Kad se na tržištu pojavljuje fenomen zvan contango?

Admirals
10 Min čitanja

U trgovanju futuresima, a posebice u trgovanju sirovinama, postoji fenomen koji se naziva contango. Što je contango, te kad i zašto do njega dolazi? Sve ćete saznati u ovom članku, zato krenimo!

Što je contango?

Kako bismo razumjeli što je contango, prvo moramo razumjeti kako funkcioniraju futures ugovori, točnije futures ugovori koji se odnose na sirovine zato što se ovaj fenomen najčešće veže s njima.

Kad pričamo o sirovinama najčešće se fokusiramo na osnovne komponente kompliciranih dobara - kao što su šećer ili kakao u prehrambenim proizvodima. To mogu biti i metali kao što su zlato ili srebro, ili energent poput nafte. Ovi proizvodi su se u prošlosti trgovali fizički, no danas se trguju i zbog špekulativne prirode kroz futures ugovore.

Kako funkcionira futures ugovor?

Futures ugovor funkcionira na način da prodavač odluči razmijeniti određeni proizvod po fiksnoj cijeni na dogovoreni datum u budućnosti. Cijena ugovora će ovisiti o potražnji kupaca, ali i o ponudi drugi prodavača.

Futures ugovori su derivatni instrumenti koji se trguju na burzama gdje su svi ugovori standardizirani. To znači da to nisu individualni ugovori, već da svaki ugovor ima iste specifikacije, ovisno o tome tko ih kupuje ili prodaje.

Na primjer, svi koji trguju futures ugovor na naftu na NYSE znaju da se ugovor sastoji od 1,000 barela WTI nafte.

Većina futures ugovora se nudi pod 5-znamenkastim kodom. Prva dva simbola identificiraju proizvod, treći mjesec, a zadnja dva godinu. Oil futures ugovor može biti pod kodom CLX20 - CL označava "crude oil", X označava prosinac (svaki mjesec ima svoj kod), a 20 označava 2020. godinu.

S obzirom na to da futures ugovori mogu biti poprilično veliki, neki traderi se okreću CFD ugovorima.

Definicija contango fenomena

Sad kad razumijemo kako funkcioniraju futures ugovori, možemo detaljnije objasniti što je contango:

Contango je fenomen do kojeg dolazi kad je cijena futures ugovora viša od instrumenta na koji se ugovor odnosi (spot cijena).

U ovom slučaju - krivulja cijene uzastopnih dospijeća futures ugovora je u rastu, no kako se približavaju datumi dospijeća, tako će i cijena pratiti spot cijenu.

Razlika između spot cijene i futures ugovora u contangu ovisi o dva faktora:

  • Cijena futures ugovora implicira troškova skladištenja (npr. troškove skladištenja nafte do datuma dospijeća). U vremenima kad se proizvodi višak nafte - kao što je bio slučaj u travnju 2020., razdoblju kad je potražnja bila u padu zbog ekonomskih neprilika koje je uzrokovao koronavirus - cijena skladištenja sirove nafte se značajno povećala, a samim tim i cijena futures ugovora. S druge strane - spot cijena ne uključuje trošak skladištenja, te je zato i niža od futures ugovora.
  • Očekivanja investitora također utječu na cijenu futures ugovora, točnije; ako sudionici tržišta vjeruju da će cijena određenog instrumenta kasnije rasti - to će potaknuti rast cijena futures ugovora.

Nije vrlo čest slučaj da je cijena uzastopnih futures ugovora značajno različita, no i to se može dogoditi. Taj se fenomen naziva "super contango".

Contango se često pojavljuje kod futures ugovora na zlato - zbog dva razloga: u vrijeme krize kad postaje sigurno utočište za brojne investitore, što potiče rast cijene zlata. Drugi je razlog visoka cijena skladištenja zlata.

Mali investitori moraju biti oprezni kad ulažu u futures ugovore jer oni mogu prouzročiti mnogo zbrke na financijskim tržištima. Oprez se preporučuje zato što neki brokeri nude instrumente koji se baziraju na spot cijeni, dok drugi brokeri mogu koristiti različite futures ugovore sa različitim dospijećem kako bi definirali cijenu instrumenta. Zato se cijena može razlikovati odd brokera do brokera, što može zbuniti neiskusne tradere.

Contango i backwardation

Suprotni fenomen od contanga je backwardation. U slučaju ovog fenomena su cijene futures ugovora manje od spot cijene instrumenta. Za razliku od contanga - graf se kreće prema dolje, odnosno cijena pada od jednog datuma dospijeća do drugog. U slučaju fenomena backwardation - potražnja za imovinom je izrazito visoka, što znači da će biti jeftinija što više odmiče vrijeme dostave proizvoda, odnosno imovine. Cijena futures ugovora će pratiti spot cijenu kako se bliži datum dospijeća.

Sljedeći faktori utječu na backwardation:

  • Investitori predviđaju nestašicu materijala na koji se odnose financijski instrumenti. U slučaju da se radi o zobenim pahuljicama, a dogodi se klimatski fenomen koji poništi žetvu, investitori će željeti kupiti taj proizvod što prije.
  • Loša ekonomska slika može natjerati investitore da traže sigurna utočišta na financijskim tržištima, odnosno da kupuju futures ugovore.

Isplati li se više otvarati long ili short pozicije kad je contango prisutan na tržištu?

Intraday traderi ne moraju brinuti o contango i bacwardation fenomenima zato što trguju u kratkom periodu, te ovi fenomeni neće utjecati na njihovo trgovanje. Međutim dugoročni traderi moraju obratiti pažnju na ove fenomene.

Kako?

  • Ako otvaramo long pozicije na futures ugovore kad se pojavi contango, možemo izgubiti razliku između spot i futures cijene. S druge strane, ako se pojavi backwardation - možemo zaraditi razliku između te dvije cijene.
  • Ako otvaramo short pozicije, dogodit će se suprotno - dok je prisutan contango možemo zaraditi razliku između spot i futures cijene, a ako je prisutan backwardation - tu ćemo razliku izgubiti.

Contango - praktični primjer za naftu

Fundamentalna analiza

Od početka 2020. godine, tržište nafte je bilo pod utjecajem raznih događaja koji su uzrokovali visoku volatilnost sve do 20. travnja. Volatilnost je započela eskalacijom tenzija između Irana i SAD-a, što je rezultiralo napadom Irana na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. U kratkom vremenu je došlo do nekoliko značajnih događaja:

  • Nakon prvotnog šoka, u veljači je došlo do urušavanja različitih financijskih tržišta zbog krize koju je uzrokovala pandemija Covid-19 virusa. Ova je kriza imala velik utjecaj na tržišta nafte, s obzirom na to da je potražnja za naftom značajno pala zbog brojnih mjera i restrikcija koje su uvele brojne države u nadi da se suzbije širenje virusa. International Energy Agency je 2020. godinu prozvala najgorom godinom za naftu u povijesti.
  • S obzirom na novonastalu situaciju, OPEC je odlučio sazvati hitan sastanak u ožujku, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući zato što OPEC i Rusija nisu uspjeli postići dogovor. Ovo je pokrenulo rat cijena koji je cijenu nafte dodatno potaknuo na pad, ali je i ova situacija značajno oslabila cijelo tržište nafte.
  • 12. travnja su se svi proizvođači nafte ponovo sastali, uključujući i Rusiju, te su postigli dogovor da smanje proizvodnju nafte za 9.7 milijuna barela po danu u svibnju i lipnju. Ovo je rez od otprilike 10% proizvodnje.
  • Zbog ove prilagodbe, ali i onih prethodnih, proizvodnja nafte je smanjena za gotovo 20 milijuna barela po danu, što je gotovo 20% sveukupne proizvodnje nafte. Ovaj rez koji smo spomenuli u posljednjoj točki je četiri puta veći od onog 2008. godine, a možemo očekivati rezove proizvodnje sve do travnja 2022. godine.
  • Usprkos ovim mjerama, cijene nafte nisu pokazale neki pomak.Tog je tjedna WTI pao za gotovo 10%, a BRENT za 4%. Tržište je poslalo jasnu poruku - ove mjere nisu dovoljne da se zaustavi ovaj pad i da se umanji efekt manje potražnje. Točan utjecaj koronavirusa je i dalje teško procijeniti, te je teško procijeniti koliko će dugo ova situacija trajati, ali je očekivano da će se brojne zemlje vratiti u normalu, a samim time se i povećati potražnja nafte - što će imati pozitivan utjecaj na tržište nafte.
  • Sve ove tenzije su prouzročile značajne prepreke na tržištu 20 travnja zbog dospijeća futures ugovora, što je dovelo do kolapsa WTI futures ugovora. Ugovori su dosegli negativnu cijenu od 37$ po barelu, što je prouzročilo i pad cijena futures ugovora s dospijećem u lipnju. Ovu situaciju najbolje objašnjava činjenica da je potražnja za naftom vrlo niska diljem svijeta, a zalihe nafte su na maksimumu, što dovodi do toga da su troškovi skladištenja iznimno visoki. Dodatni utjecaj na situaciju ima velik broj špekulanata koji žele iskoristiti ovaj padajući trend WTI nafte.

S obzirom na trenutnu situaciju - moramo biti oprezni i očekivati buduće odluke zemalja koje izvoze naftu. Vrlo je vjerojatno da će donositi dodatne mjere u nadi da stabiliziraju cijenu nafte.

No ne gube samo izvoznici novac zbog dotične situacije na tržištu. Naftne kompanije kao što su Repsol, BP ili Exxon Mobil su također izgubile mnogo novca, te predviđaju značajne gubitke u budućnosti.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Tehnička analiza

Brent i WTI su pretrpjeli značajan gubitak 22. travnja 2020. godine u oštrom padu cijene koji je dio bearish trenda koji je počeo 9. ožujka. Cijena BRENT barela je pala s 45.87 na 36.09, a WTI s 41.50 na 32.66.

Pad cijena se nastavio kroz ožujak i travanj, sve dok se nije stvorila support razina na 21 i 19 dolara, a urušavanje ove support razine je bio okidač za još značajniji pad.

Dok se ove razine ne oporave, ne možemo očekivati stabilizaciju cijena nafte koja bi mogla potaknuti mogući povratak na više razine, iako, kao što smo spomenuli, to će ovisiti o volatilnosti na tržištu, ali i o novim odlukama o rezovima proizvodnje. Najznačajniji učinak može imati povećanje potražnje, koju pak može potaknuti ukidanje ekonomskih mjera koje su donijele države u nadi da spriječe širenje koronavirusa.

20. travnja je na tržištu nafte po prvi put došlo do contango fenomena. Futures ugovor za svibanj je imao manju cijenu od onog za lipanj. Kod futures ugovora je ovo vrlo rijetka pojava - ugovori sa skorijim dospijećem imaju višu cijenu od onih čije je dospijeće zakazano kasnije. Pogledajte na grafu kako se kretala cijena:

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition. Dnevni WTI grafikon. Raspon podataka: od 9. ožujka 2018. do 22. travnja 2020. Pripremljeno 22. travnja 2020. Imajte na umu da prošli prinosi ne jamče buduće povrate.


Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac s jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboard.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada prisutna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve