NASDAQ:MSFT - kako uložiti u jednu od najboljih dugoročnih investicija na burzi?

Admirals
10 Min čitanja

Jako dobro poznata dionica iz svijeta informatike - MSFT, odnosno dionica kompanije Microsoft drži značajan dio tržišne kapitalizacije tehnološkog sektora na Wall Street-u.

Nakon nekoliko problematičnih godina u razdoblju od 2007. do 2013. - MSFT dionica, odnosno njena cijena je nakon tog razdoblja ponovno u porastu. Dionica Microsoft-a se danas smatra jednom od najboljih opcija za dugoročno ulaganje zbog nekoliko razloga.

Ovaj članak će Vam objasniti:

  • Kako kupiti MSFT dionicu
  • Cijena MSFT dionice kroz povijest
  • Zašto trgovati MSFT dionicu
  • Kako kupiti i prodati MSFT uz Admiral Markets

Microsoft (MSFT) - kratka povijest

Microsoft su osnovali Bill Gates i Paul Allen 1975. godine. Djelatnost Microsoft-a se zasniva na razvoju operativnih sustava, softvera i hardvera. No poslovni model se neprestano razvija, te kompanija danas posluje u raznim granama tehnološkog sektora. Microsoft je danas usmjeren i na cloud, web, umjetnu inteligenciju i videoigre.

Vodeći proizvod Microsofta su svakako operativni sustav Windows, skup programa Microsoft Office, konzola za video igre Xbox, tražilica Bing, preglednik Explorer i cloud usluga - One cloud. Osim proizvoda koje je razvio Microsoft, tokom godina su izvršili brojne akvizicije, a neke od najznačajnijih akvizicija su društvena mreža LinkedIn i softver za pozive Skype.

2014. godine je Microsoft dobio novo vodstvo - Satya Nadella je preuzeo direktorsko mjesto, te je treći po redu direktor nakon Bill Gates-a (1975-1999) i Stevea Ballmera (2000-2013). Novo je vodstvo kompaniju usmjerilo na usluge, a ne na sustave. Novi poslovni model je pretvorio sustav Office u pretplatničku uslugu, te je novi poslovni model donio odluku da se odustane od projekta pod imenom Windows Phone; koji je imao problema s jakom konkurencijom - Androidom i iOS-om. Ovaj projekt je ugašen 2019. godine.

Kakva je povijest Microsoft dionice?

MSFT dionica je imala razdoblje značajnog rasta od 2014. godine. Od onda do danas je cijena dionice narasla za 260%, a tržišna kapitalizacija je prešla razinu od bilijun dolara 30. travnja 2019. godine. Cijena dionice se kreće iznad 130 dolara, te je u elitnom društvu dionica u kojem su još Apple i Amazon.

NASDAQ:MSFT se smatrao cikličnom dionicom - raste u razdoblju ekonomskog rasta, te naglo pada u vrijeme recesije; kao što je slučaj s brojnim dionicama iz tehnološkog sektora.

No kompanija je u posljednjih nekoliko godina poradila na diverzifikaciji, te se više ne smatra "čistom" tehnološkom kompanijom. Samim time je postala otporna na brojne probleme s kojima se susreću tehnološke kompanije, a samim time i njihove dionice. Microsoft sada redovito isplaćuje dividende, čak i u razdobljima recesije.

Transformacija koja je krenula 2014. godine je Microsoft značajno obogatila, te zbog tog mogu dio prihoda isplatiti svojim investitorima; što nije često kad su u pitanju tehnološke kompanije koje u večini slučajeva novac ulažu u daljnji razvoj.

MSFT - Povrat i dividende

Tehnološke kompanije su u financijskoj zajednici najčešće klasificirane kao dionice značajnog rasta. Velik broj tehnoloških kompanija ne isplaćuje dividende; već se odlučuju na reinvestiranje svojeg kapitala u nove projekte koji mogu generirati dodatni potencijalni rast.

Ali uprkos tome - Microsoft je redovito (tromjesečno) isplaćivao dividende od 2004. godine bez prekida, te unatoč tome ima stabilan i stalan rast iz godine u godinu. Dividenda za prvo tromjesečje 2019. godine iznosila je 0,46 dolara po dionici, što nije mnogo, ali postoji vjerojatnost da će razina dividende rasti u narednim godinama.

Izvor: Microsoft - Dividenda Microsoft Dionice

U razdoblju između 2004. i 2019. godine - tromjesečna dividenda MSFT dionice je porasla s 0,08 na 0,46 USD - što je povećanje od 475 % u 15 godina.

Dividenda je rasla, te je bila je isplaćivana investitorima bez obzira na ekonomski ciklus. Za razliku od brojnih dionica na burzi; Microsoft je nastavio isplatu dividende u razdoblju krize 2008. i 2011. godine, koja je bila u porastu na prethodne godine.

NASDAQ:MSFT je vrlo privlačna dionica za investitore koji traže dugoročnu stabilnost i prihod. Kompanija je predstavila povrat od 1,46% u Q1 2019. godine.

Izvor: GuruFocus.com - Povrat MSFT Dionice

Dividenda koja dolazi uz MSFT dionicu je u padu od prosinca 2015. godine.

Razlog tome je nagli rast cijene dionice u razdoblju od 2015. godine do danas. Cijena dionice raste značajnije brže od dividende, što se odražava na prinos, ali smo uvjereni da se investitori neće žaliti na kapitalnu dobit i prihod.

Izvor: Popis instrumenata Admiral Marketsa, Microsoft CFD

Sljedeći grafikon prikazuje kretanje cijene MSFT dionice u razdoblju od listopada 2007. do lipnja 2019. godine.

Izvor: MetaTrader 5 Supreme Edition Admiral Markets - Microsoft Stock, Mjesečni grafikon, 10. lipnja 2019. Godine.

Cijena MSFT dionice bila je na vrlo niskoj razini u ožujku 2009. godine - tad je vrijedila samo 14,85 američkih dolara. Početkom lipnja 2019. godine - nešto više od desetljeća kasnije - vrijednost dionice je 131 USD. Vrijednost dionice je porasla devet puta u 10 godina.

Ako razmotrimo novija kretanja cijena; recimo u posljednjih 5 godina - od imenovanja novog direktora, je cijena MSFT dionice se povećala za 3 puta.

Ta činjenica ne najavljuje dobre rezultate za narednih 5 godina, ali MSFT dionice pružaju dugoročno jamstvo svojim investitorima.

Ako analiziramo graf; možemo zaključiti da je trenutna cijena MSFT dionice možda previsoka za nove ulagače koji se po prvi put sreću sa tržištem, a prvenstveno zbog velikog porasta od 30% koji se dogodio u razdoblju od Božića 2018. godine do danas.

Kratkoročno investiranje u MSFT dionicu je poprilično rizično po ovim cijenama. Short Sell je možda i još rizičnija aktivnost zbog trenutnog trenda.

Imajte na umu da ukoliko se odlučite na kupnju ove dionice i primati ćete dividende - cijena MSFT dionice izražena u dolarima jer je dionica izlistana u SAD-u.

Zašto kupiti Microsoft dionice?

Ako Vas zanima investiranje, kupnja, prodaja, dugoročno ulaganje ili swing trgovanje - ne oslanjajte se samo na tehničke signale koje Vam pruža analiza grafa ili fundamentalna analiza dionice. Dionice prije svega predstavljaju kompaniju. Iz tog razloga je vrlo bitno da se upoznate s poslovanjem Microsofta prije nego li se odlučite za ulaganje.

Bitno je znati sve snage i slabosti kompanije kako bi znali pravovremeno reagirati, te otvarati i zatvarati pozicije.

Koje su prednosti MSFT dionice?

  • Kompanija se bavi uslugama koje imaju velik potencijal: Cloud, AI…
  • Raznolik poslovni model
  • Tržišni lider kad je u pitanju računalni softver
  • Konkurencija između Microsofta i Applea nije toliko velika zbog različitih poslovnih modela
  • Zdrava bilanca: Visoka profitabilnost, razumna razina duga, dobro upravljanje financijskim tokom
  • Microsoft izbjegava regulatorni rizik koji provodi GAFA (korisnički podaci, konkurencija..)

Koje su slabosti Microsoft dionice?

  • Tehnološki sektor je općenito osjetljiv na promjene
  • Kratkoročna osjetljivost na povećanje kamatnih stopa ako su brže od norme

Kako kupiti MSFT uz Admiral Markets

Zbog navike - mnogi investitori i traderi kupuju dionice i rade investicijski portfelj u svojoj banci.

Nažalost nisu svjesni da postoji mnogo jeftiniji način za kupnju ili prodaju MSFT dionica putem CFD-ova uz Trade.MT5 račun koji možete koristiti uz MetaTrader 5 platformu. Ovaj račun Vam također daje priliku da ulažete u velik broj instrumenata. Napominjemo kako je moguće i shortanje, ako želite ostvariti profit i na padu cijene.

Ako niste obožavatelj CFD ugovora i želite ulagati izravno u dionice kako bi ostvarili pravo i na dividendu - onda je za Vas Invest.MT5 račun koji se također koristi u kombinaciji s MetaTrader 5 računom.

Ako ne znate kako koristiti MetaTrader platformu za otvaranje naloga - slijedite ovaj postupak:

  • Prijavite se u svoj MetaTrader 5 račun za trgovanje
  • Kliknite na "Insert", zatim kliknite na "View", zatim na prozor "Price" kako bi otvorili pregled tržišta
  • Zatim kliknite na Symbols, te upišite Microsoft u tražilicu
  • Desni klik na Microsoft, zatim na New Order, i zatim birate između Buy i Sell naloga

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve