Kako započeti ulaganje u sirovine?

Admirals
39 Min čitanja

Jeste li znali da trgovanje sirovinama potječe od same antičke civilizacije?

Sve do 4500. i 4000. godine prije Krista u Sumeru (danas moderni Irak) postojalo je tržište proizvoda. Mještani bi upotrebljavali žetone od gline kao medij za razmjenu koza. Čak su u Japanu u 17. stoljeću trgovci rižom svoje prodavaonice riže prodavali prodajom ulaznica za rižu (poput žetonskih žetona) voljnim kupcima.

Međutim, globalno tržište sirovina i samo trgovanjesirovinama zaista su započeli kad je Chicago Board of Trade postavljen 1848. Sada je to jedno od najpopularnijih vrsta tržišta za trgovanje, od reklama, institucija i špekulanata.

Svaka osoba bavi se robom svaki dan - od vaše jutarnje kave ili soka od naranče, do sirove nafte i plina koji podižu gorivo za vaš automobil i napajaju vaš dom. Ono što možda niste shvatili da su, kao sirovine, svaka od njih imovina u koju se može uložiti ili trgovati u svrhu dobiti.

O tome ćemo govoriti u ovom članku. Dobit ćete jasnu definiciju sirovine, razumjet ćete četiri glavne kategorije sirovina, što pokreće tržište sirovina, različite načine na koje možete uložiti i trgovati sirovinama i još mnogo toga.

Ali prvo, odgovorimo na veliko pitanje: Što je sirovina?

Što su sirovine?

Prije nego što pogledamo sastav sirovina, prvo pogledajmo što su sirovine. Sirovine su jednostavno osnovna koja se koriste u trgovini. Ta osnovna dobra su obično sastavni dio složenijih sirovinaa ili usluga. Na primjer, šećer i kakao su sirovine koje su sastavni dio čokolade.

Međutim, ono što razdvaja sirovine od ostalih dobara je činjenica da su zamjenjive i standardizirane. To znači da bez obzira na to tko ili gdje ih proizvodi, dvije ekvivalentne jedinice sirovine će, manje ili više, imati istu kvalitetu i cijenu. Dakle, postavlja se pitanje koje su različite vrste sirovina koje se koriste u trgovini?

Općenito govoreći, sirovina se ekstrahira, uzgaja ili proizvodi. Zapravo vrlo je vjerojatno da za doručak koristite nekoliko vrsta sirovina. Na primjer, neke od najvažnijih osnovnih sirovina su šećer, kakao i kava arabica. Na tržištu sirovina ih postoji još jako mnogo, pa je neophodna kategorizacija. Sirovine se dijele u 4 kategorije:

4 kategorije sirovina na tržištu

U okviru trgovanja sirovinama postoje četiri glavne kategorije koje definiraju tržište sirovina i na kojem je svaka pojedinačna sirovina namijenjena trgovini. To su:

Poljoprivredne sirovine: To uključuje sirovine poput šećera, pamuka, zrna kave itd.

Energetske sirovine: To uključuje naftne proizvode poput nafte i plina.

Metalne sirovine: To uključuje plemenite metale poput zlata, srebra i platine, ali i bazne metale poput bakra.

Stočne sirovine: To uključuje svinjetinu, živu stoku i opću stoku, kao i mesnu sirovinu.

Ovo je samo malena selekcija različitih sirovina unutar četiri glavne kategorije tržišta sirovina. Prije nego što pogledamo kako naučiti trgovanje sirovinama i kako trgovati sirovinom, važno je razumjeti da se većina tradera i investitora drži najtrgovanijih sirovina, odnosno najlikvidnijih na financijskim tržištima.

Kao što možete pretpostaviti, nekim se sirovinama trguje aktivnije od drugih. Na primjer, na tržištu stočne hrane mogu biti uključeni samo poljoprivrednici i distribucijske kompanije - čime se ne generira velika trgovačka aktivnost. Zapravo, prema Chicago Mercantile Exchange, ukupni volumen trgovanja na tržištu stočne hrane za studeni 2018. iznosio je samo - 1.365. Taj broj predstavlja koliko je ugovora za pravo na kupnju ili prodaju stočne hrane kupljeno i prodano.

Međutim, tržište nafte uključivat će javne kompanije za bušenje, državne kompanije za bušenje, uslužne kompanije poput BP-a i Shell-a, zrakoplovne kompanije koje su aktivno uključene u kupnju i prodaju nafte kako bi kontrolirale svoje troškove goriva i, naravno, špekulante. Prema Chicago Mercantile Exchange, ukupni volumen trgovanja sirovom naftom za prosinac 2018. iznosio je 866.628 - što je ogromna razlika u odnosu na tržište stočne hrane. Admiral Markets Vam omogućuje pristup za trgovanje sa šesnaest najvećih sirovina kojima se trguje na tržištu sirovina. Ovdje je popis dostupnih CFD-ova na sirovine:

  • Poljoprivredne sirovine
  • Kava Arabica
  • Kakao
  • Pamuk
  • Sok od naranče
  • Kava Robusta
  • Šećerna sirovina
  • Bijeli šećer
  • Energetske sirovine
  • Brent sirova nafta
  • WTI sirova nafta
  • Prirodni plin
  • Metalna sirovine
  • Zlato
  • Bakar
  • Paladij
  • Platina
  • Srebro
  • XAUAUD

Popis i više informacija o ovim instrumentima možete pronaći ovdje.

  1. Prijavite se za trgovački račun (to će vas odvesti u Trgovačku sobu).
  2. Otvorite live ili demo trgovački račun na nadzornoj ploči svojeg Dashboarda.
  3. Preuzmite softver za trgovanje MetaTrader 5.
  4. Počnite trgovati!

Dakle, sada imamo popis sirovina na kojima možete trgovati putem CFD-ovima - postavlja se pitanje "kako započeti ulaganje u sirovine"? Pogledajmo:

Poljoprivredne sirovine

Kava: Kava je jedno od najomiljenijih svjetskih pića s 2,25 milijardi šalica dnevno. To je ujedno i jedno od najomiljenijih svjetskih tržišta roba, koje je drugo najtrgovanije tržište nakon nafte.

Šećer: I bijeli i sirovi šećer trguju se sirovina. Dok većina nas misli na šećer kao na zaslađivač, on također igra ključnu ulogu u proizvodnji etanola. Predviđa se da će tržište rasti složenom godišnjom stopom rasta od 2,9%, da bi dosegla 18,24 milijarde USD 2024. godine.

Energetske sirovine

Sirova nafta : Sirova nafta je popularna roba za trgovanje, jer može biti vrlo volatilna. S vrhunskim proizvođačima sirove nafte, uključujući Saudijsku Arabiju, SAD, Rusiju i Kinu, ovo je tržište koje je vrlo reaktivno na politička događanja. Potražnja za ovom robom je također velika, jer se sirova nafta koristi za gorivo za prijevoz, proizvodnju plastike, sintetičkog tekstila, gnojiva, računala, kozmetike i još mnogo toga. Glavna referentna vrijednost nafte su WTI i Brent sirova nafta.

Prirodni plin: Ova sirovina ima niz industrijskih, stambenih i komercijalnih namjena, uključujući proizvodnju električne energije. Najbolji proizvođači prirodnog plina su Gazprom, Royal Dutch Shell, ExxonMobil, PetroChina i BP.

Metalne sirovine

Zlato : Zlato je još jedna popularna sirovina. Poznato kao sigurno utočište, zlato je obično tamo gdje ulagači ulažu svoj novac kada su tržišta u nemiru. To znači da je zlato često obrnuto povezano sa američkim dolarom.

Srebro: Iako je zlato najpopularnija metalna sirovina za trgovanje, srebro ima i neke prednosti. Jedan od njih je taj što se cijena srebra kreće mnogo brže od cijene zlata, što ga čini atraktivnim za aktivne trgovce sirovinama. S druge strane, zlato ima veću vrijednost i često se smatra privlačnim za dugoročne ulagače.

Bakar: bakar koristi kontinuirano veliku potražnju, jer se koristi za električnu opremu, inženjering, vodovod i pribor za kuhanje. Njegova se cijena smatra pouzdanim barometrom svjetske ekonomije, pa je ulaganje u bakar način zauzimanja bikovitog stava o svjetskom BDP-u.

Kako započeti ulaganje u sirovine?

Jedan od načina za ulaganje u sirovine je izravno otići do izvora i fizički kupiti sirovinu. S vremenom, ako cijene rastu, mogli biste izaći i naći kupca, a možda i uzeti razliku u dobiti. Naravno, da li je zaista izvedivo da odete i pronađete proizvođača i prodavača ulja ili šećera od kojeg ćete kupiti sirovinu? Nakon toga bi morali pronaći kupca za svoju sirovinu. Naravno, i da ne zaboravimo da ćete morati čuvati sirovinu, jer su sirovine fizički proizvod!

Proizvođači šećera prodaju šećer samo u količinama koje otprilike teže oko osam i pol puta težine prosječnog slona. Možete li to toliko sirovina pohraniti? Nije baš izgledno! Također, nemojmo zaboraviti činjenicu da je volatilnost sirovina najčešće veća od volatilnosti dionica i obveznica, jer postoji više elemenata ponude i potražnje koji utječu na cijenu (o tome ćemo detaljnije govoriti u nastavku).

Prije nego li pogledamo što utječe na cijene sirovina, postoji li drugi način ulaganja u sirovine? Naravno da postoji. Jedan od načina je trgovina sirovina putem brokera. Pa pogledajmo kako trgovati sirovinama uz brokera i zašto je takav način ulaganja u sirovine sve popularniji. Ako Vas zanima na što morate obratiti pažnju pri odabiru brokera, pročitajte ovaj članak kako bi donjeli ispravnu odluku.

Trgovanje CFD-ovima na sirovine

CFD (contract for difference ili Ugovor o razlici) omogućuje traderu špekuliranje o usponu i padu na tržištu, bez doslovnog posjedovanja instrumenta na koji se CFD ugovor odnosi. CFD se prvenstveno pojavio početkom 1990-ih godina u Londonu, a ove ugovore su smislila dva investicijska bankara iz UBS Warburg. CFD je u osnovi ugovor dviju strana - tradera i brokera. Na kraju ugovora dvije strane razmjenjuju razliku između cijene sirovine u trenutku kada su sklopile ugovor i cijene sirovine koja je prisutna po završetku ugovora.

Jednostavno rečeno, trader plaća razliku između cijena otvaranja i cijene zatvaranja sirovine kojom trguje. Jednostavnost ulaska i izlaska iz pozicija u usporedbi s drugim trgovačkim instrumentima samo je jedan od razloga zašto je trgovanje CFD-ova na sirovine vrlo popularno. To ne znači da je lako, ali postoje određene prednosti, poput:

  • Poluga - Mali (Retail) klijent može trgovati pozicijama dvadeset puta većim od njegovog salda. Profesionalni trader može trgovati pozicijama 500 puta većim od njegovog salda.
  • 24h / 5d - traderi mogu trgovati dvadeset četrdeset sati dnevno, pet dana u tjednu, uz pristup različitim mogućnostima ulaganja, a samim time i pristup raznim vrstama sirovina diljem cijeloga svijeta.
  • Nulta provizija - traderi mogu trgovati bez plaćanja provizije, a mogu započeti sa samo 200 eura na svom računu.
  • Dobit na rastućim i padajućim tržištima -Samo morate pogoditi u kojem će se smjeru cijena instrumenta kretati! U suprotnom postoji mogućnost da ostvarite gubitke.

Međutim, postoji još nekoliko prednosti za trgovanje CFD-ovima na sirovine uz Admiral Markets, kao što su:

  • Politika zaštite od negativnog salda
  • Raspon/Spread od 0 pipova
  • Besplatne vijesti i analize o tržištu koje nudi Dow Jones
  • Pristup platformi MetaTraderu 4 i MetaTraderu 5

Imati pravu platformu i pouzdanog brokera izuzetno su važni aspekti trgovanja. Admiral Markets je nagrađivani broker koji nudi mogućnost trgovanja na Forex tržištu, trgovine CFD-ovima, ulaganja u dionice i ETF-ove i još mnogo toga. Sve je to moguće zbog vrhunske platforme za trgovanje - MetaTrader. Admiral Markets nudi MetaTrader 4 i MetaTrader 5 s poboljšanom verzijom platforme poznate kao MetaTrader Supreme Edition.

Pomoću MTSE-a profesionalni traderi mogu poboljšati svoje trgovačke sposobnosti pristupom najnovijim podacima o tržištu u stvarnom vremenu, uvidom profesionalnih trgovačkih stručnjaka i nizom dodatnih značajki, od kojih bi izdvojili"Mini Trader" - omogućavajući traderima da kupuju ili prodaju pomoću malog prozora!. Da biste BESPLATNO preuzeli MetaTrader Supreme Edition, kliknite na sliku u nastavku!

No, uz trgovinu sirovinama, također je važno razumjeti što pokreće cijene sirovina i kako se njima može trgovati, stoga pogledajmo:

Što pokreće cijene sirovina?

Svaka pojedinačna sirovina ima jedinstvene faktore koji utječu na njezinu cijenu. Ogromne promjene na cijeni se mogu pojaviti kada prijeti nedostatak ili višak određene sirovine. Općenito, najveći utjecaj u svim vrstama sirovina, ali i drugim financijskim instrumentima- svodi se na promjene u ponudi i potražnji.

Ponuda

Na isporuku sirovine može utjecati mnoštvo čimbenika kao što su: državne intervencije, vrijeme, rat, i tako dalje. Na primjer - 6. kolovoza 2018. američki predsjednik Donald Trump, ponovno je nametnuo ekonomske sankcije Iranu. To je značilo da je iranska nafta, koja ima četvrtu najveću rezerva nafte na svijetu, bila nedostupna za kupovinu. Rezultat? Na tržištu je bilo dostupno manje sirove nafte. No, s obzirom na to da se potražnja nije promijenila, komercijalni traderi i institucije su se borili da dobiju što više nafte.

Takav „nedostatak" obično dovodi do povećanja cijena. Na donjem grafikonu možemo vidjeti da je tržište idućeg dana - 7. kolovoza 2018. poraslo za 900 bodova (istaknuto žutim okvirom) prije nego se vratilo na prijašnje razine.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - WTI dnevni grafikon - Raspon podataka: od 6. kolovoza 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvodi se 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne označavaju buduće rezultate, niti su pouzdan pokazatelj budućih performansi.

Kad je riječ o trgovanju sirovinama, isplati se imati na umu da je opskrba energetskim sirovinama uglavnom pogođena politikom (kao što su ekonomske sankcije) i napetostima na a Bliskom Istoku- Razlog tome je činjenica da Saudijska Arabija posjeduje jednu petinu svjetskih rezervi nafte.

Na opskrbu poljoprivrednim sirovinama najviše utječu abnormalne vremenske prilike poput ekstremne kiše ili suše. To je zato što se većina sirovina poput kakaa, kave i soka od naranče uzgaja i ubire , pa su za uzgoj usjeva potrebni dosljedni vremenski ciklusi.

Potražnja

Na potražnju za sirovinama može utjecati mnoštvo čimbenika, poput promjena potrošačkih navika i stanje u kojem se nalazi gospodarstvo. Na primjer, navike mnogih ljudi oko konzumiranja šećera su se promijenile. Ljudi aktivno pokušavaju konzumirati manje šećera. Ako dovoljno ljudi promijeni navike, potražnja se u skladu s tim smanjuje. Na donjem grafikonu možemo vidjeti cijene šećera za duže razdoblje:

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Sugar.White Mjesečni grafikon - Raspon podataka: 1. siječnja 2002. do 1. srpnja 2019. - Izvodi se 1. srpnja 2019. u 16:51 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to je pouzdan pokazatelj budućih performansi.

Žuti okviri u gornjem grafikonu ističu nagli pad cijene šećera od 2010. godine. Međutim, došlo je do rasta od rujna 2015. do rujna 2016., zbog zabrinutosti oko globalne nestašice. Dio odgovornosti možemo pripisati opskrbi brazilskom trskom (Brazil je najveći svjetski proizvođač) - što je pridonijelo tome da postoji određena nestašica šećera - što je potaknulo rast cijene.

Međutim, u ovom konkretnom slučaju, iako je promjena vremena uzrokovala da se cijene šećera povećaju u određenom razdoblju, na kraju se pojavilo značajnije pitanje potražnje, što je uzrokovalo pad cijene. To je jedan od razloga zašto bi trgovanje CFD-ovima na sirovine moglo biti korisno u ovom scenariju gdje cijena šećera pada.

Uz CFD-ove na sirovine možete profitirati čak i kad cijena određenog instrumenta pada, ali naravno, i onda kad cijena instrumenta raste- samo morate pogoditi smijer kretanja tržišta. Dakle, sada znate nešto više o čimbenicima koji utječu na cijene sirovina, kao i popularnim instrumentima za trgovanje sirovinama. Kako danas možete započeti trgovanje sirovinama bez rizika? Pogledajmo!

Trgovanje sirovina bez rizika

U posljednjem smo dijelu opisali čimbenike koji utječu na cijene sirovina. Međutim, ako niste trader na puno radno vrijeme s timom analitičara na raspolaganju, može vam biti teško pratiti vremenske prilike i politiku.

Iz tog razloga mnogi traderi također koriste tehničku analizu kako bi si olakšali donošenje odluka o trgovanju, te testiraju svoje ideje na demo računu za trgovanje. Postavlja se pitanje, što je tehnička analiza tržišta sirovina? Jednostavno rečeno - to je gledanje uzoraka i pokazatelja na grafikonu koji prikazuje cijenu, te traženje proučavanje određene sirovine i signala o potencijalnim budućim kretanja cijena .

Na primjer, jedan od alata koji je popularan među traderima su - Pomični Prosjeci, koji pomažu u određivanju općeg smjera ili trenda tržišta. U osnovi, oni obuhvaćaju definirani broj prethodnih cijena zatvaranja kako bi pronašli "prosječnu" cijenu tržišta. Ova linija se tada ucrtava na grafikonu, tako da trader može vidjeti prosječni trend cijena u prošlosti, te može špekulirati o budućem kretanju.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Dnevni NGAS - Raspon podataka: od 2. ožujka 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvedeno 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to pouzdan pokazatelj budućih performansi.

U gornjem grafikonu, crvena linija koja označava Pomični Prosjek predstavlja prosjek zadnjih pedeset vrijednosti, odnosno razina na kojima je bila cijena odabranog instrumenta. Zelena linija predstavlja prosjek zadnjih stotinjak vrijednosti.

Ono što ćete primijetiti je da kada su vrijednosti ispod pedeset pomičnih prosjeka, a to je ispod sto pomičnih prosjeka, cijene imaju tendenciju ubrzanja prema dolje. To je uobičajena pojava na većini tržišta koja pokazuju slično ponašanje. Ovo je samo jedan od besplatnih indikatora koji su prisutni na platformi Admiral Markets MT5.

U ovom slučaju, možemo reći da prodavači kontroliraju tržište zlata. U ovoj fazi možda ne znate temeljni razlog koji uzrokuje slabljenje cijene. Međutim, korištenje drugih alata za tehničku analizu može vam pomoći odrediti ukupnu vjerojatnost za ostvarivanje dobiti. Na primjer, mogli biste koristiti obrasce kretanja cijena kako biste mogli analizirati ponašanje kupaca i prodavača na tržištu sirovina, dok pretražujete naznake o onome što bi se moglo dogoditi sljedeće.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Dnevni grafikon NGAS - Raspon podataka: od 16. listopada 2018. do 1. srpnja 2019. - Izvedeno 1. srpnja 2019. u 16:47 BST - Napomena: Prošli rezultati ne pokazuju buduće rezultate, niti su to pouzdan pokazatelj budućih performansi.

U gore navedenom primjeru, žuti okviri prikazuju različite primjere pin bar reversal obrasca koji koriste brojni traderi. Ovaj obrazac prikazuje kupce koji pokušavaju pogurati tržište prema gore, ali dopuštaju prodavačima da iskorače i preuzmu kontrolu nad tržištem, gurajući cijenu dolje, u skladu s ukupnim trendom. Neko pomaci prema dolje traju samo nekoliko dana, a neki nekoliko tjedana.

Na demo računu možete vježbati prepoznavanje ove vrste instrumenta i ostalih alata za tehničku analizu dok ne pronađete odgovarajući pristup. Naravno, ispravan pristup neće uvijek biti 100% uspješan. Gubitak na tržištu je jednostavno dio igre. Zato Vam za početak trgovanja sirovinama preporučujemo demo račun na kojem možete trgovati bez ikakvog rizika za Vaš kapital, koji će Vam ujedno pomoći u razvoju ispravnog mentalnog sklopa za trgovanje na Live tržištu.

Odnos američkog dolara i sirovina

Uz ponudu i potražnju, ponašanje američkog dolara može utjecati i na cijene sirovina.

Američki dolar je svjetska pričuvna valuta, a na međunarodnim tržištima sirovina se cijene u dolarima. To znači da kad vrijednost dolara padne u odnosu na druge valute, za kupovinu sirovine je potrebno više dolara nego što je to slučaj kada se dolari vrednuju više. To znači da su cijene sirovina u USD više.

Osim toga, zlato se smatra sigurnim utočištem i često se ulagači okreću kad vrijednost USD padne, posebno u doba ekonomskih previranja. Dakle, zlato ne samo da ima koristi od cijene veće u USD, već također ima koristi od daljnjih ulaganja, što može dovesti do većih skokova nego što trgovci mogu vidjeti u drugim sirovina.

Razmjena sirovina

Zamjene jednostavno znači da će tržišta tražiti jeftinije alternative tamo gdje je to moguće. Kako određena sirovina postaje skuplja, kupci će tražiti jeftinije opcije. Ako pronađu odgovarajuću alternativu, započet će s kupovinom, što smanjuje potražnju sirovina i može rezultirati spuštanjem cijene.

Jedan primjer je bakar koji se koristi u raznim industrijskim primjenama. Kako je cijena bakra rasla, mnogi su proizvođači umjesto toga počeli koristiti aluminij.

Kako vrijeme utječe na cijene sirovina

Vrijeme također može utjecati na cijene sirovina. Konkretno, nenormalne ili neočekivane vremenske promjene poput ekstremne kiše ili suše mogu imati značajan utjecaj na poljoprivrednu sirovinu. Jednostavno, sirovina poput kakaa, kave i soka od naranče skuplja se i uzgaja, pa su za uzgoj usjeva potrebni stalni vremenski ciklusi.

Imajući to u vidu, vrijeme može utjecati i na cijene energenata jer jake zime povećavaju potražnju za smještajem, što zauzvrat povećava potražnju za lož uljem i prirodnim plinom. Isto vrijedi i za ekstremno toplo vrijeme, što povećava potrebu za klimatizacijom. To povećava potražnju za sirovinom uključenom u proizvodnju električne energije, poput prirodnog plina i ugljena.

3 glavna razloga za trgovanje sirovina

Iako postoji niz razloga za početak trgovanja sirovinama, tri su razloga koja sirovinu čine zanimljivim ulaganjem za današnje trgovce. To su sve veća svjetska populacija, zaštita od inflacije i diverzifikacija portfelja.

Kako rast stanovništva utječe na tržišta sirovina

Globalni rast stanovništva eksplodirao je od početka dvadesetog stoljeća, a globalno je stanovništvo sada doseglo 7,7 milijardi . Iako se godišnja stopa rasta usporava, ona i dalje sjedi oko 1% godišnje, što znači da će se taj broj i dalje povećavati.

Rast stanovništva tada stvara potražnju za infrastrukturom, što bi moglo imati značajan utjecaj na potražnju za metalnom i energetskim sirovinama. Pored toga, što više ljudi znači da se može nahraniti više usta, što će utjecati na potražnju poljoprivredne sirovinee.

U konačnici, više ljudi dovodi do veće potražnje, što znači da će se cijene sirovina vjerovatno nastaviti dugoročno povećavati.

Kako Vas sirovina može zaštititi od inflacije

Inflacija je stopa kojom se cijene povećavaju, a znači da će današnji novac u budućnosti imati manju kupovnu moć. Što se tiče robe, to znači da će koštati više dolara za kupnju istog broja određene robe u budućnosti.

No izravnim ulaganjem u robu, pametni trgovci mogu se zaštititi od tih poskupljenja i potencijalno bi mogli imati koristi od prodaje robe u budućnosti po višoj cijeni.

Kako sirovine mogu diverzificirati portfelj

Mnogi investitori nemaju raznovrstan portfelj. U mnogim zapadnim zemljama najveći dio neto vrijednosti kućanstva vezan je na njihovom imanju. U međuvremenu, oni koji ulažu skloni su se držati dionica ili obveznica.

Problem s tim je što će se na tržištu na kojem ulažete dogoditi pad (npr. Ako se nekretnine ili berza sruše), vaš portfelj doživjeti značajan udarac. Ako ste uložili u raspon imovine, s druge strane, utjecati će na pojedinačna ulaganja na padajuća tržišta, ali cjelokupni portfelj će biti izoliran, jer će ostala tržišta ostati stabilna ili se čak moći penjati.

Robe su jedna vrsta imovine koja se može dodati vašem portfelju kako bi se stvorila diverzifikacija i bolje upravljanje rizikom.

Kako su se razvijala tržišta sirovina?

Sad kad imate razumijevanje robnih tržišta i glavne razloge trgovanja njima, odakle i kada ta tržišta potječu? Iako je precizno rođenje roba trgovanjem robom malo teško odrediti, mnogi smatraju da je trgovanje robom staro koliko i sama ljudska civilizacija.

Jedan primjer trgovanja robom je trgovanje rižom kao prvom robom u Kini prije 6000 godina. Drugi je trenutak kada su Sumerani počeli koristiti glinene žetone za kupnju stoke između 4.000. i 4.500 pr.

Međutim, Grci i Rimljani izabrali su zlato i srebro kao svoju preferiranu valutu, što je značilo zlato jer je prva široko trgovačka roba drevnog svijeta.

No tek se prije nekoliko stoljeća razvilo suvremeno tržište roba putem trgovanja terminima .

Budućnosti su ugovori koji omogućuju dvjema stranama (kupcu i prodavaču) da se dogovore o budućem datumu po utvrđenoj cijeni. Ova se cijena postavlja bez obzira na tržišnu vrijednost imovine na datum isteka ugovora.

Najpoznatiji primjer trgovanja robom sa povijesnim robom bio je 1800-ih u SAD-u, kada su poljoprivrednici sa sjeverozapada donijeli svoje žitarice u Chicago na skladište prije nego što su trebali biti otpremljeni na Istočnu obalu. Međutim, dok su bile na skladištu, cijene tih žitarica bile su podložne promjenama. To bi moglo biti posljedica povećanja ponude ili potražnje ili pogoršanja kvalitete skladištenja.

Umjesto da su podložne neočekivanim promjenama cijena, uključene strane stvorile su unaprijed ugovore koji su od prodavatelja zahtijevali da isporuči određenu količinu zrna po dogovornoj cijeni na datum isteka ugovora. U zamjenu za ovu obvezu, prodavaču bi se plaćalo žito unaprijed.

Nažalost, ovi forward ugovori nisu bili vrlo učinkoviti, a također su ostavili kupca da snosi većinu rizika zbog toga što je prodavatelj plaćen unaprijed. Imajući to u vidu, razvijeni su ročni terminski ugovori koji su zadržali uvjete koji definiraju robu koja će se isporučiti, datum isteka i uvjete isporuke. Razlika je bila u tome što su ti ugovori sklopljeni putem centralizirane klirinške kuće - Chicaga Trade Trade - koja će u transakciji djelovati kao ugovorna strana i kupcu i prodavaču, što je eliminiralo rizik neplaćanja.

Sljedećih stotinu godina, poljoprivredni proizvodi su bili primarna roba kojom se trguje na terminskim razmjenama. Međutim, sredinom 1900-tih razmjene su postepeno uvedeni pamuk, mast, stoka i plemeniti metali.

Tek su se 1970-ih počeli razvijati novi financijski proizvodi - proizvodi koji su ljudima omogućili spekuliranje o promjenama cijena robe, bez potrebe da kupuju ili prodaju fizičku robu.

Ako ste spremni započeti trgovanje, jedan od prvih koraka je preuzimanje trgovačke platforme.

MetaTrader 5 je svjetska platforma za trgovinu s više imovine s brojem 1 koju možete koristiti za praćenje i trgovinu na tisućama tržišta - dionice, Forex, kripto valute i robe. Dobra vijest je da ga možete preuzeti odmah, apsolutno besplatno!

Da biste preuzeli MetaTrader 5, kliknite baner ispod i počnite trgovati uživo tržištima već danas.

Kako uložiti u sirovine

Postoji niz načina na koje možete trgovati robom, uključujući ulaganje u samu fizičku robu, trgovanje robom budućnosti, trgovanje opcijskim proizvodima, trgovanje robnim ETF-om, trgovanje robnim dionicama i trgovanje CFD-om robom. Svaku od ovih opcija navodimo u nastavku.

Uložite u fizičke sirovine

Jedan od načina da uložite u robu je izravno otići do izvora i kupiti robu (npr. Izravno kupiti ulje, zlato ili šećer). S vremenom, ako cijene rastu, mogli biste pronaći kupca i povećati dobit u džepu.

Naravno, je li zaista izvodljivo da odete i pronađete proizvođača i prodavača ulja ili šećera od kojeg kupujete robu? Tada bi morali pronaći kupca i za svoju robu. Oh, i da ne zaboravimo da ćete morati čuvati robu, jer su roba fizički proizvodi!

Proizvođači šećera prodaju samo u količinama od 112.000 funti. To je otprilike osam i pol puta teže od slona. Možete li to toliko pohraniti? Sasvim je malo vjerovatno! Također, nemojmo zaboraviti činjenicu da je volatilnost roba obično veća od dionica i obveznica , jer postoji više problema ponude i potražnje koji utječu na cijenu.

Pored toga, trebali biste razmisliti o skladištu za svoju investiciju. Ako biste kupili plemenite metale (srećom, ti su dostupni u manjim količinama od šećera), trebat će vam sigurno skladište, što povećava troškove i složenost ulaganja.

Futures na sirovine

Kao što smo ranije raspravljali, futures su ugovori u kojima prodavatelj pristaje prodati fiksnu količinu određene robe na određeni dan u budućnosti kupcu. Kupac terminskog ugovora složio bi se s fiksnom cijenom da kupi predmetnu robu od prodavatelja na datum isteka ugovora.

Povijesno, po isteku terminskog ugovora roba bi promijenila ruke od kupca do prodavatelja. Međutim, danas mnogi trgovci koriste futures kao sredstvo za nagađanje cijena robe i nemaju namjeru preuzeti vlasništvo nad robom nakon isteka ugovora.

Jednostavno, ako se cijena robe poveća između datuma kupnje ugovora i datuma isteka ugovora, trgovac može prodati terminski ugovor s dobitkom. Ako cijena padne, trgovac će napraviti gubitak.

Jedna od prednosti trgovanja robnim fjučersima je upotreba poluga koja trgovcima omogućava veću trgovinu od one koju mogu kupiti odmah sa svojim raspoloživim sredstvima. Na primjer, ako se nudi fjučerski ugovor s utjecajem od 1:10, to znači da za dolar trgovac je spreman uložiti, može pristupiti predmetnoj robi vrijednoj 10 dolara.

To može povećati profit od trgovanja, ali može i povećati gubitke od trgovanja. Saznajte više o utjecaju ovdje .

Iako utjecati na trgovanje fjučersima može učiniti novim trgovcima atraktivnim trgovanjem, trgovanje terminima je vrlo složeno jer postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom procjene tržišnih cijena i predviđanja smjera u kojem će se kretati. Na primjer, zajedno s promatranjem trenutnih cijena robe, također je važno razmotriti troškove skladištenja i kamatne stope i kako oni mogu utjecati na cijene robe.

Opcije za trgovanje sirovina

Kao i futures, opcije su druga vrsta derivata koja vam omogućuje trgovanje promjenjivom vrijednošću robe bez potrebe da robu kupite izravno. Opcije također imaju koristi od utjecaja, poput budućnosti.

Postoje dvije vrste opcijskih ugovora - pozivi i pozivi.

Vlasnik opcije poziva ima pravo, ali ne i obvezu, kupiti robni terminski ugovor po određenoj cijeni (štrajk cijena) na ili prije određenog datuma (datum isteka). Vlasnik put opcije, s druge strane, ima pravo, ali ne i obvezu, prodati terminski ugovor po štrajkačkoj cijeni prije ili prije isteka roka.

Ako cijena budućnosti postane veća od štrajkačke cijene, za dobit se može prodati opcija poziva. Za put opciju vrijedi obrnuto - cijena budućnosti treba pasti ispod štrajkačke cijene.

To znači da trgovci s opcijama ne samo da moraju uzeti u obzir kako će se tržišne cijene promijeniti u njihovoj strategiji, već i vremenski okvir tih promjena.

ETF-ovi na sirovine

ETF, ili burzovni fond , fond je koji ulaže u skupinu financijske imovine. Kao trgovac možete investirati u ta sredstva putem brokera ili na burzi.

ETF-ovi su najpoznatiji po sadržavanju snopa dionica, međutim neki ETF-ovi ulažu u fizičku robu poput zlatnih poluga, dok drugi ulažu u robu ili opcije.

Imajući to u vidu, rizici povezani s trgovanjem ETF-ovima odražavaju rizike imovine koju sadrže. ETF-ovi koji ulažu u fizičku robu snosit će slične rizike kao i ulaganje u fizičke robe, dok oni koji ulažu u futures nose slične rizike, primjerice, kupnju budućnosti.

Jedna od glavnih prednosti ulaganja u robne ETF-ove fondove je raznolikost koja dolazi ulaganjem u niz sredstava putem fonda, a ne odabirom pojedinačnih sredstava za ulaganje. Međutim, to također može značiti da propustite velike pokrete koji se događaju u pojedinačnim robama.

Dionice vezane uz sirovine

Pod „robnim dionicama" podrazumijevamo udjele tvrtki koje proizvode robu. Teorija je da se prihodi tih tvrtki temelje na cijeni robe koju prodaju - ako se cijena robe poveća, isto bi se trebali povećati i prihodi poduzeća i cijena dionica.

Međutim, izazov ovog pristupa je taj što postoje rizici za prihode proizvođača robe, osim čimbenika koji mogu utjecati na cijene robe. To uključuje:

  • Tržišno natjecanje
  • Troškovi poslovanja
  • Kamatne stope
  • Performanse lokalne ekonomije
  • Rast cijene / zarade / smanjenje

Trgovanje CFD-om na sirovine

Kao opcije i futures, CFD-ovi (Ugovori za razliku) su još jedan izvedeni instrument koji se može koristiti u trgovini robom.

CFD-ovi omogućavaju trgovcima da nagađaju o promjenama cijena robe i druge imovine, bez da ikada posjeduju predmetnu robu. Izvorno su ih razvili početkom devedesetih u Londonu dva investicijska bankara iz UBS Warburg.

CFD je u osnovi ugovor između dviju strana - trgovca i brokera. Na kraju ugovora dvije strane razmjenjuju razliku između cijene robe u trenutku kada su sklopile ugovor i cijene robe na kraju.

Dakle, ako ste otvorili dugu (kupoprodajnu) CFD trgovinu zlatom kada je zlato koštalo 1.525 dolara, a zatvorili ste trgovinu nakon što je cijena zlata porasla na 1.550 dolara, ostvarili biste profit od razlike u cijeni zlata ili 25 dolara. Ako bi cijena pala na 1500 dolara, napravili biste gubitak od 25 dolara. Jednostavno rečeno, trgovac plaća razliku između cijena otvaranja i zatvaranja robe kojom trguje.

Jednostavnost ulaska i izlaska iz pozicija, u usporedbi s drugim trgovačkim vozilima poput opcija i fjučersa, samo je jedan od razloga zašto je trgovanje CFD-om robe vrlo popularno. To ne znači da je lako, ali postoje određene prednosti, poput:

  • Leveridž - trgovac na malo može trgovati pozicijama dvadeset puta većim od njihovog kapitala. Profesionalni trgovac može trgovati pozicijama petstostruko više od njihovog kapitala.
  • 24h / 5d - trgovci mogu trgovati dvadeset četiri dnevno, pet dana u tjednu, pristupajući mogućnostima raznih roba širom svijeta.
  • Nulta provizija - trgovci mogu trgovati s nula provizija, a na svom računu mogu započeti sa samo 200 eura.
  • Profit od tržišta u usponu i pada - ako naravno dobijete smjer! U suprotnom mogu nastati gubici.

Međutim, postoje još veće prednosti od trgovanja CFD-om robnim proizvodima s Admiral Marketima, kao što su:

  • Politika zaštite negativnog salda, što znači da ako saldo vašeg računa padne ispod 0, Admiral Markets će ga resetirati na 0, umjesto da vam padne u trgovanje dugom
  • Niski troškovi trgovanja, uključujući namaze od 0 pips-a
  • Besplatan, vrhunski analitički portal koji uključuje feedove vijesti iz vijesti Dow Jones s do 850 članaka dnevno, widgete za raspoloženje tržišta, ekonomske kalendare i još mnogo toga
  • Pristup najpopularnijim svjetskim trgovinskim platformama, MetaTrader 4 i MetaTrader 5

Imati pravu platformu i pouzdanog brokera izuzetno su važni aspekti trgovanja. Admiral Markets je nagrađivani broker koji nudi mogućnost trgovanja robom putem CFD-a, a da ne spominjem druga tržišta poput Forex-a, dionica i ETF-a i još mnogo toga.

To je sve omogućeno pomoću vrhunske platforme za trgovanje MetaAdmiral Markets nudi MetaTrader 4 i MetaTrader 5 s ekskluzivnim dodatkom MetaTrader Supreme Edition.

Pomoću MetaTrader Supreme Edition, trgovci imaju pristup nizu dodatnih alata za povećanje svojeg trgovanja, uključujući indikatorski paket od 16 novih pokazatelja, tehnički uvid i ideje trgovanja koje nudi Trading Central i novi trgovački terminal, koji pruža napredne značajke trgovanja poput djelomično zatvaranje obrta.

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Primjer trgovanja CFD-om na sirovine

Sa CFD-om možete kupiti i prodati robu, što znači da možete zaraditi na rastućim i padajućim tržištima. Također imate koristi od utjecaja, kao što smo ranije raspravljali, što znači da možete pristupiti mnogo većim pozicijama od onoga što biste mogli kupiti odmah novcem na svom trgovinskom računu.

Pogledajmo primjer robne razmjene. Mislite da će cijena sirove nafte Brent pasti, pa se odlučite na otvaranje, ili kratko, trgovinu. U osnovi biste otvorili trgovinu po jednoj cijeni, a ako bi cijena pala, zatvorili biste trgovinu i povećali razliku kao dobit.

U ovom primjeru tržišna cijena sirove nafte Brent iznosi 72,16 dolara po barelu. Jedna lota (standardna veličina CFD-a) iznosi 1.000 funti. Stoga bi vrijednost jedne partije Brent-a bila 7.216 dolara.

Raspoloživa financijska poluga koju imate je 1:10, pa da biste otvorili trgovinu na jednom lotu ili 7.216 dolara Brent-ove sirove nafte, na vašem trgovinskom računu trebate imati 722 dolara. (7.216 USD / 10 = 722 USD).

Ako ste otvorili kratku trgovinu robom na 72,16, a zatim je zatvorili za 56,60 centa po funti, razlika između početne cijene trgovine i cijene zatvaranja bila bi 15,56 dolara.

Izgleda: Dnevni grafikon Brent sirove nafte - Admiral Markets MetaTrader 5. Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili moljenje za kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi) , Dionice). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

Da biste shvatili vašu zaradu, tu cijenu razlike trebate pomnožiti s veličinom trgovine i vrijednošću kretanja od jedne točke. I veličina ugovora i vrijednost ugovora razlikuju se za različite robe, tako da je važno to biti svjesni unaprijed.

U ovom slučaju, vaša trgovina obavljala je jednu lotu, odnosno 100 barela robne nafte Brent. A vrijednost pomicanja od jedne točke (0,01) iznosi 0,90 USD. To nam daje:

(72,16 - 56,60) x 100 = 1,556 USD

15,56 x 100 x 1 = 1,556 USD

Tako biste zaradili od trgovine od 1.556 dolara! Sjetite se samo da biste, ako je cijena Brenta porasla, a ne pala, napravili gubitak.

O ovoj formuli možete saznati više u našem početnom vodiču za trgovanje CFD-om . Formula za izračunavanje vašeg dobitka / gubitka jednaka je za svaku robu - razlika u cijeni x veličina ugovora x vrijednost kretanja u jednoj točki. Sjetite se samo da su veličina ugovora i vrijednosti kretanja u točkama različiti za svaki instrument, stoga ih trebate uzeti u obzir u vašoj strategiji trgovanja.

Troškovi trgovanja sirovina

Važno je imati na umu da vaš profit od trgovanja nije samo razlika između cijene otvaranja i zatvaranja trgovine - također morate uzeti u obzir troškove trgovanja.

Kod trgovanja robnim CFD-ovima moraju se uzeti u obzir tri potencijalna troška:

  • Spreads: Spread je razlika između ponude (buy) i tražene (prodati) cijene financijskog instrumenta. Na primjer, ako je licitacijska cijena zlata 1491,58, a ask cijena 1491,78, to je razlika od 0,20. Da bi trgovina bila profitabilna, trebat će joj prijeći tu širinu.
  • Zamjene: Ako trgujete otvoreno preko noći, naknada ili prilagodba naplaćuju se u 23:59 u vremenskoj zoni platforme.
  • Provizije: Nekim se instrumentima naplaćuje provizija za otvaranje i zatvaranje obrta. Na Admiral Markets-u, CFD-ovi dionica i ETF-a, dionice i ETF-ovi te Forex i roba na našem Zero.MT4 računu naplaćuju se provizije.

Dakle, da biste izračunali profit od trgovanja robom, trebate oduzeti troškove trgovanja od gornje formule.

Kako mogu poboljšati rezultate trgovanja proizvodima kao što su sirovine?

Uveli smo robu i podijelili smo različite načine na koje možete trgovati njima. Međutim, nismo pokrili ono što je potrebno za uspješno investiranje u ili trgovanje robom.

Iako nema garancija, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da poboljšate svoje šanse za uspjeh pri trgovanju robom. To uključuje:

  1. Nauči se
  2. Analizirajte tržište
  3. Upravljajte rizikom
  4. Diverzificirajte svoj portfelj

1. Obrazovati se

Na raspolaganju vam je širok raspon resursa za pokretanje vašeg trgovačkog puta, uključujući besplatne webinare , seminare, tečajeve , članke i još mnogo toga.

Demo trgovački račun je još jedan dobar način da naučite kako trgovati - posebno kada je u pitanju mehanika otvaranja i zatvaranja obrta i uvid u funkcioniranje tržišta. Međutim, demo račun ne može vas naučiti o vašoj trgovačkoj psihologiji ili o tome kako upravljate novcem, pa je važno da skoknete do živog trgovinskog računa kada se osjećate spremni.

Ako ste novi u trgovanju, možete se početi educirati s našim besplatnim webinarsima o trgovanju koje su najbolje mjesto za učenje od profesionalnih trgovačkih stručnjaka. Primite detaljne vodiče o tome kako koristiti najbolje strategije i pokazatelje i dobiti stručna mišljenja o najnovijim kretanjima na tržištima uživo. Kliknite donji banner ispod kako biste se već danas registrirali za besplatne webinarde!

2. Analizirajte tržište

Da biste uspješno obavili robu, važno je razumjeti razloge zašto obavljate te trgovine. Zašto vjerujete da neka roba ide gore ili dolje?

Većina robnih analiza spada u dvije kategorije: temeljna analiza i tehnička analiza.

Temeljna analiza fokusirana je na analizu ekonomskih čimbenika koji bi mogli utjecati na cijenu različitih roba - posebno onih koji se odnose na ponudu i potražnju, kao što smo raspravljali ranije. To može značiti da obratite pažnju na:

  • Makroekonomski podaci poput trendova u BDP-u, nezaposlenosti i maloprodaji. Sve su to tragovi o snazi ekonomije, a često su povezani sa snagom ili slabošću cijena industrijskih roba.
  • Snaga krajnjih tržišta različitih roba koja će utjecati na potražnju te robe.
  • Razina ponude koja se može procijeniti u izvješćima poput USDA-inog izvještaja o stoci. Ovo izvješće ukazuje na buduću opskrbu stokom koja dolazi na tržište i može ponuditi tragove o cijenama govedine.
  • Tržišni ciklusi, primjerice jesu li tržišta u biku ili medvjedićem ciklusu. To uključuje dugoročnu analizu tržišnih trendova kako bi se prosudilo što se danas događa.
  • Promjena politika velikih gospodarstava i kako mogu utjecati na potražnju robe.

Kao što vidite, ima puno stvari koje treba imati na umu! A ako niste trgovac sa punim radnim vremenom, na raspolaganju vam je tim istraživačkih analitičara, možda će biti teško pratiti vremenske formacije i vladinu politiku.

Zato mnogi trgovci također koriste tehničku analizu kako bi pomogli u svojim trgovinskim odlukama. Pa što je tehnička analiza robnog tržišta? Jednostavno je gledati obrasce i pokazatelje na grafikonu cijena za određenu robu, a na tragove njenog budućeg smjera.

Na primjer, jedan od alata koji je popularan među trgovcima jesu klizni prosjeci jer pomažu u određivanju općeg smjera ili trenda tržišta. U osnovi, oni izračunavaju korisnički definirani broj prethodnih cijena zatvaranja kako bi pronašli "prosječnu" cijenu tržišta. Ova linija se tada crta na grafikonu, tako da trgovac može vidjeti prosječni trend cijena, povijesno.

Izdvojeno: Dnevni grafikon NGAS - Admiral Markets MetaTrader 5. Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili moljenje za kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice) ). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

U gornjem grafikonu, crvena pokretna prosječna linija predstavlja prosjek zadnjih pedeset traka. Zelena linija predstavlja prosjek zadnjih stotinjak traka. Ono što ćete primijetiti je da kada su cjenovne vrijednosti ispod pedeset pokretnih prosjeka, a to je ispod sto pomičnih prosjeka, cijene imaju tendenciju ubrzanja. To je uobičajena pojava na većini tržišta koja pokazuju slično ponašanje. Ovo je samo jedna vrsta besplatnih pokazatelja, među mnogim koji su dostupni za upotrebu na platformi Admiral Markets MT5.

U ovom slučaju, možemo reći da prodavači kontroliraju tržište zlata. U ovoj fazi možda ne znate temeljni razlog koji uzrokuje slabost. Međutim, korištenje drugih alata za tehničku analizu može vam pomoći da složite ukupnu vjerojatnost u svoju korist. Na primjer, možete upotrijebiti obrazac cjenovnih akcija za analizu ponašanja kupaca i prodavača na robnom tržištu radi traženja što bi se moglo dogoditi sljedeće.

Izdvojeno: Dnevni grafikon NGAS - Admiral Markets MetaTrader 5. Izjava o odricanju odgovornosti: Karte za financijske instrumente u ovom članku su u ilustrativne svrhe i ne predstavljaju trgovinske savjete ili moljenje za kupnju ili prodaju bilo kojeg financijskog instrumenta koji pruža Admiral Markets (CFD-ovi, ETF-ovi, dionice) ). Dosadašnji učinak nije nužno pokazatelj budućeg učinka.

U gore navedenom primjeru, žuti okviri ističu različite primjere obrazaca okretanja pin šipki koje trgovci široko koriste. Obrazac prikazuje kupce koji pokušavaju povećati tržište, ali dopuštajući prodavačima da zakorače i preuzmu kontrolu nad tržištem, gurajući ga natrag prema dolje, u skladu s ukupnim trendom. Neki pokreti niži traju samo nekoliko dana, a neki nekoliko tjedana.

S demo računom možete vježbati identificiranje ovih vrsta postavki i ostalih alata za tehničku analizu dok ne pronađete odgovarajući pristup za vas. Naravno, pravi pristup neće uvijek biti 100% pobjednik. Gubitak posla jednostavno je dio igre. Zato započinjanje trgovanja robom bez rizika s demo računom također vam pomaže u razvoju ispravnog načina razmišljanja trgovca.

3. Upravljajte svojim trgovačkim rizikom

Mnogi trgovci smatraju trgovinu robom - posebno robnim CFD-ovima - jer pristup polugama znači da mogu trgovati velikim pozicijama s relativno malim depozitom i povećati zaradu.

Međutim, važno je zapamtiti da poluga povećava gubitke u jednakoj mjeri kao i dobit, što znači da povećava rizik od ove vrste trgovanja - posebno u usporedbi s tradicionalnim ulaganjem.

Iz ovog je razloga upravljanje rizikom bitno. Postoji nekoliko načina upravljanja rizikom, a neki uobičajeni uključuju:

  • Učinkovito upravljanje novcem: nemojte trgovati novcem koji ne možete priuštiti da izgubite.
  • Osjetljivo određivanje veličine položaja: Opće pravilo je da pojedinačna trgovina ne smije riskirati više od 2% stanja na vašem računu. Ako na računu imate 1000 USD, ne biste htjeli riskirati više od 20 USD po trgovini. Ako se stanje na vašem računu poveća ili smanji, to će povećati i vaš najveći rizik po trgovini.
  • Upotreba zaustavnih gubitaka i uzimanje dobiti: zaustavljanje gubitaka i uzimanje dobiti automatski su razine koje postavljate na kojima će se trgovina zatvarati, što znači da je ne morate ručno zatvarati. Zamišljen je zaustavni gubitak kako bi se spriječilo da izgubite više nego što se očekuje - ako se instrument previše udalji protiv vas, trgovina će se zatvoriti. Dobit uzimanja je suprotno - trgovina se automatski zatvara nakon što postigne određeni nivo dobiti.
  • Slijedeći jasnu strategiju: Mnogi novi trgovci robom otvaraju brojne nasumične trgovine i nadaju se da će jedan od njih uspjeti. Još gore, ako izgube, mogli bi otvoriti veće i veće trgovine u nadi da će nadoknaditi svoje gubitke jednom velikom pobjedom. Umjesto toga, uvijek biste trebali slijediti strategiju - onu koja definira koliko ćete riskirati, kada ćete otvoriti trgovine i kada ćete ih zatvoriti.

4. Diverzificirajte svoj portfelj s robnim proizvodima

Znate li izraz "Ne stavljajte sva svoja jaja u jednu košaru?" Isto vrijedi i za ulaganje - ne želite sve svoje fondove staviti u jedno sredstvo ili na jedno tržište, jer ako propadne, mogli biste izgubiti sve.

Umjesto toga, važno je stvoriti portfelj koji prati širok raspon imovine, uključujući robu. Pa možda imate portfelj koji uključuje:

  • Metalna roba poput zlata i srebra
  • Energetska roba poput prirodnog plina i sirove nafte
  • Poljoprivredna roba poput šećera i kave
  • Dionice iz niza tržišta - SAD, Europa, Azija-Pacifik
  • Indeksi, koji predstavljaju cijela tržišta
  • okovi
  • I više!

Dobra vijest je da možete investirati na svim tim tržištima putem CFD-a s Admiral Markets-om.

Odabir partnera za trgovanje sirovina

Ako tražite brokera za početak trgovanja robnim CFD-ima, imajte na umu nekoliko stvari koje osiguravaju da ne samo da odaberete zakonitog, uglednog brokera, već i da broker nudi najbolje moguće uvjete i alate za pomoći vam da postignete najbolje rezultate trgovanja.

Neke stvari koje treba uzeti u obzir uključuju:

  • Uredba: Je li broker reguliran, idealno od strane financijske vlasti u vašem području?
  • Nagrade: Je li posrednik osvojio bilo kakve nagrade? Financijska tržišta vrlo su konkurentna, a isto vrijedi i za brokere koji pokušavaju dobiti vaše poslovanje. Dobra vijest je da to znači da su na raspolaganju brojne brokerske nagrade, što vam može dati dojam tko ima najbolju platformu, najbolju korisničku podršku i još mnogo toga.
  • Raspon tržišta: Koja tržišta nudi broker? Neki posrednici mogu ponuditi samo Forex, kripto valute ili dionice. Kao što smo ranije spomenuli, diverzificiranje vašeg portfelja jedan je od ključeva uspjeha u trgovanju, a možda će biti i lakše diverzificirati se s brokerom koji ima u ponudi širok spektar instrumenata.
  • Trgovinska platforma: Koju platformu nudi broker? Je li jednostavan za upotrebu, čak i ako ste početnik? Ima li puno podrške ako naiđete na pitanja?
  • Troškovi trgovanja: Koliko košta trgovanje? Ne zaboravite pogledati namaze, provizije i izmjene.
  • Korisnička podrška: Kako nude podršku? Postoji li stvarna osoba koju možete nazvati ili se trebate osloniti na forume podrške?

Dobra vijest je da, ako tražite robnog CFD brokera, došli ste na pravo mjesto. Admiral Markets je nagrađivani CFD i Forex broker s preko 30 međunarodnih nagrada.

Nudimo trgovanje na tisućama tržišta, uključujući CFD-a na robu, Forex, dionicama, kripto valutama, indeksima, obveznicama i ETF-ovima. Također nudimo trgovanje putem najdražih svjetskih trgovačkih platformi - MetaTrader 4 i MetaTrader 5. Kao najpopularnije platforme za trgovanje na svijetu, dostupan je širok spektar podrške za obje ove.

Trudimo se da zadržimo niske troškove trgovanja, s tipično konkurentnim namazom (2,1 pips za srebro i 3 pipsa za Brent sirovu naftu i WTI sirovu naftu). Pored toga, provizije počinju od samo 0,01 USD po dionici za dionice, ETF-ove i dionice i ETF-ove CFD-ove.

Konačno, imamo prisutnost u 35 zemalja s podrškom putem telefona, e-pošte i u lokalnim uredima - na vašem jeziku kada vam je potrebna.

Ako ste spremni za početak, kliknite baner u nastavku da biste danas otvorili trgovinski račun.

Trgovanje uz Admiral Markets

Ako ste spremni trgovati na Live tržištima, račun za trgovanje uživo će možda biti prikladniji za vas. Admiral Markets nudi mogućnost trgovanja profesionalnim trgovcima s 80+ valuta, uz pristup nizu Forex glavnih, Forex sporednih i egzotičnih valutnih parova. Da biste otvorili svoj Live račun, kliknite na potonju grafiku!

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.

2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.

3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.

4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.

5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.

6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.

7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.

8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.

9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve