? EuroStoxx 50 indeks: ulaganje u europske blue chip dionice ?

Boris Petrov
21 Min čitanja

Jeste li znali da postoji indeks koji prati cijene najvećih kompanija Eurozone? To je naravno EuroStoxx 50, indeks koji služi kao pokazatelj stanja Europskog gospodarstva i ekonomije, a može se trgovati i putem CFD ugovora.

Gospodarstvo Europske unije treće je po veličini na svijetu i ima tri u top 10 najvećih gospodarstava. U EU se nalaze neke od najvećih svjetskih burzi, kao i neke vrlo velike tvrtke. 50 od njih su prikupljeni u jednoj od najpopularnijih indeksa u svijetu Euro Stoxx 50! Želite saznati više o ovom indeksu dionica i kako možete u njega ulagati? Tada ste na pravom mjestu!

U ovom ćete članku naučiti:

Što je EuroStoxx 50 indeks?

Koje blue chip dionice obuhvaća EuroStoxx 50

Povijest EuroStoxx50 indeksa i u kakvoj je korelaciji EuroStoxx s drugim indeksima

Kako ulagati u EuroStoxx i koji su rizici ulaganja uz Admirals – prijašnjim Admiral Markets

Strategije investiranja kroz CFD, ETF i futures-e

Strategija trgovanja indeksa

✅ i još mnogo, mnogo više!

Što je EuroStoxx 50?

EuroStoxx 50 (SX5E) je dionički indeks koji obuhvaća 50 najvećih kompanija Eurozone čija je cijena kotirana u Euro valuti. Svrha ovog indeksa je obuhvatiti najvažnije kompanije iz različitih sektora Europske ekonomije. Ove blue chip dionice su dio 19 različitih sektora, no bankarski sektor je najdominantniji unutar indeksa. Indeks također obuhvaća nekoliko država, no Francuska, Njemačka, Italija i Njemačka su najzastupljenije.

Jedan od najlikvidnijih indeksa u eurozoni je Euro Stoxx 50, s najvećom težinom u indeksu tvrtke iz Francuske (36,6%) i Njemačke (33,2%):

Izvor: Stoxx.com, 9.7.2021

Ovaj europski indeks su stvorili Dow Jones & Company, Deutsche Börse i Swiss Exchange. Ovaj indeks je i temelj za indekse poput Stoxx Europe 50 i Eurostoxx 600. EuroStoxx 50 indeks je prvi put pušten na tržište 31. prosinca 1988. godine, a početna cijena mu je bila 1,000 EUR.

SX5E je indeks koji se bazira na tržišnoj kapitalizaciji dionica koje obuhvaća, Kompanije koje imaju najveću tržišnu vrijednost, te najveću likvidnost imaju i veći utjecaj na cijenu indeksa. No postoji ograničenje na 10 % mogućeg utjecaja na cijenu indeksa. Sastav EuroStoxx 50 indeksa se procjenjuje jednom godišnje u rujnu.

EuroStoxx 50 se koristi kao ishodišna imovina za brojne investicijske instrumente kao što su ETF-ovi, futures ugovori, opcije i financijski derivati poput CFD-ova kako bi se ovim indeksom moglo trgovati diljem svijeta. Mnogi menadžeri fondova, ali i financijske institucije, koriste ovaj indeks i repliciraju ga u vlastitim portfeljima.

Prije nego što otkrijemo koje su najveće tvrtke u indeksu Euro Stoxx 50, pogledajmo tamošnju distribuciju u tzv. Supersektore. Na slijedećoj slici pronaći ćete 10 najboljih supersektora s najvećom težinom u ovom paneuropskom referentnom standardu:

Izvor: Stoxx.com, 9.7.2021

Želite trgovati EuroStoxx 50? Otvorite račun za trgovanje već danas u nekoliko klikova!

Vrati se na vrh ?

Sastav EuroStoxx 50 indeksa

Sljedeća tablica prikazuje sastav top 10 tvrtki u EuroStoxx 50 indeksu (30.4.2021):

Društvo Supersektor Zemlja Težina
ASML HLDG Tehnologije Nizozemska 7,40%
LVMH MORA BITI HENNESSY Potrošački proizvodi i usluge Francuska 5,23%
SAP Tehnologije Njemačka 4,53%
LINDE Kemijski Njemačka 4,19%
SIEMENS Industrijska roba i usluge Njemačka 3,79%
UKUPNO Energija Francuska 3,66%
SANOFI Zdravstvo Francuska 3,48%
ALLIANZ Osiguranje Njemačka 3,04%
L'OREALNO Potrošački proizvodi i usluge Francuska 2,80%
SCHNEIDER ELEKTRIČNI Industrijska roba i usluge Njemačka 2,71%
Izvor: Stoxx.com, 9.7.2021

Francuska ima najveći udio u indeksu s 18 kompanija. Zatim slijedi Njemačka koja ima značajan udio od 15 kompanija. Zatim slijede Španjolska sa 6 i Nizozemska s 5 kompanija. No ako gledamo tržišnu kapitalizaciju, Nizozemska je na trećem mjestu jer su kompanije te zemlje vrjednije od onih iz Španjolske. Francuska je i po pitanju tržišne kapitalizacije najzastupljenija unutar indeksa, prvenstveno zbog kompanije LVMH čija tržišna kapitalizacija iznosi 200,000 milijuna eura, ali značaj udio imaju i L'oreal, SAP i Sanofi-Synthelabo.

Vrati se na vrh ?

Povijest cijene EuroStoxx 50 indeksa

Krenimo za početak sa par interesantnih činjenica o samome indeksu koji sadržava glavne europske blue chip dionice.

Nekoliko zanimljivih činjenica o Euro Stoxx 50:

  • Datum početka indeksa je 26. veljače 1998.
  • Osnovna vrijednost pokazatelja je 1000 bodova, a osnovni datum 31. prosinca 1991.
  • Komponente indeksa pregledavaju se jednom godišnje, u rujnu
  • Tvrtke ne mogu imati više od 10% indeksa
  • Euro Stoxx 50 pokriva oko 60% plutajuće tržišne kapitalizacije indeksa ukupnog tržišta Euro Stoxx (TMI)

EuroStoxx 50 je najvišu cijenu imao u vrijeme ekonomskog "booma" 2007 godine - tad mu je cijena bila 4,500 bodova, odnosno eura. No s obzirom na to da je ubrzo uslijedila ekonomska kriza, EuroStoxx je baš kao i drugi burzovni indeksi osjetio krizu i nije se oporavio do ožujka 2009. godine. Indeks se postepeno oporavljao sve dok nije osjetio ressistance na 3,900 bodova, kao što možemo vidjeti na sljedećem grafu:

Izvor: Indeks EuroStoxx 50, mjesečni grafikon. Raspon podataka od kolovoza 2003. do ožujka 2020. Podaci dobiveni analizom 5. ožujka 2020.

Pogledajmo učinak EuroStoxx 50 indeksa u posljednjih 9 godina. Na grafu možemo vidjeti tri značajna ciklusa.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition. EuroStoxx 50 tjedni grafikon. Raspon podataka za razdoblje od 16. prosinca 2012. do 9.7.2021. Podaci dobiveni analizom 9.7.2021. godine.

Na lijevoj strani grafa možemo vidjeti kako je EuroStoxx 50 započeo bull run od rujna 2011. godine koji je trajao sve do travnja 2015. - najviša vrijednost koju je EuroStoxx indeks dosegnuo bila je na 3,819 bodova. No sljedeće je godine indeks zabilježio pad i trgovanje po poprilično niskim razinama u odnosu na bull run.

Jedan od najboljih načina za početak je testirati sve značajke i usluge koje Admiral Markets pruža.

To možete učiniti otvaranjem besplatnog demo trgovačkog ili ulagačkog računa! To znači da možete kupovati i prodavati u virtualnom okruženju, sve dok ne budete spremni za live račune!

Kliknite na baner u nastavku da biste već danas otvorili svoj demo račun! ▼▼▼

U središtu grafa možemo vidjeti trend koji je trajao od veljače 2017. do kolovoza 2018. godine. Nakon kratkog, ali značajnog pada cijene sve do 2,985 bodova, u prosincu 2018. godine EuroStoxx 50 se krenuo oporavljati te je uspio dosegnuti cijenu od 3,841 bodova na početku 2020. godine.

Kriza uzrokovana koronavirusom je poremetila ovaj uzlazni trend, te kao što možemo vidjeti, u veljači vrijednost počinje drastično padati zbog straha od pandemije i brojnih sigurnosnih mjera koje su imale velik utjecaj na makroekonomiju.

Nakon velikog pada svjetskih burzi se vrijednost indeksa relativno brzo oporavila te je oborila nove rekorde probijanjem prijašnjeg otpora, a početkom 5. mjeseca je uspjela doseći razinu od 4000 bodova.

Korelacija EuroStoxx 50 indeksa s ostalim indeksima

Admiral Markets Vam nudi izvrstan dodatak za MetaTrader 4 i MetaTrader 5 platforme. Unaprijedite svoje trgovanje uz MetaTrader Supreme Edition plug-in koji Vam donosi više od 55 indikatora, mnogo naprednih funkcija i značajki.

Uz MetaTrader možete koristiti korelacijsku matricu. Ovo je alat za mjerenje korelacije među instrumentima u određenom vremenu. Korelacijsku matricu možete koristiti za usporedbu valutnih parova, sirovina, dionica, ali i indeksa. U ovom ćemo slučaju usporediti odnos EuroStoxx 50 indeksa s drugim značajnim europskim i američkim indeksima:

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition. Podaci dobiveni analizom 9. srpnja 2021. godine.

Na slici možemo vidjeti kako su francuski CAC 40 i EuroStoxx 50 u visokoj korelaciji od +100. To nije iznenađujuće s obzirom na to da europski indeks obuhvaća mnogo francuskih kompanija. EuroStoxx 50 ima visoku korelaciju i s ostalim indexima, jedina je iznimka FTSE 100, indeks londonske burze.

Vrati se na vrh ?

Kako investirati u EuroStoxx 50?

Kako da pronađem pravi način ulaganja, s kime da trgujem, koji su rizici i koje su naknade za trgovanje, za držanje pozicije, za održavanje računa, za regulative i zaštitu klijenta: općenito za sigurnost. Ovdje razmatramo par stavki koje će vas sigurno zanimati o tome kako uspješno trgovati na tržištu sa sigurnim brokerom na svojoj strani.

1. Izaberite pravog brokera

Investiranje u EuroStoxx 50 indeks je vrlo slično trgovanju i investiranju u dionice. Kako biste kupili dionice određene kompanije, prvo morate pronaći nekog tko posjeduje te dionice, te ih želi prodati. To je funkcija brokera. Putem trgovačke platforme, broker upućuje Vaš buy ili sell nalog drugim traderima kroz njihovu vezu prema burzi koja je izlistala dionice kompanije kojima želite trgovati.

S obzirom na to da će Vaš broker držati Vaš kapital kojim želite trgovati, ili ga uložiti, bitno je da odaberete pravog brokera - idealno onog koji je reguliran po svim standardima.

Npr. investicijske kompanije koje su dio Admiral Marketsa su regulirane od UK Financial Conduct Authority (FCA), Australian Securities and Investments Commission (ASIC), Estonian Financial Supervisory Authority(EFSA) i Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC). Uz Admiral Markets UK Ltd. možete:

  • Otvoriti račune za trgovanje i investiranje - kao što je Invest.MT5. Na ovom računu možete kupovati dionice i ETF-ove s 15 burzi dionice, te primati pravovremene podatke s tržišta.
  • Otvoriti Trade.MT4 račun za trgovanje CFD-ovima kako biste mogli otvarati long i short pozicije, te tako potencijalno profitirati na rastućim i padajućim tržištima. Na ovom računu imate i pristup poluzi od 1:500 za profesionalne klijente i do 1:30 za male klijente.
  • Ostvariti pristup najpopularnijoj platformi na svijetu - MetaTrader - koju možete koristiti u pregledniku, na Windows, Mac, iOS i Android operativnim sustavima.
  • Trgovati različitim vrstama instrumenata.

Međutim uz kvalitetnu strategiju i kvalitetno upravljanje rizikom - rizik se može umanjiti, ali napominjemo da trgujete samo s kapitalom koji si možete priuštiti. Ali zato Admiral Markets UK Ltd ima BESPLATNE demo račune koji Vam omogućuju trgovanje virtualnim sredstvima u okruženju bez rizika.

2. Koristite pravu platformu za trgovanje indeksima

Postoje brojne platforme na kojima možete trgovati. Uz MetaTrader platforme koje nudi Admiral Markets - klijenti mogu vidjeti povijesno kretanje cijena dionica korištenjem grafova, te mogu trgovati direktno u platformi.

Admiral Markets svojim klijentima nudi sljedeće platforme:

Uz ove platforme možete trgovati velik broj dionica i raznih financijskih instrumenata, uključujući i EuroStoxx 50, ali i druge indekse!

3. Rizici pri ulaganju u Euro Stoxx 50

Kao i svaka investicija, i ona u europskom indeksu Euro Stoxx 50 ima svoje rizike. Ako razmišljate o dodavanju Euro Stoxx 50 u svoj portfelj imovine, dobra je ideja uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

  1. Volatilnost / cijene- na Burzi su često vrlo nestabilne, posebno u teškim ekonomskim razdobljima i razdobljima izbjegavanja rizika
  2. Aprecijacija eura - već smo primijetili da potencijalna aprecijacija eura može imati negativan utjecaj na prihode izvozno orijentiranih tvrtki, koji su značajan dio indeksa. 
  3. Usporavanje francuskog gospodarstva i gospodarstva eurozone - s potencijalnim usporavanjem francuskog gospodarstva ili gospodarstva eurozone ili čak recesijom, mogli biste primijetiti pad cijene Euro Stoxxa 50.
  4. Politički rizici - europodručje je često izloženo unutarnjim političkim napetostima poput Brexita, uspona antisistemskih stranaka u zemljama valutnog bloka, dužničke krize itd. Svi oni mogu imati negativan učinak na Euro Stoxx 50.

Naravno, ove i druge rizike moguće je kontrolirati ispravnom strategijom trgovanja i ulaganja te odgovarajućim planom upravljanja rizicima.

Vrati se na vrh ?

Strategije investiranja kroz CFD, ETF i futures-e

Sad kad imate platformu za trgovanje i ulaganje, vrijeme je da pogledate razne financijske instrumente koji vam mogu pružiti priliku da se izložite indeksu Euro Stoxx 50. Oni uključuju:

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i nedostatke. Svaki ulagač mora odabrati prave alate za sebe, uzimajući u obzir njegove osobne mogućnosti, osobne financijske ciljeve i toleranciju na rizik.

Vrati se na vrh ?

Admirals značajke ponude za trgovanje na dionice, indekse, ETF-ove, Forex, robu, itd.

✔️ Ulagajte s dobro uspostavljenom tvrtkom koju je ovlastilo i regulira Tijelo za financijsko ponašanje UK (FCA), Tijelo za financijska tržišta Cipar (CySEC), i drugi

✔️ Pristup više klasa imovine, uključujući više od 3.000 dionica i ETF-ova na invest i preko 8.000 instrumenata na trade računima!

✔️ Nadogradite svoju MetaTrader 5 trgovačku platformu potpuno BESPLATNO nadogradnjom na Platformu Supreme Edition za pristup indikatoru Technical Insight Lookup.

✔️ Otvorite Invest.MT5 investicijski račun za kupnju udjela, dionica i ETF-ova s 15 najvećih burzi na svijetu.

✔️ Otvorite trade.MT5 trgovački račun za trgovanje putem CFD-ova kako biste potencijalno profitirali od rasta i pada tržišta na svim dionicama, ETF-ovima, indeksima, robi, valutama i još mnogo toga!

CFD za Euro Stoxx 50

Contract for difference ili CFD (engleski ugovor o razlici) je ugovor o razlici koji se zaključuje između trgovca i brokera radi razmjene razlike u cijeni imovine. Ovaj ugovor aktivan je dok ga trgovac ne zatvori, a plaćanja temeljem njega vrše posrednici, umjesto stvarne isporuke imovine kojom se trguje.

U praksi ugovori o razlikama pružaju investitorima gotovo sve prednosti stvarnog ulaganja u financijske instrumente, ali bez stvarnog posjedovanja.

Napomenimo prvo prednosti trgovinskih ugovora za razliku:

  • Kratka prodaja . Jedna od glavnih prednosti današnjeg trgovanja CFD-om leži u mogućnosti kratkih pozicija. Na taj način potencijalno možete imati koristi i od rastućih i od padajućih tržišta.
  • Upotreba poluge . CFD-ovi vam omogućuju upravljanje većim iznosom nego što imate na svom trgovačkom računu. To se događa korištenjem poluge.
  • Prilika za transakcije u toku dana. CFD-ovi im omogućuju da iskoriste kratkoročna kretanja cijena na tržištu dionica, indeksa ili robe.
  • Jednostavan pristup globalnim tržištima. Jednostavan pristup mnogim financijskim instrumentima, poput dionica, obveznica, valuta, robe, kriptovaluta itd. Putem posrednika po vašem izboru.
  • U CFD trgovanju s Admiralima često nema naknada i provizija za otvaranje i zatvaranje pozicija u indeksima kao što je Euro Stoxx 50
  • Dostupni su brojni stilovi trgovanja (barem za neke brokere poput Admirals).

Kao i svako ulaganje i CFD imaju svoje nedostatke:

  • Nema vlasništva nad osnovnom imovinom.
  • CFD je možda manje regulirani proizvod.
  • Učinak poluge može biti mač s dvije strane medalje. To znači da uz povećanje potencijalnih dobitaka, financijska poluga može povećati i potencijalne gubitke.
  • Naplaćivanje naknade za održavanje pozicije noću.

Ispod možete vidjeti graf Euro Stoxx 50 CFD:

Izvor: Admirals MetaTrader 5, Euro Stoxx 50 CFD, tjedni grafikon s rasponom podataka 4.2014. - 9.7.2021. Sastavljeno 9.7.2021. Imajte na umu da dosadašnja izvedba ne jamči buduće rezultate.

ETF-ovi na Euro Stoxx 50 

Prilika za ulaganje u Euro Stoxx 50, koji ubrzano stječe sve više i više popularnosti u Hrvatskoj, je fond kojim se trguje na burzi koji prati prezentaciju indeksa ili tzv. indeksni fond. Međutim, valja napomenuti da postoje indeksni fondovi koji pripadaju uzajamnim fondovima.

Fond kojim se trguje na burzi (ETF) košarica je vrijednosnih papira koje možete kupiti i prodati na relevantnim burzama putem investicijskog posrednika . ETF-ovi mogu pratiti izvedbu različitih klasa imovine kao što su indeksi, košarica dionica ili obveznica, valuta i roba.

Sredstva kojima se trguje na burzi jedan su od najpopularnijih financijskih proizvoda. Nedavno su stvoreni za pomoć pojedinačnim investitorima, ali ih također aktivno koriste financijske institucije. Današnji ETF-ovi imaju širok raspon prednosti i, ako se pažljivo odaberu, mogu ponuditi izvrsne mogućnosti za postizanje investicijskih ciljeva za investitore.

Prednosti ulaganja u Euro Stoxx 50 ETF:

  • Niski troškovi
  • Niski zahtjevi za početno ulaganje
  • Brza i jednostavna prilika za diverzifikaciju
  • Porezna učinkovitost u nekim zemljama širom svijeta
  • Mogućnosti korištenja poluge

Mane ulaganja u Euro Stoxx 50 ETF:

  • Moguće odstupanje cijene u usporedbi s osnovnom imovinom
  • Moguća niska likvidnost (ovo se odnosi na ETF-ove koji upravljaju s manje imovine)

Ispod ćete pronaći grafikon ETF CFD-a koji prati prezentaciju indeksa Euro Stoxx 50 - SPDR Euro Stoxx 50 ETF CFD

Izvor: Admirals MetaTrader 5, #FEZ, tjedni grafikon s rasponom podataka 16. srpnja 2017. - 9.srpnja 2021. Sastavljeno 9. srpnja 2021. Imajte na umu da dosadašnja izvedba ne jamči buduće rezultate.

Euro Stoxx 50 futures

Fjučers, futures ili terminski ugovor su sporazum između jedne strane koja mora kupiti ili osigurati isporuku temeljne imovine po određenim budućim datumima i cijeni, i druge stranke koja mora osigurati plaćanje. Kupac mora platiti, a prodavač mora prodati na datum isteka ugovora, bez obzira na trenutnu tržišnu cijenu.

Temeljna imovina terminskih ugovora uključuje fizičku robu, valute ili druge financijske instrumente. U ovom je slučaju osnovna imovina terminskih ugovora Euro Stoxx 50 indeks.

Futures ugovori na Euro Stoxx 50 trguju se na robnim burzama i potpuno su standardizirani. U osnovi to znači da svi terminski ugovori imaju iste specifikacije, bez obzira na to tko ih kupuje i tko ih prodaje. Ugovori o terminskim ugovorima kojima se trguje standardizirani su u pogledu količine, kvalitete i namire.

Prednosti trgovanja terminskim ugovorima Euro Stoxx 50:

  • Potpuna transparentnost cijena zbog trgovanja na javnim burzama
  • Nedostatak naknada za zamjenu

Mane Euro Stoxx 50 terminskog trgovanja:

  • Velike veličine ugovora
  • Rok valjanosti
  • Pristup manje tržištima od CFD-ova

Na slijedećoj slici pronaći ćete grafikon cijena terminskih termina na Euro Stoxx 50 s isporukom u lipnju 2021:

Izvor: Admirals MetaTrader 5, _EURO50_M1, dnevni grafikon s rasponom podataka 16. prosinca 2019. - 9. srpnja 2021. Sastavljeno 9.7.2021. Imajte na umu da dosadašnja izvedba ne jamči buduće rezultate.

Vrati se na vrh ?

Euro Stoxx 50 strategije trgovanja

Postoje mnoge vrste tehnika trgovanja i strategije Euro Stoxx 50 koje trgovac može odabrati. Iako se broj strateških metoda može činiti zastrašujućim, to je također jedan od razloga zašto ljudi iz svih sfera života sudjeluju na financijskim tržištima. Obično se za svakog pronađe ponešto!

Bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom trgovanju Euro Stoxxom 50, većina tehnika i metoda spada u sljedeće vrste strategija trgovanja:

  • Skalpiranje u razdoblju od nekoliko minuta do nekoliko sati
  • Visokofrekventno trgovanje s vremenom od nekoliko sekundi do nekoliko minuta
  • Trgovina unutar dana ili day trading strategijaxxx
  • Swing trgovanje u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana
  • Trgovanje pozicijama u razdoblju od nekoliko tjedana do mjeseci
  • Ulaganje na razdoblje od nekoliko godina

Trgovanje visokim frekvencijama obično se automatizira i provodi putem različitih stručnih savjetnika (robota). Razlozi su u tome što trajanje trgovina može biti samo nekoliko sekundi, a čak i dijelovi točke mogu biti važni za uspjeh strategije.

Bez obzira želite li skalpirati ili trgovati unutar dana Euro Stoxxom 50, vjerojatno želite biti aktivni i tražiti brze rezultate iz svoje trgovine. Ako je to slučaj, skalpiranje i trgovanje unutar dana strategije su trgovanja koje je dobro razmotriti.

Swing trgovanje je duže i pozicije mogu ostati otvorene više od jednog dana i doseći nekoliko tjedana. Ovaj stil trgovanja često biraju ljudi koji imaju drugu glavnu djelatnost i koriste Euro Stoxx 50 trgovinu kao drugi izvor prihoda.

Trgovanje pozicijama i ulaganje vrlo su dugoročni pristupi u kojima se pozicije mogu držati otvorenima mjesecima ili čak godinama, a prakticiraju ih mnogo pasivniji trgovci i investitori.

Stoga, bez obzira na vaš profil i vaš stil trgovanja, Euro Stoxx 50 CFD-ovi mogu biti vrlo dobar izbor za alat koji možete dodati u svoj portfelj ili diversificirati i sudjelovati u kretanjima ovog velikog indeksa dionica.

Ako vam se svidio ovaj članak, možda će vas zanimati i čitanje sljedećih članaka:

Vrati se na vrh ?

Admirals značajke ponude za trgovanje na dionice, indekse, ETF-ove, Forex, robu, itd.

✔️ Ulagajte s dobro uspostavljenom tvrtkom koju je ovlastilo i regulira Tijelo za financijsko ponašanje UK (FCA), Tijelo za financijska tržišta Cipar (CySEC), i drugi

✔️ Pristup više klasa imovine, uključujući više od 3.000 dionica i ETF-ova na invest i preko 8.000 instrumenata na trade računima!

✔️ Nadogradite svoju MetaTrader 5 trgovačku platformu potpuno BESPLATNO nadogradnjom na Platformu Supreme Edition za pristup indikatoru Technical Insight Lookup.

✔️ Otvorite Invest.MT5 investicijski račun za kupnju udjela, dionica i ETF-ova s 15 najvećih burzi na svijetu.

✔️ Otvorite trade.MT5 trgovački račun za trgovanje putem CFD-ova kako biste potencijalno profitirali od rasta i pada tržišta na svim dionicama, ETF-ovima, indeksima, robi, valutama i još mnogo toga!

O Admirals – prijašnji Admiral Markets

Admiral Markets je višestruko nagrađivani, globalno regulirani Forex i CFD broker, koji nudi trgovanje na preko 8000 financijskih instrumenata putem najpopularnijih svjetskih trgovačkih platformi: MetaTrader 4 i MetaTrader 5. Započnite trgovati već danas!

Ovaj materijal ne sadrži i ne smije se tumačiti kao da sadrži investicijske savjete, investicijske preporuke, ponudu ili traženje bilo kakvih transakcija financijskim instrumentima. Napominjemo da takva analiza trgovanja nije pouzdan pokazatelj bilo koje trenutne ili buduće izvedbe, jer se okolnosti mogu s vremenom promijeniti. Prije donošenja bilo kakvih investicijskih odluka, trebali biste potražiti savjet od neovisnih financijskih savjetnika kako biste bili sigurni da razumijete rizike.

Vrati se na vrh ?

INFORMACIJE O ANALITIČKIM MATERIJALIMA:

Dani podaci pružaju dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, prognozama, pregledima tržišta, tjednim izgledima ili drugim sličnim procjenama ili informacijama (u daljnjem tekstu "Analiza") objavljenim na internetskim stranicama investicijskih društava Admiral Markets koja posluju pod zaštitnim znakom Admiral Markets (u daljnjem tekstu "Admiral Markets") Prije donošenja bilo kakvih odluka o ulaganju obratite pozornost na sljedeće:

  1. Ovo je marketinška komunikacija. Sadržaj se objavljuje samo u informativne svrhe i ni na koji se način ne može protumačiti kao investicijski savjet ili preporuka. Nije pripremljena u skladu sa zakonskim zahtjevima osmišljenima za promicanje neovisnosti investicijskih istraživanja te da ne podliježe nikakvoj zabrani poslovanja prije širenja investicijskih istraživanja.
  2. Svaku odluku o ulaganju donosi samo svaki klijent, dok Admiral Markets nije odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu koja proizlazi iz takve odluke, bez obzira na to temelji li se sadržaj ili ne.
  3. S ciljem zaštite interesa naših klijenata i objektivnosti Analize, Admiral Markets je uspostavio relevantne interne postupke za prevenciju i upravljanje sukobom interesa.
  4. Analizu priprema neovisni analitičar Skirmantas Paulavicius (analitičar) (u daljnjem tekstu "Autor") na temelju njihovih osobnih procjena.
  5. Iako se ulažu svi razumni napori kako bi se osiguralo da su svi izvori sadržaja pouzdani i da se sve informacije prezentiraju, što je više moguće, na razumljiv, pravovremen, precizan i potpun način, Admiral Markets ne jamči točnost ili potpunost bilo kakvih informacija sadržanih u Analizi.
  6. Bilo kakvu dosadašnju ili modeliranu izvedbu financijskih instrumenata naznačenih unutar sadržaja admiral Markets ne bi trebalo tumačiti kao izričite ili implicirane obećanja, jamstvo ili implikacije admirala Marketsa za bilo kakve buduće rezultate. Vrijednost financijskog instrumenta može se povećati i smanjiti, a očuvanje vrijednosti imovine nije zajamčeno.
  7. Proizvodi s polugom (uključujući ugovore o razlici) spekulativne su prirode i mogu rezultirati gubicima ili dobiti. Prije nego što počnete trgovati, pobrinite se da u potpunosti razumijete rizike koji su uključeni.
TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve