Što nam je činiti kad je prisutna panika na burzama?

Admirals
19 Min čitanja

Na početku 2020. godine gotovo je svaki investitor na svijetu ulovljen nespreman kad su tržišta dionica počela padati u najbržem padu cijena koji smo vidjeli od financijske recesije 2008. godine. Kriza vezana za koronavirus je dovela do ogromnog trenda prodaje koji je završio takozvani bull-run koji je trajao 11 godina na tržištima. Brojna tržišta su sada u bear marketu koji ulijeva strah u jedne, a drugima je znak za brojne mogućnosti i prilike.

Kako bi znali što raditi u ovim turbulentnim vremenima, ključno je zaštititi ono što imate, ali i pronaći prilike za rast portfelja. U ovom ćemo članku proći sljedeće teme:

  • Kako raditi short sell kad je panika na burzi
  • Kako izgraditi diverzificirani i balansirani portfelj po uzoru na hedge fond
  • Kako identificirati defenzivne dionice
  • Zašto su hedge strategije bitne za investitore
  • Pravila lovljenja prilika za vrijeme pada burze
  • Strategija za trgovanje zlata
  • Kako Vam Admiral Markets UK Ltd može pomoći za vrijeme panike na burzi

Vodič od 6 koraka za ulaganje kad je prisutna panika na burzama

Možda i najbitniji korak u vrijeme panike na burzi jest taj da ostanete smireni. Kad smo emotivni ili kad žurimo s donošenjem odluka, tad radimo greške. Tržišta će se uvijek kretati prema gore i prema dolje. Zato napravite korak unazad i razmislite o svojim opcijama ili izaberite jednu od šest strategija koje slijede u nastavku članka.

#1 Short selling i panika na burzama

Većina tradera i investitora je upoznata starom mantrom - "kupi jeftino i prodaj skupo". Dakle kupite dionice Kompanije X za $200, pa tu dionicu zatim prodate za $300 i zaradili ste $100 - naravno moramo oduzeti troškove i naknade. No u okruženju gdje većina prodaje svoje dionice ili se u potpunosti isplaćuje, short selling bih se mogao pokazati kao mnogo isplativija opcija.

Ako želite kontinuirano učiti, pogledajte naše nadolazeće webinare i unaprijedite svoje znanje o tržištima!

No što je to short selling? Prvo - trader posuđuje dionice koje ne posjeduje, te ih zatim prodaje na tržištu. Cilj je ponovno kupiti te iste dionice po nižoj cijeni. Ova vrsta transakcije je često rezervirana za hedge fondove. No nakon izuma CFD-ova (Ugovora za razliku) - traderi svih vrsta mogu spekulirati o rastu i padu financijskog instrumenta bez da ga posjeduju.

Short Selling primjer

Za vrijeme bearish trenda 2020. godine - vlade su postavile restrikcije na putovanje u i iz brojnih zemalja.S obzirom na to da je malen broj ljudi putovao - kompanije čije se poslovanje zasniva na turizmu, putovanju, te avio kompanije su pretrpjele velike financijske gubitke zato što su brojni investitori izašli iz svojih dugoročnih pozicija na dionice ove kompanije, dok je istovremeno ovo bearish tržište privuklo interes tradera koji rade short selling.

No tržište reagira brzo, te dok se naprave analize i istraživanja, cijene su se već korigirale. Zato je najbolje pronaći kompaniju koja već ima slabu cijenu dionica zbog fundamentalnih razloga poput slabe prodaje. Kad je panika na burzama - veća je šansa da takve dionice još više izgube na vrijednosti.

Npr. pogledajmo graf cijene dionica njemačke avio kompanije - Duetsche Lufthansa AG (LHA):

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 , #LHA, Mjesečno - Raspon podataka: od 1. listopada 1994. do 18. ožujka 2020., pristupljeno 18. ožujka 2020. u 15:23 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Gornji graf prikazuje cijenu dionice od 1994 do 2020. Jasno je da je cijena dionice počela padati od 2017, te je na taj način pokazala slabost koja bi mogla eskalirati u slučaju panike na burzama ili pada burze. To se doista i dogodilo kad je kriza zahvatila financijska tržišta početkom 2020. godine - kao što možemo vidjeti na sljedećem grafu.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, #LHA, Daily - Raspon podataka: od 26. listopada 2018. do 18. ožujka 2020., pristupljeno 18. ožujka 2020. u 15:24 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Traderi koji se koriste tehničkom analizom, indikatorima i koji znaju raspoznati price action uzorke mogu identificirati područja na grafu za "prodaju visoko" i "ponovnu kupnju kad cijena padne". Npr. takav slučaj možemo vidjeti 4. ožujka 2020. godine. Tog je dana cijena dionice Ddeutsche Lufthansa AG na grafu formirala vrlo popularan i poznat uzorak koji se zove "Shooting star candle" koji smo dodatno označili na grafu žutom bojom.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, #LHA, Daily - Raspon podataka: od 26. studenog 2019. do 18. ožujka 2020., pristupljeno 18. ožujka 2020. u 15:25 GMT. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Uzorak " Shooting star" je mjesto na kojem traderi kupuju dionicu ali ne mogu ostvariti dobitke, što traderima koji prodaju omogućuje da preuzmu kontrolu i poguraju cijenu prema dolje otvaranjem i zatvaranjem pozicija u donjoj trećini svijeće. U ovoj situaciji traderi su mogli postaviti sell poziciju. Kad se tržište otvori drugi dan, otvorit će se po nižoj cijeni od 11.765. Stop loss je mogao biti postavljen na najvišu razinu svijeće od 12.285 kako bi se pozicija zatvorila na prihvatljivoj razini.

Prodavanjem 100 CFD ugovora bi rezultiralo gubitkom od 52 EUR (11.765 - 12.285 * 100). U ovu jednadžbu nisu uključene naknade i troškovi pozicije. Međutim da je trader ostavio poziciju otvorenom i da je postavio stop loss na visinu svake prodajne svijeće, te da je zatim zatvorio poziciju 13. ožujka 2020. kad je cijena bila 9.572 - ostvario bi profit od 219.30 EUR. U ovu jednadžbu nisu uključene naknade i troškovi pozicije. Kako bih ustanovili parametre rizika uputite se na Admiral Markets Investitorski kalkulator.

Morate biti svjesni da postoje rizici i kod short sellinga - svaka pozitivna objava u vijestima može pogurati cijenu dionice prema gore. Postoji i mogućnost da vlade zabrane short selling na dionice. U vrijeme ove koronavirus krize - Italija, Francuska, Španjolska i druge zemlje su zabranile shortanje dionica. Zato je iznimno bitno imati pravog brokera koji će Vas pravovremeno obavijestiti o svim značajnim promjenama. Npr. MetaTrader 5 platforma sve tradere obavještava u Mailbox odjeljku, kao što možemo vidjeti na slici:

Snimka zaslona platforme za trgovanje MetaTrader 5 koju je pružio Admiral Markets prikazuje obavijest o zabrani short sellinga od nekih europskih vlada.

Prednost korištenja CFD-ova za trading jest ta da se short selling može koristiti za zaštitu ulaganja onih investicija koje investitori ne žele prodati. Ovo je zapravo i razlog zašto su CFD-ovi razvijeni početkom 90ih godina. Imajte na umu da su CFD-ovi složeni instrumenti koji nisu prikladni za početnike. CFD je kompliciran instrument i dolazi s velikim rizikom od mogućeg velikog gubitka novca zbog poluge. Razmislite razumijete li kako CFD funkcionira i možete li si priuštiti visok rizik od gubitka novca.

Najbolji način da isprobate trgovanje CFD-ovima je demo račun za trgovanje na kojem možete trgovati virtualnim sredstvima kako biste mogli vježbati. BESPLATAN demo račun možete otvoriti klikom na sljedeću sliku.

#2 Hedging investicija kad je prisutna panika na burzama

Zamislite da imate portfelj dionica koji se sastoji od velikih kompanija kao što su Apple, Tesla, Barclays i VW. Kupili ste te dionice po dobroj cijeni i zadovoljni ste dividendama koje kompanije isplaćuju. Ne želite ih prodati, ali vidite potencijalni pad njihove cijene.

Što napraviti u tom slučaju?

Brojni investitori u takvim situacijama pokušavaju hedžirati svoju izloženost. To znači da zauzimate poziciju na tržištu koja će umanjiti rizik budućih kretanja cijene. Ovo je tehnika koju koriste velike multinacionalne kompanije koje žele umanjiti trošak rasta i pada cijena valute ili sirovine. Kako bi hedžirali svoj portfelj, investitori imaju opciju short sellinga dioničkog indeksa.

Dionički indeks predstavlja vrijednost grupe dionica određene zemlje. Npr. S&P 500 dionički indeks predstavlja najvećih 500 kompanija koje su kotirane na NYSE burzi, dok FTSE 100 dionički indeks predstavlja vrijednost 100 kompanija izlistanih na londonskoj burzi. Korištenjem CFD-ova traderi mogu umanjiti gubitke koje je njihov portfelj ostvario.

Uz Admiral Markets imate pristup 16 cash indeksa i 24 futures indeksa koji pokrivaju sva tržišta na svijetu.

Kako bi napravili short sell dioničkog indeksa, trader prvenstveno mora otvoriti MetaTrader 4 ili 5 platformu za trgovanje. Ako još niste preuzeli platformu, to možete učiniti ovdje. Jednom kad ste preuzeli i instalirali platformu, slijedite sljedeće korake:

  1. Otvorite prozor Market Watch i odaberite View ili pritisnite CTRL+M. Ovo će otvoriti popis simbola koje možete trgovati na lijevoj strani platforme.
  2. Desnim klikom na prozor Market Watch i odaberite Symbols ili pritisnite CTRL+U.
  3. Ovo će otvoriti prozor sa svim tržištima koja možete trgovati. Zatim možete odabrati i dodati brojne dionice i ETF-ove u Market Watch prozor tako da odaberete željeni instrument ili tako da potražite željeni instrument i zatim kliknete Show Symbol.

Snimka zaslona platforme za trgovanje MetaTrader 5 koju pruža Admiral Markets prikazuje prozore simbola i karticu gotovinskog indeksa.

Nakon što ste kliknuli na gumb OK u prozoru Symbols - zatim možete vidjeti instrumente u prozoru Market Watch. Kako bi vidjeli graf instrumenta, jednostavno kliknite na simbol u Market Watch prozoru i povucite ga na prostor gdje se nalazi graf. Nakon toga možete poziciju tako da:

  1. Desni klik na graf.
  2. Odaberite Trading.
  3. Odaberite New Order ili pritisnite F9.
  4. Otvoriti će Vam se prozor za nalog u kojem definirate cijenu ulaska, stop loss i take profit razine, te volumen pozicije.

Snimka zaslona trgovačke platforme MetaTrader 5 koju je pružio Admiral Markets s prikazom trgovačke karte.

Do sada smo pokrili neke strategije za short sell u vrijeme panike na tržištima na kojima možete profitirati. Međutim padanje cijena instrumenata nas može dovesti i do drugačijih zaključaka, pa tako i strategije. Možemo pokušati pronaći podcijenjene dionice i instrumente, a o tome ćemo više govoriti u idućem odlomku.

#3 Lovljenje jeftinih prilika kad je prisutna panika na burzi

Kad je pad burze uzrokovan ekonomskom panikom, realno je za očekivati da se brojni traderi i investitori boje sljedećih događaja. Međutim - kao što kaže legendarni Warren Buffet - "Bojati se morati onda kad su drugi pohlepni, te morate biti pohlepni onda kada se drugi boje!" Samo jedan mjesec nakon pada burze 2008. godine kada je Lehman Brothers Holdings Inc doživio bankrot - Buffet je objavio suradnju s New York Timesom "Buy American, I am". Što u prijevodu znači - Kupujte američko, kao i ja.

Čak je i legendarni menadžer hedge fonda Ray Dalio, koji radi za Bridgewater Associates, upotrijebio sličnu frazu dok je govorio na Harvard Kennedy School's Institute of Politics - "Kad se ne bojite - želite prodati, a kad se bojite - želite kupovati".

No čak i nakon savjeta koji je Buffet podijelio u 2008. godini, tržište dionica je dodatno palo prije nego li se oporavilo. No dugoročni investitori ne gledaju samo dionice koje su vrlo jeftine - oni traže vrijednost, ne samo cijenu.

Kako pronaći kvalitetne dionice u vrijeme pada burze

Većinu vremena je najbolje za nove investitore da se fokusiraju na kompanije koje već znaju - Apple, Microsoft i njima slične. No početnici moraju pratiti ekonomske objave i tehničku analizu kako bi pametnije ulagali svoj novac.

Odlična Vijest je da klijenti Admiral Marketsa imaju pristup MetaTrader Supreme Edition platformi za trgovanje, koja Vam omogućuje praćenje automatiziranih analiza i istraživanja koja Vam donosi Trading Central.

Jeste li znali da možete preuzeti MetaTrader Supreme Edition besplatno? Uz ovu platformu imate pristup naprednim tehničkim analizama za brojne financijske instrumente, no korisnici ju često preuzmu kako bi dobili pristup funkcionalnijim i naprednijim indikatorima. Preuzimanje možete započeti klikom na sljedeću sliku.

#4 Identificirajte defenzivne dionice kad je prisutna panika na burzi

U vrijeme duge panike na burzi, brojni investitori se okreću drugim sektorima za svoj portfelj. Ovo uključuje uspostavljanje ravnoteže u portfelj tako da se ulaže u sektore koji imaju dobar učinak u ovakvim vremenima.

Što je defenzivna dionica?

Definicija defenzivne dionice bi išla ovako - to je dionica kompanije čija zarada i učinak nisu usko vezane za ekonomiju, te može održavati stabilnu cijenu, neovisno o tome što se događa s ekonomijom. Defenzivne dionice su često dionice kompanija iz sektora kao što su zdravstvo, sektor komunalnih usluga i potrošački sektor.

Istraživanje koje je proveo Capital Group prikazuje da se defenzivne dionice nose bolje kad tržišta padaju, kao što možemo vidjeti:

Izvor: Capital Group

Neke od najvećih kompanija iz potrošačkog sektora su Procter & Gamble, Walmart, Costco, Colgate-Palmolive i brojne druge. Dok korisnici mogu trgovati ove dionice individualno, postoji i opcija da ulože u cijeli sektor putem ETF-ova.

ETF The Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (XLP) je instrument koji obuhvaća kompanije potrošačkog sektora koje su dio S&P 500 dioničkog indeksa, te objedinjuje dionice iz prehrambene industrije, maloprodaje, duhanske industrije, industrije kućanskih i osobnih proizvoda. Top 3 dionice ovog ETF-a su bile Procter & Gamble, Walmart i PepsiCo. (19. ožujka 2020.)

Klijenti mogu ovaj instrument pronaći direktno u MetaTrader 5 platformi za trgovanje na sljedeći način:

  • Otvorite MT5
  • Otvorite prozor Market Watch (CTRL+M)
  • Desni klik i odaberite Symbols
  • Upišite "consumer staples"

Snimka zaslona koja prikazuje prozor Simboli na MetaTrader 5 trgovačkoj platformi koju pruža Admiral Markets.

#5 Diverzifikacija i panika na burzi

Zlato je kroz povijest popularan instrument među investitorima i traderima u vrijeme ekonomskih panika. To je zato što ima status "sigurnog utočišta" zato što je nekada i bilo korišteno kao valuta. 2008. godine kad je nastupila recesija - investitori su napustili tržište dionica i okrenuli su se zlatu - kao što možemo vidjeti na grafu.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, zlato , mjesečno - Raspon podataka: od 1. siječnja 1992. do 21. ožujka 2020., pristupljeno 21. ožujka 2020. u 9:18 sati GMT. - Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Žuti box na grafu prikazuje što se točno dogodilo s cijenom zlata na početku 2008 godine. Ovaj bull run za zlato je trajao sve do kraja 2011. godine. Iako se cijena zlata kretala prema gore, ovaj makroekonomski događaj je potaknuo dodatan rast vrijednosti.

Panika na tržištu najčešće bude prouzročena događajem koji je sve ulovio nespremne, zato što iskusni investitori znaju kako reagirati na određene ekonomske objave i događaje.

Uz Admiral Markets možete trgovati brojne ETF-ove na zlato. Potpunu ponudu instrumenata vezanih za zlato možete pregledati tako da upišete "gold" na našoj stranici "Popis instrumenata".

Snimka zaslona stranice Popis Instrumenata Admiral Markets.

#6 Aktivno trgujte instrumente sa statusom "sigurnog utočišta" kad je prisutna panika na tržištima

U vrijeme panike na burzama ili pada burze dionica je vrlo često povećana volatilnost jer mnogo tradera i investitora želi izaći iz pozicija i uspostaviti ravnotežu u portfelju. Neki traderi žele ostvariti profit na toj volatilnosti tako da trguju instrumente koji su takozvana sigurna utočišta. U nastavku ćemo Vam pokazati primjer strategije za trgovanje CFD-ova na zlato - ovaj CFD možete trgovati bez naknade uz Admiral Markets.

Strategija trgovanja za CFD na zlato

MACD i pomični prosjeci su dva popularna indikatora koja Vam mogu pomoći u identifikaciji dugoročnih i kratkoročnih trendova na tržištu. MACD Vam također daje i nekoliko vrsta signala za trgovanje.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, H1 - Raspon podataka: od 28. veljače 2020. do 21. ožujka 2020., pristupljeno 21. ožujka 2020. u 15:28 po GMT. - Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Gore prikazani graf se može činiti kompliciranim početnicima. Ovo je jedan od razloga zašto je strategija iznimno bitna u trgovanju - uz pomoć strategije se fokusirate samo na određene podatke i donosite učinkovitije odluke. Prije nego li se posvetimo strategiji, pogledajmo kako dodati ove indikatore u platformi:

  1. Otvorite MetaTrader
  2. U gornjem izborniku pratite sljedeće korake - Insert - Indicators - Trend - Moving Average.
  3. Zatim odaberite Insert - Indicators - Oscillators - MACD

Snimka zaslona koja prikazuje kako dodati MACD indikator u trgovačku platformu MetaTrader 5 koju pruža Admiral Markets.

Kako koristiti ove indikatore?

  • Long pravilo 1 - otvorite long poziciju kad je cijena iznad 50 (crvena linija)
  • Long pravilo 2 - MACD je iznad nulte razine
  • Short pravilo 1 - Otvorite short poziciju kad je cijena ispod 50 (crvena linija)
  • Short pravilo 2 - MACD je ispod nulte razine

Long i Short pravila koriste moving average indikator kako bi se identificirao trend, a MACD se koristi kako bi se tajmiralo vrijeme obrata tržišta.

Žuta boja na grafu prikazuje neka, ali ne i sva vremena kad su se gore spomenuta pravila ostvarila. Napominjemo da su pozicije na kojima gubite neizbježne jer se tržište konstantno kreće. Zato je iznimno bitno da koristite stop loss i druge tehnike zaštite od rizika.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, H1 - Raspon podataka: od 28. veljače 2020. do 21. ožujka 2020., pristupljeno 21. ožujka 2020. u 16:28 po GMT. - Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Zašto kupiti dionice uz Admiral Markets?

Evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti kupovinu i prodaju dionica uz Admiral Markets:

  • Trgovina s dobro uspostavljenom, visoko reguliranom tvrtkom koja uključuje regulaciju britanske agencije za financijsko ponašanje.
  • Pristupite najbržem i najpopularnijem mrežnom softveru za trgovanje dionicama pod nazivom MetaTrader koji možete koristiti na operacijskim sustavima PC, Mac, Web, Android i iOS.
  • Otvorite račun Invest.MT5 s minimalnim depozitom od samo 1 € i uložite samo 0,01 USD po dionici uz minimalne transakcijske naknade od samo 1 USD na američkim dionicama.

Jeste li znali da također možete pristupiti podacima slobodnog tržišta u stvarnom vremenu bez dodatnih troškova? Možete i sastaviti portfelj dionica koje isplaćuju dividendu kako biste stvorili tok pasivnog dohotka.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboard.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve