Bershire Hathaway Inc.

Admirals
14 Min čitanja

Berkshire Hathaway najveća je tvrtka u Fortune 500. Matična tvrtka uključuje niz tvrtki, koje ćemo kasnije detaljnije pokušati predstaviti.

One djeluju neovisno jedna o drugoj, ali su pod utjecajem matične tvrtke.

Jedna od najvažnijih stvari za Berkshire Hathaway je ta da te tvrtke ne predstavljaju prijetnju ugledu kompanije:

"Ako napravite iskrenu pogrešku, shvatit ću vas, ali ako upropastite reputaciju tvrtke, bit ću bezobziran", rekao je Warren Buffett, riskirajući svoju reputaciju kako bi spasio Salomon Brothers.

Također je rekao: "Nikad ne činite nešto što se može tiskati na naslovnoj stranici lokalnih novina."

Međutim, kompanija nije uvijek bila pod Warrenom Buffettom.

Berkshire Hathaway - povijest kompanije

Priča Berkshire Hathaway kompanije potječe od spajanja iz 1900-ih: prvo se tekstilna kompanija Wally Fals, osnovana početkom 1800-ih, spojila s kompanijom za proizvodnju pamuka Berkshire.

Nakon spajanja tvrtka je preimenovana u Berkshire Fine Spinning Associates.

Nakon što se ta tvrtka 1995. godine pripojila Hathaway Manufacturing Company, nastao je Berkshire Hathaway. Ovdje, međutim, još nije bilo moguće zamisliti da bi do 2020. godine bila jedna od najskupljih dionica na svijetu. Da vidimo kako je to toga došlo!

Warren Buffet i Berkshire Hathaway

Pozabavimo se činjenicom kako je Warren Buffett otkrio Berkshire Hathaway dionice (BRK).

Zanimljiva činjenica iz Buffettovog života je da, iako je od djetinjstva imao izvanredan um, nije bio jedan od najboljih učenika.

Zanimala ga je matematika, financije i ulaganja, tako da je uvijek nastojao što prije naučiti obavezne nezanimljive predmete kako bi se što više mogao baviti onim što ga je stvarno zanimalo.

To je bio razlog što je diplomirao u 3 godine, dok je istovremeno i radio.

Prijavio se na Sveučilište Harvard zbog motivacije, ali nije uspio upisati. Retrospektivno je rekao: "Pokazalo se da je to najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi."

U publikaciji istog ljeta vidio je imena dvojice svojih profesionalnih uzora, Benjamina Grahama i Davida Dodda, zajedno sa kojima je predstavljen u jačanju fakulteta Sveučilišta Columbia.

Potom se upisao na fakultet, a Grahamova stručnost i mentorstvo su mu pomogli da postane uspješniji u karijeri.

Buffett je tražio dionice u kojima je vidio potencijal i koje su iz nekog razloga bile podcijenjene.

Tako je pronašao Berkshire Hathaway, gdje je kupio svoje prve dionice 1962. godine. U to vrijeme bila je to statistički jeftina dionica.

Kako su se tvornice zatvorile, dio kapitala je oslobođen, a dionice su otkupljene.

Warren Buffett odlučio je kupiti više udjela u kompaniji, a zatim je preuzeo upravljanje tvrtkom kao izvršni direktor.

U zamjeni menadžmenta posebnu je pažnju posvetio zapošljavanju najprikladnijih ljudi za donošenje odgovornih odluka.

Kasnije su počeli kupovati osiguravatelje, koje imaju povoljnu karakteristiku stvaranja obrtnog kapitala. Filozofija Berkshire Hathaway-a je da taj kapital uloži u daljnja ulaganja.

Međutim, s pravim se opcijama treba strpljivo čekati, a ni izbor nije tako jednostavan (iako Buffett kaže da to nema puno smisla - to nije nužno slučaj).

Warren Buffett ima izvanredan talent za uočavanje kompanija čije dionice može kupiti po relativno povoljnoj cijeni i za koje postoje velike mogućnosti u budućnosti.

Povijest Berkshire Hathaway dionica

Berkshire Hathaway trenutno nudi najskuplje dionice na svijetu. Dionica s liste A košta oko 345.000 dolara.

Buffett nije dopustio da se dionice tvrtke podijele, tako da nije povećao broj dionica na tržištu. Zbog toga je cijena dionica postala toliko visoka.

Cilj poznatog milijardera s ovom cijenom je prije svega privući dugoročne investitore.

Pogledajmo kako se ta dionica pokazala u usporedbi sa SP500 :

Izvor: Usporedba indeksa TradingView, BRK-A i SP500, Pripremljeno: 20. siječnja 2020. Prošli rezultati nisu nužno vodič za buduće performanse.

Na gornjoj slici vidimo da je na trenutnom grafu BRK dugoročno imao bolji učinak od indeksa SP500. No ako pogledate, performanse modela SP500 također su se znatno počele povećavati u posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Usporedba indeksa TradingView , BRK-A i SP500, Pripremljeno: 20. siječnja 2020. Prošli rezultati nisu nužno vodič za buduće performanse.

Budući da ta dionica nije dostupna traderima, tvrtka je stvorila niz dionica B, koje će, zbog rascjepa, sačiniti listu A veličine cca.

BRKB (Berkshire Hathaway B dionica) je u trenutku pisanja (20. siječnja 2020.) iznosila 219,90 USD.

Izvor: Admiral Markets Webtrader, tečajna lista BRK-B, 1. siječnja 2007. 20. siječnja 2020. Pripremljeno: 20. siječnja 2020. 16:00 CET Protekli učinak nije nužno vodič za buduće rezultate.

U ostatku teksta ćemo opisati kako trgovati BRK-B dionice putem CFD-ova (Ugovora za razliku)!

Bershire Hathaway - Portfelj

Udio tvrtke dolazi iz mnoštva sektora, npr. osiguranje, tehnologija, komunalije, proizvodnja električne energije i drugih sektora.

Izvor Bloomberg [1] , Promjene u sastavu Berkshire Hathaway portfelja

Slika iznad pokazuje da je tvrtka, koja je povezana s imenom 89-godišnjeg glavnog dioničara, Warrena Buffetta, posljednjih godina poseban naglasak stavila na povećanje udjela tehnološkog sektora u svom portfelju.

Dok su u 2010. dominirale zalihe potrošačkog sektora (Coca-Cola Co ili Procter & Gamble Co), sada Apple i neke banke i osiguranja čine ¾ portfelja. Cijeli portfelj možete pogledati ovdje.

U svakom slučaju, Buffettov miljenik je Apple, a on kaže da bi kupio još više dionica u tehnološkom gigantu kada bi bio jeftiniji.

Berkshire trenutno posjeduje 5,6% Applea. Iako su dionice Applea pokazale prilično lijep porast u 2019. godini, Berkshire je imao šesti najgori učinak od 1965. u odnosu na S&P 500.

Milijarder u 2019. godini nije u svoj portfelj dodao značajnu količinu dionica, iako je činjenica da ni on nije pretjerao u prodaji.

Buffettova noćna mora, prema članku Market Realista , jest ta što dioničke tvrtke postaju precijenjene, a njihove dionice neće biti podcijenjene duži vremenski period.

Htio je kupiti više dionica prošle godine i čekao da cijene dionica počnu padati, ali - kao što to nije slučaj s Appleom - to se nije dogodilo.

Jedan od glavnih razloga što je Berkshire Hathaway imao manje rezultata, je nedostatak otkupa. U prva tri tromjesečja 2019., umjesto spomenutih 100 milijardi USD, Buffett je otkupio samo oko 2,8 milijardi dolara vrijednih dionica.

To je zato što je Berkshire promijenio svoju politiku otkupa dionica prošle godine: otkupi su joj prije bili vezani za knjigovodstvenu vrijednost, ali tvrtka je olakšala svoju politiku, dajući Buffettu i potpredsjedniku Charlieju Mungeru više slobodnog prostora za otkupe.

Berkshire Hathaway - dividende

Berkshire Hathaway iznenađujuće ne isplaćuje dividende. Zašto? Ukratko, odgovor je da svoj kapital uloži na dodatne mogućnosti ulaganja.

Dakle, dioničari ne ulažu u Buffettovu kompaniju zbog dividende, već zbog vrijednosti dionica i talenta koji ima na burzi.

Berkshire Hathaway B dionica

Ranije smo spomenuli da je Berkshire Hathaway B dionica (Berkshire Hathaway B dionica) stvorena kako bi je učinila dostupnom trgovcima na malo.

Cijena dionice je u trenutku pisanja 220 dolara.

Dionica B često se prodaje putem osiguranja povezanog s udjelom, tvrdeći da nije dostupno ni u jednom drugom obliku (a s tim „malim zakrilcem" mnogima je garantiran dobitak od 8-10% godišnje).

To baš i nije istina, jer je i poznata dionica uvrštena u asortiman proizvoda nekoliko brokerskih kuća poput Admiral Markets UK Ltd.

Uz Admiral Markets imate mogućnost kupiti dionice, ali i trgovati putem CFD-a.

Ulaganje u Berkshire Hathaway u dionice

Da biste kupili Berkshire Hathaway B dionicu, morate slijediti ove jednostavne korake:

  1. Otvorite Invest.MT5 račun ili isprobajte besplatni Demo račun
  2. Preuzmite platformu MetaTrader 5 besplatno
  3. Otvorite prozor Market Watch odabirom View na izborniku na vrhu platforme ili pritiskom na Ctrl + M na tipkovnici. Otvara se popis simbola za razmjenu proizvoda na lijevoj strani grafikona.
  4. Kliknite desnom tipkom miša na prozor Market Monitor i odaberite Symbols (ili pritisnite Ctrl + U na tipkovnici).
  5. Otvorit će se prozor u nastavku, s detaljima o svim dostupnim tržištima na kojima možete trgovati. Od sada možete dodati širok raspon dionica u prozor Market Watch. Odaberite dionicu BRKB (možete je i potražiti) i kliknite Prikaži simbol.
  6. Zatim možete kliknuti gumb Kupi kako biste otvorili položaj na uređaju.

Berkshire Hathaway i CFD trgovanje

Značajke trgovanja CFD-om:

  1. Možete nagađati o rastu i padu cijene.
  2. Možete koristiti polugu koja ima potencijal pomoći trgovcima u ostvarivanju veće dobiti na tržištima. To vrijedi i za gubitke. Trgovci mogu brže izgubiti svoj uloženi kapital uz pomoć poluge - zato budite oprezni!
  3. Možete ga koristiti i kao opciju zaštite.

Ako želite kupiti Berkshire Hathaway B dionicu u CFD obliku na Admiral Markets MetaTrader 5 platformi, sve što trebate učiniti je slijediti ove korake:

  1. Otvorite Trade.MT5 račun ili pokušajte trgovati na besplatnom Demo računu
  2. Besplatno preuzmite trgovačku platformu MetaTrader 5
  3. Otvorite prozor Market Watch odabirom View na izborniku na vrhu platforme ili pritiskom na Ctrl + M na tipkovnici. Otvara se popis simbola za razmjenu proizvoda na lijevoj strani grafikona.
  4. Kliknite desnom tipkom miša na prozor Market Monitor i odaberite Symbols (ili pritisnite Ctrl + U na tipkovnici).
  5. Otvorit će se prozor u nastavku, s detaljima o svim dostupnim tržištima na kojima možete trgovati. Od sada možete dodati širok raspon dionica u prozor Market Watch. Odaberite BRKB dionica CFD (možete je i tražiti) i kliknite Prikaži simbol.
  6. Zatim možete kliknuti gumb Kupi ili prodaj da otvorite poziciju kupnje ili prodaje na uređaju.

Bershire Hathaway - Podružnice

Warren Buffett ima većinski ili manjinski udio u gotovo svakom sektoru na svijetu. Neki od njih su:

Kompanija

Sektor

Udio %

Acme Brick Company

Arhitektura

100%

AltaLink

Električni prijenosni sustav

90.9%

Ben Bridge Jeweler

Luksuz

100%

Benjamin Moore & Co.

Arhitektura

100%

Berkadia

Hipotekarno financiranje

50%

Berkshire Hathaway Assurance

Osiguranje

100%

Berkshire Hathaway Automotive

Prodaja automobila

90%

Berkshire Hathaway Energy

Komunalni sektor

90.9%

BNSF Railway Company

Željeznice i logistika

100%

BoatUS

Osiguranje

 

Borsheim's Fine Jewelry

Luksuz

100%

Brooks Sports

Odjeća

100%

Business Wire

Mediji

100%

Cavalier Homes

Arhitektura

100%

Central States Indemnity

Osiguranje i financiranje

100%

Charter Brokerage

Logistika

100%

Clayton Homes

Arhitektura

100%

CORT poslovne usluge

Namještaj

100%

CTB Inc.

Materijalna imovina

100%

Dairy Queen

Prehrana

99%

Duracell

Proizvodi za kućanstvo

100%

Ebby Halliday Companies

Svojstva

100%

Fechheimer Brothers Company

Odjeća

100%

FlightSafety International

Poslovne usluge

100%

Forest River

Arhitektura

100%

Fruit of the Loom

Odjeća

99%

Garanimals

Odjeća

100%

GEICO

Osiguranje i financiranje

100%

General Re

Osiguranje i financiranje

100%

H.H. Brown Shoe Group

Odjeća

100%

Helzberg Diamonds

Luksuz

100%

International Metalworking Companies (IMC)

Arhitektura

100%

Johns Manville

Arhitektura

100%

Jordan's Furniture

Namještaj

100%

Justin Brands

Odjeća

100%

Kansas Bankers Surety Company

Osiguranje i financiranje

100%

Kern River

Cjevovodi

90.9%

Larson-Juhl

Namještaj

100%

Louis Motor

Motocikli

100%

Lubrizol

Kemija

100%

Marmon Group

Diverzificirani holding

99%

McLane Company

Logistika

100%

Medical Protective

Osiguranje

100%

MiTek

Arhitektura

90%

National Indemnity Company

Osiguranje i financiranje

100%

Nebraska Furniture Mart

Namještaj

80%

NetJets

Poslovne usluge

100%

NetJets Europe

Poslovne usluge

100%

Northern Natural Gas

Cjevovodi

90.9%

NV Energy

Distribucija električne energije i plina

90.9%

Omaha World-Herald

Mediji

100%

Oriental Trading Company

Igre i zabava

100%

PacifiCorp

Distribucija električne energije

90.9%

Pampered Chef

Prehrana

100%

Pilot Flying J

Trgovina na malo, prehrana, kerozin

38.6%

Precision Castparts Corp.

Zrakoplovni i vojni sektor

100%

Precision Steel Warehouse, Inc.

Arhitektura

100%

RC Willey Home Furnishings

Namještaj

 

Richline Group

Veleprodaja

100%

Russell Brands

Proizvođač sportske opreme

100%

Scott Fetzer Company

Drugo

100%

SE Homes

Arhitektura

100%

See's Candies

Prehrana

100%

Shaw Industries

Arhitektura

 

Star Furniture

Namještaj

100%

The Buffalo News

Mediji

100%

TTI, Inc.

Distribucija elektroničkih komponenti

100%

United States Liability Insurance Group

Osiguranje i financiranje

100%

Wesco Financial

Osiguranje i financiranje

100%

WPLG-TV

Mediji

100%

XTRA Lease

Logistika

100%

Izvor: Berkshire Hathaway

Osim navedenog, naravno da i mnoge druge tvrtke imaju manjinske udjele.

Berkshire Hathaway dionica - zaključak

U 2019. godini tvrtka Warrena Buffetta poslovala je lošije od SP500 indeksa. Prema članku Market Realista, čini se da se Buffettova noćna mora stalnog rasta dionica u njegovom portfelju u 2019. godini dogodila.

Što nosi budućnost? Može li se očekivati financijski balon u američkih dionica nakon čega će cijene pasti?

Milijarder želi proširiti svoj portfelj dodatnim dionicama u 2020. godini, ali trenutno smatra da je većina vrijednosnih papira tvrtki zbog toga precijenjena .

Što god budućnost donosi, sigurno je da samo Buffett ima sjajan osjećaj za ulaganje i izvanredan talent za ulaganje, a također je nastojao odabrati rukovoditelje i zaposlenike Berkshire Hathaway-a uz pomoć najboljih.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboard.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve