Što je paladij i kako trgovati dragocjenim metalima?

Admirals
15 Min čitanja

Vjerojatno su mnogi od vas čuli za plemeniti metal paladija zbog njegove uporabe u nakitu, elektronici ili automobilskoj industriji. Međutim, malo je onih koji znaju da je od početka 2016. do početka 2020. cijena dionica paladija skočila za preko 300% s oko 450 na preko 2000 dolara za uncu. Ako želite saznati što je paladij, gdje je paladij i kako možete iskoristiti rastuću cijenu paladija, onda je ovaj članak pravi za vas. Krenimo!

Što je paladij?

Paladij je platinasto srebrno bijeli metal skupine plemenitih metala s kemijskim simbolom Pd. Otkrio ga je 1803. William Hyde Wallace i nosi ime asteroida Pallas, čije ime potječe od grčke božice mudrosti, Atene Pallas.

Paladij i platina, kao i rodijum, rutenij, iridij i osmij tvore takozvanu platinsku skupinu metala. Imaju slična kemijska svojstva, ali paladij ima najnižu talište i najnižu gustoću od svih predstavnika ove skupine.

Paladij - svojstva

Paladijev od plemenitih metala ima talište 1552 stupnja, vrelište 3140 stupnjeva i gustoću 12,02 g / cm3. Metal ne potamni iz zraka i kemijski je inertan. Paladijum je mekan i fleksibilan pri zagrijavanju i uvelike povećava njegovu čvrstoću i tvrdoću u hladnoj obradi.

Na sobnoj temperaturi paladij ima neobično svojstvo apsorpcije vodika do 900 više od vlastite zapremine. Jedna je od njegovih dragocjenih osobina zbog koje ga automobilska industrija toliko traži.

Gdje je paladij?

Naslage paladija i drugih metala iz platinske skupine su rijetke. Najopsežnija ležišta pronađena su u sjevernom pojasu magnetskog kompleksa Bugwell, koji pokriva transvaalni bazen u Južnoj Africi, vodeni kompleks Pacifika u Montani, SAD; bazeni Sudbury i Gran Bay u Ontariju u Kanadi i kompleks Norilsk u Rusiji.

Proizvodnja paladija vrlo često dolazi s proizvodnjom drugih metala. Na primjer, u regijama Rusije i Kanade, paladij i drugi metali platinske skupine ekstrahiraju se kao nusproizvod nikla i bakra.

Recikliranje je također izvor paladija, s najčešće korištenim neispravnim katalitičkim pretvaračima za automobile i druga vozila.

U stvari, koliko su rijetki plemeniti metali paladija u tablici dolje:

metalni Dijelovi milijarde u zemljinoj kori
zlato 4
srebro 75
platina 5
osmijum 1.5
Ostali iz Platinum grupe Manje od 1

U stvari, neki analitičari su čak izrazili mišljenje da se sav paladij koji je jednom skupljen može uklopiti u prosječni restoran u podzemnoj željeznici.

Zemlje koje proizvode najdragocjeniji metal paladija su: Južna Afrika, Rusija, Zimbabve, Kanada i Sjedinjene Države. Istovremeno, zemlje s najvećim rezervama paladija su: Južna Afrika, Zimbabve, Rusija, Sjedinjene Države i Kanada. Ovdje treba napomenuti da Južna Afrika drži preko 90% svjetskih rezervi paladija.

Prema istraživanju S&P Global-a , Rusija bi trebala znatno povećati proizvodnju paladija i premjestiti Južnu Afriku s prvog mjesta za proizvodnju paladija 2023. godine, uz širenje Južne grupe Norilsk Nickel u Arktiku.

Do tada se predviđa da će se dva najveća proizvođača paladija natjecati za prvo mjesto.

Južna Afrika je u 2018. godini nadmašila Rusiju za 155.000 unci, ali ta će se razlika vjerojatno početi smanjivati jer Norilsk Nickel proširuje svoju proizvodnju kroz nekoliko projekata u Arktičkom krugu.

Izvor: S&P Global

Gdje se koristi paladij?

Nema mnogo industrija koje koriste paladij u svojoj proizvodnji, ali ovdje ćemo spomenuti neke glavne.

Automobilska industrija

Danas se najveća primjena paladija nalazi u katalitičkim pretvaračima motornih vozila. Izuzetna kemijska svojstva paladija čine ga sastavnim dijelom proizvodnje katalitičkih pretvarača. Metal može uhvatiti ugljik i oksidirati ga prije bacanja u zrak kao kontaminaciju. Važno je napomenuti da oko 75% paladija u svijetu koristi automobilska industrija.

U isto vrijeme, ova industrija prelazi na električne automobile koji nemaju ispušne cijevi i ne koriste paladij. Međutim, elektrifikacija cijele flote u svijetu (ako se to ikada dogodi) trajat će mnogo godina. Istovremeno, upotreba paladija u hibridnim vozilima također je sve veći izvor potražnje za plemenitim metalima.

elektronika

Višeslojni keramički kondenzatori (MLCC) pomažu u kontroli protoka struje u električnim krugovima. Za izradu ovih kondenzatora koriste se paladijske ili srebrne legure . Hibridni integrirani krugovi i materijali za oblaganje također uključuju upotrebu paladija.

Zubna industrija

Paladijske legure sa zlatom , srebrom, bakrom ili cinkom mogu se koristiti za izradu zubnih intarzija, krunica i mostova.

Bižuterija

S 95% čistom, prirodno svijetlom bijelom bojom i nedostatkom stranih premaza paladij je sve traženiji u nakitnoj industriji. Osim toga, nakit od paladija neće potamniti za razliku od srebrnog nakita. Paladij za vjenčanje, na primjer, dobiva na popularnosti.

Iako je potražnja za paladijem povećana posljednjih godina, ponuda je i dalje relativno ograničena. Sljedeća Bloombergova tablica jasno pokazuje nedostatak paladija u posljednjih 8 godina.

Izvor: Bloomberg

Paladij ili platina

Ulagači u plemenite metale bili su iznenađeni i razočarani cijenom platine koja posljednjih godina tvrdoglavo stoji iza cijene paladija. Teoretski i prema tržišnoj logici ponude i potražnje, industrijska potražnja sada bi se trebala usmjeriti prema jeftinijoj platini, ali to se trenutno ne događa.

Postoje neki faktori koji mogu objasniti zašto se proizvođači automobila i druge industrije ustručavaju vratiti platini, čak i uz očitu razliku u cijeni dvaju dragocjenih metala (paladij je više nego dvostruko skuplji od platine):

  • U godišnjoj proizvodnji paladija u zemljama i regijama svijeta postoji znatno više raznolikosti nego u proizvodnji platine.
  • Sjedinjene Države i Kanada proizvode mnogo više paladija nego platine.
  • U slučaju privremenih ili dugotrajnih poremećaja u opskrbi iz Južne Afrike, Rusije ili Zimbabvea, svjetski bi proizvođači imali više poteškoća u rješavanju nedostatka platine nego paladija.
  • Prijelaz od paladija do platine i natrag nije promjena koja se može dogoditi za dan ili tjedan. Prethodnom prijelazu s platine na paladij trebalo je nekoliko godina da se prilagodi proizvodnom procesu.
  • Platina je učinkovitija na nižim temperaturama kod dizelskih motora koja su u mnogim zemljama podložna ograničenjima, dok je paladij učinkovitiji pri višim temperaturama - kod benzinskih motora.

Da, Južna Afrika i Rusija zajedno proizvode oko 75% svjetskog paladija, ali i dalje Sjedinjene Države i Kanada i ostatak svijeta proizvode oko 25% svjetske proizvodnje.

Istodobno, samo jedna zemlja dominira svjetskom proizvodnjom platine - Južna Afrika. Rusija i Zimbabve proizvode značajan udio u ostatku svjetske platine. Kanada, SAD i sve ostale zemlje proizvode samo 12% svjetske ponude platine.

Krajem rujna 2017. paladij postaje skuplji od platine, prvi od 2001. godine. Zatim, za samo oko 2 godine, cijena unce paladija postaje dvostruko viša od one za istu količinu platine.

Strategija za paladij

Povijesno je paladij rijetko ostao na razinama koje su puno skuplje od platine. Hoće li ovaj put biti drugačije (pogotovo s obzirom na čvrste temelje) ostaje za vidjeti.

Treba napomenuti da je u prošlosti omjer platine i paladija bio blizu ovim razinama, no trenutno je digitalni izraz tog omjera 0,47 (7. siječnja 2020.), dok je prosjek u zadnjih 30 godina 2, 59

Omjer platina-paladij je rekordno najniži, što postavlja pitanje je li platina podcijenjena u odnosu na paladij. To omogućava arbitražnu strategiju.

Ulagači koji misle da će se omjer cijene i paladija vratiti na povijesni prosjek ili barem vratiti na i iznad 1 (to jest, platina će čak cijeniti i iznad paladija) pokušati arbitrirati između dvaju metala.

Jedna takva arbitraža uključuje prodaju paladija i kupnju platine za isti iznos. U ovom slučaju, ulagači bi imali koristi ako cijena platine prijeđe na ili iznad cijene paladija ili ako cijena platine poraste brže od cijene paladija ili padne niže nego što je platina.

Naravno, ova strategija skriva rizik da će se cijena paladija nastaviti rasti brže od platine i da će omjer između dva plemenita metala i dalje opadati, što će dovesti do gubitaka.

Testirajte CFD (Contracts of razlika) trgovanje paladijem, platinom i više od 8000 financijskih instrumenata bez riskiranja vlasničkog kapitala pomoću demo računa tvrtke Admiral Markets UK Ltd. Nabavite svoj besplatni demo račun klikom na baner ispod!

Paladij - cijena

Prvi put u povijesti rastuća cijena paladija premašila je 2.000 dolara za uncu 17. prosinca 2019. godine. Otprilike godinu dana ranije, cijena plemenitog metala bila je ispod 1.000 dolara. Za 2019. godinu cijena paladija povećana je za gotovo 60%.

Razloga za taj ogroman rast može biti nekoliko. Evo glavnih:

  1. Problemi s opskrbom električnom energijom u Južnoj Africi ometali su proizvodnju paladija i dodatno oslabili opskrbu.
  2. Propisi o pooštravanju emisija tjeraju proizvođače motornih vozila na upotrebu sve više metala i ostalih metala iz platinske skupine.
  3. Smanjena prodaja dizelskih vozila koja upotrebljavaju platinske katalitičke pretvarače u usporedbi s benzinskim vozilima koja koriste paladij.
  4. Od kolovoza 2018. hedge fondovi povećavaju svoje oklade da će cijena paladija rasti.

Naravno, velika volatilnost cijena nije samo za paladij, već i za druge plemenite metale, koje u malim količinama koristi automobilska industrija. Također imaju povijest skokova cijena kad potražnja počne nadmašiti ponudu.

Primjerice, tijekom 10 godina od 1998. platina je skočila više od 500% nakon što je manjak privukao špekulativne kupce. Radij je ispalio preko 4000% u sličnom razdoblju prije nego što su proizvođači automobila pronašli način da se koriste rjeđe.

Cijena samog paladija skočila je više od 9 puta s najnižih i najviših nivoa u 1996. godini do vrhunca od 2001. godine, jer su se potrošači brinuli da će ruska prodaja usporiti.

Od 7. siječnja 2020., isparljiva cijena paladija trguje se na 2023 dolara za uncu, a čini se da će zamah stečen 2019. prelaziti u prvu godinu novog desetljeća.

Izvor: Admiral Markets MetaTrader 5, Palladium CFD, Tjedni grafikon s rasponom podataka 8. lipnja 2014. - 7. siječnja 2020. godine. Napravljeno: 7. siječnja 2020. u 11:00. Imajte na umu da dosadašnji učinak nije siguran pokazatelj budućih performansi.

Paladij - kako iskoristiti rast cijene?

Ogroman rast cijena paladija izaziva veliko zanimanje među ulagačima koji traže priliku da iskoriste potencijalni nastavak rasta cijena plemenitih metala. Ovdje postoji nekoliko opcija, a sada ćemo navesti neke od najpopularnijih.

Fizička kupnja paladija

Prva opcija ulaganja u paladij koja će vam vjerojatno pasti na pamet je fizička kupovina paladija. To može biti u obliku šipki, kovanica, ingota, nakita itd. Ono što trebate znati je da se paladij mjeri u uncema, pri čemu jedna unca iznosi otprilike 31.1035 grama.

Međutim, fizička kupnja paladija ima nekih problema i rizika:

  1. Nemate izbor težine, a morat ćete kupiti toliko jednog bara, ingota, kovanica i tako dalje. To može povećati inicijalno projicirani iznos investicije.
  2. Cijena koju ćete platiti za fizičku kupnju paladija vjerojatno će biti veća za 3% do 5%, što provizija prodavatelja. I morat ćete dodati još više kad odlučite prodati svoju paladijsku investiciju. Stoga ćete možda trebati podijeliti 6% do 10% svog ulaganja samo zbog provizija prodavatelja.
  3. Morate pronaći gdje pohraniti ulaganja u paladij, što često uključuje dodatne troškove i rizike.

Uvidjevši da fizičko ulaganje u paladij može biti povezano s ozbiljnijom investicijom poput veličine ulaganja, ozbiljnih troškova i rizika u skladištenju i prijevozu, da vidimo koje su druge mogućnosti na raspolaganju kako bi imale koristi od kretanja cijena dragocjenog metala!

Ugovori za razliku na paladij

Postavite sebi pitanje - koji je vaš cilj ulaganja u paladij? Iskoristite kretanja cijena ili imate nakit za nošenje ili, što je još gore, izgubiti 10% svog ulaganja u vidu dodatnih troškova samo zbog ideje da ga fizički posjedujete?

Ako su vaši ciljevi ulaganja i samo želite iskoristiti potencijalni trend rasta cijena paladija, tada možete koristiti financijska tržišta i derivate kao razlike u ugovorima (CFD-ovi).

CFD-ovi vam mogu pomoći da izbjegnete velike troškove kupnje i prodaje i neugodnosti transporta i skladištenja paladija. Vaša će investicija u potpunosti ovisiti o kretanju cijene dionica paladija.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Što je CFD?

Ugovor o razlici (CFD) je ugovor između investitora ili trgovca s jedne strane i investicijskog posrednika s druge strane. Ovaj je ugovor aktivan dok ga investitor ne zatvori i uplate se izvrše u gotovini, a ne dostavljaju stvarno trguju imovinu. To je, u stvari, daleko lakše od konvencionalne dostave.

Ugovori za razlike pružaju investitorima sve prednosti stvarnog ulaganja u financijske instrumente, ali bez stvarnog posjedovanja. Iako ne posjeduju imovinu, CFD-ovi omogućavaju investitorima da iskoriste prednosti promjena cijena, što je također u potpunosti primjenjivo na paladij.

Tehnički gledano, to je zato što je ugovor o razlici tzv. derivat , što znači da se njegova vrijednost formira na osnovnom sredstvu, u našem slučaju paladiju.

Evo nekih od prednosti trgovanja CFD-om paladijom:

  • Također možete trgovati dugim i kratkim pozicijama putem CFD-ova . Na taj način možete pobijediti i u rastu i u padu cijene paladija, sve dok otvorite pravi položaj.
  • CFD omogućava korištenje poluga u trgovanju. Pomoću poluge možete upravljati više sredstava nego što imate na vašem investicionom računu.
  • Pomoću CFR-a možete zaštititi svoju fizičku izloženost paladiju. ako ste kupili fizički paladij, možete otvoriti kratku poziciju i osigurati se padom cijene.

Naravno, CFD također ima određene rizike, kao što je, primjerice, kada koristite utjecati, osim što povećavate profit, to se odnosi i na gubitke u cijelosti.

Pored toga, važno je trgovati ugovorima o razlici paladija s reguliranom investicijskom tvrtkom. Trgovanje CFD-ovima s nereguliranim brokerima ozbiljno povećava rizik za vaš kapital, pa se pobrinite da vaš odabrani posrednik ovlasti i regulira regulatorna tijela.

Primjerice, obrasce ulaganja Admiral Market- a odobravaju i reguliraju različita regulatorna tijela poput Agencije za financijsko ponašanje (FCA) Ujedinjenog Kraljevstva, Ciparske komisije za vrijednosne papire i razmjene (CySec) Cipar, Estonske agencije za financijski nadzor i sanaciju (EFSA) i Australske komisije za vrijednosne papire i ulaganja (ASIC) ,

Započnite trgovati Forex-om i CFD-ovima robom, dionicama, indeksima, ETF-ovima, obveznicama i kripto valutama s reguliranim i nagrađivanim brokerom poput Admiral Marketsa. Sve što trebate učiniti je kliknuti na natpis ispod!

Dionice rudarskih kompanija

Sljedeća prilika za ulaganje u paladij opet je povezana s financijskim tržištima - kupnjom udjela u rudarskim kompanijama koje također ispuštaju paladij. Te tvrtke imaju koristi od porasta cijena paladija. Stoga, ako kupujete dionice u rudarskim tvrtkama i profitirat ćete od porasta cijena plemenitog metala.

Osim toga, prilikom kupovine udjela u rudarskim kompanijama možete imati i koristi od primanja dividendi , pod uvjetom da ih tvrtke koje odaberete isplaćuju.

Većina rudarskih tvrtki ne vadi samo jedan metal. Stoga, kada kupujete dionice u rudarskim tvrtkama, možete također biti izloženi drugim plemenitim metalima poput platine, nikla, željezne rude, čak i zlata i srebra. Ovo nudi dobru priliku za diverzifikaciju ulaganja.

Dionice tvrtke daleko su likvidnije od fizičkog kupnje paladija, što vam daje priliku da dobijete dobru cijenu prilikom iskorištavanja svog ulaganja. Još jedna prednost kupovine zaliha je ta što u većini slučajeva zahtijeva manje početne investicije od fizičke kupnje paladija.

Međutim, kupnja udjela u rudarskim kompanijama daje vam neizravno izlaganje paladiju, a ne izravno poput fizičke kupnje dragocjenog metala. Stoga cijene dionica i paladij možda nisu u potpunosti povezane.

Kako započeti ulagati u paladij?

Možete započeti svoje ulaganje u paladij, bilo da se radi o rudarskim ugovorima ili rudarskim kompanijama u samo tri jednostavna koraka:

  1. Otvorite račun za trgovanje dionicama .
  2. Preuzmite svoju platformu za trgovanje dionicama .
  3. Otvorite prozor Nova narudžba i napravite svoju prvu ponudu!

Samo slijedite upute na vašem računalu da biste dovršili preuzimanje platforme za trgovanje MetaTrader 5 .

Paladijum - zaključak

Kao što smo saznali, paladij je srebrno bijeli metal platinske skupine, a otkriven je 1803. Međutim, ogroman rast potražnje i relativno ograničena ponuda posljednjih desetljeća povisili su nestabilne cijene paladija preko 2000 dolara, što ga je učinilo puno skupljim zlato i otprilike dvostruko skuplje od popularnije platine.

Rusija i Južna Afrika odgovorne su za oko 75% svjetske proizvodnje paladija. Najveći dio izdvojenog paladija koristi automobilska industrija, a velik dio u katalitičkim pretvaračima. Izvan automobilske industrije, paladij se koristi u elektronici, zubarstvu i nakitu.

Da biste iskoristili potencijalni porast cijene paladija, možete koristiti financijska tržišta poput ugovora o razlici ili dionica rudarskih kompanija.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve