Kako ulagati u srebro?

Admirals
27 Min čitanja

Iako često igra ulogu "druge violine" zlata i naziva se "zlatom siromašnih", srebro od plemenitih metala može pružiti prekrasnu priliku za trgovinu i ulaganja , u potpunosti dostupnu početnicima ulagačima. U ovom ćemo članku vidjeti što je investicijsko srebro, kako možemo ulagati u srebro i koje su mogućnosti za trgovanje srebrom. Osim toga, odgovorit ćemo na pitanje koje zlato ili srebro odabrati za naše ulaganje? Krenimo!

Što je srebro?

Srebro je kemijski element, plemeniti metal bijele boje i specifičnog metalnog sjaja. Njegov kemijski znak je Ag. Srebro ima najveću električnu vodljivost metala, a lako je i obrađivati. Te se osobine široko koriste u raznim vrstama industrije. U Peruu i Meksiku srebro se vadi od 1546. godine, a ove dvije zemlje i danas su najveće proizvođače.

U današnje vrijeme srebro ima toliko upotreba da vjerovali ili ne, teško da je dan kada nećete koristiti proizvod koji sadrži srebro. Srebro se koristi za proizvodnju elektronike, nakita, solarnih panela, baterija, u automobilskoj industriji, fotografiji, medicini i tako dalje.

Srebro je prilično mekano i koljivo i može se mehanički obraditi, ali je i dalje tvrđe od zlata i mekše od bakra. Bijeli metal je najbolji provodnik električne energije i topline. Pored toga, srebro se ne oksidira i zbog toga spada u skupinu plemenitih metala.

Glavna nalazišta za vađenje srebra su zlato, bakar, bakar-nikal, olovna i olov-cinkova ruda. Metal se dobiva elektrolitičkim rafiniranjem. U bilo kojoj rudi koja sadrži srebro, element je uvijek sekundarni sastojak rude, obično srebro može biti 0,085%.

Najnovija otkrića srebra povezana su s prisustvom zlata. Međutim, značajan udio resursa i rezervi srebra u budućnosti bit će povezan s prisutnošću bakra, olova i cinka.

Koji su najveći proizvođači srebra?

Globalna proizvodnja srebra iz rudnika pala je za 2% u 2018. godini na 855 milijuna unci, prema The Silver Institute. Ovo je treći uzastopni godišnji pad nakon poremećaja u opskrbi u Kanadi, Gvatemali i Sjedinjenim Državama.

Već drugu godinu najveću promjenu za godinu zabilježili su glavni rudnici srebra, koji su u 2018. smanjili svoju proizvodnju za 7% kako bi doprinijeli 26% ukupne isporuke srebra iz rudnika.

Rudnici olova i cinka činili su 38% nusproizvoda srebra, zatim bakar 23%, a rudnici zlata 12% nusproizvoda srebra.

Kao što smo spomenuli, srebro se vadi oko 6 stoljeća, a neki od prvih proizvođača nalaze se u Latinskoj Americi. Tamo se nalaze mnoge zemlje u top 10 najvećih proizvođača srebra, prenosi silverinstitute.org.

Izvor: silverinstitute.org

Iako je proizvodnja srebra u 2018. pala, ukupna potražnja porasla je za 4% i dosegla 1,03 milijarde troy unci, što je trogodišnji maksimum.

Zašto odabrati srebro?

Prirodno je i razumno da bilo koji ulagač razmotri je li neka imovina dobra investicija ili ne. Isto se odnosi i na srebro, a evo nekih od prednosti srebrne investicije:

  • Zaštita od inflacije
  • Izbjeglice u politička i ekonomska previranja
  • Široka industrijska upotreba
  • Diverzifikacija portfelja ostale imovine
  • Niski troškovi (jeftiniji od zlata i platine)
  • Velika volatilnost (vodi i do većih rizika)
  • Srebro je jače od zlata na tržištima bikova
  • Srebro izgleda podcijenjeno (vrlo visok omjer zlata / srebra)

Kao i bilo koja druga imovina, ulaganje u srebro ne može garantirati kapitalni dobitak. Ipak, srebro može biti dobar izbor za dugoročno ulaganje i izvrsno je sredstvo zaštite u vrijeme ekonomske nesigurnosti.

Relativno niska cijena i velika volatilnost preduvjet su dobrog povrata ulaganja u srebro. Naravno, uvijek postoji rizik od gubitaka. A široka primjena plemenitih metala u industriji znači da će potražnja vjerojatno ostati solidna.

17 bilijuna razloga za ulaganje u srebro

Prema Bloombergu , krajem kolovoza 2019. prosječna vrijednost globalnih obveznica s negativnim prinosima premašila je 17 bilijuna dolara, što je pad sa "samo" 8,3 bilijuna na početku godine. Ovi podaci pokazuju da su ulagači zabrinuti zbog ekonomskih izgleda (posebno u Europi i Japanu) te su čak spremni izgubiti dio svog kapitala samo da bi se osjećali zaštićenima.

Ovdje treba napomenuti da je najveći nedostatak zlata i srebra to što nemaju profitabilnost. Stoga, kako prinosi na obveznice rastu, plemeniti metali obično imaju slabije rezultate jer će se ulagači odlučiti usredotočiti na obveznice. No, kada prinosi opadaju, zlato i srebro počinju izgledati privlačnije.

Međutim, zamisao o gubitku, na primjer, 0,5% godišnje, teško je primamljiva, pa bismo mogli tražiti alternativna utočišta poput zlata i srebra. U praksi negativne kamatne stope na obveznice su više od 17 bilijuna razloga zbog kojih smo odlučili ulagati u plemenite metale, a posebno ulagati u srebro.

Provjerite trgovanje i ulaganje u srebro bez riskiranja vlasničkog udjela s demo računom tvrtke Admirals UK Ltd. Dobijte svoj besplatni demo račun klikom na baner ispod!

O čemu ovisi burzovna cijena srebra?

Razumijevanje trendova hlapljivih cijena srebra zahtijeva pažljivo proučavanje niza različitih faktora. Neke od tih tržišnih dinamika djeluju jedna protiv druge, što malo više komplicira proučavanje cijene srebra.

Kao i svaka sirovina, srebro je podložno zakonima ponude i potražnje. Ako je ponuda veća od potražnje, cijena srebra pada. Suprotno tome, ako je potražnja veća od ponude, cijena srebra raste.

Većina novog srebra na tržištu dolazi iz rudarstva, na što u nekim slučajevima mogu utjecati logistički problemi. Ako negdje postoje problemi u lancu opskrbe, tada cijene srebra mogu brzo rasti.

Morate znati da ne samo srebrni rudnici proizvode srebro. Iskopavanje zlata, olova, cinka ili bakra također pruža srebro. Tada razina ponude bijelog metala ovisi i o globalnoj potražnji za tim različitim metalima.

Drugi komad srebra koji se prodaje komercijalno dolazi od recikliranja ili otpadaka. Ova druga vrsta opskrbe postaje sve važnija, posebno s obzirom na pad zaliha srebra tijekom godina.

Podsjetimo da je tehnološki sektor glavni čimbenik potražnje za srebrom. Prijenosni računari, tableti, pametni telefoni, digitalni fotoaparati samo su neki od uređaja na kojima možemo pronaći srebro. Industrija nakita također nije važan čimbenik u potrazi za srebrom. Kemijska, tekstilna i farmaceutska industrija su i druge industrije u kojima se koristi srebro.

Ne smijemo zaboraviti da se srebro koristi i za stvaranje ogromnih količina kovanica širom svijeta.

Središnje banke svojom monetarnom politikom i kamatnim stopama također ozbiljno utječu na dinamičnu cijenu srebra. Po nižim kamatama čini se da su srebro i drugi plemeniti metali konkurentniji, dok veće kamatne stope snižavaju cijene plemenitih metala. Današnja cijena srebra može stoga ozbiljno utjecati na promjene u politikama središnje banke.

Ukratko ćemo sažeti neke od najvažnijih čimbenika koji utječu na cijenu srebra.

  1. Potražnja i ponuda
  2. Recikliranje
  3. Razvoj industrije srebra
  4. Makro i mikro ekonomska kretanja
  5. Inflacija
  6. Snaga dolara
  7. Kamatne stope
  8. Vladina politika i politika središnjih banaka

Kako uložiti u srebro?

Srebro je dragocjeni metal koji se najviše ulaže nakon zlata. Stoljećima se srebro koristi kao materijal za izradu nakita i kao dugoročna prilika za ulaganje.

Pored fizičke kupovine investicijskog srebra, na srebrnoj su osnovi dostupni i razni alati za trgovanje i ulaganja. Uključuju financijsku imovinu i derivate poput ugovora o razlikama, srebrene budućnosti, dionice kompanija za rudarstvo zlata i fondove kojima se trguje na burzi (ETF) koji ulažu u kompanije za rudarstvo srebra ili plemenitih metala.

Tržište srebra bilo je izrazito volatilno tijekom posljednjih 20 godina, u početku s jakog bikovskog tržišta, koje je bilo u većini 2000-ih i početkom 2010-ih, ustupajući ozbiljnom padu posljednjih godina. Međutim, neki danas srebro smatraju investicijom koja može imati koristi od industrijske potražnje, pogotovo ako je nova ponuda ograničena nižim cijenama.

Međutim, mnogi ne znaju kako uložiti u srebro ili zašto ulaganje u srebro može biti vrlo unosno. Razumijevši kako možete uložiti u srebro, možemo biti u najboljoj situaciji da odlučimo je li to pravi potez za vas.

Ovdje razmatramo različite mogućnosti trgovanja i ulaganja u srebro. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane i može biti prikladan za različite vrste investitora.

Investicijsko srebro

Prvi način koji je vjerojatno najbliži svakodnevnom životu većine ljudi je kupovina srebra ili investicijsko srebro. To se može dogoditi kupnjom kovanica, šankova, ingota itd. Međutim, prije nego što kupite bilo koje investicijsko srebro, trebali biste znati da se srebro mjeri u unci jer jedna unca iznosi otprilike 31.1035 grama.

Kada kupujete investicijsko srebro, na primjer, u obliku kovanica, cijena kovanice neće biti jednaka označenoj vrijednosti na njegovom licu. Njegova stvarna vrijednost ovisit će o sadržaju srebra u njemu i ta će se cijena mijenjati ovisno o trenutnim burzovnim cijenama srebra. U većini se zemalja najavljuje cijena investicijskog srebra, zajedno s ostalim tečajevima.

Svaka kupovina investicijskog srebra mora biti popraćena posebnom potvrdom koja navodi mjesto proizvodnje.

Postoji nekoliko problema s fizičkom kupnjom srebra:

  • Ne možemo odabrati odgovarajuću težinu, ali moramo platiti za srebro koje se nalazi u kovanici, štapu, šipki i tako dalje.
  • Cijena srebra koju ćemo platiti obično će biti između 3% i 5% veća od cijene na globalnim financijskim tržištima zbog provizija posrednika od kojih kupujemo investicijsko srebro. Ako dodamo još više kad odlučimo iskoristiti svoje ulaganje (da bismo prodali srebro), morat ćemo podijeliti između 6% i 10% naše vrijednosti ulaganja samo za naknade i provizije.
  • Troškovi se mogu nastaviti rasti ako trebamo pronaći gdje pohraniti kupljeno srebro. Jasno je da, ako se radi o solidnoj investiciji, nećete je moći zadržati u svom osobnom sefu kod kuće.

Dakle, možemo zaključiti da kupovina investicijskog srebra u većini slučajeva ne podrazumijeva male dodatne troškove. Istovremeno, izbor i preciziranje iznosa ulaganja nije uvijek u potpunosti moguće.

Ali koje su druge mogućnosti ulaganja u srebro? Ako želite iskoristiti kretanja cijena srebra na burzama, imate nekoliko opcija koje možete uložiti u srebro na mreži.

Jedna je opcija s ugovorima razlike (CFD), druga je futures srebra, a burze nude još dvije opcije - dionice tvrtki za rudarstvo zlata i fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) ulaganje u fizičke kompanije za iskopavanje srebra ili srebro. Sve ove opcije su za trgovanje i ulaganje u srebro na mreži. Pogledajmo svaki pojedinačno.

CFD na srebro

Ugovor za Razliku (engleski. Ugovor za razliku) bilateralni sporazum biti sklopljen između trgovca ili investitor s jedne strane i financijski posrednik s druge strane, za razmjenu razliku u cijeni imovine. Ovaj je ugovor aktivan dok ga trgovac ne zatvori i plaćanja na njemu budu u gotovini, a ne dostavljaju stvarno trguju imovinu. To je, u stvari, daleko lakše od konvencionalne dostave.

Za razliku od ugovora, ulagači pružaju većinu koristi od ulaganja u financijske instrumente, ali bez stvarnog posjedovanja. Iako ne posjeduju imovinu, CFD-ovi omogućavaju investitorima da iskoriste prednosti promjene cijena. Tehnički gledano, to je zato što je ugovor o razlici tzv. izvedenica, što znači da se njezina vrijednost formira na temelju vrijednosti osnovnog sredstva.

  • Kada ulažemo u srebro ugovorima razlike, možemo iskoristiti tržište koje djeluje 24 sata, 5 dana u tjednu, a u bilo koje vrijeme možemo povećati ili smanjiti svoje ulaganje u srebro, možemo iskoristiti svoj potencijalni profit i ograničiti potencijalne gubitke , CFD-ovi srebra poznati su po dobroj likvidnosti i visokoj isparljivosti.
  • CFD omogućava trgovcima zaradu i na rastućim i padnim cijenama srebra. Ako mislite da će cijena poskupjeti, otvorit ćete otkupnu poziciju, često nazivanu "dugom pozicijom". Suprotno tome, ako mislite da će cijena imovine pasti, otvorit ćete prodajnu poziciju koja se naziva " kratka pozicija " ,
  • CFD dopušta korištenje utjecaja koji umnožava rezultat vaših napora bez povećanja resursa. To vam daje prednost dobivanja većeg prinosa od male početne investicije. Međutim, važno je napomenuti da trgovci mogu biti izloženi većim gubicima kada koriste polugu. Na primjer, maloprodajni klijenti mogu koristiti poluge do 1:10 u trgovini srebrom. profesionalni klijenti mogu koristiti financijsku polugu do 1: 500.

Primjer: Kada trgujemo ili investiramo sa 0,1 lot CFD-a na srebru, što iznosi 500 unci, po cijeni od 17 USD za uncu, trebat će nam 8500 USD (500 x 17 $). Korištenjem poluge od 1:10, ovaj će nas posao koštati samo 850 USD (8500/10).

Izvor: Admirals MetaTrader 5, Srebro, dnevni grafikon s rasponom podataka 25. rujna 2018. - 13. studenog 2019. Kreirano u 11:55. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Trgovanje CFD-om srebra ima i druge prednosti. Prvo, možete uložiti točan iznos koji želite. Pored toga, možete zatvoriti samo dio svog ulaganja, za razliku od prodaje kovanog novca ili poluga. Ulazna i izlazna cijena uvijek će biti što bliže burzi, jer nedostaju vam ozbiljne naknade i provizije koje smo već spomenuli više puta i bez rizika da ih pohranite.

Naravno, trgovanje CFD-om ima svoje rizike i nedostatke. Tržištem se mogu povećati dobici i gubici od trgovanja dionicama. Zbog toga poluge treba koristiti štedljivo. Štoviše, CFD trgovina je daleko manje regulirana. A to privlači mnoge neregulirane posrednike ili posrednike slabe regulacije, kao i čak potpuno nepoštene posrednike .

Srebro u budućnosti

Jedna od najpopularnijih metoda ulaganja u srebro je kroz financijsku izvedenicu koja se naziva terminski ugovori . Budućnost je ugovor između jedne strane koja mora kupiti ili osigurati isporuku proizvoda kao sirovine ili valute po fiksnom budućem datumu i cijeni. Ti su ugovori standardizirani u pogledu količine, kvalitete i namire. Na primjer, svatko tko trguje i ulaže u srebro u budućnosti trebao bi znati da standardna veličina ugovora iznosi 5000 troy unci, a standardno trajanje je 3 mjeseca.

Većina terminskih ugovora nudi se u obliku petznamenkastih kodova. Prva dva simbola identificiraju proizvod, treća označava mjesec, a posljednja dva - godinu. Na primjer, srebro u budućnosti može se ponuditi kao SIZ19, gdje SI znači srebro, Z - prosinac (na burzi mora postojati šifrant s podacima o mjesecima), a 19 znači 2019. godine.

Iako su futrole srebra u potpunosti transparentne cijene (otvoreno se trguje na javnim burzama) i imaju dobru profitabilnost za trgovce i investitore na visokoj razini, oni imaju i svoje nedostatke. Glavni nedostatak futures ugovora je standardizirana velika veličina, koja ne dopušta veliku fleksibilnost i zahtijeva solidna početna ulaganja. Datum isteka također može biti ozbiljan nedostatak, posebno za srednjoročne i dugoročne investitore i trgovce.

Nadalje, iako postoji veliki broj tržišta budućnosti s rokom trgovanja, to nije ništa u usporedbi s brojem dostupnih tržišta za trgovanje ugovorima s razlikom.

Dionice kompanija koje rudare u srebro

Ulagači koji žele izlagati srebru, ali žele uštedjeti na troškovima kupnje srebra i ne obvezuju se na njegovo skladištenje, mogu se usredotočiti na kupovinu udjela u kompanijama za iskopavanje srebra. Ovo je jedan od popularnih načina da se relativno jeftino ulaže u srebro i druge plemenite metale.

Iako se dobit od ulaganja u srebro nekim investitorima može činiti primamljivom, dugoročni učinak fizičkih metala blijedi u usporedbi s javno trgovačkim društvima koja proizvode te metale. To je zato što, za razliku od fizičkih metala, tvrtke imaju mogućnost reagiranja na promjene na tržištu i mogu čak isplatiti dividendu , što im omogućava ostvarivanje redovitih prinosa.

Dionice srebrnih tvrtki trenutno izgledaju uzbudljiva prilika, ne samo zbog pada i čak negativnog prinosa obveznica, već i zbog značajno poboljšanih financija i operativnih performansi u usporedbi s industrijom u posljednjih 7 godina.

Uspješne tvrtke za iskopavanje srebra su one koje ne samo da imaju najveće ili najperspektivnije resurse srebra, već i rade najbolji posao kontrole troškova proizvodnje. Ovdje ćemo spomenuti neke od najbolje ocijenjenih tvrtki za iskopavanje srebra koje su u najboljem položaju da vide kako se zarade, zarade i cijene dionica povećavaju usprkos rastućim cijenama srebra.

Wheaton Precious Metals

Tvrtka WPM je jedinstveni poslovni model koji je jedna od najuspješnijih tvrtki srebra u svijetu čini. Ne bavi se istraživanjem i razvojem rudnika srebra, već investira u proizvodnju drugih srebrnih kompanija putem dugoročnih ugovora o otkupu. Ovaj je model pomogao Wheaton Precious Metals i pomogao rast tvrtke s najvećim rezervama srebra na svijetu.

Dionice WPM-a pogodile su oko 10 dolara po dionici, ali potom su krenule u pravom smjeru i 11. studenog 2019. trgovale su iznad 26 dolara. Najviša vrijednost WPM-a iznosila je 47,60 USD, dostignuta u travnju 2011.

Izvor: Admirals MetaTrader 5, #WPM, dnevni grafikon s rasponom podataka 18. rujna 2018. - 12. studenog 2019. godine. Napravljeno: 13. studenog 2019. u 12:00. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Prvo veličanstveno Silver Corp

Majestic Silver Corp . (AG) uključen je u istraživanje, razvoj i proizvodnju srebra, kao i nabavu postojećih rudnika srebra. Tvrtka je srednje veličine, s tržišnom kapitalizacijom od dvije milijarde dolara, što nije mnogo u usporedbi s kapitalizacijom Wheatona od 12,3 milijarde dolara.

Ipak, First Majestic ima izvrsne izglede za rast. Od prosinca 2017. tvrtka je posjedovala i upravljala šest rudnika, a godišnja proizvodnja čistog srebra tvrtke naglo je porasla od 2006. godine, povećavajući se s oko 2 milijuna unca na oko 12 milijuna unci do 2018. godine.

Pan American Silver Corp

Pan American Silver Corp.(PAAS) bavi se istraživanjem, razvojem i proizvodnjom srebra u Meksiku i Južnoj Americi. Uz iznimno usredotočenost na proizvodnju srebra, tvrtka također prodaje zlato, bakar i cink, koje otkriva u rudarstvu srebra.

Zbog brojnih projekata organskog rasta, očekuje se da će Pan American nastaviti povećati proizvodnju srebra. U 2017. godini tvrtka je smanjila svoje novčane troškove za približno 28% u odnosu na prethodnu godinu. Dionice tvrtke oporavile su se s 5,85 dolara u 2015. godini na gotovo 20 dolara u ožujku 2019. godine.

ETF-ovi na srebro

Zamjenski fond ili ETF koji ulaže u srebro ili dionice kompanija za rudarstvo srebra možda su jedan od najpametnijih načina da se izložite srebru. Ideja ulaganja u srebrni ETF može zvučati složenije od fizičke kupnje investicionog srebra, ali u nekim slučajevima može biti sigurnija i isplativija alternativa. To će također pomoći u raznolikosti našeg portfelja.

ETF-ovi su vrijednosni papiri koje možete kupiti i prodati na odgovarajućim burzama putem financijskog posrednika (brokera). Ovi ETF-ovi mogu pratiti uspješnost različitih vrsta imovine - od tradicionalnih kotiranih tvrtki do valuta i roba .

Sredstva kojima se trguje dionicama jedan su od najpopularnijih financijskih proizvoda. Prvobitno su osmišljeni za pomoć pojedinim ulagačima, ali ih kasnije koriste institucionalni ulagači. Današnji ETF-ovi imaju širok spektar prednosti i, ako su pažljivo odabrani, mogu ponuditi izvrsne mogućnosti za ispunjavanje ciljeva ulaganja investitora.

Generalno gledano postoje dvije vrste srebrnih ETF-ova i razlika između njih je glavno bogatstvo:

1. Direktni srebrni ETF : Ova vrsta fonda drži srebrene rešetke, obično posjeduje u ime skrbnika i izdaje dionice protiv srebra koje posjeduje. Takvi ETF-ovi pomno prate dnevna kolebanja cijena srebra. Stoga je ulaganje u takav ETF vrlo blizu kupovini srebra, ali uz niže troškove. To je zato što fizička kupovina srebra uključuje dodatne troškove provizija, prijevoza i skladištenja.

No, i ovaj ETF mora snositi te troškove, ali ih dijele svi dioničari u fondu, što u praksi smanjuje troškove ulaganja u srebro za pojedinog ulagača.

2. Srebrni ETF Ulaganje u dionice: Ova vrsta fonda kojima se trguje na burzi investira u dionice srebrnih kompanija i prati kretanje industrijskog indeksa. Takav ETF jedna je od najboljih opcija za trgovanje i ulaganje u srebro putem burze. Najveća prednost srebrnih ETF-ova je diverzifikacija, koja umanjuje ukupni rizik.

Kao ulagači vjerojatno ćemo dodati jednu, dvije ili, u najboljem slučaju, nekoliko dionica srebrnih tvrtki, što može povećati naš kapitalni rizik, posebno ako bilo koja tvrtka koja posjeduje dionice ima poteškoća s rastom.

S udjelom u ETF-u, s jednom investicijom možete aktivno posjedovati dionice nekoliko srebrnih kompanija. Na taj se način vaš portfelj može diverzificirati na temelju tržišne kapitalizacije, poslovnog modela ili zemljopisnog principa.

Koji ćete srebrni ETF odabrati, ovisi o vašoj osobnoj toleranciji na rizik. Iako uspješnost izravnih srebrnih ETF-ova gotovo u potpunosti ovisi o uspješnosti metala srebra, ETF-ovi ulaganje u dionice ovise i o financijskom položaju i perspektivama rasta pojedinih tvrtki fonda.

iShares Silver Trust ETF

iShares SIlver Trust (SLV) je najveći srebrni investicijski ETF i upravlja imovinom vrijednom više od 6,3 milijarde dolara. SLV je lansiran 2006. godine i drži oko 380 milijuna unci srebra od 8. studenog 2019. godine. Većina tog srebra čuva se u trezorima američke banke JP Morgan. SLV jedinicama trguje se na njujorškoj burzi, a ulagači ih mogu kupiti kao bilo koju drugu dionicu.

SLV-om se također može trgovati putem ugovora o razlikama koji će omogućiti investitorima da ostvare potencijalni profit u slučaju pada cijene (kratka prodaja) i utjecati na upravljanje većom pozicijom nego što to dopuštaju vlastiti fondovi.

Izvor: Admirals MetaTrader 5, #SLV, dnevni grafikon s rasponom podataka 14. rujna 2018. - 12. studenog 2019. godine. Napravljeno: 13. studenog 2019. u 12:10 sati. Napominjemo: dosadašnji učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Online trgovanje srebrom

Do sada smo razgovarali o dugoročnom pristupu investiranju koji možemo koristiti kako bismo iskoristili kretanje cijena srebra. No dobro je također sagledati mogućnosti kratkoročnog trgovanja srebrom na mreži.

Intenzivnije trgovanje (češće kupnje i prodaja) gotovo eliminira mogućnost trgovanja investicijskim srebrom zbog potrebe bržeg reagiranja na tržišne promjene cijena srebra.

Tehničko vrijeme u kojem moramo kupiti i prodati svoje fizičko srebro i ogromni troškovi koji se mogu akumulirati čestim trgovanjem investicijskim srebrom čine ovaj pristup praktično nemogućim i neisplativim. Pa se fokusirajmo na trgovanje srebrom na mreži

Za razliku od investicijskog srebra, kada trgujemo srebrom putem interneta, možemo otvoriti i zatvoriti pozicije u roku od nekoliko sekundi, po znatno nižim cijenama. Evo nekih od prednosti trgovanja srebrom na mreži:

  • Trgovanje srebrom 24 sata dnevno, 5 dana u tjednu
  • Visoka likvidnost - Instant izvršenje naloga (za manje od sekunde)
  • Profitne mogućnosti i za rast i za pad cijena
  • Upotreba poluga
  • Jednostavno upravljanje rizikom

Međutim, kao i bilo koji drugi aspekt življenja i trgovanja srebrom u mreži, postoje i pozitivni i negativni elementi. Jedan od negativa trgovanja mrežom srebrom je tzv. swap naknade ako trgovac drži CFD pozicije na srebrnom otvorenom u roku od nekoliko dana. Na taj se način mogu povećati troškovi trgovanja i ulaganja, ali teško je doći do troškova kupnje i prodaje investicijskog srebra.

Sada ćemo također razmotriti različite vrste mrežnih strategija trgovanja .

Scalping i srebro

Scalping s cijenom srebra najopasnija je metoda nagađanja. Sastoji se od spuštanja do najmanjeg vremenskog okvira za zadržavanje mnogih CFD pozicija na srebru u toku jednog dana.

Ove pozicije za kupovinu i prodaju najčešće imaju male ciljeve od nekoliko pipsa uz potencijalno visoke stope uspjeha. Ako pecate na CFD-u na srebru, morat ćete zatvoriti narudžbu odmah nakon toga, jer se skalpiranje događa brzo i malim pomacima na tržištu plemenitih metala.

Budite oprezni, možete zauzeti mnoge pozicije, to ne znači nužno i više profita, sve ovisi o uvjetima tržišta srebra i vašoj strategiji trgovanja.

Dnevno online trgovanje srebrom

Baš kao i skalping, svakodnevno trgovanje srebrom putem Interneta također ima za cilj iskoristiti promjenjivu cijenu srebra tijekom dana. Zatvaranje svih položaja prije kraja dana drugi je sličan element između dva pristupa.

Ključ za razlikovanje dnevnog trgovanja od scalpinga je, prije svega, broj pozicija i vremenski okvir u kojem djelujete. Dnevni mrežni trgovac srebrom vjerojatno se neće spustiti na trgovanje u trajanju od 5 minuta, dok je to uobičajeno kod skalpiranja.

Uobičajeni vremenski okviri za mrežno trgovanje srebrom su 15 minuta (M15), 30 minuta (M30) i jedan sat (H1).

Swing trading i srebro

Ako smatramo da je dugoročni pristup investiranju srebra previše naočit i pasivan i ne može provesti nekoliko sati dnevno trgujući srebrom na mreži, možda je najbolje rješenje swing trgovina .

S ovom vrstom trgovanja, možemo trgovati srebrom putem interneta, a da nas to ne košta previše. Većina transakcija traje više od jednog dana i može trajati do nekoliko tjedana. Najčešće korišteni grafikoni ljuljačkih zamaha za Hourly (H1), Four Hourly (H4) i Daily (D1).

Trgovinske platforme za srebro

Za sve trgovce, njihove odabrane trgovačke platforme sigurno su najčešće korišteni alati. Upravo te trgovačke platforme trgovcima pružaju pristup financijskim tržištima, tako da je odabir najbolje trgovačke platforme vrlo važan za buduće rezultate.

Odabir platforme za internetsku trgovinu uvijek je važan korak za svakog investitora ili trgovca. Morat će provesti sate koristeći ga često, u nekim slučajevima čak i svakodnevno. Međutim, postoje vrlo različite vrste platformi za internetsko trgovanje, a to može otežati odabir, posebno za početnike. Međutim, ovaj korak može biti ključan za buduće poslovanje trgovca.

Admirals nudi mogućnost trgovanja u tri besplatne platforme za trgovanje srebrom, kao i dodatni dodatak za njih:

  • MetaTrader 4 (MT4)
  • MetaTrader 5 (MT5)
  • Webatrader
  • MetaTrader Supreme Edition (MTSE)

Preuzmite MetaTrader 5 platformu za trgovinu s više sredstava s Admiralsa. Kliknite baner ispod i preuzmite MT5 besplatno!

Zainteresirani ste za još? provjerite ove linkove i članke

Zlato ili srebro?

Mnogi investitori traže imovinu azila na financijskim tržištima dok se pripremaju za ekonomsku nesigurnost ili jednostavno žele iskoristiti atraktivna kretanja cijena plemenitih metala. Često se susreću s dilemom zlata ili srebra?

I zlato i srebro su dragocjeni metali, što znači da su rijetki u zemljinoj kori. No, kada je u pitanju ulaganje u zlato ili srebro, postoje neke važne razlike koje treba imati na umu prije nego što odlučite koji od dva dragocjena metala ciljati.

1. Srebro je volatilnije

Ukupna isporuka novog srebra svake godine iznosi gotovo milijardu unci. Godišnja zaliha zlata trenutno je oko 120 milijuna unci. Po ovom pokazatelju čini se da je tržište srebra 8 puta veće od tržišta zlata. Ali u stvari je suprotno. Niža cijena srebra nadoknađuje razliku u opskrbi i novčanoj ponudi zlata 12 puta više.

Izvor: goldsilver.com

To objašnjava veću volatilnost srebra nego zlata. Potreban je samo relativno mali iznos novca da bi se imao veći utjecaj na njegovu cijenu, više od zlata i više od ostalih klasa imovine.

Zapravo, kao ulagači, nestabilnost može biti naš prijatelj. Povijesno, srebro je otišlo mnogo više od zlata. Naprotiv, cijena srebra za vrijeme medvjeda na tržištu pada više nego cijena zlata.

2. Srebro je povoljnije

To se čini očiglednom izjavom. Niža cijena srebra čini ga dostupnijim trgovcima i investitorima nego zlato. U praksi srebro može pružiti gotovo sve prednosti zlata, ali uz nižu cijenu. Zbog niže cijene, srebro je prikladnije i za svakodnevne male kupnje.

3. Srebro se široko koristi u industriji

Otprilike 12% zlata koristi se u industrijske svrhe. No, zbog svojih jedinstvenih karakteristika, oko 56% srebra koristi se u industriji. Od elektronike i medicinskih aplikacija do baterija i solarnih panela, srebro je posvuda, bilo da ga vidite ili ne. Obično potražnja za industrijskim srebrom raste tijekom jake ekonomije i slabija je u recesiji ili deflaciji.

4. Omjer zlato / srebro

Jedan od najboljih pokazatelja pri odabiru ulaganja u zlato ili srebro je omjer zlata i srebra, koji pokazuje omjer cijena dvaju dragocjenih metala. U praksi, to su troje unce srebra potrebne za kupnju unce zlata. Na primjer, ako je cijena zlata 1500 USD za uncu, a srebra 20 USD, tada je omjer zlata / srebra 75: 1 (1500/20 = 75).

Prema riječima upravitelja fonda Shanea Maguirea, omjer zlata i srebra najstariji je kontinuirano nadgledani tečaj u povijesti. Glavni razlog za omjer slijedi jer cijene zlata i srebra imaju vrlo dobro uspostavljen odnos. Od 1968. godine, cijene zlata i srebra kretale su se u suprotnim smjerovima sedam dana zaredom, i to samo jednom.

Omjer zlata i srebra podnosi znatna kolebanja od početka 20. stoljeća. Prije nekoliko stoljeća, vlade su to često fiksirale radi monetarne stabilnosti i većinu vremena varirali su između 12: 1 i 15: 1. Rimsko carstvo službeno je prihvatilo omjer 12: 1, dok ga je 1792. američka vlada fiksirala na 15: 1.

Kad je predsjednik Roosevelt 1934. godine odredio cijenu zlata na 35 unca za uncu, omjer je počeo rasti na nove, više razine, dosegavši 98: 1 u 1939. Slijedom sporazuma iz Bretton Woodsa iz 1944. godine, kada su se tečajevi vezali za cijena zlata počela je opadati, dostižući povijesnu razinu od 15: 1 dva puta, prvo u 1960-ima, a zatim u 1970-ima.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća zabilježen je brzi porast omjera zlata i srebra, dosegnuvši maksimum 100: 1 u 1991. godini, kada je padajuća cijena srebra dosegla razinu ispod 4 USD za uncu.

Za cijelo 20. stoljeće prosječni omjer zlata i srebra iznosi 47: 1. U 21. stoljeću omjer se uglavnom razlikovao između razina 50: 1 i 70: 1, a najniža razina u 2011. dostigla je 32: 1.

U trenutku pisanja ovog članka cijena zlata je 1.466 dolara za uncu, a cijena srebra oko 17 dolara. Stoga je omjer zlata i srebra približno 86: 1, što se također smatra prilično visokim, jer je u proteklih 20 godina prosječni omjer cijena dvaju plemenitih metala bio oko 60: 1.

Tablica u nastavku sadrži sažetak 5 glavnih razlika između zlata i srebra:

 


zlato


srebro

nestalnost

Manje hlapljive od srebra.

Hlapljiviji od zlata.

pristupačnost

U trenutnim cijenama jedna unca košta 86 puta više od jedne unce srebra

Pristupačniji od zlata, sa sličnim prednostima.

skladištenje

Zauzima manje prostora od srebra, jeftinije se čuva i ne potamni.

Zahtijeva 128 puta više prostora od zlata i skuplje je za pohranjivanje. Također zamračuje s vremenom.

industrija

Samo 12% potražnje, mali utjecaj na cijenu. Obično se traži slabiji gospodarski učinak.

Predstavlja 56% ukupne ponude. Zdravlje gospodarstva može utjecati na potražnju.

rezerve

Središnje banke kupuju i drže puno zlata

Vlade imaju relativno skromne rezerve srebra.

Zaključak

Plemeniti metali često su važan dio portfelja mnogih investitora i trgovaca, posebno u doba ekonomske ili političke nesigurnosti. Status azila čini zlato i srebro visoko traženim osiguranjem od inflacije, ekonomskih teškoća, diverzifikacije i tako dalje.

Pored ovih svojstava, srebro se široko koristi u mnogim industrijama poput elektronike, energetike, medicine i tako dalje. U isto vrijeme, niže cijene zlata i veća volatilnost čine srebro vrlo atraktivnom imovinom za trgovinu i ulaganja.

Zašto Admirals?

Admirals investicijska tvrtka koja posluje pod Admirals zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admirals koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve