Po čemu se razlikuju ulaganje u dionice i trgovanje CFD-ovima na dionice?

Admirals
11 Min čitanja

Kad se ulagač odluči na ulaganje novca, prva misao mu često bude brza kupnja i prodaja dionica za brz profit. Trgovanje dionicama u nešto kraćim periodima je jedna metoda za ulaganje novca, ali nije jedina. Traderima je cilj ostvariti profit na kratkotrajnim promjenama tržišta kroz često mijenjanje pozicija tako da kupuju i prodaju dionice na temelju predodređene strategije ili prisutnog trenda. CFD trgovanje oponaša trgovanje dionicama, no prisutna je samo jedna razlika.

Kada trgujete CFD Vi zapravo ne posjedujete određenu dionicu dok je to slučaj pri trgovanju dionicama. Zbog velike sličnosti trgovanje CFD-ovima je odlična alternativa koja čak nudi i određene prednosti. Kad trgujete CFD kupujete ugovor između Vas i pružatelja usluge koji ovisno o vrsti pozicije koju želite otvoriti ("Short" ili "Buy" pozicija) će odrediti ulaznu cijenu kada otvarate nalog, i izlaznu cijenu kada zatvore Vašu poziciju. Ključna razlika ovih financijskih instrumenata je u tome što pri CFD trgovanju možete koristiti polugu, dok to nije moguće ako je u pitanju trgovanje dionicama. Ugovor za razliku (Contract For Difference - CFD) moguće je trgovati uz prisutnost margine, što znači da možete trgovati punom cijenom dionice iako nemate dovoljan kapital. Samim time možete otvarati i veće pozicije nego bi mogli s običnim dionicama uz korištenje poluge, no uz polugu dolazi i veći rizik.

Trgovanje je suprotno od dugoročnog ulaganja. Ulagač često ima konzervativnije ciljeve i manje je aktivan, te očekuje od uloženog da mu isplati dividende ili poveća njegov kapital. Prema riječima Jima Cramera - ako ulagač odluči uložiti u dionicu kojoj cijena padne, a vjera ulagača u dionicu ostane nepromijenjena, postoji argument za pojačavanje pozicije.

Kad se ulagač odluči na ulaganje u dionice kompanija koje se bave sirovinama, u brojnim slučajevima nije bitno što izaberu i obraćaju li pažnju na bilancu ili veći rast - ako padne cijena određene sirovine, pada cijena i ostalih. Može doći i do iznimke - kad kompanija koja ima dugoročne hedge ugovore na proizvodnju robe - tad cijena dionice te kompanije neće pasti samo tako. U tom slučaju je cijena sirovine/robe "zaključana" na određenoj vrijednosti i na određeno vrijeme, što dozvoljava kompaniji da zadrži svoju profitabilnost na cijeni koja je prethodila padu.

Cramer ima posebnu taktiku - on želi da prvotno ulaganje bude manje i to objašnjava tako da je to kao kad šaljete izviđača prije bitke, te ima u vidu povećanje uloga. "Kupujem jeftinije kad je u pitanju ulaganje", Cramer je zaključio. "Kad je trgovanje dionicama u pitanju, tad želim svoje gubitke što više smanjiti, ako dionica kojom trgujem ne bude odmah isplativa."

Moramo raščlaniti trgovanje dionicama i ulaganje jer su ta dva pojma u potpunosti različita kad je u pitanju tržište dionica. Recimo da Vi i Vaš prijatelj kupite jednaku količinu sjemenki koje će te posaditi. Vi ih odlučite prodati nekom drugom nakon prvog dana jer će te tako profitirati, i samim time će te osloboditi Vaš kapital, i moguće sljedeće ulaganje. Vaš je prijatelj s druge strane odlučio posaditi svoje sjemenke.

On će imati žetvu koja će mu ostvariti određeni prihod, ali će imati i novo sjeme za buduću žetvu ili prodaju. On je ponovno posadio sjemenke i nastavio je taj proces nekoliko godina, a samim time je prodao veći broj sjemenki nego li je prvobitno kupio. Ulaganje u sjeme mu se potencijalno više isplatilo jer je ostvario veći profit od Vas, koji ste se odlučili prodati sjeme nakon prvog dana.

Ulaganje i trgovanje dionicama - 5 ključnih razlika!

Povrat na uloženo (ROI - eng. Return on Investment): Rast Kapitala

Traderi proučavaju kretanje cijene određenih dionica na tržištu. Ako prodajna cijena raste, traderi će možda prodati određenu dionicu. Trgovanje dionicama je zapravo vještina pronalaska dobrog tajminga, dok je ulaganje vještina kreiranja prosperiteta i bogatstva kroz povećanje kamata i dividenda koje isplaćuju kompanije čije dionice držite, odnosno čuvate. Trgovanje Vam daje mogućnost da ostvarite korist na kratkoročnim promjenama cijena na tržištu, odnosno da bude ostvarena brza zarada. Dok investicija bude održavana i po nekoliko godina, čak i desetljeća i ubire korist od kamata, dividendi i podijele dionica.

Kakav vremenski okvir koristi trgovanje, a kakav ulaganje novca?

Bitno je usporediti vremenski okvir koji koristi trgovanje, a koji ulaganje. Da budemo određeni, trgovanje koristi kratke vremenske okvire, najčešće su to dani, ali to mogu biti tjedni! Traderi kratko drže dionice kako bi se okoristili na kratkoročnom pozitivnom kretanju cijene. S druge strane, ulaganje je često mentaliteta "postavi i zaboravi" - također poznatog kao principa kupi-i-drži. Kratkoročne fluktuacije cijena na tržištu su vrlo često nebitna za dugoročni portfelj ulaganja. Profit od trgovanje se ostvaruje kroz kupnju po nižoj i prodaju po većoj cijeni.

Rizici prisutni kod trgovanja i ulaganja

Ulaganje i trgovanje su rizične aktivnosti za Vaša sredstva. No učestala kupnja i prodaju generiraju veću stopu rizika, ali i veću mogućnost zarade jer cijena u kratko vrijeme može znatno skočiti ili pasti. S obzirom na to da je ulaganje novca umjetnost držanja dionica i po nekoliko godina, potrebno je sa strpljenjem čekati da uloženo donese značajne prihode. No prihodi se mogu nagomilati s godinama držanja dionica s porastom kamata i dividendi. Usuđujemo se reći da je prisutan veći rizik kad je u pitanju trgovanje dionicama, a manji kad je u pitanju ulaganje. No traderi se često oslanjaju na dobro poznatu izreku - "Tko ne riskira, ne profitira."

Sukob pobornika tehničke i fundamentalne analize

Traderi su osobe koje preferiraju tehničku analizu. Koriste znanja o momentumu, vremenskom okviru i trendu kako bi ostvarili što veći profit u određenom vremenu. Ulagači s druge strane podrobno analiziraju dionice u koje žele uložiti. Mnogo vremena posvećuju učenju osnova poslovanja, te se u neku ruku obvezuju na dugoročniji ostanak na tržištu. Drugim riječima, fundamentalna analiza tržišta dionica je vezana za filozofiju koja pokreće to poslovanje.

Kakvu psihologiju koristi trader, a kakvu ulagač?

Kada gledamo dugoročno, ulaganje je za ljude koji žele zaraditi novac, ali se žele zaštiti od velikih neuspjeha. Njima je u cilju da zarade pristojan ROI tako da ulože dividende koje su ostvarili od investicije, te da su dugoročno u profitu. Traderi su osobe koje su orijentirane na akciju i uživaju u uzbuđenju koje ima pruža tržište i trgovanje. Trgovanje unutar dana ili swing trgovanje unutar tjedna su solucije za osobe koje se ne pokolebaju pod pritiskom i uživaju u adrenalinu, te ih nije strah gubitaka pri ostvarivanju zarade. Potencijal za ostvarivanje profita je prisutan i za jednu i drugu metodu. Preuzmite rizik u svoje ruke i počnite trgovanje ili ulaganje, možete se okušati i u obje discipline!

Ključne razlike - dionice ili CFD

Trgovanje dionicama i trgovanje CFD-ovima na dionice imaju brojne sličnosti, ali i razlike. Ovo su neke od ključnih razlika.

  1. CFD-ovi na dionice mogu biti trgovani "long" ili "short", te se od Vas ne traži da dostavite određenu dionicu u slučaju da otvarate short poziciju;
  2. Investitori ne posjeduju određenu dionicu na kojoj se bazira cfd ugovor, već on ulazi u ugovorni sporazum s CFD brokerom kako bi izvršili razmjenu razlike u cijeni između cijene otvaranja i zatvaranja;
  3. Za razliku od držanja dionica, CFD se trguje uz marginu, što znači da je početna uplata uložena kod CFD brokera, što investitoru dozvoljava da kupi ili proda određeni broj CFD ugovora koji mu dozvoljava izračun margine, što znači da se dozvoljava dodatna poluga na kupnju dionice.

Trebate li odabrati trgovanje CFD-ovima na dionice ili se držati tradicionalnog ulaganja u dionice?

Generalno je pravilo da je jedan CFD jednak jednoj dionici, no razlika je u tome što uz CFD će Vaš broker tražiti da uložite samo postotak kompletne vrijednosti koji može varirati od 5% do 25%, ovisno o vrijednosti ugovora.

Uzmimo za primjer CFD na dionicu uz marginu od 5% koja može povećati Vašu izloženost i do dvadeset puta u usporedbi s jednakim uloženim kapitalom u dionice. Pretpostavimo da kupite pet dionica Googlea po $400, to bi Vas koštalo $2,000 ($400 x 5). No kada bi kupili pet CFD-ova na dionice Googlea po $400, zahtjev margine bi bio 5%, te bi bilo potrebno da uplatite samo $100, što Vam daje bolje mogućnosti za diverzifikaciju i trgovanje dodatnim instrumentima

Ono što se time postiže je dobitak veći 20 puta, ili gubitak, pri korištenju CFD ugovora u odnosu na obične dionice. S obzirom na to da se CFD-ovima trguje uz marginu, drugim riječima to znači da Vam broker u neku ruku posuđuje novac, te samim time se pojavljuju određeni troškovi pri CFD trgovanju. Do troškova dolazi ako se pozicija drži otvorenom preko noći. Pri posjedovanju dionica ne dolazi do nikakvih troškova jer koristite vlastiti kapital.

Loša strana "pojačanog" trgovanja je rizik i mogućnost da izgubite više nego ste uložili. Vašu kompletnu investiciju možete izgubiti i pri ulaganju u dionice, ali ne možete izgubiti više od uloženog. Također smatramo da je bitno ponovno naglasiti kako pri kupnji CFD-ova ne posjedujete dionicu, a samim time i prava koja bi ostvarili kupnjom dionice. Ta prava, ovisno o vrsti dionice, mogu biti glasačka prava u donošenju odluka koje su bitne za kompaniju.

Recimo da trgujete CFD na Microsoft ili Volkswagen, te Vam je u cilju ostvariti što veću razliku između ulazne i izlazne cijene. S obzirom na to da ne posjedujete dionice Microsofta ili Volkswagena - Vi samo špekulirate o kretanju cijene dionica tih kompanija.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Poluga i trgovanje CFD-ovima na dionice

Kao što smo već spomenuli, kada trgujete CFD možete koristiti polugu, a samim time možete trgovati cijenom dionice uz polugu. Poluga dozvoljava traderima da povećaju svoju izloženost prema spomenutom instrumentu, odnosno da ulože više nego imaju. Ovu mogućnost Vam daje broker putem kojeg trgujete.

Kad pričamo o trgovanju dionicama uz polugu, bitno je da znate da jednom kada otvorite nalog, potrebno je uplatiti samo određeni postotak vrijednosti spomenute pozicije. Ovo se naziva margina. Vaša uplata će varirati ovisno o vrijednosti Vaše CFD pozicije.

Korištenje poluge može rezultirati povećanim dobicima, ako se cijena instrumenta kreće u korist otvorene pozicije. No s druge strane postoji i povećani rizik od većeg gubitka u slučaju da se cijena instrumenta kreće u smjeru koji nije povoljan za Vašu poziciju. CFD trgovanje se najčešće odvija na MetaTrader 4 (MT4) i MetaTrader 5 (MT5) platformama.

Naglašavamo važnost upravljanja rizikom prilikom trgovanja CFD-ovima. Potrebno je da ste svjesni svih uključenih rizika, a samim time i kvalitetnije upravljanje samim rizikom.

Zašto kupiti dionice uz Admiral Markets?

Evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti kupovinu i prodaju dionica uz Admiral Markets:

  • Trgovina s dobro uspostavljenom, visoko reguliranom tvrtkom koja uključuje regulaciju britanske agencije za financijsko ponašanje.
  • Pristupite najbržem i najpopularnijem mrežnom softveru za trgovanje dionicama pod nazivom MetaTrader koji možete koristiti na operacijskim sustavima PC, Mac, Web, Android i iOS.
  • Otvorite račun Invest.MT5 s minimalnim depozitom od samo 1 € i uložite samo 0,01 USD po dionici uz minimalne transakcijske naknade od samo 1 USD na američkim dionicama.

Jeste li znali da također možete pristupiti podacima slobodnog tržišta u stvarnom vremenu bez dodatnih troškova? Možete i sastaviti portfelj dionica koje isplaćuju dividendu kako biste stvorili tok pasivnog dohotka.

Zašto trgovati na burzi uz Admiral Markets?

Uz Admiral Markets možete:

  • Trgujte i investirajte s dobro uspostavljenom, uglednom tvrtkom koju je ovlastilo i reguliralo tijelo za financijsko ponašanje (FCA).
  • Otvorite BESPLATNI demo račun za vježbanje da biste vježbali svoje strategije trgovanja. Saznajte o preprekama i izazovima s kojima se možete suočiti prilikom trgovanja na financijskim tržištima. Jednom kada se osjećate samopouzdano i spremni, možete prijeći na živi trgovački račun.
  • Otvorite Invest.MT5 trgovački račun za kupnju dionica i ETF-a
  • Otvorite Trade.MT5 račun za trgovanje za trgovanje CFD-ovima i potencijalno zaradu od porasta i pada cijena na burzi i mnogih drugih klasa imovine.
  • Pristupite najpopularnijoj svjetskoj platformi za trgovanje - MetaTrader za PC, Mac, Web, Android i iOS operativne sustave, tako da možete i ručno trgovati i pristupiti značajkama automatiziranog trgovanja.
  • Učite iz odjeljka Admiral Markets Education i webinara o trgovanju uživo kako biste mogli poboljšati svoje znanje i izvedbu!

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Regulative i licence

Naše investicijske kompanije su javno priznate kao kompanije sa izvanrednim ugledom, kvalitetnim uslugama, financijskom stabilnosti i visokom sigurnosti ulaganja.Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve