Što je dividenda i koje dionice isplaćuju dividende?

Admirals
16 Min čitanja

Kad dođe do odabira dionica za ulaganje, brojni investitori traže dionice koje isplaćuju dividende. Dividenda je dodatan bonus za svaku dionicu. Ako možemo profitirati na dobrom učinku dionice, zašto ne bismo profitirali i od dividende koja se isplaćuje dioničarima.

U ovakve dionice ulažu brojni investitori. Zašto se ne okoristiti na učestalim isplatama koje kompanije isplaćuju vlasnicima dionica. Taj dohodak investitor može iskoristiti za kupnju još više dionica te ili druge kompanije. No dividenda se može koristiti i kao dodatan izvor zarade. Zanimljiva je činjenica da ponovno investiranje u dividende čini 42% prosječnog povrata S&P 500 Indeksa od 1930. godine.

Ako ste se odlučili na ulaganje u dionice, pokušajte identificirati dionice koje imaju odličan učinak i isplaćuju dividende. No nije ni taj proces toliko jednostavan, ali zato ćemo Vam u ovom članku istaknuti određene smjernice koje će Vam olakšati potragu za dionicama u koje se isplati uložiti. Pogledajmo prvo što je zapravo dividenda, ali i neke od najboljih dionica koje isplaćuju dividende, a isplati se u njih ulagati. Ako trenutno tražite dionice u koje želite uložiti, pročitajte ovaj članak o dionicama u koje se isplati ulagati u 2019. godini. Ako Vas privlači ulaganje u naftu, posvetili smo članak i toj temi - pogledajte sve prednosti i mane ulaganja u naftu i dionice nafte.

Raznovrsnost i stabilnost su odlike svakog dobrog investicijskog portfelja, zato brojni uspješni investitori ulažu u dionice koje isplaćuju dividende kako bi dodali određenu stabilnost i sigurnost u svoj portfelj. No visoka dividenda često nije pokazatelj kvalitetne dionice. Pročitajte ovaj članak u cijelosti kako biste doznali na što sve valja obratiti pažnju pri biranju dionica te pogledajte koje dionice koje isplaćuju dividende smatraju najboljima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

Kako ulagati u dionice koje isplaćuju dividende?

Dionice koje isplaćuju dividende su obične dionice kompanija koje svojim dioničarima isplaćuju određeni dio profita kompanije. Dividenda se najčešće isplaćuje svaki kvartal. Dividende su način da se dioničarima iskaže zahvalnost, te da kompanija svoj uspjeh i rast vrijednosti podijeli sa svim dioničarima. Dividende se najčešće isplaćuju u gotovini. Isplaćuju se za svaku dionicu koju netko posjeduje. BlackRock Inc isplaćuje dividendu od 3.13 dolara po dionici svaki kvartal. Količina novaca koja se isplaćuje po svakoj dionici se naziva količina dividende.

Što je prinos dividende?

Možda ste čuli za izraz prinos dividende, no ako i niste, ne brinite, radi se o vrlo jednostavnom izračunu:

Prinos dividende = Godišnja dividenda / Cijena dionice

Prinos dividende je dakle godišnja dividenda podijeljena s cijenom dionice. Za primjer ćemo koristiti gore spomenuti BlackRock Inc, čija je godišnja dividenda: kvartalna dividenda od $ 3.13 pomnožena s 4. Dakle to je iznos od $12.52. Prilikom zadnje isplate dividende, 6. prosinca 2018, cijena dionice je bila oko $400.23. Kad ove podatke ubacimo u formulu za prinos dividende, dobijemo postotak od 3.1% ($12.52/$400,23). No kako možemo dobiveni rezultat iskoristiti za identificiranje dionica u koje valja uložiti, a isplaćuju i dividende? Pogledajmo u nastavku.

Koji su kriteriji bitni pri analizi dionica koje isplaćuju dividende?

Prije nego li pogledamo samu listu top dionica koje isplaćuju dividende, bitno je da razumijemo kriterije koji mogu poboljšati Vaše investiranje i traženje dionica koje isplaćuju dividende.

#1 Rast dividende

Dionice s rastućim dividendama često imaju bolji učinak od dionica s dividendama koje ne rastu, ili padaju. Kako to možemo tvrditi? Usporedbom povrata S&P 500 Dividend Aristocrats indeksa i S&P 500 indeksa. Dividend Aristrocrats je indeks koji se sastoji od kompanija koje su dio S&P 500 indeksa, a dizale su dividende u posljednjih 25 godina.

Izvor: Bloomberg - SPDAUDT Indeks - Raspon podataka: 1990 - 2019 - Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Kad usporedimo učinak koji je imao S&P indeks i S&P Dividend Aristocrats, očito je da je SPAUDT indeks, odnosno dionice koje povećavaju godišnji prinos dividende, ima bolji učinak. Također valja zapamtiti da neke kompanije uopće ne isplaćuju dividende, a one koje isplaćuju mogu srezati isplatu dividende ako ih zadesi loše razdoblje. Zato se ne valja previše fokusirati na procijenjeni prinos dividende.

#2 Prinos od dividende

Prinos od dividende može biti koristan metrički podatak. Ovaj podatak investitoru daje uvid u omjer godišnje dividende u usporedbi s trenutnom cijenom dionice. Ovaj podatak je izražen u postocima, a pokazuje Vam prinos od dividende na investiciju u dionice. Mnogi investitori će tražiti samo dionice s visokim prinosom, što može biti pogreška. Zašto? Zato što mnoge kompanije s visokim prinosom često imaju vrlo nisku cijenu dionica.

Ako je vrijednost dionica niska, za to postoji razlog. Istraživanje je pokazalo kako je četvrti kvintil prinosa dionica koje isplaćuju dividende imao bolji učinak od prvog i petog kvintila prinosa takvih dionica. Istraživanje je koristilo podatke od siječnja 1928. godine do prosinca 2017. Ovo zapravo znači da biranje dionica koje imaju srednji prinos od dividende će Vam donijeti bolji učinak od dionica koje isplaćuju visok ili nizak prinos od dividende.

Izvor: Heartland Advisors - Najveći i najmanji platiše - Raspon Podataka: 1928 - 2016 - Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Velike su šanse da kompanije s najvećim procijenjenim prinosom od dividende na kraju ne isplate procijenjenu količinu, već mnogo manju. Dionice s vrlo visokim prinosom od dividende su zapravo dionice koje treba izbjegavati. Razlog tome je velika razlika između procijenjenog prinosa od dividende i stvarnog prinosa dividende. Potonji graf će potvrditi ovu tvrdnju.

Izvor: CNBC - Yield Bait & Switch - 20 Year Equal - Procjena prinosa za dionice S&P 500 indeksa - Raspon podataka: 1996 - 2015 - Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Sad kad ste se upoznali prednostima i manama vrijednosti i prinosa dividende, možete bolje procijeniti koje dionice ćete dodati u svoj portfelj, odnosno u koje dionice je bolje uložiti. Također znate kojih se zamki čuvati kad analizirate podatke o isplati dividende.Ovakvim istraživanjima i podacima uvijek pristupite nepristrano i racionalno kako bi donijeli pravilnu odluku koja se bazira na zdravom razumu i činjenicama.

Pogledajmo sad konkretno dionice za koje se isplaćuju dividende, iz raznih dijelova svijeta.

Najbolje dionice koje isplaćuju dividende u SAD-u

SAD je dom brojnih poznatih kompanija koje su poznate na cijelom svijetu. Mnoge dionice bi mogli uvrstiti u ovaj popis jer možemo birati iz brojnih sektora: maloprodaje, energetike, financijskog sektora, itd… No rezimirajmo ono naučeno do sad u nekoliko crta kako bi bolje shvatili ovaj popis.

  • Potvrda o stabilnoj i učestaloj isplati dividende
  • Povećanje prinosa od dividende
  • Prinos od dividende nije previsok, niti premalen

Popis najboljih dionica koje isplaćuju dividende

JP Morgan Chase

  • Dividende: $3.20 po dionici
  • Procijenjeni prinos od dividende: 3.2%

JP Morgan je jedna od najvećih svjetskih banaka koja ima odličnu povijest isplate dividende. Prije financijskog sloma 2008. godine, ova je kompanija isplaćivala godišnju dividendu od $1.52. Ubrzo nakon krize su dividendu smanjili na samo $0.20 centi. No isplata dividende se povećavala iz godine u godinu, te je sada na najvišoj razini u posljednja dva desetljeća, te je dividenda premašila razinu na kojoj je bila prije 2008. godine.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #JPM, Tjedni Graf - Raspon podataka: 5 veljače 2012 - 10 prosinca 2018 - Uslikano: 10 prosinca 2018 u 6:09 PM GMT Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Osim isplate dividende, dioničari su imali koristi i od rasta vrijednosti dionica, što otvara brojne mogućnosti investitorima. Oni mogu odabrati između korištenja isplaćene dividende za izvor prihoda ili mogu koristiti tu isplatu kako bi kupili još dionica - i samim time mogu povećati povrat investicije u dugoročnom pogledu. No morate uzeti u obzir kako vrijednost dionica nije rasla pravocrtno. No i u razdobljima kad vrijednost dionica pada, investitor i dalje ima siguran prihod od investicije u obliku dividende.

Johnson & Johnson

  • Dividenda: $3.60 po dionici
  • Procijenjeni prinos dividende: 2.5%

Mnogi investitori koji svoj fokus stavljaju na dividende obožavaju Johnson & Johnson. Iako ne daje najveći prinos dividende od mnogih na tržištu, ono što daje je odlična ravnoteža između rasta dividende i stabilne vrijednosti dionica. Ne samo da je kompanija povećala dividende već 56 godina za redom, već se i njihova dionica smatra defenzivnom, što znači da će kompanija dobro poslovati u dobrim i lošim gospodarskim vremenima. Ipak je ova kompanija jedna od najvećih proizvođača i distributera medicinskih i farmaceutskih proizvoda na svijetu. Uvijek postoji potražnja za njihovim proizvodima, neovisno o tome u kakvom su stanju gospodarstvo i ekonomija.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #JNJ, Tjedni - Raspon podataka: 5 veljače 2012 - 10 prosinca 2018 - Uslikano: 10 prosinca 2018 u 6:09 PM GMT - Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Investitori su imali koristi jer je vrijednost dionica rasla, a dividende su se stabilno isplaćivale. Ovakva dionica unosi dobru ravnotežu u svaki investicijski portfelj. Između 1970 i 2016 godine je prosječni povrat ove dionice bio skoro 15%. U to vrijeme je učinak bio negativan samo 13 godina, što znači da je bio pozitivan u 72.2% godina.

Najbolje dionice koje isplaćuju dividende u Ujedinjenom Kraljevstvu

Burza dionica ujedinjenog kraljevstva je vrlo popularna kod međunarodnih investitora koji su u potrazi za dionicama koje isplaćuju dividende. Ova burza je dom brojnih velikih kompanija koje posluju na cijelom svijetu. Samim time možemo zaključiti kako nije slučajnost da neke od najboljih UK dionica imaju visoku korelaciju s dionicama koje donose visok prinos. Predstavit ćemo Vam samo nekoliko UK dionica koje isplaćuju dividendu, a vrijedne su spomena ako ih želite odmah dodati u Vaš portfelj.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Unilever PLC

  • Dividenda: £0.3393 per share
  • Procijenjeni prinos dividende: 2.96%

Unilever PLC je kompanija koja ima bogatu povijest, a ustanovljena je 1885. godine. Dionica ove kompanije objedinjuje mnogo brendova, koji su među ostalima - Dove, Lipton, Hellmann's i Ben & Jerry's. Činjenica da kompanija ima velik portfelj proizvoda koji se prodaju diljem svijeta, čini dionicu ove kompanije jednom od najboljih UK dionica koje isplaćuju dividende.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #ULVR, Mjesečni Graf - Raspon podataka:1 siječnja 1990 - 10 prosinca 2018 - Uslikano: 10 prosinca 2018 u 9:04 PM GMT Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Unilever je zapravo izlistan na tri različite burze dionica. Razlog tome je činjenica da se njihov brend sastoji od dva entiteta. Unilever NV je izlistan na NYSE i Euronext Amsterdam burzama. Unilever PLC je izlistan na Londonskoj burzi dionica. S obzirom na to da određene burze koriste različite valute, investitori koji prate valutne tečajeve mogu iskoristiti tu činjenicu pri trgovanju drugačijim dionicama Unilever-a.

No najzanimljivija činjenica o dionici Unilevera je porast u vrijednosti dionice od 1990 godine, što možemo pogledati na gore prikazanom grafu Unilever PLC dionice. Dionice koje isplaćuju veliku dividendu vrlo rijetko imaju ovako dobar učinak kad dođe do vrijednosti dionice. Ovakav rast vjerojatno neće trajati zauvijek, ali ovi podaci čine ovu dionicu vrlo zanimljivom, te jednom od isplativijih investicija.

GlaxoSmithKline

  • Dividenda: £0.19 po dionici
  • Procijenjeni prinos dividende: 5.44%

GlaxoSmithKline je jedna od najvećih zdravstvenih i farmaceutskih kompanija na svijetu. Tržišna kapitalizacija ove kompanije je veća od 70 milijardi funti. Njihovo poslovanje se fokusira na farmaciju, cjepiva i zdravstvenoj njezi. Ova kompanija je vrijedna spomena jer postoji mogućnost prinosa od dividende od 5.44%. No ovakav prinos ima cijenu. Vrijednost dionica farmaceutskih kompanija zna biti vrlo volatilna. Do volatilnosti dolazi jer se milijarde mogu potrošiti na lijek koji na kraju neće zadovoljiti klinička ispitivanja.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - #GSK, Mjesečni Graf - Raspon podataka:1 listopad 1991 - 10 prosinca 2018 - Uslikano: 10 prosinca 2018 u 9:24 PM GMT Imajte na umu: Predviđanja poput ovog nisu pouzdan indikator budućeg učinka ili rezultata.

Vrijednost dionica GlaxoSmithKline može biti vrlo volatilna, što je zamjetno i na gore prikazanom grafu te dionice. Postoje vremena kad vrijednost dionica krene rasti, no postoje i razdoblja pada. Od 1991. godine vrijednost dionica još nije probila svoju bullish liniju trenda koja je prikazana plavom crtom. Oni dovoljno hrabri i samopouzdani mogu pokušati pravovremeno uložiti u ovu dionicu kako bi profitirali na vrijednosti dionica, ali i na isplati dividende. Sve u svemu, ovo je vrlo zanimljiva dionica koju valja razmotriti kad proširujete svoj portfelj.

Najbolje dionice koje isplaćuju dividende u Europi

U Europi postoji velik broj dionica koje isplaćuju dividende. To su dionice iz raznih sektora. Ovo je zanimljiva početna točka za svakog investitora koji kreće u izradu svog portfelja i traži dionice u koje će uložiti. Jedan od načina za identificiranje dionica koje isplaćuju dividende je da pogledate u fondove. Oni se sastoje od najboljih dionica koje isplaćuju dividende a locirani su u Europi.

Izvor: Seeking Alpha

Ova tablica se sastoji od 19 najboljih europskih dionica koje isplaćuju dividende, te koje su dio barem trećine europskih fondova koji se fokusiraju na dividende. Ova tablica Vam daje uvid u informaciju o tome koje su dionice zanimljive voditeljima institucijskih fondova. Kompanije su iz raznih sektora, te pokrivaju širok spektar prinosa dionica. Najniži je njemački SAP SE - s prinosom od dividende od 1.4%, a najveći prinos ima HSBC Holdings PLC - prinos dividende ove dionice je 10.4%.

Odlučni investitori će prije ulaganja provesti dodatno istraživanje svake kompanije. Nije bitno odluči li se na fundamentalnu ili tehničku analizu, svaki dodatan podatak investitoru daje prednost i bolju sliku o tome koje će dionice svrstati u svoj portfelj. No baš ta informacija može biti razlika između uspješne i neuspješne investicije. A kako bi učinili sve da investicija bude isplativa morate provesti istraživanje, imati najbolju moguću platformu, dobar instrument za ulaganje, te naravno, brokera s niskim troškovima.

Kako kupiti dionice koje isplaćuju dividende

Ako razmišljate o ulaganju na burzi dionica i izradi investicijskog portfelja dionica koje isplaćuju dividende, morate imati pristup najboljim investicijskim proizvodima koji su dostupni. Jedan od takvih proizvoda je Invest.MT5. Invest.MT5 Vam omogućuje trgovanje u dionice i ETF-ove koji su izlistani na 15 najvećih burzi dionica na svijetu. Invest.MT5 je odličan u kombinaciji s MetaTrader 5 platformom za trgovanje, koja je jedna od najpopularnijih i najraširenijih platformi. Ostale pogodnosti ovog računa su besplatni pravovremeni podaci s tržišta, premium obavijesti s tržišta, nema naknade za održavanje računa, niski transakcijski troškovi i naknade, ali i ono najbitnije - isplata dividenda.

Nije bitno kojim instrumentom želite trgovati, no bile to dionice, obveznice ili nešto treće, mi Vam predlažemo da prvo počnete u sigurnom okruženju. Naša Virtualna Burza kojoj možete pristupiti kreiranjem Demo računa je odličan prvi korak u svijet trgovanja i financijskih tržišta. Preko Demo računa možete trgovati virtualnim kapitalom bez rizika i tako steći prijeko potrebno iskustvo prije nego li počnete ulagati Vaš novac. Virtualna burza je također odlično mjesto gdje možete testirati Vaše strategije trgovanja.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? Održivo ulaganje u zelenu budućnost ?
Klimatske promjene i povećana svjetska svijest o tom pitanju popularizirali su posljednjih godina održiviju i ekološki prihvatljiviju vrstu ulaganja. No, što podrazumijevamo pod održivim ulaganjem? Jeste li upoznati sa zelenim ulaganjima?U ovom ćemo članku raspravljati o značenju održivih i zelenih...
? Kinesko tržište dionica | Kada je kineska burza nedostupna možemo ulagati alternativno ?
Jeste li znali da je nakon početne pandemije koronavirusa 2020. tržište dionica kontinentalne Kine zabilježilo 18,02 milijuna novih investitora? To znači da je više od 170 milijuna ulagača bilo uključeno u pomoći rastu kineskih dionica na rekordnom nivou!Veličina Kine i sve veći utjecaj širom svijet...
? Sektor Osiguranja | Kako trgovati ili investirati u najbolje dionice osiguranja ?
Jeste li znali da osiguravajuća industrija svake godine generira više od 5 bilijuna dolara prihoda?To je samo jedan od razloga zašto legendarni investitor Warren Buffett OBOŽAVA dionice osiguravajućih kuća. Sve više ulagača sada ulaže u osiguravajuća društva jer je to poslovni model koji općenito f...
Prikaži sve