Prijeti li nam pad burze?

Admirals
12 Min čitanja

Koronavirus je usporio ekonomsku aktivnost diljem svijeta, a tržišta dionica se bliže potencijalnom padu burze koji bi mogao dovesti do financijske krize u 2020. godini.

Glavni indeksi koji prate američke burze dionica su izgubile oko 20% svoje vrijednosti od 11. ožujka. Ovo je stvorilo takozvani bear market koji može obeshrabriti brojne investitore, ali istovremeno potaknuti short selling.

Burzovni indeksi SAD-a i Europe će vjerojatno i dalje padati dok se mjere za sprječavanje koronavirusa postrožavaju - što donosi dodatne rizike za globalnu ekonomiju.

Što je pad burze?

Termin Pad burze se odnosi na iznenadan i neočekivan pad vrijednosti dionica koji je uzrokovan događajem koji je pokrenuo paniku na burzama.

Moguć je i scenarij poznat kao mini-pad - ovo je vrlo drastičan pad cijena, kojeg slijedi i rast, a najčešće ga uzrokuje tehnička pogreška ili ljudska greška.

Postoje i različite vrste velikih padova burze koje mogu utjecati na sva tržišta, te traju dulje i od njih se mnogo teže opraviti.

Bliži li se novi pad burze?

Ako je suditi prema mišljenju nekoliko ekonomista, rizik pada burze u 2020. godini je moguć zbog trenutne situacije na tržištu. Neki analitičari čak tvrde da bi ovaj pad burze mogao biti značajniji od onog 2008. godine.

Globalna ekonomija je već počela pokazivati neke znakove u 2019. godini, posebice u Europi. Koronavirus je dodatno pogoršao situaciju jer je otkrio slabosti raznih sektora svjetske ekonomije.

Središnje banke i vlade organiziraju planove, no odluke se donose vrlo sporo. Odlučne restrikcije nisu bile popraćene dostatnim mjerama ekonomske podrške. Donald Trump je najavio zabranu putovanja u SAD iz Europe, ali se mjere ekonomske podrške sporo implementiraju.

Sve u svemu - pouzdanje investitora je narušeno, a najava ekonomskih poticaja nije dovoljna za stabilizaciju tržišta.

Novi pad burze se zbog ovih razloga čini izvjestan, te je vrlo vjerojatno da će biti ozbiljan kao i onaj 2008. godine. Ovo postaje sve vjerojatnije zbog ubrzanog širenja koronavirusa.

Burzovni indeksi su imali manje padove od 2008. godine. Ali pad od 20% je također element koji utječe na moral investitora i potiče short selling.

Kako izgleda pad burze?

Ako dođe do pada burze, taj bi događaj produbio ekonomske gubitke koje je izazvala pandemija koronavirusa, te bi se svi sektori ekonomije značajno usporili. Proizvodnja bi prestala u određenim regijama i opći strah od putovanja bi uzeo velik danak od ekonomije, što bi utjecalo i na financijska tržišta.

U dodatku, tržišta nafte bi se srušila jer ova kriza utječe na potražnju sirove nafte. Napetosti između Saudijske Arabije i Rusije su i dalje visoke zbog nemogućnosti postizanja dogovora o smanjenju proizvodnje.

Saudijska Arabija je najavila da će povećati proizvodnju baš kao i Rusija. Ovo utječe na cijenu nafte - cijena je pala za 30% otkad je ovo objavljeno.

S obzirom na konstantne međunarodne tenzije i širenje koronavirusa - u narednim tjednima možemo očekivati volatilnost na tržištima i moguće naznake i pokazatelje koji upućuju na pad burze.

Što nam je činiti ako se dogodi pad burze?

Pad burze je rezultat panike i straha na financijskim tržištima do kojeg dolazi zbog averzije prema riziku.

Tržišni mehanizmi koje možemo primijetiti u vrijeme regularnih faza averzije prema riziku su generalno jednaki kao i u vrijeme pada burze dionica. U vrijeme tih faza investitori žele prodati rizične instrumente kako bi profitirali na onim sigurnijim.

Investitori najčešće prodaju dioničke indekse i kupuju zlato i obveznice. Uz Admiral Markets možete trgovati svim navedenim instrumentima.

Pravilnim radnjama je moguće iskoristiti ovaj period panike kako bi se zaradio profit na način da pratimo ovaj uzorak prodaje rizičnih instrumenata i kupnjom onih sigurnijih.

Na Forex tržištu također postoje rizične valute, kao i oni sigurnije. AUD i NZD će najvjerojatnije padati u ovakvim periodima, dok će JPY i CHF rasti. No imajte na umu da je JPY jedna od najreaktivnijih valuta na tržišni sentiment.

Kako ulagati kad se dogodi pad burze?

Bilo da ste trader ili investitor, volatilnost na tržištima je rizični faktor, ali ujedno i stvara brojne prilike:

  • Investitori koji ulažu dugoročno imaju odličnu priliku za osnaženje portfelja zbog manjih cijena. Nakon deset-godišnjeg rasta tržišta, mnogi su investitori čekali bearish tržište kako bi počeli kupovati dionice. No ako već ne posjedujete dionice, a želite u njih ulagati dugoročno ili srednjoročno - ovo je vjerojatno vrijeme za takve poteze. CAC 40 je izgubio više od 23%, a Dow Jones oko 18% od 24. veljače. Ova strategija može biti iznimno profitabilna i relativno manje rizična zato što utjecaj koronavirusa može potrajati samo nekoliko mjeseci.
  • Traderi koji otvaraju kratkoročne pozicije također mogu profitirati zbog kratkoročne volatilnosti - prema gore i prema dolje. Traderi koji oprezno rade s polugom i koji koriste dobre metode za upravljanje novcem mogu pronaći mnogo zanimljivih prilika. Trgovanje u malo duljim vremenskim jedinicama (30 minuta ili 1 sat), te trgovanje ne toliko volatilnim dioničkim indeksima (npr. DAX30) - može pomoći u smanjenju rizika.
  • Kombinirana strategija, te možda i najbolja za one koji žele iskoristiti prilike na tržištu bez da se previše izlažu riziku - sastoji se od dugoročnih investicija koje ne nose prevelik rizik, te otvaranje kratkoročnih pozicija za maksimiziranje profita i korištenje što većeg broja prilika.

Sve strategije možete isprobati trgovanjem na demo računu gdje se trguje virtualnim sredstvima. Demo račun možete otvoriti BESPLATNO i testiranje svojih strategija u okruženju bez rizika možete započeti odmah!

Kad će završiti pad burze uzrokovan koronavirusom?

Investitori pokušavaju saznati kada će se globalna tržišta oporaviti od ovih novonastalih gubitaka. Jedna od mogućnosti je da će se dogoditi scenarij koji se dogodio u Kini. U Kini su donesene drastične mjere na određeni period, no širenje koronavirusa se usporilo, te se ekonomska aktivnost nastavila. Kinesko tržište dionice je pratilo ovaj trend, te se oporavilo.

U ostatku svijetu se pandemija i dalje širi, a investitori teško mogu identificirati kraj ove krize. Donošenje mjera i politička podrška - npr. rez kamatnih stopa i planovi potpore koje donosi Trump donose određenu nadu.

Ovo je neizbježan napor, te se ovakve mjere moraju donositi kako bi se stabiliziralo tržište dionica.

Investitorima se vraća nada jer je širenje koronavirusa usporeno u Europi i SAD-u. Ovo im može dati dodatno samopouzdanje koje je potrebno za oporavak tržišta dionica.

U međuvremenu - dionički indeksi i dalje padaju, čak i uz podršku fiskalnih i monetarnih politika.

Pad burze kroz povijest

Tulipomanija - pad burze 1637. godine

Tržište tulipana je doživjelo prvi pad burze u povijesti. Ova kriza je počela u veljači 1637. godine u Nizozemskoj zbog špekulacijskog financijskog balona cijene tulipana, cvijeta koji je došao iz Konstantinopola nekoliko godina ranije, te je postao statusni simbol buržujskog i aristokratskog društva.

Obećanje prodaje lukovica tulipana putem futures ugovora je ubrzo premašilo dostupne zalihe, te se cijena urušila 1637. godine. U samom vrhuncu balona - cijena tulipana je bila 20 puta veća od godišnje plaće prosječnog radnika.

Prema nekim povjesničarima je ovo bila vrlo značajna ekonomska kriza, dok je prema drugima utjecaj krize bio umjeren.

Pad burze 1929. godine

1929. godine se dogodio možda najznačajniji pad burze u povijesti koji je ujedno i prvi pad burze dionica u industrijskom svijetu. Pad je krenuo na "Crni Četvrtak" 24. listopada. Ovaj pad burze je uzrokovao Veliku Depresiju, te je kriza pogodila cijelu američku ekonomiju, a zatim i ostatak svijeta.

Pad burze je pokrenuo potpuni kaos u SAD-u i ostatku svijeta u naredne tri godine.

Ekonomija se počela oporavljati s početkom Drugog svjetskog rata jer je utrka proizvodnje oružja dala poticaj ekonomiji i financijskim tržištima.

Pad burze 1973. godine

1973. godine se dogodio prvi takozvani naftni šok koji je naznačio kraj 30-godišnjeg ekonomskog rasta i potpune zaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata.

Pad burze 1973. godine nije uzrokovan financijskim balonom. Ta je kriza počela velikim rastom cijene nafte koja je skočila s $3 u listopadu 1973, na $12 u ožujku 1974., zbog embarga na naftu proizvedenu u arapskim zemljama. Ova je odluka donijeta nakon Yom Kippur rata. Embargo je pogoršao već krhku situaciju na tržištu nafte.

Drugi naftni šok se dogodio 1979. godine zbog Iranske revolucije i prekida izvoza nafte iz zemlje. Cijene nafte su brzo narasle s $17 na $35, što je usporilo već oslabljeni ekonomski rast.

Pad burze 1987. godine

Crni ponedjeljak koji se dogodio 19. listopada 1987. godine je jedan od najgorih dana na Wall Streetu, uz Crni četvrtak koji smo malo prije spomenuli. Na Crni ponedjeljak - Dow Jones je izgubio 22.6% svoje vrijednosti u jednom dana i time je prošao rekord iz 1929. (-12.6%). U ostatku svijeta - pariška burza je izgubila 9.7%, London je izgubio 26%, a Hong Kong je izgubio vrtoglavih 46%.

Kriza 1987 je uzrokovana špekulativnim balonom dionica koji je rastao bez prestanka gotovo 5 godina - vođen Reaganovom politikom i njegovom neoliberalnom revolucijom. Početna točka ovog pada burze bila je u 1978. godine kada je objavljen sve veći trgovinski deficit SAD-a.

Ovaj pad burze je prvi u kojem su uključena računala i automatizirani sustavi trgovanja. Roboti su prodali velike količine instrumenata kad je pad počeo, što je dodatno srušilo cijene dionica.

Svom srećom - ova kriza se dogodila u vrijeme kada je globalna ekonomija prosperirala, što je pomoglo u ublažavanju posljedica. Globalna ekonomija nije bila previše uzdrmana, a dodatno olakšanje je stiglo efektivnim mjerama FED-a.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Pad burze 2000. godine

Pad burze 2000. godine je uzrokovan puknućem internet balona, a započeo je u travnju 2000., te je trajao 3 godine.

Kraj 1990ih je bilo prosperitetno vrijeme za tržišta dionica, ali je to vrijeme dovelo do internet balona 1999 i 2000. NASDAQ indeks je bio 5 puta veći u usporedbi na 1998. godinu, a vrhunac je dostignut u travnju 2000.

Usporavanje je počelo u travnju nakon Wanadoo IPO-a u financijskih teškoća Global Crossinga, ali je pravi pad uslijedio malo kasnije - pred kraj 2000. godine. To je ubrzalo pad 2001. godine koji je samo produbljen napadom 11. rujna 2001.

Ova je kriza trajala 3 godine, a financijska tržišta su se oporavila početkom travnja 2003. godine.

Pad burze 2008. godine

Globalna financijska kriza 2008. godine je započela puknućem balona nekretnina 2007.

Tržište dionica je započelo bearish ciklus 2007. godine što je rezultiralo bankrotom Lehman Brothers banke. Ovo je najavljeno u ponedjeljak 15 rujna 2008. godine, te je ubrzalo pad burze na Wall Streetu. Pad se dogodio u ponedjeljak 6. listopada i započeo je globalnu financijsku krizu.

Balon vrijednosti nekretnina se formirao zbog izdavanja nesigurnih zajmova što je potaknulo potražnju. No nakon što je FED povećao kamatne stope 2005. godine što je povećalo trošak otplate zajmova.

Kriza nekretnina se počela zahuktavati, a cijene su počele padati što je uzrokovalo brojne bankrote kreditnih organizacija i investicijskih fondova.

Pad burze 2008. godine se ubrzo raširio na ostatak svijeta zbog sigurnosnih mehanizama putem kojih neotplativi zajmovi iz SAD-a završavaju u rukama financijskih institucija diljem svijeta.

Financijska kriza je utjecala na cijelu globalnu ekonomiju i na gotovo sve sektore.

Ova je kriza također jedan od razloga krize dugova i pada burze 2011. godine, zato što je SAD radio na brojnim mjerama kako bi spasio banke i financijske institucije.

Pad burze 2011. godine

Baš poput naftnog šoka 1973. i 1979. - pad burze 2011. nije pratio rast financijskog balona. Teško stanje u kojem se našla ekonomija zbog pada burze i krize nastale 2008. godine - dogodio se period pada vrijednosti dionica sredinom 2011.

Nordijske zemlje su objavile velike javne deficite uzrokovane krizom iz 2008. godine, te činjenicu da je oporavak tržišta vrlo fragilan sredinom 2011. godine. Isplivale su i druge krize - Grčka kriza i moguće napuštanje Eura, rizik od bankrota određenih banaka, glasine o dugu Španjolske i najava prijevremenih izbora, pad rejtinga određenih zemalja i val loših ekonomskih brojki iz Europe i SAD-a.

Pouzdanje u tržište je palo, što je negativno utjecalo na cijene dionica na globalnim tržištima.

Zaključak - pad burze

Ovo nije prvi put da je svijet u strahu od pada burze, a zasigurno nije ni zadnji. No, postoje brojni načini za to da kriza za Vas prođe bezbolno. Unatoč padu vrijednosti dionica i indeksa, postoje brojni načini da volatilnost na tržištima postane prilika za trgovanje. Napominjemo da morate biti oprezni i da koristite metode za zaštitu od rizika.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboard.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve