Pogledajte koje su najbolje dionice kako biste osnažili svoj portfelj!

Admirals
32 Min čitanja

2019. bila je povijesna godina za financijska tržišta. Strah i eskalacija trgovinskog rata između SAD i Kine, agresivno sniženje kamatnih stopa zabrinutih središnjih banaka, podjele uzrokovane Brexitom i opći izbori u Velikoj Britaniji, zauzeli su središnje mjesto.

Ipak, američke su burze porasle na rekordno visoke razine cijena, a europska tržišta dionica nisu zaostajala. Otpor na globalnim burzama postavlja 2020. godinu kao još jednu vrlo uzbudljivu godinu za ulagače koji kupuju dionice.

Međutim, pred Vama su neki jedinstveni izazovi i prepoznavanje najboljih dionica za kupnju zahtijevati će istraživanje, pripremu i pristup pravim proizvodima.

U ovom ćemo članku govoriti o tome - što bi moglo biti - neke od najboljih dionica za ulaganje na europskim, britanskim i američkim burzama, kako zapravo započeti kupnju dionica putem interneta uz jednu od najboljih platforma za trgovanje dionicama na tržištu i kako pristupiti računu za trgovanje dionicama s nekim od najnižih provizija u blizini! No prisjetimo se prvo što smo predlagali prošle godine.

Zašto kupiti dionice u 2020. godini?

Jedna od najvećih pokretačkih sila iza svjetske burze koja trguje na ili blizu rekordno visokih razina cijena je akcija središnjih banaka širom svijeta koje su se zabrinule zbog ponovnog ulaska u recesiju.

Federalne rezerve SAD-a, Rezervne banke Australije i Europska središnja banka - između ostalog - sve su snizile kamatne stope u nadi da će niži troškovi financiranja potaknuti poduzeća i potrošače da se više zadužuju i troše ga u ekonomiji, kako bi potaknuli ekonomski rast.

Zapravo, na kraju 2019. godine milijarder, investitor i legenda hedge fondova Paul Tudor Jones izjavio je u intervjuu za CNBC da gospodarstvo trenutno ima "eksplozivnu kombinaciju monetarne i fiskalne politike", što u konačnici pomaže poticanju tržišta još dalje u rekordni teritorij.

Međutim, ulagači si ne mogu priuštiti da budu zadovoljni jer postoje i neki izazovi koji predstoje 2020., poput predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2020. godine. Imati ispravne kriterije za određivanje najboljih dionica za trgovanje na međunarodnim burzama bit će ključno 2020. godine.

Koje smo dionice predlagali za 2019. godinu?

EU dionice

Dionica #1 - Kering

Možda niste nikad čuli za Kering, no vjerojatno ste čuli za brendove koji su u njihovom vlasništvu. Neki od tih brendova su Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, ali i brojni drugi. Kompanija je osnovana 1881. godine i stacionirana je u Parizu u Francuskoj. Kering je jedan od najvećih svjetskih luksuznih brendova na svijetu.

Dionica #2 - Experian

Od posljednje bankarske krize, financijske institucije i institucije koje posuđuju novac rade detaljnije provjere svojih klijenata. To je velik bonus za Experian, agenciju koja se bavi refinanciranjem kredita. Što njihovu dionicu čini zanimljivom, doznajte u nastavku teksta.

US dionice

Dionica #1 - Amazon

U rujnu 2018. godine, Amazon je službeno postao drugom kompanijom u SAD-u koja je dosegla vrijednost od $1 bilijuna. Samo taj podatak čini ovu dionicu zanimljivu za ulaganje u 2019. No postoje i drugi razlozi zbog kojih se Amazon ističe i trenutno je ima jednu od najboljih dionica za kupnju na američkom tržištu.

Dionica #2 - Berkshire Hathaway

Ako niste čuli za ovu kompaniju, čuli ste za njena vlasnika. To je cijenjeni investitor po imenu Warren Buffett, poznat kao 'Oracle of Omaha', jer je u Omahi sjedište njegove kompanije. Nakon što je preuzeo proizvođača tekstila sredinom 1960-ih, Buffett je iskoristio prihod te kompanije kako bi investirao u druge poslove.

Te investicije su toj kompaniji donijele tržišnu vrijednost od preko $500 milijardi. Te investicije su bile usmjerene u kompanije kao što su Apple, Bank of America, American Express i Coca-Cola. Sve to čini Berkshire Hathaway vrlo zanimljivom opcijom za ulaganje danas, te vrlo zanimljivom dionicom na američkom tržištu dionica.

Najbolje dionice za ulaganje - Učinak koronavirusa na tržišta

Od prvog izbijanja koronavirusa u Kini, bolest je zarazila ljude u više od 180 zemalja. Ekonomski utjecaj bio je ogroman širom svijeta. Globalna tržišta dionica ponirala su s najvećim tromjesečnim padom od 1987. Traderi i investitori napustili su tržište strahujući od širenja virusa i njegovog utjecaja na dobit poduzeća i gospodarski rast.

Kako koronavirus utječe na burzu? Prikazan je velik utjecaj. Ulagači su postali mnogo selektivniji u svom investicijskom pristupu odabirom industrija i sektora koji bi mogli profitirati od nove normale, a izbjegavajući ostalo. Ova vrsta sektorskih ulaganja može se podijeliti u sljedeće tri glavne kategorije:

  • Tvrtke koje imaju koristi od zatvaranja i lockdowna
  • Tvrtke koje iskorištavaju rad na daljinu
  • Tvrtke koje traže cjepivo protiv koronavirusa

Kroz ovaj ćemo članak imenovati neke od tih tvrtki, među kojima su Amazon, Microsoft ili GlaxoSmithKline.

Kako pronaći najbolje dionice u koje ćete uložiti

Kupnja dionica putem interneta zapravo je vrlo jednostavan postupak, kao što će pokazati postupak koji ćemo Vam objasniti u ostatku članka. Međutim, za identificiranje dionica za kupnju potrebno je nešto vještine, istraživanja i pripreme. Čak i tada još uvijek ne postoji jamstvo uspjeha, pa je zato važno upravljanje rizikom .

Kupnja dionica: Upravljanje rizikom 101

Početnici često stavljaju "sva svoja jaja u jednu košaru" očekujući da će njihove odluke uvijek raditi u njihovu korist. Na primjer, investitor može imati 10.000 funti za ulaganje i možda će sve odlučiti uložiti u samo jednu dionicu. To znači da nema preostalog kapitala ako se pojavi još jedna - možda bolja - prilika. Također, nagli - ali privremeni - pad može dovesti do toga da investitor donese emocionalnu odluku i rano odustane, razmišljajući o kratkoročnim oscilacijama cijene, a ne o dugoročnim planovima tvrtke.

Jedna tehnika upravljanja rizikom koju koriste mnogi investitori je diverzficiranje u različite vrste tvrtki koje posluju u različitim sektorima. Kad jedan sektor ne djeluje dobro, drugi bi mogao. To pomaže u stvaranju raznolikijeg i uravnoteženog portfelja koji će Vam pomoći uravnotežiti učinak promjena tržišnih uvjeta.

Na primjer, investitor koji ima 10.000 funti za ulaganje, može odlučiti uložiti 2.000 funti u pet različitih kompanija tijekom cijele godine. Naravno, tolerancija na rizik kod svakog pojedinca je različita, stoga je pametno potrošiti malo vremena na izradu plana o tome kako želite uložiti tijekom cijele godine.

Kupnja dionica: Tehnička ili Fundamentalna analiza

U sljedećem odjeljku ćemo detaljno opisati koje bi mogle biti neke od najboljih dionica za kupnju u 2020. Kriteriji za odabir uključuju sljedeće vrste analiza:

  1. Fundamentalna analiza - Ova vrsta analize uključuje analizu poduzeća na financijskoj razini. To uključuje metrike kao što su uspješnost prodaje, trendovi zarade, razine duga, najave novih proizvoda, ekonomsko okruženje i tako dalje.
  1. Tehnička analiza - Ova vrsta analize uključuje analizu povijesne trgovačke cijene tvrtke putem grafikona cijena. Obrasci trgovanja i tehnički pokazatelji trgovanja često mogu ostaviti tragove o tome tko je dominantna sila na tržištu (kupci ili prodavači), kao i precizne potencijalne prekretnice u cijeni dionica tvrtke.
  1. Sektorska analiza - Kao što je spomenuto u prethodnom odjeljku o upravljanju rizicima, dionice u različitim sektorima mogu pomoći u stvaranju raznolikog i uravnoteženog portfelja dionica. Kriteriji za ulaganje imaju za cilj identificirati tvrtke iz niza različitih sektora poput banaka, komunikacija, financija, energetike, maloprodaje i tako dalje.

Jeste li znali da možete pogledati kako stručni traderi izvode tehničke i fundamentalne analize uživo na našim webinarskim točkama trgovanja u centru pažnje? Tri puta tjedno naši profesionalni traderi pokrivaju niz tema, uključujući kako izvoditi tehničku analizu i kako prepoznati mogućnosti trgovanja u različitim razredima imovine. Da biste rezervirali svoje mjesto u ovim besplatnim webinarima, jednostavno kliknite baner u nastavku:

 

Sada znate više o kriterijima za prepoznavanje nekih od najboljih dionica za ulaganje u 2020. godinu, pogledajmo popis.

Najbolje dionice za kupnju na europskim i britanskim burzama

U 2018. godini ulagači su izvukli više od 43 milijarde dolara zbog političkih i ekonomskih zabrinutosti, uglavnom oko Brexita i europskih izbora. Kako su saga nastavila tvrtke su postale mnogo spremnije riješiti se tih problema i što je pomoglo ulagačima da se vrate na europska tržišta dionica s većinom trgovanja na ili vrlo visokim razinama cijena u 2019. godini.

Međutim, tržište dionica u Velikoj Britaniji borilo se s obzirom da se drama Brexita pretvorila u domaći, politički nered koji je zaustavio parlament, natjeravši na opće izbore krajem godine. Sirovine u Velikoj Britaniji povijesno ostaju relativno jeftine i mnogi ulagači se odlučuju na ulaganje u Velikoj Britaniji.

Pandemija Covid-19 stvorila je nove izazove za tržišta nakon godinu dana povijesnih razina na Wall Streetu. Te ćemo izazove otkriti u cijelom članku, kao i dionice koje su najbolje prebrodile oluju.

# 1 Volkswagen: Jesu li dionice ovog automobilskog giganta dobra opcija?

Tek je 2015. godine Volkswagenov 'dizelgate' šokirao tržište. Njemački proizvođač automobila priznao je da je u svoje dizelske automobile ugradio uređaje koji su im dopuštali varanje na testovima emisije.

Tužbe, novčane kazne i obustava prodaje progutali su proizvođača automobila, a ona od tada pokušava izbjeći sjenu skandala i oporaviti cijenu dionica, koja se srušila za gotovo 70% u odnosu na visoku razinu cijena u ožujku 2015. od 260 eura. Tvrtka je bila na dobrom putu, budući da je oporavila razinu iz siječnja 2018., na oko 183 eura, ali je pandemija koronavirusa ponovno srušila cijenu dionica kako je prikazano na sljedećem grafikonu:

Izvor: Demo račun - Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition - VOW - Tjedni grafikon - Raspon podataka: 15. lipnja 2014. do 7. srpnja 2020. Snimljeno 7. srpnja 2020. u 9.45 sati - Imajte na umu da prošli učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

  • Tehnička analiza

Gornji grafikon savršeno ilustrira održivi uzlazni trend s porastom najviših i najnižih razina od "Dieselgatea" do ožujka 2020. godine, kada su velika gospodarstva počela donositi prve blokade za zaustavljanje širenja korona virusa.

Vrijednost doseže svoj posljednji maksimum nakon 'Dieselgatea' u siječnju 2018., kada doseže 191 euro po dionici. Tijekom te godine cijena je padala, ali se vratila u 2019. godini koju je zatvorila s porastom dobiti od 13%.

Kad su se tržišta u ožujku 2020. srušila zbog širenja korona virusa, cijenu je podržao support na 101 euro, istu onu razinu na kojoj se cijena održala nakon afere Dieselgate. Sljedećih mjeseci cijena raste malo po malo i 7. srpnja 2020. kreće se u rasponu između 145 i 151 euro po dionici.

Ako cijena nastavi bilježiti porast najnižih i probijanje resistance razine na 151 eura, tehnička analiza mogla bi najaviti da će sljedeći veliki otpor biti na 161 eura.

  • Fundamentalna analiza

Nakon Dieselgate skandala i brojnih tužbi, tvrtka je osigurala dovoljno sredstava za rješavanje preostalih zahtjeva. Nadalje, Volkswagen je počeo diverzificirati svoje poslovanje kako bi se bolje nosio s krizama. S tim ciljem uložio je više od 30.000 milijuna eura u električne i hibridne automobile.

Porsche, dio Volkswagen grupe, lansirao je svoje prvo luksuzno električno vozilo, Porsche Taycan, koje se natječe s Teslom. Kao dio plana 2020.-2024. Grupa planira uložiti 60 milijardi eura u istraživanje hibridnih automobila. Morat ćemo pričekati da vidimo hoće li pandemija Covid-19 promijeniti njihove planove.

Grupacija renutno planira zajedničko ulaganje s kineskim holdingom Anhui Jianghuai Automobile Group. Uz to, kupila je korporativnu platformu za putovanja Voya i proučava mogućnost otkupa Europcara, francuske tvrtke za iznajmljivanje automobila.

  • Sažetak

Stoga Volkswagen može biti dugoročna opcija za ulaganje. Možda je jedna od najzanimljivijih stvari Volkswagena isplata dividende, iako je ovo rezervirano za one koji direktno kupuju dionice, a ne financijske izvedenice. Kako to možete učiniti? Možete koristiti Invest.MT5 račun koji vam omogućuje pristup na15 najvećih svjetskih dionica, koji vam donosi i sljedeće pogodnosti:

  • Besplatni podaci o tržištu u stvarnom vremenu
  • Izvrsna platforma za trgovanje s više vrsta imovine
  • Niske naknade za transakcije
  • Bez naknade za održavanje računa
  • Dividende na dionice koje posjedujete

# 2 GlaxoSmithKline: Farmaceutski gigant je imao odlične dvije godine na burzi

Farmaceutska grupa GlaxoSmithKline posljednje je dvije godine (2018. - 2019.) blistala na burzi, uspijevajući prevladati posljednju resistance razinu i doseći najvišu razinu svih vremena koju nije dosegnula gotovo dva desetljeća.

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - GKS - Tjedni grafikon - Raspon podataka: 6. listopada 2013. do 7. srpnja 2020. Snimljeno 7. srpnja 2020. u 12.30 - Imajte na umu da izvedba Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Pogledajmo detaljnije što se događa s GSK-om.

  • Tehnička analiza

Cijena dionice GSK pretrpjela je brojne uspone i padove, dok je u siječnju 2018., nakon što je dosegla dno na support razini od 1240 GBP, koja je već bila podrška u rujnu 2015., počela malo po malo rasti dok nije dosegla svoj maksimum posljednjih 19 godina, na 1842 funti. Globalni kolaps na tržištima uslijed pandemije koronavirusa usporio je njegovu eskalaciju i srušio cijenu na 1375 funti.

Britanski je proizvođač lijekova, međutim, uspio je vratiti dio vrijednosti, iako trenutno nije uspio slomiti resistance od 1685 funti, unatoč tome što je nekoliko puta pokušao. Ako napokon uspije, mogao bi se vratiti na razine koje je imao na početku 2020. godine.

  • Fundamentalna analiza
Jedan od događaja koji bi Glaxovu zalihu mogao vratiti na vrhunce bila bi najava napretka u ispitivanjima za pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. Britanska je tvrtka najavila sporazum o suradnji s još jednim od najvećih svjetskih proizvođača cjepiva, Sanofijem , kako bi pokušala razviti tretman protiv Covid-19. Obje se skupine nadaju da će ovaj tretman biti dostupan nakon ljeta 2021. godine.
  • Sažetak

Glaxo pripada sektoru koji bi 2020. mogao imati povoljan rast zahvaljujući utrci za cjepivom i liječenju korona virusa. Međutim, ovo je mač s dvije oštrice, jer ako istraživanja ne uspiju, mogli biste doživjeti neuspjeh na tržištima.

Najbolje dionice američke burze

Otkako je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine, američka tržišta dionica rušila su rekord za rekordom 2019. godine. Unatoč američko-kineskom carinskom sporu, investitori uživaju u rezovima Trumpove administracije. Više novca za američka poduzeća pretvorilo se u radna mjesta, ekonomsku ekspanziju i zdravu korporacijsku dobit.

Općenito, rast je bio snažan, sve do pandemije korona virusa koja je uzrokovala kolaps glavnih indeksa Wall Streeta do najnižih razina koje smo mogli vidjeti 2016. godine. Međutim, američke dionice ponovno bilježe porast i sve su bliže razinama s početka 2020. godine.

Dakle, dionice kojih kompanija se oblikuju kao najbolje opcije za kupnju u 2020. godini na američkim tržištima? Pogledajmo:

# 1 Amazon: FAANG opet dominira tržištem?

Amazon je službeno postao druga tvrtka u Sjedinjenim Državama koja je ostvarila tržišnu kapitalizaciju od 1 bilijuna dolara. Samo taj mjerni podatak čini dionicu dostojnim konkurentom za portfelj ulagača za 2020. godinu.

No, postoje i drugi razlozi koji Amazon čine posebnim i jednom od najboljih dionica na američkim tržištima.

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - Amazon - Tjedni grafikon - Raspon podataka: od 15. siječnja 2017. do 7. srpnja 2020. Snimljeno 7. srpnja 2020. u 13:15 - Imajte na umu da izvedba Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

  • Tehnička analiza

Dionice Amazona posljednjih su godina značajno porasle, a globalna kriza izazvana pandemijom koronavirusa samo je naglasila dobitak ovog diva internetske trgovine. Amazon je izašao na burzu 1997. godine na NASDAQ-u po cijeni od 18 dolara po dionici. Trenutno, od 7. srpnja 2020., dionica Amazona premašuje 3000 USD.

Dionica ne pati previše od pandemije korona virusa (ružičasti pravokutnik na grafikonu), budući da su mjere zatvaranja u velikim svjetskim gospodarstvima potaknule internetsku trgovinu. Cijena se početkom ožujka povlači na 1.625 dolara, sa 2.133 dolara, i uzima zamah do svog dosadašnje razine.

  • Fundamentalna analiza

Troškovi Amazonovih usluga dostave porasli su za 50% kada je pokrenuta jednodnevna dostava. No, dugoročno gledano, to je strateška opcija koja Amazonu i njegovim dioničarima može isplatiti velike dividende. U stvari, studija korisničkih narudžbi pokazala je da što brže isporučuju artikle, brže korisnik postavlja svoju sljedeću narudžbu.

Stoga bi to Amazonu ov trebalo omogućiti da zadrži status tržišnog lidera i poveća dugoročni prihod i dobit.

Uz to, Amazon je postupno diverzificirao svoje poslovanje, lansirajući, na primjer, vlastitu streaming platformu Amazon Prime Video.

Unatoč vrlo povoljnom kontekstu, još uvijek postoje određene neizvjesnosti oko poslovanja Amazona, među njima i optužbe za monopol koje bi mogle navesti administraciju Donalda Trumpa da uvede strože regulatorne mjere.

# 2 Bank of America: Palac gore od Warrena Buffetta?

Jeste li znali da je Bank of America drugo najveće ulaganje Berkshire Hathawaya, investicijske kompanije Warrena Buffetta? U posljednjoj izjavi o vlasništvu 13 milijuna dolara s SEC-om, Buffett je svom portfelju dodao još 1,1 milijardu dolara u Bank of America. Ulagači bilježe.

Zašto je Bank of America na našem (i popisu Warrena Buffetta) popisu dionica koje ćemo kupiti 2020.? Idemo odmah pogledati!

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - BAC - Tjedni grafikon - Raspon podataka: 19. siječnja 2014. do 7. srpnja 2020. Snimljeno 7. srpnja 2020. u 15:00 - Imajte na umu da je izvedba Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

  • Tehnička analiza

Kriza iz 2008. teško je pogodila ovu kompniju i dovela je cijenu dionica na najniži nivo ispod 3 dolara po dionici u veljači 2009. Od 2011. godine cijena dionica počela se oporavljati i ulaziti u trend rasta. Uzlazni trend jasno je vidljiv na grafikonu, posebno od 2016. godine.

Trend se nastavlja do siječnja 2020., kada cijena doseže najvišu vrijednost u posljednjih 12 godina, oko 35 dolara. Pandemija korona virusa i krah tržišta u ožujku 2020. cijenu spuštaju na razinu koja nije viđena od 2016. godine, oko 18 dolara.

Tehnička analiza pokazuje da je cijena zadržala solidan skok od te razine supporta od 18 dolara da bi premašila 23 dolara 7. srpnja 2020. Kao što vidimo na grafikonu, cijena je podržana linijom trenda i mogla bi prvo probiti resistance od 25 dolara, a zatim nastaviti do 30 dolara. Morat ćemo pričekati da vidimo hoće li se cijena oporaviti ili će, naprotiv, prekinuti support linije trenda i vratiti se na 22 dolara.

  • Fundamentalna analiza

U 2020. Bank of America ima 66 milijuna klijenata samo u SAD-u! Banka je postala jedan od lidera u svom sektoru, zahvaljujući 4.350 trgovačkih centara i sve većim aktivnostima online i mobilnom bankarstvu.

Krizom iz 2008. godine banka je izgubila 134 milijarde dolara i dodatnih 64 milijarde u pravnom postupku. I tad dolazi Brian Moynihan, izvršni direktor koji je uspio je restrukturirati banku, preusmjerivši je na tradicionalne bankarske aktivnosti (zajmovi, tekući računi, kreditne kartice, itd.) uz primjenu politike smanjenja troškova.

Ovakvo dobro upravljanje omogućilo je tvrtki da poveća svoju neto dobit. Stoga možemo reći da je strategija, iako je trebalo vremena i diskretno se provodila, uspjela.

Trenutno američke banke dobivaju punu potporu Federalnih rezervi, koja pomaže dugoročnoj profitabilnosti, nadoknađujući smanjenja marže koje banke trpe zbog politike niskih stopa već nekoliko godina.

Nažalost, kriza korona virusa znači da će stope dulje ostati niske, ali to ne bi trebalo spriječiti Bank of America da i dalje zarađuje.

Moramo također imati na umu da je bankarski sektor cikličan i jak, što znači da bankovne dionice naglo padaju tijekom krize, ali i brže rastu tijekom razdoblja oporavka.

Stoga možemo smatrati da bi Bank of America mogla biti kandidat za listu najboljih dionica i 2021. godine s potencijalom da se vrati na najnoviji maksimum, na 35 dolara.

Alibaba - najbolja kineska dionica za 2020. godinu?

Alibaba, gigant e-trgovine, koji se smatra kineskim Amazonom, debitirao je na hongkonškoj burzi prošle godine, iako je već uvršten na burzu u New Yorku od 2014. Ovaj je IPO najvažniji prošle godine, odmah iza Aramca .

Zašto bi Alibaba mogla biti jedna od najboljih dionica za investiranje u 2020. godini?

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - BABA - Tjedni grafikon - Raspon podataka: od 30. listopada 2016. do 7. srpnja 2020. Snimljeno 7. srpnja 2020. u 15.30 - Imajte na umu da je izvedba Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

  • Tehnička analiza

Nakon IPO-a, cijena dionice Alibabe na njujorškoj burzi započela je snažan trend rasta, nedavno dosegnuvši najvišu razinu od 240 dolara.

Cijena dionica uspijeva premašiti 213 dolara i, nakon što je zabilježila pad na tjednom grafikonu, uspijeva dosegnuti 240 dolara u tom tjednu. Kao i u slučaju Amazona, Alibaba je jedva primijetio utjecaj pandemije korona virusa na tržišta i nastavlja s vrlo solidnim trendom rasta. Također, za razliku od Amazona, dionice Alibabe smatraju se podcijenjenima.

  • Fundamentalna analiza

Iako je trgovinski rat između SAD-a i Kine neko vrijeme utjecao na cijene dionica Alibabe, taj utjecaj nije potrajao zahvaljujući strategiji razvoja i mnogim partnerstvima koja je razvila kineska tvrtka, i to unatoč najavi da Jack Ma, njegov povijesni osnivač, uskoro odlazi iz tvrtke.

Tvrtka nije prestala rušiti rekorde prihoda zahvaljujući proslavama u Kini, poput "Dana samca" , i danima velikih popusta poput Crnog petka . U 2019. godini Alibaba je zabilježila rast od više od 50% godišnjeg prometa. Tvrta posebno profitira od napretka ugostiteljstva kod kuće u Kini.

Istodobno, grupa nastavlja širiti svoje aktivnosti i uspostavila je različita partnerstva, posebice s Rusijom, kako bi se započela supostavljati u Europi i pripremati za suočavanje s američkim rivalom Amazonom. Do sada se dvije tvrtke međusobno nisu natjecale zbog svog geografskog položaja.

Tehnička i fundamentalna analiza stoga potvrđuju interes za kupnju dionica Alibabe i u velikoj mjeri opravdavaju mjesto kineske tvrtke na listi najboljih dionica za kupnju u 2020. godini!

Najbolje bankarske dionice za ulaganje

Unatoč tome što je u posljednjem tromjesečju 2018. doživjela određenu nestabilnost , američka je burza uživala je u dugotrajnom trendu rasta koji je započeo u godinama nakon završetka financijske krize.

U studenom 2019. indeks S&P500 oporavio je većinu svojih gubitaka i zatvorio se na najviših 3,085,20 u odnosu na 682,55 u ožujku 2009. To je značajan porast vrijednosti od 352% u nešto više od desetljeća.

Ovaj spektakularni porast, koji je sjevernoameričko tržište doveo do rekordnih razina u glavnim mjerilima, te je zabilježio snažan porast i potporu.

Najboljih 5 dionica američkih banaka

Iako je bankarski sektor u Sjedinjenim Državama bio posebno pogođen tijekom financijske krize, oporavio se još bržom stopom u usporedbi s tržištem u cjelini.

Danas velike banke zarađuju na mnogo načina, a njihove usluge uključuju financijske usluge za potrošače i male tvrtke, upravljanje imovinom i obradu financijskih transakcija.

U Sjedinjenim Državama stvoreno je povoljno okruženje za obavljanje takvih poslova, uglavnom zahvaljujući prilagodljivoj monetarnoj politici koju provodi FED, s njezinim poznatim kvantitativnim popuštanjem (QE) nakon financijske krize.

To se može odraziti na razvoj cijene bankarskih dionica velikih investicijskih banaka.

Primjerice, indeks banaka Dow Jones USD (koji je namijenjen mjerenju rasta tvrtki u američkom bankarskom sektoru) povećao se s 83,34 boda u ožujku 2009. na 524 boda početkom 2020. .

To predstavlja spektakularni porast od više od 510%.

Korona virus je ovaj indeks u srpnju 2020. gurnuo na 322 boda, ali još uvijek je daleko od brojki od prije 10 godina.

Izvor: S&P indeks Dow Jones - indeks američkih banaka Dow Jones - Raspon podataka: 30. lipnja 2010. - 30. lipnja 2020. Sastavljeno 8. srpnja 2020. Imajte na umu: dosadašnji rezultati ne ukazuju na buduće rezultate, niti pouzdan je pokazatelj budućih performansi

Za usporedbu, indeks S&P 500 Financials porastao je nešto manje u istom razdoblju, odnosno porastao je nešto manje od 500%.

Ova gruba usporedba sugerira da bi, ako tražite najbolje dionice u tom razdoblju, možda bilo dobro barem pogledati bankarski sektor i vidjeti koje su najbolje dionice banaka.

Izvor: S&P indeks Dow Jones - S&P 500 Financijski indeks - Raspon podataka: 30. lipnja 2010. - 30. lipnja 2020. - Pristupljeno 30. lipnja 2020. - Imajte na umu: dosadašnja izvedba ne ukazuje na buduće rezultate, niti je pouzdan pokazatelj budućih performansi.

Bankovne dionice koje u tom određenom indeksu imaju najveću težinu, iznenađujuće su neki od divova američkog bankarskog sektora.

Među njima možemo pronaći:

  • JP Morgan
  • Wells Fargo
  • Citigroup
  • Bank of America
  • American Bancorp

Naravno, morat ćemo dodati još jedno bitno ime koje bi se trebalo naći na našem popisu najvećih dionica američke banke u kapitalizaciji, a to je Goldman Sachs.

Najbolje dionice američkih banaka

Naravno, nisu samo bankarski divovi uživali više nego zdrav rast cijena svojih bankarskih dionica.

Ako se usredotočimo na američke banke s manjim tržišnim udjelima i pogledamo kako su se pokazale najbolje bankarske dionice regionalnih banaka, također možemo pronaći impresivan povrat.

Primjerice, ako proučimo jugozapadne regionalne banke poput First Financial Bank (dionica FFIN), možemo vidjeti da je njihov rast cijena dionica veći za 100% u istom petogodišnjem razdoblju.

UK dionice banaka i Brexit efekt

Priča je drugačija za dionice britanskih banaka. Iako je američka ekonomija u stalnom usponu, britanske gospodarske uvjete zakomplicirao je Brexit. Iako je dosadašnji izravni ekonomski utjecaj diskutabilan, neizvjesnost cjelokupne situacije poslužila je tome da se Velika Britanija učini manje atraktivnim prijedlogom za investiranje.

London već dugo uživa položaj europskog financijskog središta, a Brexit postavlja mogućnost podrivanja ovog statusa quo; Na primjer, rejting agencija Moodys već dugo predviđa da će Brexit dovesti do pogoršanja uvjeta poslovanja za bankarski sektor Velike Britanije.

To pokazuje koliko je važno prilikom ulaganja uzeti u obzir specifično okruženje dotične gospodarske regije. Kroz razdoblje globalnog rasta, došlo je do značajne razlike u učinku cijena dionica između velikih američkih banaka i velikih banaka u Velikoj Britaniji.

Kakav su učinak imale najbolje dionice odabrane za 2019. godinu?

Prije svega, podsjećamo vas da dosadašnji učinak nije pokazatelj buduće izvedbe. Ali znamo da su investitori uvijek znatiželjni u vezi o učinku u prošlosti.

Od europskih dionica odabrali smo Kering i Experian

  • Kering je prošle godine imao dobre rezultate s rekordnim maksimalnim vrijednostima dosegnutim u siječnju 2020. godine, kao što je prikazano na grafikonu ispod u zelenom okviru. Tijekom protekle godine cijena je porasla za više od 50%! Sve dok nije dosegnula svoj povijesni maksimum, na više od 600 eura. Kolaps izazvan korona virusom doveo je do toga da je cijena ove dionice dosegnula 350 eura, što je već poslužilo kao razina suporta u listopadu 2018. Zatim se penje i dolazi do razine od 500 eura. Luksuzni sektor kojem pripada Kering nastoji dobro podnijeti krize, pa bi opet mogao biti opcija za razmatranje.

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - KER - Tjedni grafikon - Raspon podataka: 8. ožujka 2015. do 8. srpnja 2020. Snimljeno 8. srpnja 2020. u 11 sati - Napominjemo da performanse Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

  • Experian je također imao dobru 2019. godinu na tržištima (zeleni okvir) i, unatoč korona virusu, čini se da bi i 2020. mogao zabilježiti dobre brojke. Zapravo, od 8. srpnja 2020. dionice su u svim vremenskim razmacima na oko 2.900 funti.

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - EXPN - Tjedni grafikon - Raspon podataka: od 2. lipnja 2013. do 8. srpnja 2020. Snimljeno 8. srpnja 2020. u 11.30 - Napominjemo da performanse Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Od američkih dionica smo prošle godine odabrali Amazon i Berkshire Hathaway. Amazon smo odabrali i za ovu godinu, a što se tiče Berkshire Hathawaya:

  • Berkshire Hathaway jenvesticijska tvrtka legendarnog Warrena Buffetta, koja se specijalizirala za ulaganja, profitirala je od sve većeg tržišta dionica i brojnih rekorda! U 2019. godini dionice Berkshire Hathawaya nagomilale su rast od 11% na tržištu dionica (zeleni okvir) što je vrlo pozitivna brojka. Ovo je jeftina dionica s mogućim dvoznamenkastim rastom .

Izvor: Demo račun - MetaTrader 5 Supreme Edition - BRKB - Tjedni grafikon - Raspon podataka: od 6. listopada 2013. do 8. srpnja 2020. Snimljeno 8. srpnja 2020. u 11,50 sati - Napominjemo da je izvedba Prošlost nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Dividende od najboljih dionica u 2020. godini - Pasivni prihod

Kada je riječ o tržištu dionica, dva najpopularnija načina ulaganja su: trgovanje dionicama putem CFD-ova (ugovori o razlici) i izravno ulaganje u dionice. Trgovanje dionicama obično se smatra aktivnijim pristupom. Ulaganje u dionice smatra se pasivnijim. Jedna od glavnih razlika je vremenski okvir u kojem kupac želi zadržati svoju poziciju.

U trgovanju dionicama većina kupaca zadržala bi svoje pozicije danima ili tjednima. Kada ulažu u dionice, većina kupaca pokušat će zadržati svoje pozicije mjesecima ili čak godinama. Postoje određene koristi od ulaganja na burzi, kao što su:

  • Isplata dividende: Kao investitor, mogli biste stvoriti potencijalni pasivni tok prihoda s portfeljem dionica koje isplaćuju dividende
  • Vrijeme: Ovo je jedini proizvod koji ne možete vratiti. Dugotrajna ulaganja pomažu vam da svoje vrijeme usmjerite na stvari koje su vam najvažnije, poput prijatelja i obitelji.
  • Planiranje mirovine: Planiranje budućnosti jednako je važno kao i život u sadašnjosti. Trgovanje sa ETF-ovima je moguće čak i kad krenete s malom količinom novca

Ako razmišljate o investiranju na burzi kako biste izgradili svoj portfelj s najboljim dionicama za 2020. godinu, morate imati pristup najboljim dostupnim proizvodima.

Kako kupiti dionice online

Kupnja i prodaja dionica putem interneta može se obaviti u samo tri jednostavna koraka:

  1. Otvorite račun za trgovanje dionicama.
  2. Preuzmite svoju platformu za trgovanje dionicama .
  3. Otvorite trgovačku kartu i uzmite svoju prvu trgovinu!

Kako otvoriti svoj račun za trgovanje dionicama Invest.MT5

Ako to već niste učinili, slijedite ove korake za otvaranje računa za trgovanje dionicama. Ako ste to već učinili, slobodno pređite na sljedeći odjeljak o preuzimanju platforme za trgovanje dionicama.

Da biste otvorili račun za trgovanje dionicama jednostavno posjetite početnu stranicu Admiral Marketsa i kliknite zeleni gumb s natpisom Počnite ulagati:

Da biste se prijavili na live ili demo račun za trgovanje, jednostavno ispunite potrebne podatke kao što su vaše ime, e-pošta i lozinka:

Nakon ovog koraka imati ćete pristup Dashboarda! Odavde možete otvoriti live i demo račun. Kad odaberete opciju otvaranja live računa, tad možete birati vrstu računa koju želite. Ako želite ulagati u dionice i etf-ove onda odaberite Invest.MT5 račun.

Nakon tog odabira, pošaljite potrebne dokumente i prođite postupak verifikacije. Nakon što ste završili s verifikacijom možete preuzeti platformu za trgovanje. Preuzeti ju možete i odmah, klikom na baner ispod.

Nakon što ste preuzeli platformu samo slijedite upute za instalaciju na Vašem računalu.

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 koji prikazuje grafikon cijena dionica Applea, pokazatelje MACD i Stochastic trgovanje, popis simbola koji prikazuju različite regije na burzi i dostupne ulaznice.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Kako se trguje na MetaTrader 5 platformi?

Otvorite svoju platformu za trgovanje dionicama i slijedite ove korake za plasman:

  1. Otvorite prozor Market Watch odabirom View na izborniku na vrhu platforme ili pritiskom na Ctrl + M na tipkovnici. Ovo će otvoriti popis simbola za razmjenu proizvoda na lijevoj strani grafikona.
  2. Kliknite desnom tipkom miša na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite Ctrl + U na tipkovnici.
  3. Nakon toga otvorit će se prozor ispod koji prikazuje sva tržišta na kojima možete trgovati. Odavde možete dodati široku paletu dionica u svoj prozor Market Market odabirom odgovarajuće dionice ili zemlje i klikom na Prikaži simbol.

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 s prozorom simbola.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Nakon što kliknete gumb U redu u prozoru Simboli, sada možete vidjeti različite instrumente u prozoru Market Watch. Da biste pogledali grafikon cijena cijene dionica tvrtke, jednostavno kliknite lijevom tipkom miša jedan od simbola dionica u prozoru Market Watch i povucite ga na područje grafikona. Odavde možete otvoriti trgovinsku kartu:

  1. Desnom tipkom miša kliknite grafikon.
  2. Odaberite Trgovanje.
  3. Odaberite Novo narudžbu ili pritisnite F9 na tipkovnici.
  4. Otvorit će se trgovačka karta za unos ulazne cijene, zaustavljanje gubitka i uzimanje nivoa dobiti te veličine trgovanja dionicama (volumena).

Primjer trgovačke platforme Admiral Markets MetaTrader 5 koja prikazuje trgovačku kartu.

Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili traženje kupovine ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Zašto kupiti dionice uz Admiral Markets?

Evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti kupovinu i prodaju dionica uz Admiral Markets:

  • Trgovina s dobro uspostavljenom, visoko reguliranom tvrtkom koja uključuje regulaciju britanske agencije za financijsko ponašanje.
  • Pristupite najbržem i najpopularnijem mrežnom softveru za trgovanje dionicama pod nazivom MetaTrader koji možete koristiti na operacijskim sustavima PC, Mac, Web, Android i iOS.
  • Otvorite račun Invest.MT5 s minimalnim depozitom od samo 1 € i uložite samo 0,01 USD po dionici uz minimalne transakcijske naknade od samo 1 USD na američkim dionicama.

Jeste li znali da također možete pristupiti podacima slobodnog tržišta u stvarnom vremenu bez dodatnih troškova? Možete i sastaviti portfelj dionica koje isplaćuju dividendu kako biste stvorili tok pasivnog dohotka.

Zaključak o najboljim dionicama za 2020. godinu?

Godina 2019. bila je posebno nestabilna iz različitih razloga poput Brexita, carinskog "rata" između SAD-a i Kine i, prije svega, odluka o kamatama.

Međutim ovi događaji nisu utjecali vrlo negativno na burzu.

Federalne rezerve Sjedinjenih Država, Australska rezervna banka i Europska središnja banka, između ostalog, snizile su svoje kamatne stope u nadi da će se troškovi smanjiti. Jednostavnost financiranja potiče tvrtke i potrošače da se više zadužuju, tako stimulirajući rast. Jednostavnije: središnje banke snižavaju kamatne stope kako bi pojeftinile zajmove i poticale potrošnju.

Zapravo, milijarder i legendarni trgovac Paul Tudor Jones, krajem 2019. rekao je u intervjuu za CNBC da je gospodarstvo u to vrijeme doživljavalo "eksplozivnu kombinaciju monetarne i fiskalne politike" koja bi u konačnici pomogla u pokretanju tržišta. da dosegne nove visine.

Međutim, pandemija korona virusa i zatvaranje velikih gospodarstava mjesecima promijenili su sve prognoze zbog velike vjerojatnosti da se nazire ozbiljna gospodarska kriza. Trenutno je panika koja se proširila među investitorima uzrokovala, u mjesecu ožujku, paniku na tržištima kakva se nije vidjela desetljećima. Kasnije su se vratili samopouzdanje i smirenost, ali novi bi porast mogao opet spustiti cijene. Imati dobre kriterije za utvrđivanje najboljih dionica za 2020. godinu bit će bitna točka u ovom scenariju.

Nadamo se da smo vam ponudili ideju o najboljim dionicama za ulaganje u 2020. godini.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
? Održivo ulaganje u zelenu budućnost ?
Klimatske promjene i povećana svjetska svijest o tom pitanju popularizirali su posljednjih godina održiviju i ekološki prihvatljiviju vrstu ulaganja. No, što podrazumijevamo pod održivim ulaganjem? Jeste li upoznati sa zelenim ulaganjima?U ovom ćemo članku raspravljati o značenju održivih i zelenih...
? Kinesko tržište dionica | Kada je kineska burza nedostupna možemo ulagati alternativno ?
Jeste li znali da je nakon početne pandemije koronavirusa 2020. tržište dionica kontinentalne Kine zabilježilo 18,02 milijuna novih investitora? To znači da je više od 170 milijuna ulagača bilo uključeno u pomoći rastu kineskih dionica na rekordnom nivou!Veličina Kine i sve veći utjecaj širom svijet...
? Sektor Osiguranja | Kako trgovati ili investirati u najbolje dionice osiguranja ?
Jeste li znali da osiguravajuća industrija svake godine generira više od 5 bilijuna dolara prihoda?To je samo jedan od razloga zašto legendarni investitor Warren Buffett OBOŽAVA dionice osiguravajućih kuća. Sve više ulagača sada ulaže u osiguravajuća društva jer je to poslovni model koji općenito f...
Prikaži sve