76% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator CySEC fca

Kako započeti ulaganje u sirovine?

Vrijeme čitanja: 14 minute

U ovom članku ćete saznati: Što su sirovine, četiri glavne kategorije sirovina, kako ulagati u sirovine, kako vršiti trgovanje sirovinama putem CFD ugovora, ulaganje u sirovine, što pokreće cijene sirovina, kako trgovati sirovinama bez rizika i još mnogo toga!

trgovanje sirovinama

Jeste li znali da trgovanje sirovinama potječe iz vremena drevnih civilizacija? Još 4500. - 4000. godina prije Krista u Sumeru (danas moderni Irak) postojalo je tržište sirovina. Mještani bi koristili žetone od gline kao medij razmjene za koze.

Čak i u 17. stoljeću u Japanu trgovci rižom su prodavali svoje zalihe riže uz pomoć 'rižinih karata' (baš poput žetona od gline) voljnim kupcima. Međutim, globalno tržište sirovina i sama trgovina sirovinama stvarno je započela 1848. s osnivanjem Chicago Board of Trade (Uprava za trgovinu u Chicagu/čikaška Uprava trgovine). Sada je to jedna od najpopularnijih vrsta tržišta na kojima se može trgovati.

Što su sirovine?

Prije nego što pogledamo sastav sirovina, prvo pogledajmo što su sirovine. Sirovine su jednostavno osnovna koja se koriste u trgovini. Ta osnovna dobra su obično sastavni dio složenijih roba ili usluga. Na primjer, šećer i kakao su sirovine koje su sastavni dio čokolade.

Međutim, ono što razdvaja sirovine od ostalih dobara je činjenica da su zamjenjive i standardizirane. To znači da bez obzira na to tko ili gdje ih proizvodi, dvije ekvivalentne jedinice sirovine će, manje ili više, imati istu kvalitetu i cijenu. Dakle, postavlja se pitanje koje su različite vrste sirovina koje se koriste u trgovini?

Općenito govoreći, sirovina se ekstrahira, uzgaja ili proizvodi. Zapravo vrlo je vjerojatno da za doručak koristite nekoliko vrsta sirovina. Na primjer, neke od najvažnijih osnovnih sirovina su šećer, kakao i kava arabica. Na tržištu sirovina ih postoji još jako mnogo, pa je neophodna kategorizacija. Sirovine se dijele u 4 kategorije:

4 kategorije sirovina na tržištu

U okviru trgovanja sirovinama postoje četiri glavne kategorije koje definiraju tržište sirovina i na kojem je svaka pojedinačna sirovina namijenjena trgovini. To su:

Poljoprivredne sirovine: To uključuje sirovine poput šećera, pamuka, zrna kave itd.

Energetske sirovine: To uključuje naftne proizvode poput nafte i plina.

Metalne sirovine: To uključuje plemenite metale poput zlata, srebra i platine, ali i bazne metale poput bakra.

Stočne sirovine: To uključuje svinjetinu, živu stoku i opću stoku, kao i mesnu sirovinu.

trgovanje naftom

Ovo je samo malena selekcija različitih sirovina unutar četiri glavne kategorije tržišta sirovina. Prije nego što pogledamo kako naučiti trgovanje sirovinama i kako trgovati sirovinom, važno je razumjeti da se većina tradera i investitora drži najtrgovanijih sirovina, odnosno najlikvidnijih na financijskim tržištima.

Kao što možete pretpostaviti, nekim se sirovinama trguje aktivnije od drugih. Na primjer, na tržištu stočne hrane mogu biti uključeni samo poljoprivrednici i distribucijske kompanije - čime se ne generira velika trgovačka aktivnost. Zapravo, prema Chicago Mercantile Exchange, ukupni volumen trgovanja na tržištu stočne hrane za studeni 2018. iznosio je samo - 1.365. Taj broj predstavlja koliko je ugovora za pravo na kupnju ili prodaju stočne hrane kupljeno i prodano.

Međutim, tržište nafte uključivat će javne kompanije za bušenje, državne kompanije za bušenje, uslužne kompanije poput BP-a i Shell-a, zrakoplovne kompanije koje su aktivno uključene u kupnju i prodaju nafte kako bi kontrolirale svoje troškove goriva i, naravno, špekulante. Prema Chicago Mercantile Exchange, ukupni volumen trgovanja sirovom naftom za prosinac 2018. iznosio je 866.628 - što je ogromna razlika u odnosu na tržište stočne hrane. Admiral Markets Vam omogućuje pristup za trgovanje sa šesnaest najvećih sirovina kojima se trguje na tržištu sirovina. Ovdje je popis dostupnih CFD-ova na sirovine:

 • Poljoprivredne sirovine
 • Kava Arabica
 • Kakao
 • Pamuk
 • Sok od naranče
 • Kava Robusta
 • Šećerna sirovina
 • Bijeli šećer
 • Energetske sirovine
 • Brent sirova nafta
 • WTI sirova nafta
 • Prirodni plin
 • Metalna sirovine
 • Zlato
 • Bakar
 • Paladij
 • Platina
 • Srebro
 • XAUAUD

Popis i više informacija o ovim instrumentima možete pronaći ovdje.

Dakle, sada imamo popis sirovina na kojima možete trgovati putem CFD-ovima - postavlja se pitanje "kako započeti ulaganje u sirovine"? Pogledajmo:

Kako započeti ulaganje u sirovine?

Jedan od načina za ulaganje u sirovine je izravno otići do izvora i fizički kupiti sirovinu. S vremenom, ako cijene rastu, mogli biste izaći i naći kupca, a možda i uzeti razliku u dobiti. Naravno, da li je zaista izvedivo da odete i pronađete proizvođača i prodavača ulja ili šećera od kojeg ćete kupiti sirovinu? Nakon toga bi morali pronaći kupca za svoju sirovinu. Naravno, i da ne zaboravimo da ćete morati čuvati sirovinu, jer su sirovine fizički proizvod!

Proizvođači šećera prodaju šećer samo u količinama koje otprilike teže oko osam i pol puta težine prosječnog slona. Možete li to toliko sirovina pohraniti? Nije baš izgledno! Također, nemojmo zaboraviti činjenicu da je volatilnost sirovina najčešće veća od volatilnosti dionica i obveznica, jer postoji više elemenata ponude i potražnje koji utječu na cijenu (o tome ćemo detaljnije govoriti u nastavku).

Prije nego li pogledamo što utječe na cijene sirovina, postoji li drugi način ulaganja u sirovine? Naravno da postoji. Jedan od načina je trgovina sirovina putem brokera. Pa pogledajmo kako trgovati sirovinama uz brokera i zašto je takav način ulaganja u sirovine sve popularniji. Ako Vas zanima na što morate obratiti pažnju pri odabiru brokera, pročitajte ovaj članak kako bi donjeli ispravnu odluku.

Trgovanje CFD-ovima na sirovine

CFD (contract for difference ili Ugovor o razlici) omogućuje traderu špekuliranje o usponu i padu na tržištu, bez doslovnog posjedovanja instrumenta na koji se CFD ugovor odnosi. CFD se prvenstveno pojavio početkom 1990-ih godina u Londonu, a ove ugovore su smislila dva investicijska bankara iz UBS Warburg. CFD je u osnovi ugovor dviju strana - tradera i brokera. Na kraju ugovora dvije strane razmjenjuju razliku između cijene sirovine u trenutku kada su sklopile ugovor i cijene sirovine koja je prisutna po završetku ugovora.

Jednostavno rečeno, trader plaća razliku između cijena otvaranja i cijene zatvaranja sirovine kojom trguje. Jednostavnost ulaska i izlaska iz pozicija u usporedbi s drugim trgovačkim instrumentima samo je jedan od razloga zašto je trgovanje CFD-ova na sirovine vrlo popularno. To ne znači da je lako, ali postoje određene prednosti, poput:

 • Poluga - Mali (Retail) klijent može trgovati pozicijama dvadeset puta većim od njegovog salda. Profesionalni trader može trgovati pozicijama 500 puta većim od njegovog salda.
 • 24h / 5d - traderi mogu trgovati dvadeset četrdeset sati dnevno, pet dana u tjednu, uz pristup različitim mogućnostima ulaganja, a samim time i pristup raznim vrstama sirovina diljem cijeloga svijeta.
 • Nulta provizija - traderi mogu trgovati bez plaćanja provizije, a mogu započeti sa samo 200 eura na svom računu.
 • Dobit na rastućim i padajućim tržištima -Samo morate pogoditi u kojem će se smjeru cijena instrumenta kretati! U suprotnom postoji mogućnost da ostvarite gubitke.

Međutim, postoji još nekoliko prednosti za trgovanje CFD-ovima na sirovine uz Admiral Markets, kao što su:

 • Politika zaštite od negativnog salda
 • Raspon/Spread od 0 pipova
 • Besplatne vijesti i analize o tržištu koje nudi Dow Jones
 • Pristup platformi MetaTraderu 4 i MetaTraderu 5

Imati pravu platformu i pouzdanog brokera izuzetno su važni aspekti trgovanja. Admiral Markets je nagrađivani broker koji nudi mogućnost trgovanja na Forex tržištu, trgovine CFD-ovima, ulaganja u dionice i ETF-ove i još mnogo toga. Sve je to moguće zbog vrhunske platforme za trgovanje - MetaTrader. Admiral Markets nudi MetaTrader 4 i MetaTrader 5 s poboljšanom verzijom platforme poznate kao MetaTrader Supreme Edition.

Pomoću MTSE-a profesionalni traderi mogu poboljšati svoje trgovačke sposobnosti pristupom najnovijim podacima o tržištu u stvarnom vremenu, uvidom profesionalnih trgovačkih stručnjaka i nizom dodatnih značajki, od kojih bi izdvojili"Mini Trader" - omogućavajući traderima da kupuju ili prodaju pomoću malog prozora!. Da biste BESPLATNO preuzeli MetaTrader Supreme Edition, kliknite na sliku u nastavku!

No, uz trgovinu sirovinama, također je važno razumjeti što pokreće cijene sirovina i kako se njima može trgovati, stoga pogledajmo:

Što pokreće cijene sirovina?

Svaka pojedinačna sirovina ima jedinstvene faktore koji utječu na njezinu cijenu. Ogromne promjene na cijeni se mogu pojaviti kada prijeti nedostatak ili višak određene sirovine. Općenito, najveći utjecaj u svim vrstama sirovina, ali i drugim financijskim instrumentima- svodi se na promjene u ponudi i potražnji.

Ponuda

Na isporuku sirovine može utjecati mnoštvo čimbenika kao što su: državne intervencije, vrijeme, rat, i tako dalje. Na primjer - 6. kolovoza 2018. američki predsjednik Donald Trump, ponovno je nametnuo ekonomske sankcije Iranu. To je značilo da je iranska nafta, koja ima četvrtu najveću rezerva nafte na svijetu, bila nedostupna za kupovinu. Rezultat? Na tržištu je bilo dostupno manje sirove nafte. No, s obzirom na to da se potražnja nije promijenila, komercijalni traderi i institucije su se borili da dobiju što više nafte.

Takav „nedostatak" obično dovodi do povećanja cijena. Na donjem grafikonu možemo vidjeti da je tržište idućeg dana - 7. kolovoza 2018. poraslo za 900 bodova (istaknuto žutim okvirom) prije nego se vratilo na prijašnje razine.

ulaganje u sirovine

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - WTI dnevni grafikon - Raspon podataka: od 6. kolovoza 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvodi se 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne označavaju buduće rezultate, niti su pouzdan pokazatelj budućih performansi.

Kad je riječ o trgovanju sirovinama, isplati se imati na umu da je opskrba energetskim sirovinama uglavnom pogođena politikom (kao što su ekonomske sankcije) i napetostima na a Bliskom Istoku- Razlog tome je činjenica da Saudijska Arabija posjeduje jednu petinu svjetskih rezervi nafte.

Na opskrbu poljoprivrednim sirovinama najviše utječu abnormalne vremenske prilike poput ekstremne kiše ili suše. To je zato što se većina sirovina poput kakaa, kave i soka od naranče uzgaja i ubire , pa su za uzgoj usjeva potrebni dosljedni vremenski ciklusi.

Potražnja

Na potražnju za sirovinama može utjecati mnoštvo čimbenika, poput promjena potrošačkih navika i stanje u kojem se nalazi gospodarstvo. Na primjer, navike mnogih ljudi oko konzumiranja šećera su se promijenile. Ljudi aktivno pokušavaju konzumirati manje šećera. Ako dovoljno ljudi promijeni navike, potražnja se u skladu s tim smanjuje. Na donjem grafikonu možemo vidjeti cijene šećera za duže razdoblje:

što su sirovine

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Sugar.White Mjesečni grafikon - Raspon podataka: 1. siječnja 2002. do 1. srpnja 2019. - Izvodi se 1. srpnja 2019. u 16:51 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to je pouzdan pokazatelj budućih performansi.

Žuti okviri u gornjem grafikonu ističu nagli pad cijene šećera od 2010. godine. Međutim, došlo je do rasta od rujna 2015. do rujna 2016., zbog zabrinutosti oko globalne nestašice. Dio odgovornosti možemo pripisati opskrbi brazilskom trskom (Brazil je najveći svjetski proizvođač) - što je pridonijelo tome da postoji određena nestašica šećera - što je potaknulo rast cijene.

Međutim, u ovom konkretnom slučaju, iako je promjena vremena uzrokovala da se cijene šećera povećaju u određenom razdoblju, na kraju se pojavilo značajnije pitanje potražnje, što je uzrokovalo pad cijene. To je jedan od razloga zašto bi trgovanje CFD-ovima na sirovine moglo biti korisno u ovom scenariju gdje cijena šećera pada.

Uz CFD-ove na sirovine možete profitirati čak i kad cijena određenog instrumenta pada, ali naravno, i onda kad cijena instrumenta raste- samo morate pogoditi smijer kretanja tržišta. Dakle, sada znate nešto više o čimbenicima koji utječu na cijene sirovina, kao i popularnim instrumentima za trgovanje sirovinama. Kako danas možete započeti trgovanje sirovinama bez rizika? Pogledajmo!

Trgovanje sirovinama bez rizika

U posljednjem smo dijelu opisali čimbenike koji utječu na cijene sirovina. Međutim, ako niste trader na puno radno vrijeme s timom analitičara na raspolaganju, može vam biti teško pratiti vremenske prilike i politiku.

Iz tog razloga mnogi traderi također koriste tehničku analizu kako bi si olakšali donošenje odluka o trgovanju, te testiraju svoje ideje na demo računu za trgovanje. Postavlja se pitanje, što je tehnička analiza tržišta sirovina? Jednostavno rečeno - to je gledanje uzoraka i pokazatelja na grafikonu koji prikazuje cijenu, te traženje proučavanje određene sirovine i signala o potencijalnim budućim kretanja cijena .

Na primjer, jedan od alata koji je popularan među traderima su - Pomični Prosjeci, koji pomažu u određivanju općeg smjera ili trenda tržišta. U osnovi, oni obuhvaćaju definirani broj prethodnih cijena zatvaranja kako bi pronašli "prosječnu" cijenu tržišta. Ova linija se tada ucrtava na grafikonu, tako da trader može vidjeti prosječni trend cijena u prošlosti, te može špekulirati o budućem kretanju.

cfd na sirovine

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Dnevni NGAS - Raspon podataka: od 2. ožujka 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvedeno 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to pouzdan pokazatelj budućih performansi.

U gornjem grafikonu, crvena linija koja označava Pomični Prosjek predstavlja prosjek zadnjih pedeset vrijednosti, odnosno razina na kojima je bila cijena odabranog instrumenta. Zelena linija predstavlja prosjek zadnjih stotinjak vrijednosti.

Ono što ćete primijetiti je da kada su vrijednosti ispod pedeset pomičnih prosjeka, a to je ispod sto pomičnih prosjeka, cijene imaju tendenciju ubrzanja prema dolje. To je uobičajena pojava na većini tržišta koja pokazuju slično ponašanje. Ovo je samo jedan od besplatnih indikatora koji su prisutni na platformi Admiral Markets MT5.

U ovom slučaju, možemo reći da prodavači kontroliraju tržište zlata. U ovoj fazi možda ne znate temeljni razlog koji uzrokuje slabljenje cijene. Međutim, korištenje drugih alata za tehničku analizu može vam pomoći odrediti ukupnu vjerojatnost za ostvarivanje dobiti. Na primjer, mogli biste koristiti obrasce kretanja cijena kako biste mogli analizirati ponašanje kupaca i prodavača na tržištu sirovina, dok pretražujete naznake o onome što bi se moglo dogoditi sljedeće.

cijene sirovina

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Dnevni grafikon NGAS - Raspon podataka: od 16. listopada 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvedeno 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to pouzdan pokazatelj budućih performansi.

U gore navedenom primjeru, žuti okviri prikazuju različite primjere pin bar reversal obrasca koji koriste brojni traderi. Ovaj obrazac prikazuje kupce koji pokušavaju pogurati tržište prema gore, ali dopuštaju prodavačima da iskorače i preuzmu kontrolu nad tržištem, gurajući cijenu dolje, u skladu s ukupnim trendom. Neko pomaci prema dolje traju samo nekoliko dana, a neki nekoliko tjedana.

Na demo računu možete vježbati prepoznavanje ove vrste instrumenta i ostalih alata za tehničku analizu dok ne pronađete odgovarajući pristup. Naravno, ispravan pristup neće uvijek biti 100% uspješan. Gubitak na tržištu je jednostavno dio igre. Zato Vam za početak trgovanja sirovinama preporučujemo demo račun na kojem možete trgovati bez ikakvog rizika za Vaš kapital, koji će Vam ujedno pomoći u razvoju ispravnog mentalnog sklopa za trgovanje na Live tržištu.

Trgovanje uz Admiral Markets

Ako ste spremni trgovati na Live tržištima, račun za trgovanje uživo će možda biti prikladniji za vas. Admiral Markets nudi mogućnost trgovanja profesionalnim trgovcima s 80+ valuta, uz pristup nizu Forex glavnih, Forex sporednih i egzotičnih valutnih parova. Da biste otvorili svoj Live račun, kliknite na potonju grafiku!

račun za trgovanje

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.