguće trgovati s kapitalom koji je značajno manji od vrijednosti pozicije.

Ako želite znati više o razlici između trgovanja i ulaganja - uputite se na ovaj članak koji je posvećen baš toj temi.

Investicijske strategije - Ključni faktori

Bilo da pričamo o trgovanju ili ulaganju, cilj je isti: ostvariti profit na uloženi kapital. Način na koji ostvarujemo profit se razlikuje, ali i vremenski cilj u kojem želimo taj profit ostvariti. Kako bi se stvorila strategija za ulaganje, prvo moramo definirati sljedeće faktore:

  • Cilj - Prije svega moramo znati koji je cilj naše investicije. To može biti postepeni rast našeg kapitala koji možemo ostvariti dugoročnim ulaganjem u pomno odabrane instrumente. Druga opcija je biranje instrumenata koji isplaćuju dividende kako bismo ostvarili pasivni prihod.
  • Profil investitora - Ovo se najviše dotiče rizika koji je investitor spreman podnijeti. Pitanje je da li je investitor otporan na rizik, ili ga rizik privlači, odnosno da li je investitor konzervativan ili sklon riziku. Bitno je da nikad ne riskiramo više nego što si možemo priuštiti, te da tako ne napravimo gubitak koji će utjecati na životni standard.
  • Financijski instrumenti - Želimo li ulagati u fondove, indekse, dionice ili obveznice?
  • Način ulaganja - aktivno ili pasivno? Želimo li biti svjesni investicija i kompenzirati naš portfelj kad dođe do promjena na tržištu? Ili želimo dugoročno zadržati instrument bez učestalog provjeravanja i revizije portfelja?

Jednom kad ste odredili ove faktore, možete početi razmišljati o svojoj strategiji za ulaganje. Ako želite učiti više o financijskim instrumentima - proučite naše besplatne webinare, te se registrirajte u nekoliko koraka za one koji Vam se čine najzanimljivijima.

Najpopularnije strategije za investiranje

#1 Strategija za ulaganje - Fiksni dohodak

Strategija za ulaganje za fiksni dohodak ima sljedeće prednosti i mane:

Prednost - nisu toliko rizične

Mane - zbog manjeg rizika također mogu donijeti i manju potencijalnu zaradu

Ako ulažemo kako bismo ostvarili fiksni dohodak, najčešće se pouzdamo u financijske instrumente poput obveznica, raznim oblicima štednje u bankama i slično. Ovi instrumenti imaju predefinirani postotak dohotka koji se isplaćuje periodično.

#2 Strategija za ulaganje - Dionice

Ulaganje u dionice je jedan od tradicionalnih načina ulaganja na financijsko tržište. Kupuje se dionice kompanije u nadi da će vrijednost te dionice s vremenom rasti, te ćemo dionicu prodati kad dosegne višu vrijednost i na taj način ostvariti profit. No čak i u ovom jednostavnom obliku ulaganja postoji nekoliko načina za ostvarivanje profita na uloženi kapital.

Dividende

Ova strategija se bazira na tome da određene dionice držimo dug vremenski period kako bismo primali dividende koje kompanija isplaćuje svojim dioničarima. Kako bismo odabrali pravu kompaniju za ovaj oblik ulaganja, prvo se moramo uvjeriti da isplaćuje dividende, te da je kompanija profitabilna.

Ulaganje u vrijednost

Ključni postulat ove strategije je kupnja po niskoj i prodaja po visokoj cijeni. Ovu je strategiju popularizirao Warren Buffett, te je zbog ove strategije dobio nadimak "Oracle of Omaha". Analiza je ključna u ovoj strategiji jer se bazira na pronalasku kompanija koje su podcijenjene.

1962. godine kad je Warren Buffet krenuo kupovati dionice kompanije Berkshire Hathaway - jedna dionica je vrijedila $7.50 dolara. Danas ta ista dionica vrijedi više od $ 300,000.

Filozofija Warrena Buffetta se ne bazira na učestaloj kupnji i prodaji dionica, već o držanju dionica i kupovanju maksimalno 8 do 9 kompanija godišnje. Bitna stavka ove strategije su i dividende jer one automatski čine investicijski portfelj profitabilnijim, te mogu povećati povrat investicije.

Sljedeći graf prikazuje kretanje cijene Berkshire Hathaway dionice od 1996. do 2020. godine:

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition. Raspon podataka: od 1. svibnja 1996. do 10. travnja 2020. Pripremljeno 11. travnja 2020. Imajte na umu da prošli prinosi ne jamče buduće povrate.

Prednosti ulaganja u dionice zbog vrijednosti:

  • Imate vlasništvo nad imovinom, što Vam daje mogućnost glasanja na skupovima dioničara
  • Imate jamstvo periodičnog prihoda

Mane ulaganja u dionice zbog vrijednosti:

  • Morate imati dovoljno kapitala za kupnju dionica
  • Vrijednost kompanije se može urušiti, a kompanija može proglasiti bankrot
  • Dugoročnost može biti i mana

#3 Strategija za ulaganje - Dogs of the Dow

Dogs of the Dow je jedna od najjednostavnijih strategija za ulaganje. Ovu je strategiju popularizirao Michael B. O'Higgins u svojoj knjizi "Beating the Dow" koja je objavljena 1991. godine. Knjiga govori o biranju dionica s Dow Jones 30 indeksa s najvišim prinosom od dividendi.

Prinos od dionica se odnosi na godišnju dividendu koju kompanija isplaćuje svojim dioničarima, a prikazuje se kao postotak trenutne cijene dionice. Recimo da je cijena dionice 3M Company - $147.69, a kompanija isplaćuje godišnju dividendu od $5.76 svojim dioničarima (podaci za 2019 godinu). Dakle godišnja dividenda ove dionice je 3.90% (5.76 / 147.69 x 100).

Dogs of Dow strategija za ulaganje se priprema na idući način:

  • Prvenstveno je potrebno odabrati 10 Dow Jones dionica s najvećim prinosom od dividendi.
  • Jednom kad smo ih odabrali - kapital koji smo spremni uložit ćemo podijeliti na 10 dijelova.
  • Svaki dio kapitala će biti usmjeren prema ulaganju u jednu od odabranih dionica.
  • Ovaj portfelj ulaganja ćemo držati do kraja godine.
  • Na kraju godine prodajemo kupljene dionice i ponavljamo ovaj proces od početka.

Ova je strategija je bilo vrlo efektivna u posljednjih nekoliko godina, no bilo je i nekoliko iznimaka. 2016. godine su dionice ostvarile povrat od 20 % za razliku od Dow Jones indeksa koji je ostvario prinos od 17%. No 2017. godine je 10 dionica ostvarilo prinos od 19%, a indeks značajnih 25%.

Prednosti strategije:

  • Ne morate učestalo pratiti tržišta
  • Analizu morate raditi samo na početku godine

Mane strategije:

  • Kao i kod drugih strategija - postoji mogućnost da će se tržište neće kretati u Vašu korist
  • Nemate kontrole u nepredviđenim situacijama

#4 Strategija za ulaganje - Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging je odlična strategija ulaganja za početnike. Strategija se bazira na ulaganju određene svote novaca u određeni instrument na određeno vrijeme. Ako pratimo ovu strategiju - najčešće ulažemo svakih nekoliko mjeseci - bez obzira na način na koji se razvija tržište. Ova strategija odlično funkcionira na bear tržištu zato što svaki mjesec možete kupiti veću količinu dionica za koju vjerujete da će kasnije rasti. Zato je vrlo bitno da ostanete dosljedni prvih nekoliko mjeseci čak i u slučaju da ne ostvarite profit.

Iako se ova strategija generalno bazira na dionicama i fiksnom prihodu, može biti vrlo efektivna ako koristimo ETF-ove. Zašto? Zato što na taj način postižemo određenu razinu diverzifikacije u portfelju, te ne ovisimo o samo jednoj dionici.

PRIMJER

Investitor kupuje dionice Kompanije X pet mjeseci za redom. Pogledajmo kako potencijalna investicija može napredovati:

Mjesec

Investicija

Cijena

Broj kupljenih dionica

Sveukupan broj dionica

1.

500

100

5

5

2.

500

105

4.76

9.76

3.

500

95

5.26

15.02

4.

500

90

5.55

20.52

5.

500

110

4.54

25.06

Prednosti:

  • Emocije ne igraju ulogu
  • Ne morate potrošiti mnogo novca na početnu investiciju

Mane:

  • Zahtjeva dosljednost i vjeru u strategiju
  • Imate jednaku šansu profita, kao i gubitka

#5 Strategija za ulaganje - Ulaganje u rast

Ulaganje u rast se sastoji od kupnje dionica koje imaju potencijal za značajan rast - npr. - tehnološke startup kompanije. Ove kompanije su često precijenjene, te je ova strategija zato obrnuta od one po kojoj se ulaže u vrijednost.

Kako bismo znali da li je kompanija precijenjena moramo obratiti pažnju na PER (Price-Benefit ratio): što je veći omjer cijene i profita, to znači da je dionica preskupa. No ako je PER nizak - dionice kompanije su jeftine.

Prednosti:

  • Ova strategija može biti vrlo profitabilna u slučaju da uspije

Mane:

Ova strategija je rizičnija od ostalih s obzirom na to da kompanija u koju uložite možda neće dostići svoj potencijal. Ovo se dogodilo sa Snapchatom čije su dionice značajno porasle u prvih nekoliko mjeseci, ali je Snapchat ubrzo izgubio na vrijednosti nakon što su brojne kompanije kopirale značajke te aplikacije.

#6 Strategija za ulaganje - Momentum strategija

Strategija ulaganja u momentum je vrlo popularna. Ova strategija se bazira na već postojećem trendu, te profitiranju na tom kretanju tržišta.

Ova strategija zahtjeva kontinuirano analiziranje jer želite pravovremeno reagirati ako se trend prekine, zato moramo naglasiti važnost tehničke analize za ovaj pristup ulaganju. Prilikom korištenja ove strategije, vrlo je bitno diverzificirati portfelj ulaganja kako biste umanjili rizik.

Ova je strategija pristupom bliža trgovanju nego ulaganju zato što je potrebno učestalo otvaranje i zatvaranje pozicija, što nije slučaj u tradicionalnim strategijama za ulaganje.

Prednosti:

  • Ako se trend nastavi kroz dulji period, postoji mogućnost značajnog profita

Mane:

  • Učestale analize i praćenje grafova
  • Mogućnost da emocije utječu na naše odluke

#7 Strategija za ulaganje - Green trading

U ovom slučaju pričamo o investiranju koje se fokusira na kompanije koje promoviraju čiste izvore energije ili koriste ekološki prihvatljive prakse u svom poslovanju.

Postoje dva pristupa za ulaganje u ovakve kompanije:

Direktan pristup - ovaj tip ulaganja se odnosi na kompanije čija je profitabilnost direktno vezana za ekološki prihvatljive aktivnosti odabrane kompanije.

Indirektan pristup - ovaj tip ulaganja se odnosi na kompanije čije se poslovanje ne bazira na ekološkim aktivnostima, ali je na neki način usmjereno prema "zelenim" aktivnostima.

U ove kompanije možete uložiti putem kupnje dionica određene kompanije ili putem ETF-ova koji se fokusiraju na ovaj sektor.

Prednosti

  • Ovo je sektor s odličnim potencijalom

Mane

  • Zahtjeva podrobnu analizu
  • Profitabilnost može biti ograničena

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
​Swing Trading strategije koje funkcioniraju
Možda ste čuli da se pojam swing trading koristi među traderima, no znate li što je to? U ovom ćemo članku temeljito proći temu, objašnjavajući točno što je swing trgovanje, najbolje indikatore za swing trgovanje, neke učinkovite strategije swing trgovanja i još mnogo toga!Što je Swing Trading?Prije...
Strategije ulaganja u IBEX 35
U početku traderi često traže visoku kratkoročnu profitabilnost na tržištima ili dionicama na kojima mogu imati ograničeno znanje. Postupno uče iz svojih pogrešaka i shvaćaju koliko su važne informacije. Stoga se često preporučuje specijalizacija u nekoliko obližnjih sredstava. U ovom članku ćemo go...
⭐ Top 4 Strategije ulaganja za ovu godinu! ⭐
U ovom članku prolazimo kroz različite vrste investicijskih strategija koje se mogu koristiti za ovu godinu. Nakon pandemije koronavirusa 2020. stvoreni su novi gospodarski i globalni trendovi koji su doveli do zanimljivih i novih strategija ulaganja na dugi rok.Saznajte sve o tome koje su ove strat...
Prikaži sve