76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

Što je burza dionica i kako ulagati na njoj?

Vrijeme čitanja: 7 minute

Ovo je jednostavan i sažet vodič koji će Vas naučiti što je burza dionica, te će obraditi teme vezane o ulaganju na istu, te sve što burza dionica obuhvaća. Naučite kako otvoriti račun za ulaganje, kako odabrati najbolju dionicu, odnosno investiciju koja će biti profitabilna, kako otvarati tržišne naloge i koristiti limit naloge, ali i još mnogo tog!

burza dionica

Burza dionica Vam je nadohvat ruke! Pogledajte kako otvoriti i postaviti portfelj ulaganja uz Admiral Markets

 1. Otvorite Trade.MT4 račun za trgovanje
 2. Za MetaTrader 4 (MT4): odaberite Trade.MT4
 3. Za MetaTrader 5 (MT5): odaberite Trade.MT5 ili Invest.MT5
 4. Odaberite dionice koje Vas zanimaju
 5. Pronađite potencijale s dobrim potencijalom koje će dugoročno rasti
 6. Odaberite koliko dionica želite kupiti. Ovu odluku donesti na osnovi svog kapitala i željene raspodjele
 7. Odaberite vrstu naloga. Koristite "market" ili "limit" u većini slučajeva

Imajte na umu kako je burza dionica i ulaganje u dionice dostupno samo na MT5 platformi uz Invest.MT5 račun, ostali Admiral Markets računi su isključivo za trgovanje CFD-ovima.

Pročitajte više o tome što su CFD-ovi i kako njima trgovati ovdje.

Odaberite željene dionice

Jednom kad ste se registrirali i izvršili uplatu na Vaš račun, možete početi sa selekcijom dionica za Vaš portfelj. Vaše istraživanje dionica počnite tako da prvo istražite dionice kompanija za koje znate i čiji ste kupac ili klijent. Kombinacija neograničene količine podataka i pravovremenih kretanja na tržištu se može biti zastrašujuća, no zato je bitno da počnete od nečeg što znate, npr. dionice kompanije za koju znate i čiju uslugu ili proizvod koristite. Pročitajte više o tome što je fundamentalna analiza kako bi kvalitetnije provodili ovakva istraživanja.

Warren Buffett je jednom rekao "Kupi kompaniju zato što je želiš posjedovati, a ne zato što želiš da cijena njene dionice poraste". Prilikom istraživanja dionice određene kompanije, krenite od godišnjeg izvještaja. Godišnji izvještaj za dioničare Vam može dati uvid i dovoljnu količinu informacija o tome kako kompanija posluje i koji su joj planovi za budućnost.

Analitički alati koji Vam trebaju za procjenu i analizu će Vam biti dostupni na stranicama Vašeg brokera. Ti alati mogu biti najnovije vijesti, transkripti konferencijskih poziva ili kvartalni izvještaji o zaradi. Mnogi brokeri također nude članke i uputstva, pa čak i seminare o korištenju njihovih alata, ali i o samom procesu biranja dionica za portfelj. Ako još uvijek nemate svog brokera, pogledajte na što morate obratiti pažnju pri odabiru u ovom članku, a ako želite pročitati analize naših stručnjaka, posjetite dio naše web stranice posvećen analizama.

demo trgovanje

Burza dionica i donošenje odluka

Kad ste napravili sve prethodne korake, sljedeća stepenica je donošenje odluka. Burza dionica nudi brojne mogućnosti, no Vi sami odlučujete u što želite uložiti. Naš je savjet da krenete s malim investicijama kako bi vidjeli možete li pretrpjeti manje gubitke koji su neophodni za dugoročnu zaradu, te jesu li situacije koje kreira burza dionica previše stresne za Vas. Volumen pozicije uvijek možete povećati kad smatrate da je to potrebno ili prikladno.

Nalozi koje podržava burza dionica

Kad unosite tržišni nalog, u tom slučaju kupujete ili prodajete dionice po najboljoj sljedećoj cijeni na tržištu. Kako tržišni nalog ne definira parametre cijene, Vaš će nalog biti odmah izvršen, te će vjerojatno biti u potpunosti nadopunjen malim nalozima; jedino ako kupujete velik broj dionica, npr. ako kupujete dionice u vrijednosti od milijun dolara.

Prilikom izvršenja tržišnih naloga, cijena koju platite ili koju plate Vama za određenu dionicu će vjerojatno biti malo drugačija od one kotirane prije par sekundi. Do ovog dolazi zbog tog što Bid i Ask cijene konstantno fluktuiraju tijekom dana. Zato je najbolje tržišne naloge koristiti pri kupnji ili prodaji dionica koje nemaju velike pomake unutar dana - to su recimo blue chip dionice, a ne dionice manjih kompanija čija je cijena mnogo volatilnija.

Savjeti:

 • Tržišni nalog je najbolji za investitore koji žele uložiti u instrument, a potom ga držati i čekati da burza dionica doprinese vrijednosti tog instrumenta. Kad upućujete tržišni nalog, vjerojatno Vam je bitno da se nalog provede, te ne obraćate pažnju na malu razliku u cijeni.
 • Vaš nalog otvorite kad su tržišta zatvorena, tako će se Vaš nalog provesti i pozicija otvoriti s otvaranjem tržišta, po cijeni kojoj želite.
 • Provjerite informacije o izvršenju naloga brokera s kojim radite. Neki jeftini brokeri grupiraju sve zahtjeve za naloge po važećoj cijeni. To mogu raditi na kraju dana ili u određeno vrijeme u danu ili određenog dana u tjednu.

brokeri sastanak

Burza dionica i limit nalozi

Ako želite imati više kontrole nad cijenom po kojom trgujete i kad je burza dionica središte Vaših investicija, tad su Limit nalozi odlično rješenje za Vas. Recimo da burza dionica kotira cijenu od 100$ za dionicu Apple-a, no Vi smatrate da je $95 po dionici realna cijena. Vaš limit nalog će brokeru dati informaciju da pričeka i izvrši nalog kad cijena dosegne razinu koju želite.

Burza dionica Vam daje mogućnost i postavljanja Sell naloga. Sell nalog Vašem brokeru daje uputu da proda dionice kad se bid cijena poveća do razine po kojoj želite te dionice prodati. Ova vrsta naloga je odlična za investitore koji kupuju i prodaju dionice manjih kompanija, jer takve dionice imaju veći spread, koji je manji ako je burza dionica primijetila veću aktivnost investitora za tu dionicu. Ovi nalozi su korisni kad je burza dionica puna kratkoročne volatilnosti, ili kad je cijena dionice bitnija od ispunjenja naloga.

Dodatni uvjeti koji će utjecati na limit naloge su:

 • AON - AON (All Or None - Sve ili ništa) nalog će biti izvršen samo ako su dionice kojima želite trgovati dostupne po predefiniranoj cijeni.
 • GFD - GFD (Good For Day - Dobar za jedan dan) nalog će najčešće isteći kad se zatvara burza dionica na kraju radnog dana, čak iako se nalog, odnosno uvjeti koje je nalog definirao, nije ispunio.
 • GTC - GTC (Good Till Cancelled - Dobar dok se ne otkaže) nalog će ostati aktivan sve dok ga sam trader ne otkaže, ili dok sam nalog ne istekne.

Limit nalog i burza dionica su odlična kombinacija ako želite diktirati po kojoj cijeni će se Vaši instrumenti kupiti ili prodati, no imajte na umu kako se neki uvjeti naloga neće ispuniti, a i samim tim se nalog neće izvršiti. Limit nalozi se postavljaju na FC-FS (first-come, first-served - "tko prvi, njegova djevojka"), te samo nakon što je tržišni nalog ispunjen. Štoviše, dionica bi trebala ostati unutar predefiniranih uvjeta koje ste postavili s dugoročnim fluktuacijama i iznenađenjima koja Vam može burza dionica pripremiti, kako bi se taj određeni trade izvršio. Moguće su dodatne naknade kad investitor ili trader postavlja limit nalog na burzu dionica.

Naknada koja se naplaćuje prilikom otvaranja limit naloga može biti veća od naknada običnih tržišnih naloga. Imajte na umu kako se limit nalog možda neće izvršiti unutar jednog dana, već može biti potrebno i nekoliko dana da uvjeti koje ste definirali budu zadovoljeni. Transakcijski troškovi su najčešće naplaćeni svaki put kad se napravi trade. Ako cijena dionice ne dosegne limit razinu koju ste definirali prije nego li nalog istekne, trade se neće izvršiti.

registracija forex

Nije bitno kojim instrumentom želite trgovati, no bile to dionice, obveznice ili nešto treće, mi Vam predlažemo da prvo počnete u sigurnom okruženju. Naša Virtualna Burza kojoj možete pristupiti kreiranjem Demo računa je odličan prvi korak u svijet trgovanja i financijskih tržišta. Preko Demo računa možete trgovati virtualnim kapitalom bez rizika i tako steknuti prijekopotrebno iskustvo prije nego li počnete ulagati Vaš novac. Virtualna burza je također odlično mjesto gdje možete testirati Vaše strategije trgovanja.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.