Kompletan vodič za ulaganje u zlato!

Admirals
23 Min čitanja

Zlato je uvijek bilo jedna od najcjenjenijih financijskih sredstava na svijetu zbog svoje vrijednosti i bogate povijesti. U usporedbi s novčanicama, kovanicama ili drugim vrstama imovine, zlato je tijekom godina sačuvalo svoju vrijednost i ljudi ga koriste kao način prenošenja svog bogatstva s generacije na generaciju. Ulaganje u zlato jedno je od tradicionalnih utočišta u slučaju sistemskog rizika.

Kratka povijest zlata

Znate li da je zlato najstarija valuta? Zapravo je zlato tisućljećima služilo kao valuta sve do 1971. Tog je dana američki predsjednik Richard Nixon okončao zlatni standard. To znači kraj konvertibilnosti dolara u zlato.

  • 1792 godine obilježava se kao jedan od najvažnijih pokreta za zlato i srebro, zato što je SAD nametnuo dolar kao standardnu valutu.
  • Na inicijativu Njemačke, zlato je službeno ušlo u međunarodni monetarni sustav 1871. godine nakon francusko-pruskog rata, pod imenom "zlatni standard" koji omogućava pretvaranje novca u zlato. Kasnije su ga usvojile Sjedinjene Države, Francuska, Japan, Rusija, Španjolska, Nizozemska, Indija i skandinavske zemlje. Ovaj zlatni standard napušten je tijekom Prvog svjetskog rata i vraćen je 1922. godine u Genovskom sporazumu.
  • Nakon krize 1929. godine zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i skandinavskih zemalja napustile su ovaj sustav zbog pariteta zlata i njegove valute, koji je bio neodrživ za njihovo gospodarstvo. U Sjedinjenim Državama, tadašnji predsjednik Franklin D. Roosevelt odlučio je zabraniti privatno vlasništvo zlata donošenjem zakona, izvršne naredbe 6102.
  • Da bi se izbjegle daljnje krize, zlatni standard je svoj pravi oblik dobio nakon sporazuma iz Bretton Woodsa 22. srpnja 1944. kada je uspostavljen novi svjetski ekonomski poredak koji je konsolidirao američki dolar kao svjetsku referentnu valutu. Dolar je bio vezan za zlato po cijeni od 35 dolara za jednu uncu zlata. Ostale su zemlje morale pretvoriti svoju valutu u dolare fiksnim sustavom.
  • Nažalost, rastuća inflacija sedamdesetih kao rezultat lošeg upravljanja monetarnom politikom od strane Federalne rezerve oslabila je sustav fiksnog tečaja i povjerenje u dolar.
  • Kao rezultat, 15. kolovoza 1971. predsjednik Richard Nixon maknuo je Sjedinjene Države iz zlatnog standarda, ovaj ekonomski pomak koji je imao dramatičan utjecaj na cijenu zlata u cijelom svijetu.
  • 21. siječnja 1980. cijene zlata porasle su s 35 USD po unci na nevjerojatnih 850 USD po unci (ili 2.398,21 USD - prilagođeno inflaciji).
  • 19. ožujka 2008. zlato je doseglo najvišu razinu od 1.022,40 dolara za uncu.

Povijesno kretanje cijene zlata

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Zlatna mjesečna karta - Raspon podataka: 1. prosinca 1996. do 31. ožujka 2020. - Izvedeno 1. travnja 2020. Imajte na umu da prošle performanse nisu pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Tijekom 1990-ih cijena zlata bila je u niskom rasponu nakon što je porasla dva desetljeća ranije.

Od vrhunca internetskog balona u ožujku 2001. cijena CFD-ova na zlato postepeno počinje rasti. Usprkos posljednjoj financijskoj krizi 2008. godine, trend rasta nastavio se do točke kada je zlato umnožilo cijenu za 9 puta u kolovozu 2011., dosegnuvši 1.900 američkih dolara. Tržišni igrači bili su iznenađeni da je ovaj potez postignut u razdoblju niske inflacije.

Od kolovoza 2011. do prosinca 2015., zlato je palo nakon više od 10 godina eksponencijalnog rasta zbog čvršće monetarne politike FED-a i poboljšanja u globalnom gospodarstvu. U listopadu 2018. godine zlato se vratilo na support razinu zbog znakova gospodarskog usporavanja, a potom i zbog izbijanja globalne krize s korona virusom. Krajem ožujka 2020. zlato je testiralo razinu od 1.600 dolara.

Što sve utječe na cijenu zlata?

Mnogo je faktora koji utječu na cijenu trgovanja zlatom i mnogi od njih se mogu promijeniti s vremenom. Međutim, neki od glavnih utjecaja uključuju:

  • Geopolitička nesigurnost. U vrijeme globalnih ekonomskih nemira zlato ima tendenciju da se dobro izvede, jer ulagači kupuju status zlata u sigurnom utočištu. Na primjer, sredinom 2019. cijene zlata kretale su se više zbog eskalacija u američko-kineskom trgovinskom ratu.
  • Kamatne stope. Mnogi traderi i investitori koriste financijska tržišta u potrazi za 'novčanim povratom' svog kapitala. U vrijeme porasta kamatnih stopa privlačenje zlata postaje mnogo manje jer ulagači mogu dobiti bolji povrat u ostalim razredima imovine koji imaju koristi od povećanja kamatnih stopa, poput valuta ili obveznica.
  • Globalni ekonomski podaci. Kako se zlato doživljava kao sigurno utočište, sve značajne promjene globalnih ekonomskih podataka mogu utjecati na potražnju zlata. Na primjer, ako globalna ekonomija ne raste, ulagači će se bojati da bi usporavanje moglo biti iza ugla i možda će izaći iz ulaganja s višim rizikom, poput dionica u korist sigurne imovine poput zlata.
  • Američki dolar. Kretanje valute u američkom dolaru može imati veliki utjecaj na cijenu trgovanja zlatom. To je zato što je zlato denominirano u američkim dolarima. Stoga, pad američkog dolara može povisiti cijene zlata, a rastući američki dolar može gurnuti cijene zlata nižim.

Svi su ti utjecaji oblik temeljne analize koji je teško analizirati. Mnogi traderi odlučuju čekati da se objavi osnovna slika jer će to biti vidljivo na grafikonu cijena zlata putem rasta ili pada cijena. Upotreba kombinacije ovih oblika analize može biti moćna, ali ovisi i o stilu pojedinog tradera: dugoročnom ili kratkoročnom.

Odabir stila može biti važan jer može diktirati kako ulažete u zlato i trgujete njime. Iako smo ukratko spomenuli korištenje zlatnih CFD-a, u sljedećem smo odjeljku imali i drugih načina ulaganja u zlato.

Od svih dragocjenih metala, zlato je najpopularnije za investiranje, ali je generalno kupovano kao metoda diversifikacije rizika, pogotovo korištenjem futures ugovora i financijskih izvedenica. Baš kao i ostala tržišta, tržište zlata je volatilno, tj. na njemu dolazi do velikih pomaka cijene.

Na cijenu zlata utječe ponuda i potražnja (supply & demand), ali za razliku od drugih financijskih izvedenica, skladištenje i raspolaganje više utječe na cijenu od same potrošnje. Svjetski poznati investitor, Warren Buffet je izjavio kako kompletna količina zlata koja se može pronaći iznad površine zemlje može stati u kocku sa širinom stranice od 20 metara. Neovisno o tome, količina zlata koja danas postoji je različita od te, a samim time su istraživački timovi došli do zaključka da ta kocka može biti veća ili manja.

Uzevši u obzir enormne količine zlata koje se nalaze u skladištima iznad zemlje s godišnjom proizvodnjom, cijena zlata najviše ovisi o potražnji, a ne o promjenama u godišnjoj proizvodnji. Bazirano na Svjetskom vijeću za zlato, u nekoliko proteklih godina, godišnja proizvodnja zlata je otprilike 2,500 tona. Od te količine, 2,000 tona se koristi za nakit ili industrijsku/dentalnu proizvodnju, dok se ostatak raspoređuje između maloprodajnih investitora i investicijskih fondova koji ulažu u zlato.

Ulaganje u zlato - fundamentalna analiza

Trenutna situacija s metalima i općenito imovinom sigurnih utočišta prolazi kroz prilično dobar period, zbog kratkoročne značajne slabosti dionica.

Zaustavljanje gospodarstva koje su naredile vlade glavnih ekonomija zbog ograničenja svojih građana da zaustave pandemiju korona virusa uzrokovalo je skok vrijednosti zlata u prvim tjednima godine. Panika na tržištima dionica navela je investitore da svoj kapital prebace u sigurnu imovinu poput zlata ili javnog duga.

U Glavni indeksi na Wall Streetu zatvorila prvo tromjesečje 2020. godine s najgorim podataka od krize 2008. godine, a završava desetljeće bull trenda, a prognoze ukazuju na kolaps američkog BDP-a koji može dosegnuti 30% u drugoj tromjesečju 2020., prema Goldman Sachs-u: Nezaposlenost bi također mogla skočiti na oko 15%. Zemlja se s početkom travnja pripremala za veliku recesiju, dok se broj umrlih od pandemije nastavio množiti, a prognoze su bile sve pesimističnije.

Ulaganje u zlato - tehnička analiza

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Dnevni graf zlata - Raspon podataka: 3. listopada 2014. do 31. ožujka 2020. Snimljeno 1. travnja 2020. Imajte na umu da dosadašnja izvedba nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Tehnički vidimo kako se cijene CFD-a na zlato nastavljaju očito povoljno razvijati nakon prelaska razine otpora oko 1400. U kolovozu 2019. cijena je dosegla razinu koja nije viđena od 2013. godine.

Na gornjem grafikonu vidimo da je trend u porastu od svibnja 2019. do travnja 2020. Međutim, možemo vidjeti kako od 9. ožujka do 23. ožujka cijena pada na potporu od 1.450 USD i od nje se odbija i doseže 1.635 dolara. Sljedećeg tjedna cijena pada i ponovno se vraća na oko 1600 dolara.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - D1 Graf zlato - Raspon podataka: 1. ožujka 2019. do 31. ožujka 2020. - Snimljeno 1. travnja 2020. Imajte na umu da prošle performanse nisu pouzdan pokazatelj budući rezultati.

Ako se usredotočimo na kraći vremenski okvir, u posljednjih godinu dana možemo primijetiti visoku volatilnost. Morat ćemo vidjeti hoće li cijena uspjeti ponovno slomiti otpor od 1600 dolara i kreće li prema sljedećem otporu na psihološkoj razini od 1700 dolara. Ako ne, mogla bi se vratiti na potporu od 1.477 USD.

Mini terminal Metatrader 5 Supreme Edition označava sljedeće:

  • Bull trend
  • Pozitivan zamah
  • Pozitivna sila

Investiranje u zlato - korelacija s drugim financijskim instrumentima

Snimka zaslona alata MetaTrader's Correlation Matrix od 1. travnja 2020. Imajte na umu da dosadašnja izvedba nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata ili buduće izvedbe.

Iznad možete pronaći povezanost CFD zlata sa:

  • Rezultat +97 s CFD srebrom
  • Rezultat -45 s WTI CF
  • Rezultat +66 s CFD SP500
  • Rezultat +90 s DAX 30 CFD
  • Rezultat +77 za EURUSD
  • Rezultat +53 s BTCUSD

Snažne pozitivne korelacije ukazuju da će se, kada se potez pojavi u CFD Goldu, i drugi instrumenti vjerojatno slijediti isti trend.

Kao što vidite, ono što se događa kod CFD-ova na zlato usko je povezano sa srebrom.

Te se korelacije vremenom razlikuju, pa je važno pomoću ovog alata pratiti razvoj korelacija ovih instrumenata.

Je li isplativo ulagati u zlato? Osiguranje od sistemskih rizika

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je: je li isplativo ulagati u zlato? Kad osoba ulaže u zlato, jedan od glavnih razloga je taj što je to osiguranje od rizika. Bojite se potencijalno sistemskih rizika.

Povijest nam je pokazala da ima unutarnju vrijednost koju je teško poreći. Nije slučajno što se smatra novčićem. Prednost zlata je u tome što nema pandana jer to nije ničiji dug. Suprotno tome, dolar i euro ovise o povjerenju njihovih središnjih banaka.

Zbog toga ga mnoge središnje banke akumuliraju od kraja 2010. Možda se pripremaju za sljedeću krizu. U pol poziciji, Kina i Rusija ne kriju svoje ambicije da povećaju svoje zlatne rezerve kako bi smanjile ovisnost o dolaru.

Ukratko, cijena zlata unaprijed je unaprijeđeni pokazatelj povjerenja investitora u dolar. Hoćemo li svjedočiti kraju monetarne hegemonije dolara? To je pitanje koje moramo postaviti u budućnosti.

Kako trgovati i ulagati u zlato online?

Ako želite naučiti kako trgovati zlatom ili kako ulagati u zlato, prvi korak je osigurati da imate prave alate i proizvode za trgovanje za to:

1. Kako trgovati zlato? Korištenjem pravog brokera!

Za većinu ljudi kupovina zlatnih poluga ili zlatnika u zlatnim polugama i njihovo pohranjivanje ispod kreveta jednostavno nije praktično ili sigurno. Međutim, postoje i drugi načini na koje možete imati koristi od kretanja u cijeni trgovanja zlatom. Jedan od načina je upotreba proizvoda koji se zove CFD ili Ugovor za razliku.

CFD-ovi omogućavaju traderima da nagađaju o cijeni trgovanja zlatom i mogu potencijalno profitirati od rasta ili pada cijena. Trgovajući CFD-om, trgovac nikada ne posjeduje fizičko zlato, što znači da nema problema s skladištenjem ili sigurnošću. Pomoću Admiral Marketsa korisnici mogu nagađati cijenu zlata s brokerom koji nudi najviši mogući propis, sigurnost i sigurnost, kao i mogućnost:

  • Trgujte i investirajte s brokerom koji reguliraju britansko tijelo za financijsko ponašanje FCA, australska komisija za vrijednosne papire i ulaganja ASIC i estonsko tijelo za financijski nadzor ESFA i ciparska komisija za vrijednosne papireCySEC.
  • Otvorite više vrsta računa kao što je CFD (Ugovor o razlici) trgovinski račun da biste otvorili duge i kratke pozicije da potencijalno profitirate od rastućih i padajućih tržišta, kao i pristupnoj polugi do 1: 500 za profesionalne klijente i do 1:30 za maloprodajne klijente. To znači da s malom pologom možete kontrolirati veliku poziciju.
  • Pristupite najbržoj i najsigurnijoj platformi za trgovanje zlatom, MetaTrader, za web, Windows, Mac, iOS i Android operativne sustave kako biste mogli trgovati u pokretu.
  • Trgujte s više klasa imovine kao što su zlato, indeksi, robe, valute, globalne dionice i kripto valute.

Da biste započeli trgovanje zlatom danas, jednostavno kliknite baner ispod i možete započeti trgovanje zlatnim CFD-ovima i pristupiti svim gore navedenim značajkama!

2. Kada trgovati zlato? Saznajte pravo vrijeme trgovanja zlatom!

Kod biranja najboljeg vremena trgovanja zlatom, traderi pokušavaju pronaći vremena u kojima će se vjerojatnije kretanje cijene zlata usmjeriti. To uvelike ovisi o potražnji za zlatom u određenom trenutku. Istražit ćemo čimbenike koji utječu na potražnju zlata dalje u tekstu.

Međutim, možda će vas zanimati kada Admiral Markets može trgovati zlatom gotovo 24 sata dnevno, između 01:00 - 23:59 (istočnoeuropsko vrijeme) od ponedjeljka do petka. Radno vrijeme trgovanja zlatom koje nudi najviše kretanja obično se nalazi u američkoj trgovinskoj sesiji, koja je od 16:30 do 23:00 (istočnoeuropsko vrijeme) od ponedjeljka do petka.

To je zato što se tada otvara američka burza, koja otvara trgovinsku aktivnost drugim proizvodima za trgovanje zlatom, poput trgovanja opcijama na zlato i trgovanjem budućnosnicama na zlato, o kojima se dalje govori u nastavku članka. Ovu povećanu aktivnost može se potvrditi gledanjem pokazatelja prosječnog istinskog raspona (ATR) vrijednosti unutardnevne trgovačke cijene zlata. ATR označava prosjek visokog i niskog raspona određenog vremenskog razdoblja, poput jednosatne karte, u odnosu na broj sati koji definira korisnik.

3. Ako želite ulagati u zlato online - potrebna Vam je strategija

Strategija trgovanja zlatom pomaže traderima da analiziraju cijenu trgovanja zlatom radi bilo kakvih naznaka o tome gdje bi se tržište moglo kretati sljedeće. Kako postoji toliko mnogo načina za analizu tržišta, postojanje popisa pravila od presudne je važnosti za dosljedno discipliniranje. Neki od mnogih načina za analizu cijene zlata uključuju:

  • Fundamentalna analiza. Ovo je istraživanje ekonomskih podataka i osjećaja u vezi s tržištem zlata. Na primjer, u doba ekonomske nesigurnosti cijene zlata imaju tendenciju rasta zbog statusa sigurnog dobra. Napredni traderi pokušat će analizirati promjenu svjetske ekonomije, kako bi se pokušali pozicionirati rano u potencijalnom povećanju cijene trgovanja zlatom.
  • Tehnička analiza. Ovo je istraživanje cijene radi utvrđivanja mogućih razina ulaska i izlaska. Proučavanje cijene uglavnom se svodi na korištenje grafičkih uzorka, pomaka cijena i tehničkih pokazatelja trgovanja. To će biti detaljnije prikazano u odjeljku strategije trgovanja zlatom dalje u članku.

Dok krećemo u istraživanje čimbenika koji utječu na trgovačku cijenu zlata i kako ga trgovati Admiral Markets-om koristeći jednostavnu strategiju trgovanja zlatom, možda će biti korisno otvoriti svoju platformu za trgovanje Admiral Marketsom koja slijedi na primjerima trgovanja zlatom.

Ako još niste preuzeli svoju trgovačku platformu, MetaTrader 5 možete preuzeti BESPLATNO klikom na baner ispod. Dobit ćete i niz drugih pogodnosti, poput mogućnosti trgovanja na drugim robnim tržištima, valutama, indeksima ili dionicama, kao i pristup raznovrsnim pokazateljima besplatne tehničke trgovine. Kliknite baner ispod za početak danas!

Načini ulaganja u zlato

Različiti su načini za ulaganje u zlato, kao i za njegovo trgovanje. Evo nekoliko:

Ulaganje u zlatne poluge ili zlatne kovanice

To uključuje kupnju stvarnog zlata poput zlatnih poluga, zlatnika ili čak nakita. Traderi bi trebali pronaći druge pojedince koji su im voljni prodati fizičko zlato, imati novac na raspolaganju za kupnju pune vrijednosti, pohraniti ga negdje na sigurno i osigurati ga.

Trgovanje budućnosnicama na zlato

Futures ugovor je ugovor jedne strane da kupi ili preuzme isporuku robe poput zlata. Zapravo, prvi futures ugovor napisan je 1851. za robni kukuruz i ponuđen je putem razmjene Chicago Board of Trade (CBOT).

Danas se trgovanje budućnosnicama sa zlatom može obavljati putem Chicago Mercantil Exchange burzom. Međutim, terminski ugovori istječu na određene datume što može biti teško ako trgovac želi zadržati dugoročnu poziciju. Trgovanje futures ugovorima sa zlatom također zahtijeva veliku svotu kapitala s obzirom da su veličine ugovora prilično velike.

Na primjer, trgovina zlatom u veličini od 100 unci po ugovoru sa svakim bodom pomiče protuvrijednost od 100 USD. To znači da samo kupovina jednog futures ugovora sa zlatom (najmanji koji možete dobiti na burzi) znači potez od deset dolara ekvivalentan gubitku od 1000 dolara.

Trgovanje opcijama na zlato

Kupovinom options ugovora zlata kupcu se daje pravo, ali ne i obaveza kupnje ili prodaje imovine koja je predmetna imovina, po određenoj cijeni prije ili na određeni datum u budućnosti.

Međutim, ugovori za trgovanje opcijama zlata istječu i njihova se vrijednost mijenja ovisno o volatilnosti cijene imovine i koliko je blizu isteka. U biti, vrijednost ugovora o trgovanju zlatnim opcijama vremenom opada zbog 'propadanja vremena'.

Kada pokušavate trgovati opcijama zlata, korisnici moraju imati najmanje 2.000 dolara na svom računu, s minimalno 25.000 dolara ako se trguju opcijama za dan, što je kod mnogih trgovaca prilično puno.

Ulaganje u CFD na zlato

Kao što je navedeno prije CFD-a, ili Ugovora za razliku, još je jedan način ulaganja u zlato. Sa CFD traderima imaju mogućnost:

  • Financijska poluga. Traderi mogu koristiti trgovanje marginom kako bi kontrolirali veliku poziciju s malim depozitom.
  • Trgovina u bilo kojem smjeru: LONG ili SHORT, potencijalni profit od rastućih i padajućih tržišta.
  • Držite nalog otvorenim koliko god želite: Sa CFD-ovima možete trgovati u roku od nekoliko sekundi ili možete držati pozicije otvorene danima, tjednima ili mjesecima.

Ulaganje u zlato - Kako dodati CFD na zlato u MetaTrader

Ako se simbol CFD Gold ne pojavi u MetaTraderu prema zadanim postavkama, morate ga dodati slijedeći korake u nastavku:

  • Otvorite tablicu "Promatranje tržišta"
  • Kliknite desnu tipku miša na njemu
  • Odaberite opciju "Simboli"
  • Odaberite kategoriju "Metali spot"
  • Pritisnite simbol GOLD
  • Pritisnite gumb "prikaži simbol", i zatim "u redu"

Trgovanje zlatom na burzi - bull trend

Ulaganje u CFD zlato putem MetaTrader-a vrlo je brz proces. Slijede koraci za postavljanje narudžbenice:

  1. Spojite se na MT5 platformu za trgovanje.
  2. Kliknite prečac "Nova narudžba" koji se nalazi na alatnoj traci u gornjem lijevom kutu MetaTrader-a
  3. Odaberite "GOLD, Gold Spot (100 oz) vs CFD u američkim dolarima" u prostoru "Symbol"
  4. Odaberite veličinu svog položaja na kartici "Glasnoća"
  5. Kliknite plavi gumb "Kupi s tržišta"

Prije trgovanja zlatom uvijek preporučujemo stavljanje Stop Loss-a kako biste ograničili rizik i eventualno Take Profita kako biste ostvarili svoju dobit ako cijena dosegne cilj bez dodirivanja Stop Loss-a .

Da biste to učinili, morate:

  1. Unesite razinu cijena Stop Loss u odjeljak "Stop Loss"
  2. Unesite razinu dobiti Take Profita u prostor "Take Profit"

Također postoji mogućnost postavljanja Stop Loss-a i Take Profita kada je pozicija otvorena, povlačenjem crte pozicije.

Evo primjera za poziciju za kupnju:

  • Ako povučete zlatnu liniju položaja, Stop Loss prelazi na razinu cijene na kojoj će se kursor zaustaviti.
  • Ako povučete liniju Zlatnog položaja, Take Profit će prijeći na razinu cijene na kojoj će se kursor zaustaviti.

Kako ulagati u zlato na burzi - bear trend

U slučaju da je tržište medvjedasto, koraci za otvaranje naloga za prodaju u trgovini zlatom su sljedeći:

  1. Kliknite "Nova narudžba"
  2. Odaberite "GOLD, Gold Spot (100 oz) vs CFD u američkim dolarima" u prostoru "Symbol"
  3. Odaberite veličinu svog položaja na kartici "Glasnoća"
  4. Kliknite plavi gumb "Prodaj na tržište"

U slučaju da želite postaviti stop loss i dobiti profit nakon što se nalog otvori i pomakne liniju, postupak će biti obrnut:

  • Ako se povučete sa zlatne linije položaja, Stop Loss prelazi na razinu cijene na kojoj će se kursor zaustaviti
  • Ako povučete zlatnu liniju položaja, Take Profit će prijeći na razinu cijene na kojoj će se kursor zaustaviti.

Kako ulagati u zlato putem ETF-a i dionica zlata

Za ulaganje u zlato na financijskim tržištima trgovcima su na raspolaganju dva oblika ulaganja: ETF-ovi i dionice zlata.

Prvo rješenje preporučuje se ljudima koji se žele izlagati umjerenom riziku. Drugi je rezerviran za one koji žele iskoristiti učinak poluge na cijenu zlata.

Admiral Markets nudi ih putem CFD-a. Prednosti ovog izvedenog proizvoda omogućuju vam ulaganje po nižoj cijeni i mogućnost trgovanja 24 sata dnevno u zamjenu za učinak poluge.

Za ETF-ove nude se #GDX i #GDXJ u zlatnom sektoru, zatim #IAU i #PHYS za fizičko zlato. Za dionice zlata izbor je širok. Morate biti selektivni jer nisu međusobno jednake.

Najbolji pokazatelji za trgovanje zlatom

Postoji bezbroj načina za analizu CFD Zlatnog grafikona, zato ćemo objasniti kako ulagati u zlato pomoću 3 pokazatelja:

  1. Heiken ashi
  2. Donchian Channel
  3. Ichimoku Kinko Hyo

Ulaganje u zlato uz Heiken Ashi

Pokazatelj Heiken Ashi izravnava cijenu kako bi bolje protumačio zamah i korekcije kretanja cijene zlata.

Bilo da se radi o analizi zlata pomoću Dow teorije ili o izvršavanju sustavnog signala za trgovanje zlatom, pokazatelj Heiken Ashi vam može pomoći!

Na sljedećoj ćete slici naći formiranje bearish pokreta, s bearish pokretima u crvenoj boji većim od bullish pokreta u plavoj boji na dnevnom grafu.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - D1 graf zlato - Raspon podataka: 2. srpnja 2019. do 28. listopada 2019. - Snimljeno 28. listopada 2019. Imajte na umu da dosadašnja izvedba nije pouzdan pokazatelj budući rezultati.

Trgovanje zlatom uz Donchian Channel

Koristeći svoju gornju granicu, Donchianov kanal pokazuje kada je cijena spremna za proboj prethode najviše razine definirane prema postavci razdoblja (20 prema zadanim postavkama).

Na isti način, donja granica predstavljat će razinu cijene koju treba prijeći da bi se probio zadnji minimum, formiran u zadnjih 20 svijeća.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - D1 graf zlato - Raspon podataka: 21. lipnja 2019. do 28. listopada 2019. - Snimljeno 28. listopada 2019. Imajte na umu da prošle performanse nisu pouzdan pokazatelj budući rezultati.

Ulaganje u zlato uz Ichimoku Kinko Hyo

Pokazatelj Ichimoku Kinko Hyo , koji se široko koristi među trgovcima na malo, cjelovit je sustav koji, između ostalog, omogućuje:

  • Određivanje trenda
  • Automatski se vidi 50% -tni ulazak cijene iznad potpore ili otpora

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - M5 graf zlato - Raspon podataka: 10. srpnja 2019. do 11. srpnja 2019. - Snimljeno 28. listopada 2019. Imajte na umu da prošle performanse nisu pouzdan pokazatelj budući rezultati.

Zelena strelica predstavlja uzlazni trend, križanjem Tenkana i Kijuna.

Dvije crvene strelice predstavljaju dvije 50-postotne zone uvlačenja koje odgovaraju Kijunovom srednjem testu (plava).

Kako ulagati u zlato uz Expert Advisors?

Ako napokon odlučite trgovati zlatom ili bilo kojim drugim instrumentom, upravljanje rizicima i novcem je neophodno, zbog čega vam Admiral Markets pruža stručnog savjetnika Mini Terminal u MetaTrader Supreme Edition.

Ovaj alat pomoći će vam:

  • Izračunajte broj lotova prema veličini Stop Loss-a
  • U postavljanju naloga na čekanju

Također automatski identificira posljednji najviši i zadnji najniži nivo za pronalaženje neposrednih razina podrške i otpora, ne zaboravljajući: trenutni trend, zamah i snagu.

Izvor: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - Zlatna dnevna karta - Raspon podataka: Od ožujka 2018. do lipnja 2019. - Izvedeno 10. lipnja 2019. Imajte na umu da dosadašnja izvedba nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata.

Zašto ulagati u zlato uz Admiral Markets

Mnogo je razloga zašto bi trebali trgovati zlatom uz Admiral Markets:

  1. Trgujte 24 sata dnevno, pet dana u tjednu, uz velik broj financijskih instrumenata.
  2. Trgovanje s dobro uspostavljenom, reguliranom tvrtkom, uključujući regulaciju vrlo cijenjenog britanskog tijela za financijsko ponašanje FCA, australske komisije za vrijednosne papire i ulaganja ASIC i estonskog tijela za nadzor financija ESFA i ciparske komisije za vrijednosne papire CySEC.
  3. Trgovanje marginom. Traderi na malo mogu otvarati pozicije s polugom koje su do 30 puta veće od stanja na računu (ovisno o instrumentu). Profesionalni trader može trgovati pozicijama 500 puta više od stanja na računu (Ako želite saznati više, provjerite Admiral Markets "uvjeti za male i profesionalne klijente").
  4. Iskoristite negativnu politiku zaštite ravnoteže.
  5. Pristupite najbržim i najsigurnijim trgovačkim platformama MetaTrader na Windows, Mac, Web, Android i iOS operativnim sustavima.
  6. Pristupite dodatku Admiral Markets MetaTrader Supreme Edition za napredne trgovačke alate kao što su Sentiment Trader i Napredna narudžba - potpuno besplatno!
  7. Minimalno otvaranje računa sa samo 200 EUR, GBP, USD ili CHF ili 1400 HRK!
  8. Trgovanje zlatom sa spread-om od samo 16-22 pipsa!
  9. Plaćate samo spread i swap za bilo koje prekonoćne pozicije.

Ako želite isprobati neke od gore navedenih ekskluzivnih značajki trgovanja zlatom uz Admiral Markets, zašto onda ne isprobati BESPLATNI demo račun za trgovanje? To vam omogućuje trgovanje u rizičnom okruženju sve dok niste spremni za živu trgovinu. Da biste otvorili svoj besplatni demo račun, jednostavno kliknite gumb u nastavku.

Zašto Admiral Markets?

Admiral Markets investicijska tvrtka koja posluje pod Admiral Markets zaštitnim znakom, vodeća je investicijska kuća koja pruža usluge trgovanja na Forexu, CFD-ima na indekse, metale, energente, obveznice i kriptovalute.

Naša predanost davanju visoko funkcionalnog softvera i zajamčenost kvalitete znači da naši klijenti dobivaju najbolje i transparentno iskustvo trgovanja. Admiral Markets koristi vanjske revizore za unaprjeđenje operativnih i internih procesa sa svrhom osiguravanja usklađenosti s propisima.

Fleksibilni trgovački računi

Uplate na trgovačke račune moguće su u većini lokalnih valuta, koje se nakon uplate konvertiraju u EUR, USD, GBP, CHF ili druge bazne valute računa. Osim toga, ako se želite zaštititi od fluktuacije valutnih tečajeva, možete otvoriti više računa u različitim valutama te rasporediti novac na njih. Novac sa jednog računa na drugi možete prebacivati unutar Vašeg Dashboarda.

Globalna prisutnost

Od svog osnutka, 2001. godine, kompanija se neprestano širi te je sada pristuna u gotovo svim dijelovima svijeta. Preko naših licenciranih i reguliranih kompanija usluge pružamo klijentima iz gotovo svih zemalja na svijetu.

Nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

 

 

TOP ČLANCI
? USDCHF trgovanje | Sve što trebate znati - vodič ?
Želite li naučiti Kako trgovati USDCHF? Saznajte sve što trebate znati o trgovini švicarskim francima u dolarima s Admirals i njenim preko 20-godišnjim iskustvom! U ovom ćete članku naučiti:✅ Što je USD CHF? ✅ Primjer trgovine USD / CHF sa prednostima i manama ✅ Trgovanje USD / CHF - pokazatelji ✅ N...
➧ Ulaganje u metale ➧ [Cjeloviti vodič]
Kriza koronavirusa dovela je do pada cijena većine tradicionalnih vrijednosnih papira. Međutim, mala skupina imovine, u kojoj se posebno ističu ulaganja u metale, stekla je veliku popularnost zahvaljujući svojim iznimnim performansama.Zlato je najpopularnije u ovoj odabranoj skupini imovine, ali što...
Objašnjena razlika između STP i ECN brokera
Nažalost, mnogi ljudi Forex (FX) trgovanje pogrešno povezuju s prijevarama. Problem leži u sve većem broju nesavjesnih tvrtki koje trgovcima prodaju lažne podatke. Broj prevara povezanih s Forexom znatno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, pa je važno da možete prepoznati prijevaru.U kon...
Prikaži sve