Što je to inicijalna javna ponuda (IPO) ?

Admirals
11 Min čitanja

Ovaj članak govori o kompanijama koje su nedavno imale ipo, ali i onima koće će imati IPO u bliskoj budućnosti. Takve tvrtke imaju potencijal za znatan dobitak, a mi ćemo istražiti neke primjere da to ilustriramo, mada naravno - kao i sve dionice - neke novonastale tvrtke mogu napredovati, dok druge možda neće.

To je zanimljivo razdoblje za nove tvrtke koje dolaze na tržište, pogotovo da smo u dugoročnom bullish trendu. Stvari su izgledale vrlo pozitivno za investitore na Wall Streetu do kraja rujna 2018. godine, a američki su indeksi dionica doesgnuli su nove rekordne visine, nakon što su izgubili malo zamaha tijekom ljetnih mjeseci.

Jesenski mjeseci donijeli su volatlnost na tržište , ali je zatim uslijedio i snažan silazni trend cijena dionica. Kako je američka burza krenula na državni praznik Dana zahvalnosti, glavne su referentne vrijednosti indeksa za godinu zapravo pale: na primjer, S&P 500 pao je za 0,89%, a Dow Jones pao za 1,0%.

Unatoč tom pritisku na burzi kao cjelini, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su neke nove dionice dodane na tržište uspjele zadržati pozitivnu razinu koju su ostvarile ove godine. Pregršt ovih IPO dionica zapravo se može pohvaliti izuzetno zdravim dobicima.

Što je IPO?

IPO je inicijalna javna ponuda. To je ono što ponekad nazivamo javnim istupanjem ili izlistavanjem na burzi. U osnovi, to je prethodno privatno korporacija koja se odlučila na prodaju svojih dionica javnosti po prvi put.

Tvrtke koje nude dionice na takav način često su relativno nove i male tvrtke koje nastoje pribaviti veća sredstva prodajom dionica kako bi financirale budući rast. Treba, naravno, napomenuti da to nikako ne mora biti slučaj. Nisu sve tvrtke koje se nude putem IPO-a male, neke mogu biti velike - kao što je to bio slučaj s kineskim internetskim gigantom maloprodaje - Alibaba.

Ako ste sami zainteresirani za trgovanje dionicama, zašto ne otvorite račun za ulaganje u Admiral Marketsu? Možete dobiti pristup na 15 najvećih burzi iz cijelog svijeta bez ikakvih troškova. Osim toga, imate pristup i možete ulagati u tisuće dionica, a istovremeno učinkovito upravljate svojim portfeljem s MetaTrader 5 trgovačkom platformom! Kliknite na banner ispod kako biste već danas otvorili svoj račun Admiral Markets Investiranje!

Alibaba: Najveći IPO u povijesti

Jedan od najuspješnijih IPO-a posljednjih godina bio je Alibaba na njujorškoj burzi u rujnu 2014., sa oznakom BABA. Zapravo je to bio najveći IPO u povijesti. Početna cijena dionice bila je na 92,70 USD prvog dana trgovanja na NYSE, a nešto više od četiri godine kasnije, 27. studenog 2018., cijena dionice zatvorila se na 156,46.

To je značilo da je došlo do povećanja od 69% od početne cijene. Kineski gigant internetske prodaje najveći je trgovac na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom u trenutku pisanja od 404,4 milijarde dolara. Da to stavim u kontekst, to je više od Facebooka!

Tvrtka je nedavno postavila novi rekord u prodaji jednog dana, prodavajući robu u vrijednosti većoj od 30,8 milijardi dolara u rasponu od samo 24 sata. Usporedbe radi, široko objavljene procjene za rekordnu prodaju Cyber crnog ponedjeljka u 2018. godini američku su internetsku prodaju stavili na 7,9 milijardi dolara - to je sve u kombinaciji s američkim online trgovcima!

Najveći IPO-i svih vremena

Brojne su tvrtke ove godine mogle vidjeti kako cijene dionica napreduju. Sljedeća tablica prikazuje pet takvih tvrtki s dvoznamenkastim rastom ili većim:

Kompanija

Simbol

Industrija

Prvi dan trgovanja

Iznos prikupljen u IPO-u

Alibaba

BABA

Tehnologija

18-Sep-14

25 milijardi dolara

Tvrtka General Motors

GM

automobilski

16-Nov-10

20,1 milijardu dolara

Kineska poljoprivredna bankaABC

ABC

Financije

7-Jul-10

19,2 milijarde dolara

Kineska industrijska i komercijalna banka

ICBC

Financije

19-Jan-07

19,1 milijardi dolara

NTT DOCOMO, Inc.

TYO

Telekomunikacija

22-Oct-98

18,4 milijarde dolara

Visa Inc.

V

Financije

18-Mar-08

17,9 milijardi dolara

AIA Group Limited

AAIGF

Financije

21-Oct-10

17,8 milijardi dolara

Enel

ENLAY

komunalne usluge

1-Jan-99

17,4 milijarde dolara

Facebook

FB

Tehnologija

1-May-12

16 milijardi dolara

Deutsche Telekom AG

DTE

Telekomunikacija

17-Nov-96

13 milijardi dolara

Moramo, naravno, naglasiti da ovaj dosadašnji učinak ne obećava budući dobitak, ali nevjerojatno je da su ove nove kompanije na burzi postigle tako dobre rezultate, usprkos volatilnosti i fluktuacijama. Pa koje su nove inicijalne javne ponude sada aktualne? Pogledajmo!

Najveće IPO ponude prošle godine

2019. je bila velika godina za tehnološke IPO-ove, a neke su tvrtke postale javne, uključujući Uber, Lyft, SmileDirectClub i Change Healthcare.

Uber

Izvršna direktorica Dara Khosrowshahi, bivša šefica Expedija, preuzela je vladavinu u Uberu u ljeto 2017. i identificirala 2019. kao kompaniju kojoj je potrebna inicijalna javna ponuda. Wall Street Journal izvijestio je u listopadu 2018. da bi vrijednost takve ponude mogla biti čak 120 milijardi dolara, na temelju prijedloga Goldman Sachsa i Morgan Stanleya.

Kada je kompanija u petak, 10. svibnja 2019., ponudila 180 milijuna dionica, cijene dionica bile su 45 dolara, a kompanija je procijenjena na 82,4 milijarde dolara.

Lyft

Kad govorimo o Uberu, prirodno je razgovarati i o njegovom suparniku Lyft-u, jer se dvije tvrtke već nekoliko godina bore za udio na tržištu na ovom relativno novom polju. Dok Uber posluje u velikom broju zemalja širom svijeta, Lyft trenutno posluje isključivo u SAD-u i Kanadi. Procjena je da Lyft trenutno drži oko 32% američkog tržišta za vozače.

Lyft je izašao u javnost 29. ožujka 2019. Tvrtka je svoj IPO cijenila po 72 dolara po dionici, a nakon što je bila izlistana na burzi - postigla 21% na 87,24 USD!

Change Healthcare Inc.

Change Healthcare je softverska platforma i usluga koja mijenja medicinu. Tvrtka je stvorila platformu koja uključuje potpuni set softvera, analitike, tehničkih usluga, mrežnih rješenja i platnih sustava. Cilj im je optimizirati interakciju između pacijenata, ljekarni, bolnica i istraživačkih laboratorija.

U svom IPO-u 27. lipnja 2019. tvrtka Change Healthcare Inc. nastojala je prikupiti milijardu dolara, s očekivanom cijenom od 16 do 19 dolara po dionici u ukupnom iznosu od 936,4 milijuna dolara . Umjesto toga, dionice su puštene na 13 dolara na burzi pod simbolom CHNG. To je bilo ispod očekivanog raspona, a ukupna tržišna kapitalizacija tvrtke dosegla je 557 milijuna dolara.

SmileDirectClub

SmileDirectClub bio je jedan od najvećih IPO-ova u rujnu, s 58,5 milijuna dionica SmileDirectCluba objavljeno je po 23 dolara, što je iznad raspona od 19 do 22 dolara. To je kompaniji dalo procjenu od 9 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od 3,2 milijarde dolara nego prije godinu dana u posljednjem krugu financiranja!

Pa što je SmileDirectClub? SmileDirectClub vjeruje da svi zaslužuju osmijeh koji vole. Kako to postižu? Sa proizvodima za ispravljanje zuba izravno do potrošača. Dok tradicionalni ortodonti za postupak naplaćuju između 5.000 i 8.000 USD, proizvodi tvrtke SmileDirectClub često su ispod 2.000 dolara i kupcima mogu pružiti novi osmijeh u samo 6-10 mjeseci. Osnovana 2014. godine, tvrtka je narasla na 622 milijuna dolara u kasnoj prodaji.

Inicijalna javna ponuda u budućnosti

Postoji niz očekivanih nadolazećih IPO-ova koji su vrlo očekivani, s poznatim tehnološkim dioniacama s potencijalno velikim vrijednostima. Pogledajmo tri najtoplija imena koja bi mogla nastupiti 2020. godine.

Airbnb

Internetska kompanija za iznajmljivanje kuća i stanova Airbnb krajem studenog 2018. najavila je imenovanje dugogodišnjeg izvršnog direktora Amazona Davea Stephensona za svog glavnog financijskog direktora (CFO), uklanjajući barem jednu prepreku na putu do IPO-a. O ovom potezu, izvršni direktor startupa Brian Chesky izjavio je u službenom priopćenju za javnost da Airbnb tek počinje s radom.

U godinama koje su pred nama Dave će biti Airbnb-ov zadužen dugoročni rast. "Chesky je ranije izjavio da će Airbnb biti spreman za IPO 2019., a tvrtka je u studenom 2018. otkrila da je ostvarila prihod od više od milijardu dolara u trećem kvartalu 2018. godine.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Ant Financial

Ant Financial je pridružena tvrtka kineske e-trgovine Alibabe (NYSE: BABA) za financijsku tehnologiju.

Vodi jednu od najpopularnijih usluga mobilnog plaćanja u Kini pod nazivom "Alipay", a upravlja i investicijskim fondom i internetskom bankom. Već 2018. godine pojavile su se glasine da bi Ant Financial mogao izaći na tržište putem IPO-a koji se zacrtao za 2020. godinu.

Gitlab

Gitlab prodaje platformu koja pomaže programerima softvera da poboljšaju svoju produktivnost. Ono što je posebno kod Gitlaba jest to što se isporučuje kao jedinstvena aplikacija, što znači da će sve značajke koje programerima možda trebati dobiti odmah van okvira.

Gitlab je već dobro poznat među programerima, a više od 100.000 organizacija širom svijeta koristi njegovu razvojnu platformu. IPO je planiran za kraj 2020. - 18. studenog.

Nove IPO dionice: investirati ili ne?

Pogledali smo nekoliko zanimljivih priča o uspjehu, zajedno s nekim drugim tvrtkama koje bi se u budućnosti potencijalno mogle pridružiti burzi. Kao i kod ulaganja na tržištu dionica - morate mudro odabrati gdje ćete uložiti svoj kapital. Trebali biste pročitati o tome tko vodi tvrtku i procijeniti dugoročne izglede poslovnog modela tvrtke kako bi vam proces donošenja odluka bio što lakši.

Kako ulagati u IPO uz Admiral Markets?

Nakon što utvrdite koje su najbolje IPO dionice za vas, možete pogledati njihove grafikone cijena i trgovati izravno s platforme za trgovanje MetaTrader 5 koju pruža Admiral Markets pomoću sljedećih koraka:

  1. Otvorite svoju trgovačku platformu ili pokrenite besplatno preuzimanje ovdje.
  2. Otvorite Market Watch prozor koji možete pronaći pod View tab u gonjem meniju ili pritiskom na Ctrl+M na vašoj tipkovnici.
  3. U Market Watch prozoru, kliknite zadnji redak koji ima plus gumb i tekst 'click to add' i upišite instrument kojim želite trgovati. Pojavit će se izbor instrumenata, za potvrdu željenoga pritisnite enter.
  4. Sada će ovo biti dodano vašem Market Watch prozoru, jednostavno povucite simbol na grafikon.
  5. Da biste otvorili trgovinski nalog na grafikonu kojim želite trgovati, desnom tipkom miša kliknite i odaberite Trading i potom New Order. Otvorit će vam se nalog za trgovanje za unos željenog iznosa, stop loss-a i take profit levels kao i veličine pozicije.

Snimak zaslona na kojem je prikazana trgovačka platforma MetaTrader 5, koju je ustupio Admiral Markets, s otvorenim trgovačkim nalogom na grafikonu.

Zašto trgovati IPO dionicama s Admiral Markets-om?

  • Možete trgovati s dobro ustrojenom tvrtkom koju je ovlastilo i regulira financijsko tijelo (FCA).
  • Možete imati koristi od politike zaštite negativnog računa, koja vas može štititi od promjenjivih uvjeta tržišta.
  • Možete trgovati s popularne mrežne platforme za trgovanje MetaTrader za PC, Mac, Web, Android i iOS operativnih sustava.
  • Potpuno BESPLATNO nadogradite svoju trgovačku platformu na Supreme Edition za djelotvorne ideje o trgovanju na tisuće različitih dionica.
  • Otvorite investicijski račun Invest.MT5 kako biste kupili dionice, i ETF-ove na 15 najvećih svjetskih burzi.
  • Otvorite račun Admiral.Markets ili Trade.MT5 za trgovinu putem CFD-ova, omogućujući vam da otvarate duge ili kratke pozicije na tržištu i potencijalno profitirate od rastućih i padajućih tržišta.

Jeste li znali da svoje ideje i teorije o trgovanju možete testirati na najboljim IPO dionicama i tisućama drugih instrumenata otvaranjem BESPLATNOG demo računom za trgovanje? Otvaranjem ovog računa moći ćete trgovati u virtualnom trgovačkom okruženju sve dok ne budete spremni za live račun!

Zašto danas ne biste testirali svoje ideje i teorije? Za početak kliknite baner ispod!

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Regulative i licence

Naše investicijske kompanije su javno priznate kao kompanije sa izvanrednim ugledom, kvalitetnim uslugama, financijskom stabilnosti i visokom sigurnosti ulaganja.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? Održivo ulaganje u zelenu budućnost ?
Klimatske promjene i povećana svjetska svijest o tom pitanju popularizirali su posljednjih godina održiviju i ekološki prihvatljiviju vrstu ulaganja. No, što podrazumijevamo pod održivim ulaganjem? Jeste li upoznati sa zelenim ulaganjima?U ovom ćemo članku raspravljati o značenju održivih i zelenih...
? Kinesko tržište dionica | Kada je kineska burza nedostupna možemo ulagati alternativno ?
Jeste li znali da je nakon početne pandemije koronavirusa 2020. tržište dionica kontinentalne Kine zabilježilo 18,02 milijuna novih investitora? To znači da je više od 170 milijuna ulagača bilo uključeno u pomoći rastu kineskih dionica na rekordnom nivou!Veličina Kine i sve veći utjecaj širom svijet...
? Sektor Osiguranja | Kako trgovati ili investirati u najbolje dionice osiguranja ?
Jeste li znali da osiguravajuća industrija svake godine generira više od 5 bilijuna dolara prihoda?To je samo jedan od razloga zašto legendarni investitor Warren Buffett OBOŽAVA dionice osiguravajućih kuća. Sve više ulagača sada ulaže u osiguravajuća društva jer je to poslovni model koji općenito f...
Prikaži sve