Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator fca

Po čemu se razlikuju dionice od CFD-ova na dionice?

Vrijeme čitanja: 5 minute

CFD trgovanje oponaša trgovanje dionicama, no prisutna je samo jedna razlika. Kada trgujete CFD Vi zapravo ne posjedujete određenu dionicu dok je to slučaj pri trgovanju dionicama. Zbog velike sličnosti trgovanje CFD-ovima je odlična alternativa koja čak nudi i određene prednosti. Kad trgujete CFD kupujete ugovor između Vas i pružatelja usluge koji ovisno o vrsti pozicije koju želite otvoriti ("Short" ili "Buy" pozicija) će odrediti ulaznu cijenu kada otvarate nalog, i izlaznu cijenu kada zatvore Vašu poziciju.

Ključna razlika ovih financijskih instrumenata je u tome što pri CFD trgovanju možete koristiti polugu, dok to nije moguće ako je u pitanju trgovanje dionicama. Ugovor za razliku (Contract For Difference - CFD) moguće je trgovati uz prisutnost margine, što znači da možete trgovati punom cijenom dionice iako nemate dovoljan kapital. Samim time možete otvarati i veće pozicije nego bi mogli s običnim dionicama uz korištenje poluge, no uz polugu dolazi i veći rizik.

Poluga i trgovanje CFD-ovima na dionice

Kao što smo već spomenuli, kada trgujete CFD možete koristiti polugu, a samim time možete trgovati cijenom dionice uz polugu. Poluga dozvoljava traderima da povećaju svoju izloženost prema spomenutom instrumentu, odnosno da ulože više nego imaju. Ovu mogućnost Vam daje broker putem kojeg trgujete.

Kad pričamo o trgovanju dionicama uz polugu, bitno je da znate da jednom kada otvorite nalog, potrebno je uplatiti samo određeni postotak vrijednosti spomenute pozicije. Ovo se naziva margina. Vaša uplata će varirati ovisno o vrijednosti Vaše CFD pozicije.

Korištenje poluge može rezultirati povećanim dobicima, ako se cijena instrumenta kreće u korist otvorene pozicije. No s druge strane postoji i povećani rizik od većeg gubitka u slučaju da se cijena instrumenta kreće u smjeru koji nije povoljan za Vašu poziciju. CFD trgovanje se najčešće odvija na MetaTrader 4 (MT4) i MetaTrader 5 (MT5) platformama.

Naglašavamo važnost upravljanja rizikom prilikom trgovanja CFD-ovima. Potrebno je da ste svjesni svih uključenih rizika, a samim time i kvalitetnije upravljanje samim rizikom.

sastanak

Ključne razlike

Trgovanje dionicama i trgovanje CFD-ovima na dionice imaju brojne sličnosti, ali i razlike. Ovo su neke od ključnih razlika.

  1. CFD-ovi na dionice mogu biti trgovani "long" ili "short", te se od Vas ne traži da dostavite određenu dionicu u slučaju da otvarate short poziciju;
  2. Investitori ne posjeduju određenu dionicu na kojoj se bazira cfd ugovor, već on ulazi u ugovorni sporazum s CFD brokerom kako bi izvršili razmjenu razlike u cijeni između cijene otvaranja i zatvaranja;
  3. Za razliku od držanja dionica, CFD se trguje uz marginu, što znači da je početna uplata uložena kod CFD brokera, što investitoru dozvoljava da kupi ili proda određeni broj CFD ugovora koji mu dozvoljava izračun margine, što znači da se dozvoljava dodatna poluga na kupnju dionice.

Generalno je pravilo da je jedan CFD jednak jednoj dionici, no razlika je u tome što uz CFD će Vaš broker tražiti da uložite samo postotak kompletne vrijednosti koji može varirati od 5% do 25%, ovisno o vrijednosti ugovora.

Uzmimo za primjer CFD na dionicu uz marginu od 5% koja može povećati Vašu izloženost i do dvadeset puta u usporedbi s jednakim uloženim kapitalom u dionice. Pretpostavimo da kupite pet dionica Googlea po $400, to bi Vas koštalo $2,000 ($400 x 5). No kada bi kupili pet CFD-ova na dionice Googlea po $400, zahtjev margine bi bio 5%, te bi bilo potrebno da uplatite samo $100, što Vam daje bolje mogućnosti za diverzifikaciju i trgovanje dodatnim instrumentima.

račun za trgovanje

Ono što se time postiže je dobitak veći 20 puta, ili gubitak, pri korištenju CFD ugovora u odnosu na obične dionice. S obzirom na to da se CFD-ovima trguje uz marginu, drugim riječima to znači da Vam broker u neku ruku posuđuje novac, te samim time se pojavljuju određeni troškovi pri CFD trgovanju. Do troškova dolazi ako se pozicija drži otvorenom preko noći. Pri posjedovanju dionica ne dolazi do nikakvih troškova jer koristite vlastiti kapital.

Loša strana "pojačanog" trgovanja je rizik i mogućnost da izgubite više nego ste uložili. Vašu kompletnu investiciju možete izgubiti i pri ulaganju u dionice, ali ne možete izgubiti više od uloženog. Također smatramo da je bitno ponovno naglasiti kako pri kupnji CFD-ova ne posjedujete dionicu, a samim time i prava koja bi ostvarili kupnjom dionice. Ta prava, ovisno o vrsti dionice, mogu biti glasačka prava u donošenju odluka koje su bitne za kompaniju.

Recimo da trgujete CFD na Microsoft ili Volkswagen, te Vam je u cilju ostvariti što veću razliku između ulazne i izlazne cijene. S obzirom na to da ne posjedujete dionice Microsofta ili Volkswagena - Vi samo špekulirate o kretanju cijene dionica tih kompanija.

besplatan račun

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.