76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

Najbolje dionice u 2019. godini!

Vrijeme čitanja: 12 minute

2018. je bila vrlo burna godina za investitore. Od Trumpovih carina, izbora u SAD-u, Brexit-a, Kine pa sve do povećanja kamatnih stopa. To su sve događaji koji su imali velikog utjecaja na tržišta. No volatilnost u prošloj godini je postavila temelj za 2019. koja obećava da će biti vrlo zanimljiva godina. Bit će specifična i po činjenici da će obilježiti 10 godina od završetka posljednje financijske recesije.

najbolje dionice

Vjerujemo kako je ovo odlično vrijeme za početak učenja o ulaganju u dionice. No s povećanom aktivnošću na globalnoj ekonomskoj i političkoj sceni, identificiranje najboljih dionica za kupnju u 2019. će zahtijevati proučavanje međunarodnih tržišta.

Ovaj će članak govoriti o:

  • Kako možete pristupiti međunarodnim tržištima sa svrhom diverzifikacije portfelja
  • Koje su najbolje dionice za kupnju u 2019. na UK i europskim tržištima
  • Najbolje dionice za kupnju na US tržištima
  • Kako ulagati i trgovati dionicama na međunarodnim tržištima

Počnimo s najboljim dionicama za kupnju u 2019. na UK i europskim tržištima, te s obrazloženjem zašto su baš te dionice u povoljnoj poziciji. Zapamtite da određena dionica može biti precijenjena ili podcijenjena, te da učinak iz prošlosti ne garantira budući uspjeh.

Najbolje dionice na UK i europskim tržištima

Nije tajna da je 2018. bila teška godina za UK i europska tržišta. Investitori su povukli više od $43 milijarde iz tih regija zbog političkih i ekonomskih problema. No prema HSBC Private Banking-u, ekonomija SAD-a će usporiti u prvoj polovici 2019., što će više pažnje usmjeriti na europska tržišta.

trgovanje dionicama

Industrija kojoj investitori vjeruju je luksuzna moda. Razlog tome je činjenica da su bogati uvijek spremni platiti više da bi zadržali svoj status. Kako je Europa centar svjetske mode, to je čini zanimljivom početnom točkom za potragu kvalitetnih kompanija u čije se dionice isplati ulagati. Jedna od kompanija tog tipa je Kering, te je u zadnje vrijeme dionica te kompanije privukla mnogo pozornosti.

Dionica #1 - Kering

Možda niste nikad čuli za Kering, no vjerojatno ste čuli za brendove koji su u njihovom vlasništvu. Neki od tih brendova su Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, ali i brojni drugi. Kompanija je osnovana 1881. godine i stacionirana je u Parizu u Francuskoj. Kering je jedan od najvećih svjetskih luksuznih brendova na svijetu. No što je toliko posebno u ovoj kompaniji? I isplati li se kupiti njihove dionice? Pogledajmo:

Kering

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition - #KER, Tjedni graf - Raspon podataka: 6 prosinca, 2015 - 28 studenog, 2018 - Screenshot napravljen 28 Studenog 2018 u 7:53 PM GMT

Tehnička analiza dionice

Gore prikazani graf pokazuje velik rast dionica Keringa od kraja 2015. pa sve do sredine 2018. godine. Od tada je cijena pala, no zadržala se na cijeni od € 365.00 nekoliko puta. Vraćaju li se kupci? Tehnička analiza bi mogla potvrditi da se događa baš to, a tu pretpostavku može opravdati support razinom koja je na grafu označena plavom bojom. Pogledajmo što kaže fundamentalna strana priče.

Fundamentalna analiza dionice

Postoji mnogo prilika koje se ukazuju kad je Kering u pitanju. Najzanimljivija vijest vezana za Kering je puštanje njihove e-commerce stranice koju će voditi prema in-house sistemu, odnosno stranicu će voditi sama kompanija. Ova nova strategija je vezana za nove ponude Apple-a, te je zaintrigirala brojne investitore.

Interes je doista poprimio velike razmjere, čak do te mjere da investicijska banka UBS AG inicirala kupovni rejting za Kering u studenom 2018., s ciljanom cijenom od €575.00. Čak su Merrill Lynch & Co, Morgan Stanley i HSBC pridružili USB AG banci s inicijativom kupovnog rejtinga.

Kering dionica

Izvor: Markets Insider

Jedna od najzanimljivijih stvari o Keringu je činjenica da će Vam platiti to što posjedujete njihove dionice. Sve javne kompanije Vam plaćaju činjenicu da posjedujete njihovu dionicu. Za one neupućene, taj se izraz naziva isplaćivanjem dividendi. Kering će Vam platiti oko 6.00 EUR za svaku dionicu koju kupite. No dividendu će Vam isplatiti samo ako doista kupite njihovu dionicu, a ne neku vrstu izvedenice. Dionice možete kupiti putem Admiral.Invest računa koji Vam daje mogućnost kupnje dionica na 15 najvećih svjetskih burzi dionica. Admiral.Invest Vam također nudi i sljedeće pogodnosti:

  • Besplatan pristup pravovremenim informacijama s tržišta
  • Odlična platforma za trgovanje
  • Niske naknade za transakcije
  • Bez naknada za održavanje računa
  • Isplata dividendi za dionice koje posjedujete

Osvrnimo se na drugog kandidata za najbolju dionicu za kupnju u 2019. godini na UK i europskim tržištima:

Dionica #2 - Experian

Od posljednje bankarske krize, financijske institucije i institucije koje posuđuju novac rade detaljnije provjere svojih klijenata. To je velik bonus za Experian, agenciju koja se bavi refinanciranjem kredita. Što njihovu dionicu čini zanimljivom, doznajte u nastavku teksta.

Experian

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition - #EXPN, Dnevni Graf - Raspon podataka: 29 studenog 2015 do 29 studenog 2018 - Screenshot napravljen: 29 studenog 2018 u 3:30 PM GMT

Tehnička analiza dionice

Na gornjem grafu možemo vidjeti kako je cijena rasla od 2015. godine. Kupovina dionica Experian-a se ubrzala sredinom 2018. Nakon manjeg pada, čini se kako su se kupci ponovno aktivirali na razini od 1,708p, što možemo primijetiti na grafu (plava linija). Sad kad kupci kontroliraju cijenu, slijedi li trend rasta? Pogledajmo fundamentalnu analizu kako bismo doznali više.

Fundamentalna analiza dionice

Samo u SAD-u Experian drži kreditne informacije o više od 220 milijuna korisnika i 40 milijuna aktivnih poduzeća. To je jedan od razloga zašto se kupnja ove dionice čini kao dobra odluka za 2019. godinu. Samo 18% njihovog prihoda dolazi iz UK-a, iako je sjedište kompanije tamo.

To znači da Experian ima ograničenu izloženost ka Brexit-u i nesigurnosti koja ga okružuje. Dok s druge strane Experian može imati koristi od trenutnog ekonomskog porasta u SAD-u. To su neki od razloga zašto je JP Morgan Cazenove potvrdio rejting ove kompanije u studenom s ciljanom cijenom od 2,000p.

Izvor: Markets Insider

Oni se pridružuju 9 drugih analitičara, među kojima je i UBS AG koji podržavaju kupovni rejting ove dionice, dok 6 drugih analitičara zagovara čekanje.

Najbolje dionice za kupnju na američkim tržištima

Otkad je Donald Trump osvojio predsjedničke izbore u 2016 godini, američko tržište dionica je u porastu, te je doseglo najviše razine u rujnu 2018. Unatoč okršaju vezanom za carine između SAD-a i Kine, investitori uživaju u smanjenim porezima koje je donijela Trumpova administracija. Više novca za korporativnu Ameriku je rezultiralo povećanjem radnih mjesta, porastom ekonomije i zaradom korporacija.

Čini se kako je rast ovdje i neće uskoro biti zaustavljen. Jim Caron, fund manager u Morgan Stanley Investment Management, kaže: "Možemo primijetiti veću produktivnost i više ulaganja u biznis, što implicira da ovo nije samo trenutna situacija uzrokovana fiskalnim rastom."

Dionica #1 - Amazon

U rujnu 2018. godine, Amazon je službeno postao drugom kompanijom u SAD-u koja je dosegla vrijednost od $1 bilijuna. Samo taj podatak čini ovu dionicu zanimljivu za ulaganje u 2019. No postoje i drugi razlozi zbog kojih se Amazon ističe i trenutno je ima jednu od najboljih dionica za kupnju na američkom tržištu.

Amazon

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition - #AMZN, Dnevni Graf - Raspon podataka: 28 lipnja 2015 do 29 studenog 2018 - Screenshot napravljen: 29 studenog 2018 u 4:30 PM GMT

Tehnička analiza dionice

Dionica Amazona je zabilježila ogroman rast u nekoliko proteklih godina. Da ste kupili njihovu dionicu za $1,000 u 1997. godini, početkom rujna 2018. bi ta investicija vrijedila $1,362,000.

Kao što graf prikazuje, primjetno je da je Amazon popularan na tržištu. Obratite pažnju na plavu liniju koju prati rast dionice Amazona. Tehnički analitičari koriste ovu liniju kako bi odredili bullish i bearish stav. Kako kupci već ulaze na tržište jer je došlo do dodira plave linije i cijene, moramo se zapitati dali je to naznaka da kupci dolaze u kontrolu? Pogledajmo fundamentalnu sliku kako bismo otkrili još informacija:

Fundamentalna analiza dionice

Amazon je počeo kao online knjižara, ali je s godinama širio svoju ponudu. To je jedan od razloga zašto brojne knjižare propadaju, a Amazon opstaje. Kompanija se sada bavi maloprodajom, ima dućane s namirnicama i bavi se cloud sustavima - što se sviđa brojnim investitorima. Pogledajmo kakao Morgan Stanley raščlanjuje djelatnost Amazona u 5 glavnih jedinica:

Amazon graf

Izvor: Morgan Stanley Research

Najzanimljivija stvar koju možemo izučiti iz ovog istraživanja je to da je Amazon poznat kao platforma gdje treće strane prodaju svoje proizvode korisnicima. No Cloud usluga Amazona, takozvani AWS, je doživio značajan porast. Porast toliko značajan, da AWS donosi skoro jednaku zaradu kao njihov sustav za prodaju dobara treće strane. Ne zaboravimo da se Amazon uključio i u A.I. čipove, emitiranje sporta uživo, te je kompanija surađivala s Warrenom Buffettom i JP Morganom sa svrhom da uznemire tržište zdravlja.

Amazon dionica

Izvor: Markets Insider

Razina rasta je uzbudila investitore i analitičare, što možemo primijetiti po broju glasova za kupnju ove dionice.

Dionica #2 - Berkshire Hathaway

Ako niste čuli za ovu kompaniju, čuli ste za njena vlasnika. To je cijenjeni investitor po imenu Warren Buffett, poznat kao 'Oracle of Omaha', jer je u Omahi sjedište njegove kompanije. Nakon što je preuzeo proizvođača tekstila sredinom 1960-ih, Buffett je iskoristio prihod te kompanije kako bi investirao u druge poslove.

Te investicije su toj kompaniji donijele tržišnu vrijednost od preko $500 milijardi. Te investicije su bile usmjerene u kompanije kao što su Apple, Bank of America, American Express i Coca-Cola. Sve to čini Berkshire Hathaway vrlo zanimljivom opcijom za ulaganje danas, te vrlo zanimljivom dionicom na američkom tržištu dionica.

Berkshire Hathaway

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition - #BRKB, Dnevni Graf - Raspon podataka: 28 srpnja 2015 do 29 studenog 2018 - Screenshot napravljen: 29 studenog 2018 u 5:23 PM GMT

Tehnička analiza dionice

Berkshire Hathaway, odnosno njihova dionica ima vrlo glatku krivulju vrijednosti u nekoliko proteklih godina. Nakon blagog pada u 2017., i između rujna i listopada 2018., kupci su ponovno ulazili na tržište kad bi cijena dionice dosegnula liniju trenda. Mnogi tehnički analitičari koriste plavu liniju na gornjem grafu da bi odredili support liniju. Kad cijena dosegne support, oni kupuju dionicu. S obzirom na stabilnu situaciju ove dionice, što možemo očekivati od fundamentalne analize?

Fundamentalna analiza dionice

Jedna od prednosti #BRKB dionice je činjenica da kad ju kupite, izlažete se skupom kompanija koje posluju u granama koje ne izumiru. To su osiguravajuće kuće, komunalna poduzeća, bankarske institucije, željeznice i aviokompanije. No tu se nalaze i svjetski poznati Apple, Bank of America i Coca-Cola. Zanimljivo je za spomenuti da je Warren Buffett potrošio skoro $1 milijardu za kupnju dionica svoje kompanije. Do kupnje dionica nakon što ste ih prodali dolazi kad se smatra da ste dionicu prodali po niskoj vrijednosti.

Berkshire Hathaway dionica

Izvor: Markets Insider

Analitičari imaju bullish stav, te smatraju da bi cijena trebala dosegnuti 265.00 USD, a najniži cilj je 220,00 USD.

Kako ulagati u dionice?

Kad dođe do tržišta dionica, bitno je da naučite trgovati i ulagati u dionice. Trgovanje u dionice se smatra aktivnijim pristupom. Ulaganje je pasivnije. Jedna od glavnih razlika je period držanja pozicije otvorenom. Više o razlici ulaganja i trgovanja možete pročitati ovdje.

live trgovanje dionicama

Ako razmišljate o tome da krenete s ulaganjem i u Vaš portfelj dodate najbolje dionice za 2019 godinu, prvo morate imate pristup najboljim dostupnim proizvodima. Zato preporučujemo Admiral.Invest. Admiral.Invest Vam omogućuje ulaganje u dionice i ETF-ove na 15 najvećih svjetskih burzi dionica putem MetaTrader 5 platforme za trgovanje. Uz to dobivate besplatne pravovremene podatke s tržišta, novostima, isplati dividendi, te Vam se neće naplaćivati naknada za održavanje, ali će te imati i niske troškove transakcije.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.